Dodaj do ulubionych

Sygnalizacja świetlna (Kondratowicza/Blokowa)

04.03.05, 10:28
Witam,

Jaka jest procedura przy załatwianiu sygnalizacji świetlnej na skrzyżowaniach?
Konkretnie chodzi mi o skrzyżowanie ulic: Blokowej i Kondratowicza.
Miejsce to jest niebezpiecznie, szczególnie dla pojazdów skręcających w lewo,
na ulicę Kondratowicza. Przejście przez ul. Kondratowicza w tym miejscu przez
pieszych jest także bardzo trudne i ryzykowne.
W tej chwili skrzyżowanie zostało rozbudowane - nowe osiedle przy Lasu
Bródnowskim oddaje Agmet, spowoduje to wzmożony ruch pojazdów w tym odcinku
oraz spotęguje istniejące zagrożenie. Aby nie być gołosłownym przypominam, że
nie tak dawno miał tu miejsce śmiertelny wypadek (do dziś obok skrzyżowania
palone są znicze i stoi krzyż).

Czy ktoś może się podzielić swoim doświadczeniem przy załatwianiu takiej
sprawy?
Obserwuj wątek
    • Gość: pesymistka Re: Sygnalizacja świetlna (Kondratowicza/Blokowa) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 11:07
      Hej!! Procedura wymaga conajmniej kilku - kilkunastu udokumentowanych wypadków
      śmiertelnych oraz licznej dokumentacji dotyczącej wypadków i stłuczek
      samochodowych. No i na koniec powinna zawiązać się silna i upierdliwa grupa
      obywatelska, która zechce zmusić do działania władze dzielnicy i służby miejskie
      do wciągnięcia inwestycji drogowej do planu inwestycyjnego na najbliższą
      pięciolatkę. :((((
      • krzyk007 Re: Sygnalizacja świetlna (Kondratowicza/Blokowa) 04.03.05, 12:33
        Gość portalu: pesymistka napisał(a):

> Hej!! Procedura wymaga conajmniej kilku - kilkunastu udokumentowanych wypadków
        > śmiertelnych oraz licznej dokumentacji dotyczącej wypadków i stłuczek
        > samochodowych. No i na koniec powinna zawiązać się silna i upierdliwa grupa
        > obywatelska, która zechce zmusić do działania władze dzielnicy i służby
        miejski
        > e
        > do wciągnięcia inwestycji drogowej do planu inwestycyjnego na najbliższą
        > pięciolatkę. :((((

Tzn. rozumiem, że przerabiałaś temat?
        Jeden wypadek śmiertelny już był w tym miejscu (może było więcej, ale tego nie
        wiem). Nie chciałbym żeby dopiero następne ofiary spowodowały jakieś działania
        w tej kwestii :-(
    • palker Re: Sygnalizacja świetlna (Kondratowicza/Blokowa) 04.03.05, 11:22
      zastanawiam się, czy czasami zasadniczy wjazd na osiedle Agmetu nie bedzie
      prowadził od ulicy Nowo-Wincentego. Właśnie z tej ulicy istnieje zapoczątkowana
      odnoga prowadząca w kierunku osiedla.
    • Gość: Rafik67 Re: Sygnalizacja świetlna (Kondratowicza/Blokowa) IP: *.marcopol.com.pl / *.marcopol.com.pl 04.03.05, 14:05
      Mieszkam na Zaciszańskiej i niestety wiem że narazie nic nie będzie z
      sygnalizacji świetlnej na rzeczonym skrzyżowaniu a wiem to bo nasza
      spółdzielnia próbowała coś załatwić. Ja ze swojej strony postaram się naciskać
      spółdzielnię o dalsze kroki w tej sprawie bo naprawdę jest tu niebezpiecznie.
      Mieszkam tu od 8 miechów i już co najmniej drugi raz ktoś tam zginął a stłuczki
      są tam coraz częstsze a będzie gorzej.
      • krzyk007 Re: Sygnalizacja świetlna (Kondratowicza/Blokowa) 04.03.05, 16:55
        Gość portalu: Rafik67 napisał(a):

> Mieszkam na Zaciszańskiej i niestety wiem że narazie nic nie będzie z
        > sygnalizacji świetlnej na rzeczonym skrzyżowaniu a wiem to bo nasza
        > spółdzielnia próbowała coś załatwić. Ja ze swojej strony postaram się
        naciskać
        > spółdzielnię o dalsze kroki w tej sprawie bo naprawdę jest tu niebezpiecznie.
        > Mieszkam tu od 8 miechów i już co najmniej drugi raz ktoś tam zginął a
        stłuczki
        >
        > są tam coraz częstsze a będzie gorzej.

Hej - to może połączymy nasz siły? Ja będę mieszkał na osedlu Agmetu i mogę
        zorganizować zbiórkę podpisów wśród mieszkańców osiedla pod petycją (myślę, że
        nikt nie odmówi).
        Jakby co, to pisz na gadu-gadu, albo na maila w gazecie.
        • vr7 Re: Sygnalizacja świetlna (Kondratowicza/Blokowa) 04.03.05, 18:58
          Krzychu!
          Nasze głosy już masz ;)
          V & S
    • m-a-w2 Re: Sygnalizacja świetlna (Kondratowicza/Blokowa) 04.03.05, 22:07
      w tej chwili planowane jest załozenie sygnalizacji świetlnej na ul.
      św.Wincentego przy Kołowej. Jak wyczytałem, koszt samej sygnalizacji to nakłady
      rzędu 300-400 tys.zł. Do tego należy dodać koszt prac projektowych i
      dokumentacyjnych. Sądzę, że własnie to stanowi obecnie największą barierę. No,
      ale zawsze możecie zrzucić i wybudować sygnalizację za własne pieniądze, co
      piszę bez żadnej złośliwości.
      • krzyk007 Re: Sygnalizacja świetlna (Kondratowicza/Blokowa) 04.03.05, 22:15
        m-a-w2 napisał:

> w tej chwili planowane jest załozenie sygnalizacji świetlnej na ul.
        > św.Wincentego przy Kołowej. Jak wyczytałem, koszt samej sygnalizacji to
        nakłady
        >
        > rzędu 300-400 tys.zł. Do tego należy dodać koszt prac projektowych i
        > dokumentacyjnych. Sądzę, że własnie to stanowi obecnie największą barierę.
        No,
        >
        > ale zawsze możecie zrzucić i wybudować sygnalizację za własne pieniądze, co
        > piszę bez żadnej złośliwości.

Jeśli byłoby to konieczne to uważam, że "zrzutka" na sygnalizację nie byłaby
        złym pomysłem (ewentualnie współfinansowanie wraz z gminą). Niemniej jednak
        uważam, że w takiej sytuacji złożyć się powinni wszyscy zainteresowanie tzn.
        mieszkańcy osiedla Agmetu przy Parku Leśnym jak też mieszkańcy domów przy ul.
        Blokowej/Zaciszańskiej itd.
        • Gość: pesymistka Re: Sygnalizacja świetlna (Kondratowicza/Blokowa) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 12:02
          A czy właściciele ( sponsorzy) sygnalizacji będą pobierać kopytkowe(lub kołowe)
          ażeby uzyskać zwrot kosztów inwestycji?
          Wybaczcie tę odrobinę złośliwości ale naprawdę jestem pesymistką, jeśli chodzi o
          losy powyższej sygnalizacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka