05.12.06, 11:39
Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
Obserwuj wątek
    • ballanga Re: Jakie są całkowite koszty założenia firmy? 05.12.06, 14:56
      To zalezy co chcesz kupić. Samo zarejestrowanie to
      - 100 zł (na razie) za najprostsze zgłosznie do ewidencji,
      - 147 za us (dokładnie za możliwość płacenia podatku vat - absurd),
      - pózniej oprogramowanie i grafika - od 70 zł do 10 000 zł, średnio około 1000zł, ale naprawdę zależy to od grafików, informatyków itp.
      - serwer od 50 zł do 1000, w zależności od pojemności. Home .pl ma teraz promocje, srwer za 1 zł, ale średno przygotuj się na wydatek 300-500 zł na rok.
      - domena od 10 zł do 50 zł (zależy gdzie i zależy od rozszeżenia)
      - ksiegowa - w moim regione już od 100 zł miesięcznie spokojnie
      - promocja i reklama - to już naprawdę zalezy do Ciebie, spokojnie to można zrobić za niewielkie pieniadze, ale i można wydać po 500 zł miesięcznie :)
      - opłaty - media róznie
      - opłaty telefon - zależnie od wybranej taryfy, już za 29 zł masz neostradę na 3 lata,
      - zus, około 270 zł miesięcznie
      - podatek i podatek Vat- zależnie od Twoich wyników i wyboru formy opodatkowania :)
      Opisałam pewnie nie wszystkie opłaty, ale te najważniejsze, z którymi musisz liczyć się podczas zakładania, a póżniej prowadzenia działalności gospodarczej.
      Nie liczę tu kosztów takich jak komputer czy aparatu fotograficznego, sprzetu tele-faksowego, drukarki czy zwykłego wyposażenie biurowego, a to może na początek pochłąć bardzo dużo (jak nie masz nic),albo niewielki wydatek, bo masz już sporo rzeczy, a rzeczy typu kartki na ksero, toner to będziesz kupował na bieżąco.
      Nie przejmuje się tym jednka tak bardzo, bo warto założyć własną firmę. Satysfakcja ogromna!!!
      • proszeodpowiedz do ballanga 05.12.06, 16:51
        Dziękuję za powyższą odpowiedź na moje pytanie.
        Mam jeszcze jedno pytanie,a mianowicie czy możesz mi powiedzieć czy do
        prowadzenia sklepu internetowego potrzebna jest kasa fiskalna oraz czy mogę
        używać tego programu mikroSUBIEKT
        (www.insert.com.pl/oferta/sprzedaz_i_produkcja/mikrosubiekt_dla_windows/mozliwosci_programu.html)do
        obsługi sprzedaży w swoim sklepie?. Może polecasz inny lepszy program na początek.
        • miska_malcova Re: do ballanga 05.12.06, 21:35
          z kasą fiskalą jest tak, że to zależy co i jak. Poczytaj watki. Pisalyśmy o tym
          już
      • piatek.trzynastego Re: Jakie są całkowite koszty założenia firmy? 14.12.06, 00:47
        ballanga napisała:
        > - 100 zł (na razie) za najprostsze zgłosznie do ewidencji,

Niektore UM i G zwalniaja z tej oplaty, najczesciej osoby zarejestrowane w PUP
        jako bezrobotne i absolwentow... Przed wplata radze zapoznac sie z lista
        zwolnionych ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka