urke 28.08.03, 20:56 zastanawiam sie od dluzszego czasu wszyscy mowia "znikły" choc mnie sie wydaje ze powinno byc "zniknęły". pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ala100 Re: znikły czy zniknęły ? 28.08.03, 21:27 urke napisał: > zastanawiam sie od dluzszego czasu > wszyscy mowia "znikły" choc mnie sie wydaje ze powinno byc "zniknęły". > pozdrawiam Według mnie to prawie wynmienne. A jak się zastanawiasz nad takimi rzeczami, to ty jesteś nasz. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: znikły czy zniknęły ? 29.08.03, 08:29 Zastanawiam się od dłuższego czasu. Wszyscy mówią "biegli", choć mnie się wydaje, że powinno być "biegnęli". Pozdrawiam Jazzek Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: znikły czy zniknęły ? 29.08.03, 12:59 ja22ek napisał: > Zastanawiam się od dłuższego czasu. > Wszyscy mówią "biegli", choć mnie się wydaje, że powinno być "biegnęli". > > Pozdrawiam > Jazzek Chyba miało być: biegnę li nie biegnę? Ala Odpowiedz Link Zgłoś
edgar92 Re: znikły czy zniknęły ? 29.08.03, 13:18 Zastanawiam się od dłuższego czasu - wszyscy mówią "kwitł", choć mnie się wydaje, że powinno być "kwitnął". Pozdrawiam wylewnie Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: znikły czy zniknęły ? 29.08.03, 13:42 edgar92 napisał: > Zastanawiam się od dłuższego czasu - wszyscy mówią "kwitł", choć mnie się > wydaje, że powinno być "kwitnął". > Pozdrawiam wylewnie Jeszcze jeden? Trzeba nam świeżej krwi. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
edgar92 Re: znikły czy zniknęły ? 29.08.03, 14:49 ala100 napisała: > edgar92 napisał: > > > Zastanawiam się od dłuższego czasu - wszyscy mówią "kwitł", choć mnie się > > wydaje, że powinno być "kwitnął". > > Pozdrawiam wylewnie > > Jeszcze jeden? Trzeba nam świeżej krwi. Ala Jak mówi poeta, dobra świeża krew nie jest zła. Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: znikły czy zniknęły ? 29.08.03, 16:46 edgar92 napisał: > > > Jeszcze jeden? Trzeba nam świeżej krwi. Ala > > Jak mówi poeta, dobra świeża krew nie jest zła. Bylo metaforycznie (u Ali), robi sie wampirycznie (u Egdara). A ten poeta to kto? Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: znikły czy zniknęły ? 01.09.03, 13:09 arana napisała: > Ps > Zapomnialam o : > ;))) Czy te nawiasiki to oznaczenie wyłącznie dla wtajemniczonych? Ja też chcę ;))), JK Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: znikły czy zniknęły ? 03.09.03, 17:00 arana napisała: > Bylo metaforycznie (u Ali) Bo ja wiem, czy metaforycznie. Przecież rzucam się na każdego nowego jak wampirzyca. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: znikły czy zniknęły ? 29.08.03, 23:01 Zniknęły albo znikły - obie formy są poprawne; kwitła albo kwitnęła (ta druga forma z kwalifikatorem „rzadko”); biec albo biegnąć, ale: biegł (nie: biegnął), biegła (nie: biegnęła). Odpowiedz Link Zgłoś
szaser kasłac, czy kaszleć? 04.09.03, 07:46 Częściej spotykam się z pierwszą formą. Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: kasłac, czy kaszleć? 04.09.03, 14:31 szaser napisał: > Częściej spotykam się z pierwszą formą. A ja z drugą. Według mnie te słowa oznaczają trochę co innego. Kasłanie to takie łagodne pokaszliwanie. Damy elegancko kasłają a normali ludzie kaszlą. Ala Odpowiedz Link Zgłoś