dori7 21.02.07, 11:29 Wpisujcie sprawdzone rozklady na milosc i zwiazki, bo te przydaja sie wyjatkowo czesto ) Zreszta, wiekszosc rozkladow na zwiazki dziala idealnie takze w sprawach innego typu relacji, chociazby promotor-student! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dori7 "Polaczenie" wg Kolesowa 21.02.07, 11:38 Nieco zmodyfikowane "Polaczenie" wg Kolesowa: Karty kladzie sie na dwie osoby, w 2 slupkach - slupek po lewej to osoba A, slupek po prawej to osoba B. karty 1-3 w lewym slupku oznaczaja kolejno plan fizyczny, emocjonalny i mentalny osoby A; karty 4-6 w parwym slupku odpowiednio to samo dla osoby B. Porownujesz obecny stan obydwu tych osob: co dzieje sie u nich na plaszczyznie fizycznej? Jak ich zdrowie i samopoczucie, czy podstawowe potrzeby ciala sa zaspokojone? Co sie dzieje na plaszczyznie uczuc? Czy czuja sie spelnieni, bezpieczni i szczesliwi, a moze czuja brak, rozterki, kusi ich jakas zmiana? Co sie dzieje na plaszczyznie mentalnej? Jaki jest stan ich umyslow? Czym zaprzatniete sa ich mysli? Jesli czujesz, to potrzebne, rozklad podsumowujesz wyciagnieciem 7 karty, ktora polozona na srodku podsumowuje obecna sytuacje w zwiazku tych osob. Bardzo lubie ten rozklad, jest malo skomplikowany, a jednoczesnie praktyczny i czytelny - daje jasny obraz sytuacji i jest np. dobrym wstepem do sesji dotyczacej problemow w danym zwiazku. Zgodnie z zaleceniem Kolesowa, uzywam do niego tylko Wielkich Arkanow. Odpowiedz Link
dori7 Rozklad na bazie "Dumy i uprzedzenia" 21.02.07, 11:47 Dla milosnikow Jane Austen - rozklad na bazie postaci powiesci "Duma i uprzedzenie", badajacy charakter i zamiary potencjalnego partnera ) Tutaj jest mala sciagawka z powiesci: pl.wikipedia.org/wiki/Duma_i_uprzedzenie Ciagniemy 5 kart i ukladamy je obok siebie. Karta 1 to pan Darcy, czyli co mnie w tej osobie intryguje (choc niekoniecznie calkowicie pozytywnie!). Karta 2 to Wickham, czyli co ta osoba ukrywa, o czym nie chce powiedziec. Karta 3 to pan Bingley, czyli jak mozemy stworzyc harmonijny i pelen ciepla zwiazek. Karta 4 to pastor Collins, czyli wady i smiesznostki tej osoby, ktore musimy zaakceptowac. Karta 5 to panstwo Bennetowie, czyli czy ta relacja ma szanse przerodzic sie w dlugotrwaly wiazek? Odpowiedz Link
coill Re: Rozklad na bazie "Dumy i uprzedzenia" 22.02.07, 23:17 podoba mi sie ten rozklad,szkoda tylko ze imiona bohaterow nic nie mowia bo nie czytalam Odpowiedz Link
dori7 Re: Rozklad na bazie "Dumy i uprzedzenia" 23.02.07, 22:25 coill napisała: > podoba mi sie ten rozklad,szkoda tylko ze imiona bohaterow nic nie mowia bo nie > czytalam Dlatego podlinkowalam sciagawke z Wikipedii - jest w niej streszczenie powiesci i krotkie przedstawienie postaci. A swoja droga polecam zarowno ksiazke Austen, jak i serial BBC - jedno i drugie rewelacja ) Odpowiedz Link
coill Re: Rozklad 21.02.07, 13:00 1 * * 4 * * * 2 3 * 6 7 * * * 5 * * 1-czy to ten na ktorego czekalam? 2-czy jesn on mną zainteresowany/zakochany? 3-czy to zwiazek na dluzszy czas czy moze na cale zycie 4-Czy ma on w stosunku do mnie powazne zamiary 5-czy we pszyszlosci chcialby miec ze mna dzieci 6-czy jestem wsyatrczająca atrakcyjny/a by go przy sobie zaterzymac 7-czy bedzie kiedys potrafil poswiecic sie kiedys dla naszego zwiazku Roznklad ten znam od Wroza Tomasza i bardzo mi sie podoba,lubie jeszcze jeden podam pozniej, Odpowiedz Link
dori7 Re: Rozklad 21.02.07, 13:12 coill napisała: > 6-czy jestem wsyatrczająca atrakcyjny/a by go przy sobie zaterzymac Powiem szczerze: nie podoba mi sie to pytanie. Co to w ogole za kwestia?! Jesli ktos watpi w swoja atrakcyjnosc i ma niskie poczucie wlasnej wartosci, to powinien najpierw nad tym popracowac, bo ludzie szanuja i cenia ludzi, ktorzy szanuja i cenia siebie. Jesli kobieta mysli o sobie jako o cesarzowej lub tarotowej krolowej, to reszta swiata bedzie ja tak wlasnie traktowac. "Sekretem seksapilu nie jest idealna figura, ale pewnosc siebie". Scarlett Johansson Odpowiedz Link
coill Re: Rozklad 21.02.07, 20:36 to duze uogulnienie. Atrkcyjny w oczach tej osoby, po 1. 2 - czy wogole jestem w stanie takie relacje utrzymac,czasem jest tak ze wybieramy sie z motyka na slonce,dobre miejsce w rozxkladzie dla tych kotrzy pytaja o zwiazek no z żonatym meżczyzna itp. Odpowiedz Link
pani.jazz rozwiewanie iluzji 24.02.07, 12:28 Rozklad, by rozeznac sie w sytuacji zanim zwiazek sie uformuje albo po zerwaniu. Moze tez byc przydatny w rozwiazywaniu niezrozumialego pochodzenia nieporozumien w zwiazkach trwajacych. Nadaje sie dobrze do rozwiewania iluzji i poboznych zyczen, na sprowadzenie na ziemie marzycieli. Jednoczesnie tez pozwala zrozumiec ewentualne leki i sie ich pozbyc. --5------6- 1-A-3--4-B-2 --7------8- A i B - sygnifikatory osob, ktorych dotyczy wrozba. Jako A klade karte osoby pytajacej, B to karta partnera. Sygnifikatory wybieramy przed tasowaniem i caly uklad obudowujemy wokol nich. 1 i 2 - co odciaga od siebie te osoby? Karta 1 dotyczy A, 2 dotyczy B. Tu kryje sie wskazowka dotyczaca tego, co musza porzucic, by sie zejsc. Czasem tu tez znajduje sie odpowiedz na pytanie o to, czemu te osoby nie powinny sie schodzic, wiec warto przyjrzec sie tym kartom uwaznie. 3 i 4 - co przyciaga te osoby do siebie? Karta 3 dotyczy A, 4 dotyczy B. Tu czesto widac iluzje, jakie te osoby tworza i ktorym sie poddaja. Patrzmy na te karty pod katem tego, co zdaje sie zwiazkowi pomagac, a tak naprawde jest tylko maska dla problemow. 5 i 6 - to, jak partner widzi nas. Karta 5 opisuje jak B widzi A. Karta 6 vice versa. Tu czesto widac zlosc, obawy albo zaslepienie. Z tych kart warto wyciagnac cos, co podbuduje pytajacego - dac mu rade, co zrobic, by partner zobaczyl go w bardziej realny sposob. W razie potrzeby, na te karty mozna dociagnac jeszcze po jednej. 7 i 8 - to, jak pytajacy i jego partner widza sami siebie. Karta 7 dotyczy A, karta 8 - B. Tu czesto lezy odpowiedz na wiekszosc problemow, bo nasza wlasna samoocena, czesto zaburzona, rodzi trudne, konfliktowe sytuacje. Trzeba pytajacemu pomoc zaczac wyrywac sie z iluzyjnego obrazu siebie samego. Radze ostroznie z tym ukladem. Tylko od Waszego wyczucia zalezy, czy zaplakanej kolezance potrzebny teraz szok, ktory wyrwie ja wreszcie z pogoni za niemozliwym, czy lepiej dac jej cos, co ja uspokoi i pozwoli dalej zyc w niepewnosci. Duzo oglady potrzeba, by powiedziec trudne zazwyczaj rzeczy, ktore pokazuja w tym ukladzie karty. Cenie go za prawdomownosc i umiejetne przywracanie do rzeczywistosci tych, ktorym wydaje sie za wiele. Po zinterpretowaniu tego ukladu lubie rozlozyc jeszcze piramide "ukrytego problemu" (jesli pytajacy ma na to sile), bo karty 7 i 8 z "rozwiewania iluzji" sa dobrym do niego wprowadzeniem. "Ukryty problem" opisalam tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=46080&w=57718543&a=57737513 . Pozdrawiam, pani.jazz Odpowiedz Link
pani.jazz Re: rozwiewanie iluzji 24.02.07, 15:45 Zle sie zapisal uklad. Jeszcze raz. ---5-------6 1-A-3--4-B-2 ---7-------8 Odpowiedz Link
coill Re: rozwiewanie iluzji 12.03.07, 22:13 bardzo interesujacy,chyba sprobuje. Ale do niego uzywalas calej talii czy tylko wielie Arkana? Odpowiedz Link
coill Re: rozwiewanie iluzji 14.03.07, 18:49 wyprobowalam go,musze powiedziec....dziwne rzeczy powychodzily mi,jakos nieskladnie,moze nie powinnam sama sobie byla? hehe Odpowiedz Link
coill Re: jak dalej potoczy sie znajomosc? 14.03.07, 18:44 --3-- 1-5-2 --4-- 1-Przeszlosc 2-Terazniejszosc,czyli jak w tej chwili wyglada znajomosc 3- Jak chce Pytajacy aby było,marzenia zamiary itp 4 - Jak chcę On/Ona 5 - Rezultat(przyszlosc znajomosci) Odpowiedz Link