Dodaj do ulubionych

Dlaczego mam zapłacić za wpis...

20.09.05, 11:01
...sądowy 625 zł tytułem wpisu hipoteki kaucyjnej (kredyt 109000, h. kaucyjna
218000), skoro kiedy kupowałem mieszkanie było ono jeszcze w trakcie budowy.
Chyba powinienem być z tego zwolniony? Tak tez notariusz myślała...

wk
Obserwuj wątek
    • wkat Re: Dlaczego mam zapłacić za wpis... 20.09.05, 13:30
      Może dodam:

www.expander.pl/expander/index.jsp?place=Lead7&news_cat_id=21&news_id=1799&layout=2&page=text

Ile życzy sobie sąd za wpisanie hipoteki ? To zależy. Jeśli kredyt udzielony
      jest na budowę mieszkania lub domu lub domu nie zapłacisz nic. We wniosku jaki
      dostaniesz od banku powinna być informacja, że kredyt zostanie przeznaczony
      na „budownictwo mieszkaniowe”. To magiczne sformułowanie gwarantuje brak opłaty
      sądowej.

Więc nic nie powinienem płacić. Miasto Wrocław i słyszałem, że we Wrocławiu to
      sobie interpretuja ta jak chcą.

Jak uważacie, jak Pan uważa, powinieniem się odwołać, jest sens???
      Przecież to może trwać latami.
      • pawel.usielski Re: Dlaczego mam zapłacić za wpis... 20.09.05, 16:13
        Dzień dobry,
        Jeżeli we wniosku o wpisanie hipoteki, który przygotował Bank widnieje
        przeznaczenie kredytu jako „budownictwo mieszkaniowe” to wpis taki powinien być
        zwolniony z opłaty na podstawie ROZPORZĄDZENIA MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI z dnia
        30.06.1998r. w sprawie określania ulgowych stawek opłat sądowych oraz zwolnień
        od opłat w sprawach o zabezpieczenie należności z tytułu udzielanych przez
        banki kredytów, pożyczek pieniężnych, gwarancji bankowych i poręczeń (Dz. U. z
        1998r. Nr 87, poz. 554) - par. 2. ust 1. i ust. 2 oraz par. 3 ust. 1 i 2 oraz
        Uchwały SN (III CZP 106/03) opublikowanej w Biul.SN 2004/1/7

Odnajdujemy tam zapis o treści:
        § 2.
        1. Zwalnia się od opłaty sądowej wniosek o wpis hipoteki ustanowionej na
        nieruchomości stanowiącej własność kredytobiorcy w celu zabezpieczenia
        należności z tytułu udzielonego kredytu, pożyczki pieniężnej, gwarancji
        bankowej lub poręczenia kredytu na budownictwo mieszkaniowe albo na działalność
        związaną z produkcją rolną.
        2. Przepis ust. 1 stosuje się także w razie zabezpieczenia na nieruchomości
        należności z tytułu udzielonego kredytu, pożyczki pieniężnej, gwarancji
        bankowej lub poręczenia kredytu na cele wymienione w tym przepisie -
        współwłaścicielowi za zgodą pozostałych współwłaścicieli.

Proponuje zweryfikować zapis na wniosku o wpisanie hipoteki i wtedy odwołać się.

Z poważaniem,
        Paweł Usielski
        • wkat Re: Dlaczego mam zapłacić za wpis... 20.09.05, 19:12
          Panie Pawle,
          jeśli ma to jakie kolwiek znaczenie, wniosek o wpis do hipoteki przygotowywał
          notariusz oczywiście z wpisem „budownictwo mieszkaniowe”...
          Czy zatem sąd mógł to jakoś "dziwnie" zinterpretować?

Odwołanie na pewno opóźni mi, nie wiadomo o ile, ten wpis o hipotece kaucyjnej.
          Ręce opadają... 625 zł nie leży na chodniku.

wk
          • pawel.usielski Re: Dlaczego mam zapłacić za wpis... 21.09.05, 09:03
            Chodziło mi bardziej o oświadczenie banku do dokonania wpisu na podstawie,
            którego notariusz wnioskuje o wpisanie hipoteki (Bank zwykle przygotowuje
            oświadczenie do dokonania wpisu hipoteki oraz wnioski, które są potrzebne, gdy
            samodzielnie wnioskujemy do sądu, nie przez notariusza). Tam powinien być
            określony cel kredytowania.
            Paweł Usielski
            • wkat Re: Dlaczego mam zapłacić za wpis... 21.09.05, 10:16
              Mam oświadczenie i jest tak jak Pan pisze - cel budownictwo mieszkaniowe -
              na jego podstwie notariusz wysłał wniosek do sądu.

Co pan proponuje? Odwoływać się? O ile może to mi opóźnić ten wpis?
              • pawel.usielski Re: Dlaczego mam zapłacić za wpis... 21.09.05, 10:56
                Zachęcam do skonsultowania zarządzenia z bankiem, który wystawił oświadczenie –
                dział prawny, który je przygotował może miał już podobne doświadczenia z danym
                sądem. Na czas rozpatrzenia odwołania, zawierającego powołanie się na podstawę
                prawną, wniosek będzie wstrzymany.
                Paweł Usielski
                • wkat Re: Dlaczego mam zapłacić za wpis... 21.09.05, 11:22
                  Okazuje się, że jestem pierwszym który ma "problem"...
        • wkat Re: Dlaczego mam zapłacić za wpis... 21.09.05, 17:23
          Panie Pawle, wracając do naszego wątku, proszę spojrzeć jeszcze na poniższe i
          znaleść koszty wpisu do hipoteki:

www.fukrehip.pl/Portals/0/(2005.04.27,%20Koszty%20zakupu%20mieszkania
          %20spoldzielczego,%20tabel_205).pdf

prawo.hoga.pl/prawo_lokalowe/prawo_lokalowe_koszty_umowy_notarialnej.asp

Co Pan o ty sądzi?
          • pawel.usielski Re: Dlaczego mam zapłacić za wpis... 21.09.05, 18:20
            Jeżeli w oświadczeniu banku jest określone, iż jest to kredyt na budowę, nie na
            zakup na rynku pierwotnym to wpis powinien być zwolniony z opłaty. To ono służy
            do dokonania wpisu. Tu bank określa przeznaczenie środków – w nawiązaniu do
            umowy z deweloperem – jeśli jest o budowę – i jest to zasadne – kredyt
            przeznaczony na budownictwo mieszkaniowe. W linkach, które Pan załączył są
            opisane koszty wpisu hipoteki kredytu na zakup na rynku pierwotnym.
            Paweł Usielski

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka