wkat 20.09.05, 11:01 ...sądowy 625 zł tytułem wpisu hipoteki kaucyjnej (kredyt 109000, h. kaucyjna 218000), skoro kiedy kupowałem mieszkanie było ono jeszcze w trakcie budowy. Chyba powinienem być z tego zwolniony? Tak tez notariusz myślała... wk Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wkat Re: Dlaczego mam zapłacić za wpis... 20.09.05, 13:30 Może dodam: www.expander.pl/expander/index.jsp?place=Lead7&news_cat_id=21&news_id=1799&layout=2&page=text Ile życzy sobie sąd za wpisanie hipoteki ? To zależy. Jeśli kredyt udzielony jest na budowę mieszkania lub domu lub domu nie zapłacisz nic. We wniosku jaki dostaniesz od banku powinna być informacja, że kredyt zostanie przeznaczony na „budownictwo mieszkaniowe”. To magiczne sformułowanie gwarantuje brak opłaty sądowej. Więc nic nie powinienem płacić. Miasto Wrocław i słyszałem, że we Wrocławiu to sobie interpretuja ta jak chcą. Jak uważacie, jak Pan uważa, powinieniem się odwołać, jest sens??? Przecież to może trwać latami. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.usielski Re: Dlaczego mam zapłacić za wpis... 20.09.05, 16:13 Dzień dobry, Jeżeli we wniosku o wpisanie hipoteki, który przygotował Bank widnieje przeznaczenie kredytu jako „budownictwo mieszkaniowe” to wpis taki powinien być zwolniony z opłaty na podstawie ROZPORZĄDZENIA MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI z dnia 30.06.1998r. w sprawie określania ulgowych stawek opłat sądowych oraz zwolnień od opłat w sprawach o zabezpieczenie należności z tytułu udzielanych przez banki kredytów, pożyczek pieniężnych, gwarancji bankowych i poręczeń (Dz. U. z 1998r. Nr 87, poz. 554) - par. 2. ust 1. i ust. 2 oraz par. 3 ust. 1 i 2 oraz Uchwały SN (III CZP 106/03) opublikowanej w Biul.SN 2004/1/7 Odnajdujemy tam zapis o treści: § 2. 1. Zwalnia się od opłaty sądowej wniosek o wpis hipoteki ustanowionej na nieruchomości stanowiącej własność kredytobiorcy w celu zabezpieczenia należności z tytułu udzielonego kredytu, pożyczki pieniężnej, gwarancji bankowej lub poręczenia kredytu na budownictwo mieszkaniowe albo na działalność związaną z produkcją rolną. 2. Przepis ust. 1 stosuje się także w razie zabezpieczenia na nieruchomości należności z tytułu udzielonego kredytu, pożyczki pieniężnej, gwarancji bankowej lub poręczenia kredytu na cele wymienione w tym przepisie - współwłaścicielowi za zgodą pozostałych współwłaścicieli. Proponuje zweryfikować zapis na wniosku o wpisanie hipoteki i wtedy odwołać się. Z poważaniem, Paweł Usielski Odpowiedz Link Zgłoś
wkat Re: Dlaczego mam zapłacić za wpis... 20.09.05, 19:12 Panie Pawle, jeśli ma to jakie kolwiek znaczenie, wniosek o wpis do hipoteki przygotowywał notariusz oczywiście z wpisem „budownictwo mieszkaniowe”... Czy zatem sąd mógł to jakoś "dziwnie" zinterpretować? Odwołanie na pewno opóźni mi, nie wiadomo o ile, ten wpis o hipotece kaucyjnej. Ręce opadają... 625 zł nie leży na chodniku. wk Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.usielski Re: Dlaczego mam zapłacić za wpis... 21.09.05, 09:03 Chodziło mi bardziej o oświadczenie banku do dokonania wpisu na podstawie, którego notariusz wnioskuje o wpisanie hipoteki (Bank zwykle przygotowuje oświadczenie do dokonania wpisu hipoteki oraz wnioski, które są potrzebne, gdy samodzielnie wnioskujemy do sądu, nie przez notariusza). Tam powinien być określony cel kredytowania. Paweł Usielski Odpowiedz Link Zgłoś
wkat Re: Dlaczego mam zapłacić za wpis... 21.09.05, 10:16 Mam oświadczenie i jest tak jak Pan pisze - cel budownictwo mieszkaniowe - na jego podstwie notariusz wysłał wniosek do sądu. Co pan proponuje? Odwoływać się? O ile może to mi opóźnić ten wpis? Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.usielski Re: Dlaczego mam zapłacić za wpis... 21.09.05, 10:56 Zachęcam do skonsultowania zarządzenia z bankiem, który wystawił oświadczenie – dział prawny, który je przygotował może miał już podobne doświadczenia z danym sądem. Na czas rozpatrzenia odwołania, zawierającego powołanie się na podstawę prawną, wniosek będzie wstrzymany. Paweł Usielski Odpowiedz Link Zgłoś
wkat Re: Dlaczego mam zapłacić za wpis... 21.09.05, 11:22 Okazuje się, że jestem pierwszym który ma "problem"... Odpowiedz Link Zgłoś
wkat Re: Dlaczego mam zapłacić za wpis... 21.09.05, 17:23 Panie Pawle, wracając do naszego wątku, proszę spojrzeć jeszcze na poniższe i znaleść koszty wpisu do hipoteki: www.fukrehip.pl/Portals/0/(2005.04.27,%20Koszty%20zakupu%20mieszkania %20spoldzielczego,%20tabel_205).pdf prawo.hoga.pl/prawo_lokalowe/prawo_lokalowe_koszty_umowy_notarialnej.asp Co Pan o ty sądzi? Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.usielski Re: Dlaczego mam zapłacić za wpis... 21.09.05, 18:20 Jeżeli w oświadczeniu banku jest określone, iż jest to kredyt na budowę, nie na zakup na rynku pierwotnym to wpis powinien być zwolniony z opłaty. To ono służy do dokonania wpisu. Tu bank określa przeznaczenie środków – w nawiązaniu do umowy z deweloperem – jeśli jest o budowę – i jest to zasadne – kredyt przeznaczony na budownictwo mieszkaniowe. W linkach, które Pan załączył są opisane koszty wpisu hipoteki kredytu na zakup na rynku pierwotnym. Paweł Usielski Odpowiedz Link Zgłoś