Dodaj do ulubionych

Warszawiacy!!! Zaprotestujmy przeciw górnikom!!

20.06.07, 14:59
Jeszcze protest pielęgniarek zniosę - należy im się, poza tym uważam, że one
są w tej chorej służbie zdrowia najbardziej stratne. Poza tym nie rozrabiają,
no i to w końcu babki.
Ale jak Ci ***, co nie pamiętają swoich sklepów z żółtymi firankami w czasach
konserw i octu, znów tu przyjadą i zrobią nam pier*olnik na mieście (jakbyśmy
mieli mało problemów na mieście), to ja stanowczo protestuję i chętnie
zablokuję swoim samochodem wjazd na parking pod Torwarem, tylko potrzebuję
kogoś do pomocy, bo wjazdy są chyba dwa:)).

A tak serio - dlaczego wszyscy nam Warszawiakom zatruwają życie, a my nigdy
sami nie zrobimy czegoś przeciw nim? Może czas się wreszcie zebrać?:/
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: P.S.J. Re: Warszawiacy!!! Zaprotestujmy przeciw górnikom IP: *.sferia.net 20.06.07, 15:06
      Mnie najbardziej zatruwają życie gnojki z Wiejskiej i paru innych budynków w
      centrum Warszawy. Policja też blokuje ruch, jak się wożą w te i we wte lymuzynami.
    • ppo Górnicy jadą pomóc pielęgniarkom. 20.06.07, 15:17
      Tylko i wyłącznie. Oni swoje już wywalczyli. Każdego normalnego faceta trafia
      szlag, kiedy widzi przemoc wobec kobiet. Popieram interwencję górników w tej
      sprawie.
      • Gość: gh67 Re: Górnicy jadą pomóc pielęgniarkom. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.07, 00:35
        Jaką znowu przemoc wobec kobiet? Policja kilkukrotnie mówiła, aby pielęgniarki przeszły na chodnik - jeśli nie słuchają trzeba działać, od tego jest. Miasto jest już wystarczająco zakorkowane, nie mam ochoty na pierdzielnik na jednej z głównych tras N-S w mieście. Protestować niech sobie protestują, ale zgodnie z prawem.
        • siedem_z_dziewieciu Re: Górnicy jadą pomóc pielęgniarkom. 21.06.07, 01:34
          Tak, zróbmy sobie demokrację reglamentowaną.
    • Gość: Mooo Re: Warszawiacy!!! Pomóżmy pielęgniarkom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 15:29
      Ciekawe czy teraz tak ochoczo milicjanci IV RP będą pałować jak staną oko w oko
      z równymi sobie!
      • Gość: warszawski cwaniak Ja już pomogłem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 00:41
        Dostały ode mnie namiot, śpiwory, karimaty i żarcia za 200 pln. Wielu
        warszawiaków przyłączyło się do tej akcji.
    • Gość: PiSdziel Pomóżmy górnikom wykurzyć tych idiotów z URMu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 15:30
    • tom_aszek Lepiej zagońmy ich do pracy przy metrze 20.06.07, 16:18
      Skoro już tu są... Mogą skończyć I linię i zacząć kopać II linię
      • Gość: F. Re: Lepiej zagońmy ich do pracy przy metrze IP: *.dsl.bell.ca 20.06.07, 17:01
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=64545553
      • Gość: trasza chyba zwariowałeś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 17:06
        przecież powszechnie wiadomo że te poniemieckie ćwoki do żadnej innej roboty niż
        wyciąganie łapsk po socjal się nie nadają.

no może jeszczce demolka jakaś wchodzi w grę

mam! :) niech rozbiorą stadion
        • tom_aszek Re: chyba zwariowałeś 21.06.07, 08:35
          Gość portalu: trasza napisał(a):

> przecież powszechnie wiadomo że te poniemieckie ćwoki do żadnej innej roboty ni
          > ż
          > wyciąganie łapsk po socjal się nie nadają.

A po co od razu takie brzydkie odzywki?

> mam! :) niech rozbiorą stadion

Cieszysz się na konfrontację 'górnicy kontra handlarze'?
        • Gość: :/ :/ IP: *.adsl.inetia.pl 22.06.07, 11:43
          Te "poniemieckie ćwoki" zarabiają na własnie na ciebie, wieśniaku.
          Cała Wielkopolska i Pomorze pracuje na przeklętą Azje=warszawke. Z głodu byś
          umarł, gdyby nie my.
          • Gość: qronix Re: :/ IP: *.acn.waw.pl 22.06.07, 20:24
            Śmieszny jesteś a może nawet po prostu żałosny.
            • Gość: :/ Re: :/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 01:40
              Prawda w oczy kole, co?
              • Gość: kid Re: :/ IP: *.cable.ubr07.azte.blueyonder.co.uk 23.06.07, 04:14
                moze zrobimy maly check?
                Wlkp i Pomorze niech spie..ja i utworza sobie wlasne panstwo, moga je nazwac
                Prusy,
                ja jestem w 100% za
              • Gość: qronix Re: :/ IP: *.acn.waw.pl 24.06.07, 21:35
                Powiedz mi w jaki to sposób utrzymują Warszawę?
                W Warszawie większość płaci sami za siebie z własnej pracy, a te twoje regiony
                to w dużej mierze tereny wiejskie a jak wiadomo rolnicy "utrzymują" wszystkich
                nie? Te ich wygórowane podatki, niezwykle wysokie składki na krus normalnie same
                opłaty.
          • Gość: kid Re: :/ IP: *.cable.ubr07.azte.blueyonder.co.uk 23.06.07, 04:12
            gowno prawda,

jakby Mazowsze zechcialo odlaczyc sie od Pl kazdy stwierdzilby ze zdumieniem ze
            ma o pol tysiaca wiecej na koncie miesiecznie
            • Gość: :/ Re: :/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 18:02
              Tak, w Wlkp i na Pomorzu by mieli te pół tysiąca więcej :]
          • Gość: piko Re: :/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.07, 09:51
            Pomorze?! Hahaha, weź, bo się ze śmiechu zes...Leniuchy i opierda..cze jakich
            mało. Skończyły się złote lata osiemdziesiąte, cinkciarstwo i przemyt to za
            dupsko bida złapała, bo dzisiaj trzeba trochę uczciwiej robić. Zagłebie wałów i
            oszustw. Gdyby nie warszawskie pieniądze na dopompowanie branży stoczniowej, to
            byście już dawno mogli te stocznie na żyletki sprzedać. Chyba że mówisz o
            zachodniopomorskim i byłych PGR-ach do których płynie strumień zasiłków z
            państwowej kasy. Zrzucacie to się na 10% lokalnych bonzów i kacyków, którzy
            żyją jak ruscy baszowie w pałacach, przyjeżdżają swoimi Lexusami na zakupy do
            Wwy i popychają Was roszczeniowe lenie pomorskie bez masła.
            • Gość: :/ Re: :/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 23:37
              Słyszałeś kiedyś o Gdańsku i o Trójmieście? To taka aglomeracja na północy
              kraju. No tak, pewnie nie wiesz gdzie jest północ...
              • Gość: piko Re: :/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.07, 10:51
                wyobraź sobie, że ku Twojemu zaskoczeniu słyszałem i dwa lata temu bywałem tam
                średnio co dwa tygodnie, a teraz trochę rzadziej. Stąd wiem, o czym mówię. Ale
                Ty chyba nie. Aglomeracja? Khy, khy. Aglomeracją to jest Śląsk, gdzie przejadę
                tramwajem na jednym bilecie z Katowic do Chorzowa. A czy uda mi się podobna
                sztuczka pomiędzy Gdynią a Sopotem?
        • Gość: marko Re: chyba zwariowałeś IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 23.06.07, 18:45
          ty sie taka prosta urodzilas czy juz cie skrzywili w naszej pseudo stolicy
          pelnej wsiokow
    • mp84 Górnictwo pozostanie deficytowe już na zawsze 20.06.07, 17:15
      Od 1989 zwładowano ponad 50 000 000 000 (MILIARDÓW) złotych w polskie górnictwo
      i żadne zyski tej branży już tego nie zwrócą (budżetowi - czyli nam podatnikom)
      Rok czy dwa lata temu niektóre spółki miały tam jakieś zyski ale co z tego
      skoro i tak większość poszła na podwyżki pensji zamiast na spłatę "kredytu" od
      państwa. Z resztą nawer gdyby takie zyski były co roku to na spłatę potrzebaby
      30-40 lat!!! A za 30-40 lat to elektrownie węglowe pojdą w niepamięć. Polskie
      siłownie węglowe są stare - nikt w nie nie chce inwestować tak więć czeka je
      koniec na rzecz wiatraków, ogniw solarnych, metanolowych, wodorowych,
      elektrowni jądrowych, termojądrowych i na biomasę.
      Tak więc każdy z nas zapłacił ponad 1200 zł na coś co się nigdy nie zwróci a co
      jeszcze nas zasmrodzi i podgrzeje i rozpie*doli (pośrednio przez np huragan
      spowodowany ociepleniem klimatu). A to jeszcze nie koniec opłat na tych
      nierobów i cwaniaków. Oni chcą jeszcze emerytur, odpraw i rent. Nic tylko
      popierać miękkie d*py z PiS, SLD i wszytkich innych partii które godzą się na
      wszystkie rządania gorniokow bez gadania.
    • neuroup "Nie" górniką!! 20.06.07, 18:16
      Witam!
      Ja powiem tak ja też tych górników to mam dość. Przyjadą zdewastują wszystko co
      będzie pod ich ręką i dla nich żadna świętość się nie liczy jakby mieli okazje
      to też by muzeum powstania warszawskiego zniszczyli. Dowody są jasne mówiące o
      takim zachowaniu ile razy gazeta pisała listę zniszczeń po ich wizytach ile
      zabytkowych rzeczy zniszczyli.
      Oni nie na widzą Warszawy uważają się za Ślązaków i sądzą, że cały śląsk budował
      metro warszawskie.
      Precz z górnikami.
      "Hej chamie kopałeś metro w Warszawie"
      • Gość: Nie neuroupowi! Re: "Nie" górniką!! IP: *.adsl.inetia.pl 20.06.07, 18:49
        Ni
        • Gość: ddb2 Re: "Nie" górniką!! IP: *.adsl.inetia.pl 20.06.07, 18:51
          Neuroup, proponuje ci, zebys zamiast zawracac sobie glowe gornikami, podciagnal
          sie w ortografii.
          To ci wyjdzie na zdrowie.
      • Gość: warszawski cwaniak Re: "Nie" komu??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 00:48
        GórnikOM chyba, mądralo. Po pierwszym ortografie straciłem ochotę na czytanie
        reszty twojego postu. A to w dodatku wyjątkowo perfidny ortograf, bo zdradza
        wieśniaka, który panicznie boi się "wiejskiej" końcówki -om.
    • boruta_wwa Re: Warszawiacy!!! Zaprotestujmy przeciw górnikom 20.06.07, 19:24
      cóż, też nienawidzę tych śląskich brudasów, którzy żyją za moje podatki :(
      b.
      • Gość: warszawski cwaniak A ile płacisz za prąd i wodę, czyścioszku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 00:54
        200 pln miesięcznie? Może chcesz płacić 2000? Wtedy przynajmniej żaden górnik
        nie będzie żył z "twoich" podatków (tak jakbyś tylko ty jeden płacił podatki).
        Tylko obawiam się, że wtedy to ty zostałbyś brudasem, bo ciepłą wodę w
        Warszawie podgrzewa się węglem.
        • szaser Irlandia czeka 21.06.07, 06:55
          Jeśli mi nie odpowiadała mi praca, a wielokrotnie tak było ze względu na szefa,
          rodzaj lub wynagrodzenie, to po prostu zmieniam ją, a jeśli jej nie było, to
          trzykrotnie zmieniłem radykalnie zawód. Żaden górnik, lekarz czy pielęgniarka,
          nie musi pracować w "wyuczonym" i to często kiepsko zawodzie. Nigdy by mi nie
          przyszło do głowy, żeby się upierać, że muszę TU i TERAZ pracować, a wy
          pracodawca ma mi tyle i tyle płacić. Nie podoba się, to do widzenia. Poza tym
          służba zdrowia to służba ludziom potrzebującym a nie komercyjne zajęcie, bardzo
          wątpliwe moralnie podejście strajkujących do powołania. Nigdy nie chciałbym być
          leczony przez strajkującego lekarza lub pielęgniarkę, naprawdę!
        • Gość: górnik a wiesz pajacyku... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 07:33
          że węgiel sprowadzany z Australii, Wietnamu czy nawet Chin pomimo drogi którą
          musi przebyć na dzień dzisiejszy jest tańszy od tego naszego polskiego ?
          • Gość: xxx Kłamiesz, pajacyku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 12:50
            To Chińczycy kupują nasz węgiel, a nie my ich. Chińska rozpędzona gospodarka
            pochłonie każda ilość tego surowca. A Polska ciągle jest największym
            producentem.
      • Gość: :/ To rolnicy żrą najwiecej twoich podatkow. IP: *.adsl.inetia.pl 22.06.07, 11:46
        Wydatki na górników to jest pikuś w porównaniu z tym co z naszych podatków
        zabierają rolnicy, do Leppera z tą pretensją.
    • Gość: qqqq to robota obcych agentów IP: 212.87.232.* 21.06.07, 09:45
      Zadziwia mnie to, jak służby obcych wywiadów potrafią zamieszać polskim
      społeczeństwem.
      Nie chcą dopuścic do tarczy antyrakietowej i ujawnienia agentów, to potrafili
      wyprowadzic lekarzy, pielęgniarki, górników,nauczycieli, którzy tak naprawdę
      nie wiedza o co im chodzi.
      Naiwny naród.
    • Gość: arnold katowice Re: Warszawiacy!!! Zaprotestujmy przeciw górnikom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.07, 19:45
      Tu mosz poniżej "answer" na temat wysokiej "schloonckiej kultury". Żadnych
      złudzeń Gorolku.........

Nation

To my Ślonski Narod lud wybrany,
      Latami przez Warszawa upokażany,
      Wyszydzany gnymbiony,na bok łodstawiony,
      Do ciebie godom krawaciorzu pie..ny,
      Zawsze ście z nos wongel jak citrona wyciskali,
      A w zamian zeście nom nic niy dowali,
      Do rusa transporty z wonglym i stalom jechały,
      A nom potym ino ku.. hołdy łostały,
      Kwaśny dysc ku.. na gowy nom leci,
      W sku..ałym marasie bawiom sie nasze dzieci,
      ..e bezrobocie,ludzie żyjom ze złomu,
      I z łokradanych z wongla na bocznicy wagonów,
      Tam coś kapnie tu coś sprzedo jakoś to leci,
      Do gymby niy majom co wrazić niyftore dzieci!

Refryn:
      ŁOBUDZ SIE ŚLONSKI NARODZIE,
      NIY MOGYMY DUŻY ŻYĆ W BIYDZIE I W GODZIE,
      NIY MOGYMY NIGDY ŻYĆ Z GOROLAMI W ZGODZIE,
      NIY MOGYMY NIGDY ŻYĆ Z GOROLAMI W ZGODZIE!

2)
      Ślonske vereiny ftore kejś na szczycie były,
      Teroz na same dno sie wyku..yły,
      We stolica ładowane som wszyskie piniondze,
      A nom jes sam ciynżko zwionzać koniec z końcym,
      Baba z dziećmi siedzi tu,chop wyjechoł do roboty,
      Wiynkszo kasa zerwie tam pucujonc ku.. klopy,
      I co ty na to powiys warszawski sku..synie ?!,
      Sprzontacka zarobio wiyncy niz tu ku.. inżinier,
      Jak wom boł poczebny wongel toście sie płascyli,
      A jak casy sie zmiyniyły toście nos łostawiyli,
      My za wos polske ku.. w powstaniach walczyli,
      Corno Ślonsko Ziymia krwiom zalano łostawiyli,
      Jednak racjo mioł opa ftory mi zawsze godoł
      "Pamiyntej całe życie synek niy ufej gorolom"!

Refryn:

3)
      Ślonski Narodzie godom teroz do Ciebie,
      Cza pedziec gorolom weg bo zawsze jus tak bydzie,
      Cza zrobić powstanie pewne momy zwyciyństwo,
      Cza łodłonczyć sie łod polski,utworzic Ślonske Ksiynstwo,
      Cza doprowadzić do hanysowskiego buntu,
      I gorolskie ku.. świnie naucyć szacunku,
      Cały coć z nos robiom kpiny gorolske sku..syny,
      Ale jak jym dojebjymy to jym zrzednom ku.. miny!

Refryn:

• Re: zamykam ten wątek !!!!!!!!
      • Gość: A Re: Warszawiacy!!! Zaprotestujmy przeciw górnikom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 09:42
        Won bydle do Rajchu
        • Gość: Alfred do myslenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 18:35
          Warszawiacy zastanawialem sie przez chwile czy warto pisac na ten zaczepny
          watek , doszedlem do wniosku ze bez nerwow przytocze wam kilka tematow pod
          myslenie; przed wejsciem do waszego zoo sa dwa lwy wywiezione ze Sląska- nikt
          nie pytal nas o zdanie czy tego chcemy, Raciborz- miasto w ktorym przez kilka
          dni grasowaly odzialy Armii Czerwonej , pochodnia Thais jak sie czasem nazywa
          tamte wydarzenia - cegly z ruin tego miatsa zawedrowaly do Warszawy , aby
          stolica sie mogla rozbudowywac, Kamieniec Zabkowicki, Swierklaniec- cala masa
          pieknych palacow i zamkow zniszczona za...za niepolskie korzenie...Plyty z
          grobow moich przodkow ktorymi wybrukowano stary cmentarz w Raciborzu- ostaly
          sie tylko te stare groby na ktorych widnialy slowiansko brzmiace imiona...cala
          masa detali z ktorych narosla niechec do Polski. To ze gornicy rzucaja srubami
          i farba nie bierze sie tylko z chceci lepszej placy itp. to latami nabrzmiale
          zale do polityki jaka stosuje Warszawa ( kolejne rzady) wobec Slaska. To
          historia tak namieszla w naszych wzajemnych podejsciach do siebie. Nie zaluje
          wam wspanailego muzeum powstania warszawskiego, lecz mam swiadomosc ze np w
          Katowicach nigdy nie powstanie muzeum Slazakow ktorzy walczyli i gineli w
          armich walczacych po obu stronach konfliktu ktory wywolal Hitler, nikt nie
          wspomni tysiecy Slazakow wiezionych w stalinowskich i jak by nie patrzec na to
          kierowanych przez Polakow ( czesto pochodzenia zydowskiego) obozach "pracy"
          Pamiec o tych wydarzeniach istnieje do dzis i zle jest ze takie hasla o waszej
          nienawisci do Slaska i jego mieszkancow wciaz jeszce bardzo jatrza niezagojone
          rany.
          • Gość: trasza Re: do myslenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 20:44
            >>przed wejsciem do waszego zoo sa dwa lwy wywiezione ze Sląska

Bierzcie je są na tyle tandetne że nikt po nich płakał nie będzie, ale najpierw
            należało by zapłacić za starty po ostatniej wizycie "górników".

>>cegly z ruin tego miatsa zawedrowaly do Warszawy

Tak jak pisałam wcześniej - rozbierzcie sobie stadion, tam jest multum
            warszawskich cegieł - będziemy kwita, poza tym wysuwanie jakichkolwiek roszczeń
            przez region który żeruje na całej Polsce jest co najmniej śmieszne. Tak samo
            było śmieszne osiągnięcie rentowności przez kopalnie - co zrobiliście?
            Przeznaczyliście nadwyżki na modernizacje kopalni? Zapewnienie sobie
            jakiekolwiek przyszłości? nie, starą socjal-faszystowską metodą rzuciliście się
            na te pieniądze jak sępy.

> Katowicach nigdy nie powstanie muzeum Slazakow ktorzy walczyli i gineli w
            > armich walczacych po obu stronach konfliktu ktory wywolal Hitler

Zwróćcie się do Angeli - na 100% dostaniecie dotacje na muzeum poległych
            wyzwolicieli Śląska spod polskiej okupacji, może nawet jeszcze wystarczy na
            transport tych lwów spod zoo.
            • Gość: Alfred Re: do Trasza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 21:36
              > >>przed wejsciem do waszego zoo sa dwa lwy wywiezione ze Sląska
              >
              > Bierzcie je są na tyle tandetne że nikt po nich płakał nie będzie, ale
              najpierw
              > należało by zapłacić za starty po ostatniej wizycie "górników"

Sprawdz sobie kto wykonal ta "Tandete"- to na zadanie domowe. Odpowiedz wrzuc
              na forum , niech sie twoi ziomkowie dowiedza o tej "tandecie"...i nagrodach
              ktore otrzymal ich tworca nie w Warszawie lecz....sprawdz gdzie.

>>cegly z ruin tego miatsa zawedrowaly do Warszawy
              >
              > Tak jak pisałam wcześniej - rozbierzcie sobie stadion, tam jest multum
              > warszawskich cegieł - będziemy kwita, poza tym wysuwanie jakichkolwiek
              roszczeń
              > przez region który żeruje na całej Polsce jest co najmniej śmieszne. Tak samo
              > było śmieszne osiągnięcie rentowności przez kopalnie - co zrobiliście?
              > Przeznaczyliście nadwyżki na modernizacje kopalni? Zapewnienie sobie
              > jakiekolwiek przyszłości? nie, starą socjal-faszystowską metodą rzuciliście
              się
              > na te pieniądze jak sępy.

Czy my zarzadzilismy jego budowe ze mamy ja teraz rozbierac? gratuluje
              intelektu i argumentacjii.Czy Slask i Slazacy to tylko kopalnie? Tylko gornicy?
              To tak jak stwierdzenie ze wszyscy Wrszawiacy to palanty. Zgadzasz sie z tym?
              Sprawdz sobie kto jest w radach nadzorczych tych kopaln, sprawdz skad sa te
              osoby, zobacz ilu zajmowalo sie gornictwem...A socjal - faszystowskie reguly
              wprowadzili ludzie spoza Slaska likwidujac jego autonomie juz wlasciwie od
              przewrotu majowego...

> > Katowicach nigdy nie powstanie muzeum Slazakow ktorzy walczyli i gineli w
              > > armich walczacych po obu stronach konfliktu ktory wywolal Hitler
              >
              > Zwróćcie się do Angeli - na 100% dostaniecie dotacje na muzeum poległych
              > wyzwolicieli Śląska spod polskiej okupacji, może nawet jeszcze wystarczy na
              > transport tych lwów spod zoo.

No coments chlopczyku, plec sobie takie bzdury wsrod mlodziezy wszechpolskiej,
              tam cie przyjma z brawami jak mysle.

• karatemistrz666 Re: do myslenia 26.06.07, 11:33
            Gość portalu: Alfred napisał(a):

> Warszawiacy zastanawialem sie przez chwile czy warto pisac na ten zaczepny
            > watek , doszedlem do wniosku ze bez nerwow przytocze wam kilka tematow pod
            > myslenie; przed wejsciem do waszego zoo sa dwa lwy wywiezione ze Sląska- nikt
            > nie pytal nas o zdanie czy tego chcemy,

Skąd nagle dwa? Słyszałem póki co o jednym:) Poza tym do dziś nie ustalono,
            kto, kiedy i w jakich okolicznościach te lwy wywiózł. Myślę, że gdyby nie
            przypadkowe odkrycie jednego historyka sztuki, 99% mieszkańców Śląska
            demonstrujących swoje oburzenie na "stolycę" nie wiedziałoby o jego istnieniu.
            Ergo: sprawa - jeżeli chodzi o jej powagę - mocno nadmuchana; mimo tego jestem
            oczywiście za zwrotem tego lwa (a nawet dwóch, jeśli dwa są:) na miejsce

Raciborz- miasto w ktorym przez kilka
            > dni grasowaly odzialy Armii Czerwonej , pochodnia Thais jak sie czasem nazywa
            > tamte wydarzenia - cegly z ruin tego miatsa zawedrowaly do Warszawy , aby
            > stolica sie mogla rozbudowywac, Kamieniec Zabkowicki, Swierklaniec- cala masa
            > pieknych palacow i zamkow zniszczona za...za niepolskie korzenie...Plyty z
            > grobow moich przodkow ktorymi wybrukowano stary cmentarz w Raciborzu- ostaly
            > sie tylko te stare groby na ktorych widnialy slowiansko brzmiace
            imiona...cala
            > masa detali z ktorych narosla niechec do Polski.

Masz sporo racji, ale mylisz parę rzeczy. Po pierwsze, pałaców, zamków i grobów
            na Śląsku za niepolskie korzenie z zasady nie niszczyli warszawiacy, tylko
            lokalni komuniści (z mniej albo bardziej wyraźnym przyzwoleniem "centrali"), w
            tym rdzenni Ślązacy (np. Kameleon nr jeden polskiej polityki XX wieku tow. gen.
            Ziętek). W zburzonej przez wojnę i odbudowywanej m.in. z częściowym udziałem
            cegieł z poniemieckich terenów Warszawie, wyburzono sporo nadających się do
            odbudowy kamienic, w dużej części co prawda z powodów ekonomicznych (nie
            opłacało się odtwarzanie naruszonych kamienic z przełomu XIX i XX wieku, które
            już w połowie XX wieku uchodziły za niefunkcjonalne i często leżące w miejsce
            potrzebnych tras komunikacyjnych -nie przesadzajmy z komentowanym często na
            FW "barbarzyństwem" tzw. Biura Odbudowy Stolicy!), ale wyburzenia dobrze
            zachowanych budynków (vel zdewastowanych już po wojnie) miały jeszcze miejsce w
            latach 70-tych. Wielu wysiedlonych z miasta w 1944 warszawiaków, nie miało po
            wojnie "wstępu" do Warszawy. Tak więc, jeżeli mówi się o
            dyskryminacji "kulturowej" Śląska, to tej dyskryminacji ofiarami były
            równocześnie - chociaż w różnym stopniu - wszystkie miejsca, regiony, klasy
            społeczne nieprzychylnie widziane przez władzę "ludową".

To ze gornicy rzucaja srubami
            >
            > i farba nie bierze sie tylko z chceci lepszej placy itp. to latami nabrzmiale
            > zale do polityki jaka stosuje Warszawa ( kolejne rzady) wobec Slaska. To
            > historia tak namieszla w naszych wzajemnych podejsciach do siebie.

Górnicy rzucają śrubami i farbą, bo nauczyli się, że im wolno i że - co gorzej -
            władza w takich przypadkach czasem ustępuje. Władze wyhodowały związkową
            ośmiornicę i teraz muszą już jakoś ją przełknąć. Górnicy (w dużej części
            ludność napływowa na Śląsk) myślą raczej o forsie, nie sądzę zaś, żeby
            pretensje o wyburzenie np. pałacu w Świerklańcu były choćby pośrednim motywem
            ich demonstracji:) Proponuję nie mieszać walki o tożsamość kulturową Górnego
            Sląska z protestami związkowców, bo w ten sposób deprecjonujesz tylko tą
            pierwszą:)

Nie zaluje
            > wam wspanailego muzeum powstania warszawskiego, lecz mam swiadomosc ze np w
            > Katowicach nigdy nie powstanie muzeum Slazakow ktorzy walczyli i gineli w
            > armich walczacych po obu stronach konfliktu ktory wywolal Hitler, nikt nie
            > wspomni tysiecy Slazakow wiezionych w stalinowskich i jak by nie patrzec na
            to
            > kierowanych przez Polakow ( czesto pochodzenia zydowskiego) obozach "pracy"

Z tego co się orientuję, to wiedza nt. stalinowskich obozów na Śląsku wzrasta.
            Nie byłbym aż takim pesymistą.

> Pamiec o tych wydarzeniach istnieje do dzis i zle jest ze takie hasla o
            waszej
            > nienawisci do Slaska i jego mieszkancow wciaz jeszce bardzo jatrza niezagojone
            >
            > rany.

Stanowczo bez przesady z tą nienawiścią do Śląska:) Raczej stereotypy, takie
            jak np. na temat Warszawy. Jest tu oczywiście parę trolli, jak wszędzie w necie
            (wystąpiłem tu do admina o wykopanie postów niejakiego "traszy":)
            • Gość: Alfred Re: do myslenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 20:40
              Dzieki Kwatermistrzu za odpowiedz

Racja co do lwa- Theodolr Kalide wykonal jednego. Byc moze od emocji kiedy
              pisalem tamtego maila podwoily mi sie utrwalone dane :) Co do odkrycia- pech
              jednak chcial ze lew odnalazl sie w Warszawie. Nie wiem co mowia warszawskie
              media o tej sprawie ale wasz magistrat zaproponwal oddanie ..tyle ze kopi
              pomnika. Czy to fair? sam pomysl.

> Masz sporo racji, ale mylisz parę rzeczy. Po pierwsze, pałaców, zamków i
              grobów
              >
              > na Śląsku za niepolskie korzenie z zasady nie niszczyli warszawiacy, tylko
              > lokalni komuniści (z mniej albo bardziej wyraźnym przyzwoleniem "centrali"),
              w
              > tym rdzenni Ślązacy (np. Kameleon nr jeden polskiej polityki XX wieku tow.
              gen.
              >
              > Ziętek).

Z tym sie akurat nie zgodze- owszem wielu lokalnych kacykow niszczylo zabytki
              lecz w przewazajacej wiekszosci byli to towarzysze z zewnatrz. Stad do dzis na
              terenach Slaska niechec do Zaglebia, czesto nie rozumiana w innych regionach
              kraju.Wcielone do wojewodztwa Slasko- Zaglebiowskiego bylo kuznia
              komunistycznych kadr- najlepszy dowod na to stanowi wystawa IPN prezentowana na
              katowickim rynku - sposrod kilkudziesieciu osb lokalnej bezpieki nie bylo
              zadneg Slazaka...Tu tkwi chyba istota problemu- Slask to nie Zaglebie. Co do
              Zietka...wiesz na pewno ze to bardzo kontrowersyjna postac, wydaje mi sie chyba
              podobna do Stanisla w Augutsa Poniatowskiego w wielkim uproszczeniu. Wiecej na
              sumieniu ma jego nastepca tow. Grudzien zwany na Slasku Decembrem.

. Wielu wysiedlonych z miasta w 1944 warszawiaków, nie miało po
              > wojnie "wstępu" do Warszawy. Tak więc, jeżeli mówi się o
              > dyskryminacji "kulturowej" Śląska, to tej dyskryminacji ofiarami były
              > równocześnie - chociaż w różnym stopniu - wszystkie miejsca, regiony, klasy
              > społeczne nieprzychylnie widziane przez władzę "ludową".

Nie przecze temu co napisales , lecz wydaje mi sie iz na Slasku ta dyskrimancja
              byla szczegolnie widoczna ze wzgledu na zupelnie inna obyczajowsc, kulture,
              tradycje , historie.

Górnicy rzucają śrubami i farbą, bo nauczyli się, że im wolno i że - co gorzej
              > -
              > władza w takich przypadkach czasem ustępuje. Władze wyhodowały związkową
              > ośmiornicę i teraz muszą już jakoś ją przełknąć. Górnicy (w dużej części
              > ludność napływowa na Śląsk) myślą raczej o forsie, nie sądzę zaś, żeby
              > pretensje o wyburzenie np. pałacu w Świerklańcu były choćby pośrednim motywem
              > ich demonstracji:) Proponuję nie mieszać walki o tożsamość kulturową Górnego
              > Sląska z protestami związkowców, bo w ten sposób deprecjonujesz tylko tą
              > pierwszą:)

Masz racje- zapedzilem sie troche , piszac odpowiedz na dosc perfidnego jak
              wiesz posta. Natomiast faktem jest ze wielu Slazakow pomimo tego co napisales ,
              i co jest jak najbardziej prawda bedzie trzymac strone gornikow- to jest ethos
              twardy jak skala.

Na koniec co do nienawisci- twierdze ze jest ona nadal bardzo duza w stosunku
              do nas, Slazakow. I tu jest kon pogrzebany . Wielu Slazakow jest
              przyzwyczajonych do odmiennosci, wielokulturowosci, z moich obserwacji i
              doswiadczenia wynika cos odwrotnego co do Polakow. Czesto sa przekonani o
              wlasnej wyzszosci, wspanialej historii itp. Wiem ze tak jest z Warszawaikami-
              ci ktorzy najwiecej mowia o "stolycznosci" sa czesto warszawiakami w pierwszym
              pokoleniu, ktorych rodzice przybyli czesto z zabitych dechami wsi.
              Tylko ze ich kultura w pewnym momencie stala sie dominujaca , a stara kultura
              Slaska ktora sie ostala pomimo germanizacji i polonizacjii odchodzi do lamusa.
              Jej miejsce zajmuje Bercik..
    • floric Rozgonić bande w PiS DU 23.06.07, 19:27

• bez-bufetu Kochani moi,PIS - OFF !!!! 23.06.07, 22:38
      Jedyne wyjście.Obiecywali nam wolność,demokrację jakiej nie zanała naewt ameryka,nową moralność.Myśleliśmy że będziemy czerpać z ich wzorców a tu....SEXafery,CoCo Chanel,Wszechpolacy na tle swastyki:( afera starachowicka,dochnal-to mały pikuś przy tych wywłokach.
    • krzyzak55 Re: Warszawiacy!!! Zaprotestujmy przeciw górnikom 30.06.07, 16:42
      warszawę miastem zmkniętym ogłosić !!!i to już ... zakaz wjazdu na śląsk i
      morze , powymierają z tęsknoty ! ileż to tych prawdziwych zostało reszta to
      farbowani , rozpuszczeni , przebierańcy stolicy GÓRNIK I ROLNIK ICH
      KRWIOPIJCĄ ... na kolana ...
      • Gość: Janka Re: Warszawiacy!!! Zaprotestujmy przeciw górnikom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.07, 14:39
        Zlikwidować "Janosikowe" niech w Warszawie zostanie 100% podatków tam płaconych
        a nie tylko 21% jak jest do tej pory.

Wymóg płacenia podatku dochodowego zgodnie z miejscem pracy a nie zamieszkania.
        W Warszawie mnóstwo osób mieszka ale meldunek mają z daleka (o wiele tańsze
        ubezpieczenie samochodu).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka