Dodaj do ulubionych

37' czy 42' ?? LCD czy Plazma ?? No i jaki model ?

29.09.07, 10:34
Witam! Próbowałem znaleźć w wyszukiwarce ale nic świeżego nie ma stąd moja
prośba o pomoc! Odległość od TV to jakieś 3.5-4 m. Cena do +-5000.
Ma służyć do oglądania Cyfry i tyle. (bez dvd i kompa). Jak macie większe
pojęcie o sprzęcie niż ja (bo ja prawie w ogóle sie nie orientuje) to
napiszcie proszę między jakimi konkretnymi modelami wybierać??
Dziękuje za pomoc i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: locoloco Re: 37' czy 42' ?? LCD czy Plazma ?? No i jaki mo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.07, 10:55
      Najpierw przeczytaj artykuł:
      www.hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=16409
      Przy takich warunkach ja sięgałbym po :
      Plazmę Hitachi
      www.hitachi-online.pl/index.php?ap=products&ap2=21&ap3=245
      www.hitachidigitalmedia.com/DMG/viewProduct_1.jsp?productid=585
      W tej klasie nie ma konkurencji . Później idzie druga liga -
      Panasonic, LG , Samsung.
      Jeśli LCD - to albo bezpiecznie wielkość 37"
      Loewe Modus
      JVC P80
      Sharp Rd2
      Sharp Xd1
      Albo wielkość 42 - ale po sprawdzeniu
      JVC G 80
      Sharp WD1
      SHarp Xd1
      pozdrawiam
      • Gość: 456 Re: 37' czy 42' ?? LCD czy Plazma ?? No i jaki mo IP: *.adsl.inetia.pl 29.09.07, 15:35
        > Albo wielkość 42 - ale po sprawdzeniu
        > JVC G 80
        > Sharp WD1
        > SHarp Xd1
        > pozdrawiam

po sprawdzeniu czego?
        • Gość: locoloco Re: 37' czy 42' ?? LCD czy Plazma ?? No i jaki mo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.07, 00:58
          po sprawdzeniu ich w jednym czasie w swoim domu - czytaj prezentacja.
          pozdrawiam
          • Gość: heller Re: 37' czy 42' ?? LCD czy Plazma ?? No i jaki mo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.07, 13:02
            A nie lepiej kupic jakiegos full HD juz?
          • evolutionofsound Re: 37' czy 42' ?? LCD czy Plazma ?? No i jaki mo 12.10.07, 00:59
            Jaka prezentacja? Nie mow, ze dzwonisz do sklepu, prosisz o 5 telewizorow do
            sprawdzenia. Albo kupujesz ich 10 i sprawdzasz wszystkie po kolei.
            O co tu chodzi?

-----------------------------
            www.blueandyellow.pl
            • Gość: Kornik Re: 37' czy 42' ?? LCD czy Plazma ?? No i jaki mo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.07, 08:57
              > Jaka prezentacja? Nie mow, ze dzwonisz do sklepu, prosisz o 5
              > telewizorow do sprawdzenia.
              Dokładnie tak. Własnie taką usługą oferuje (odpłatnie) sklep Locoloco
              • Gość: sAS Re: do kornik IP: *.net81.citysat.com.pl 12.10.07, 13:41
                Mam pytańko Też jestem na kupnie telewizora lcd. Joko kompletny
                laik mam pytańko na co zwrócić głównie uwage przy wyborze
                telewizora? Jkie wartosco powinien mieć dobry telewizor lcd /
                kontrast -jaki, Jasność- jaka, jasność, rozdzielczosć, itp.Co
                sądzisz o telewizorach z wbudowanym twardym dyskiem?Mam do wydania -
                + 6000zł. Nie jestm maniakiem telewizyjnym , ale chciałbym kupić cos
                dobrego.Moze jakies konkretne modele.Czy mógłbys mi pomóc? Dzięki Sas
                • Gość: Kornik Zapytaj Locoloco IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.07, 14:06
                  On ma wieksze rozeznanie ode mnie jesli chodzi o konkretne modele.
                  O ogólne uwagi mam takie:
                  > kontrast -jaki
                  Jak największy. Ale ponieważ LCD maja kłopoty z kontrastem
                  producenci wprowadzili tzw. Kontrast dynamiczny. W uproszczeniu jak
                  jest ciemna scena to lampa podświetlająca świeci słabiej dzieki
                  czemu czerń jest czarna i dobrze widac cienie. Odwrotnie przy
                  jasnych obrazach. Prz scenach z jasnymi i ciemnymi planami kontrast
                  będzie taki jak dla paneli bez kontrastu dynamicznego czyli
                  przeciętny.
                  > rozdzielczosć
                  Zależy jak daleko siedzisz. Przy odległosciach od ekrany powyżej
                  2,5m i wielkosci ekranu 32-40" nie ma sensu pchac sie w 1080 (tzw.
                  Full HD). Twoje oko nie bedzie w stanie dostrzec róznicy miedzy 720
                  a1080 (nawet jak bedziesz miał taki sygnał)
                  > Co
                  > sądzisz o telewizorach z wbudowanym twardym dyskiem?
                  Jesli nie masz i nie planujesz miec nagrywarki to moze być przydatny
                  gadżet. Ale jak planujesz zakup nagrywarki to lepiej miec HD w
                  nagrywarce.
                  A tak ogólnie to podstawowe wiadomości o doborze TV nieźle zebrali
                  kumple Locoloco na ich stronie:
                  www.hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=16409
                  Dobrze np. opisali dobór wliekosci ekranu i rozdzielczości w
                  zaleznosci od sygnału i odległosci ogladania. Najbardziej podoba mi
                  sie zdanie:
                  "Podczas wybierania telewizora NIE zwracamy uwagi na dane katalogowe
                  takie jak:
                  kontrast (telewizor o mniejszym papierowym kontraście(przeważnie
                  dynamicznym) potrafi mieć lepszy kontrast rzeczywisty)
                  jasność (telewizor o mniejszej jasności na papierze w rzeczywistości
                  potrafi świecić jaśniej)
                  ilość wyświetlanych kolorów (tak jak wyżej)
                  czas reakcji matrycy (jak wyżej)
                  kąt widzenia (99% telewizorów ma podawany kąt 178 stopni)
                  moc wbudowanych głośników
                  Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ nie ma norm, które określałyby jak
                  mają być dokonywane pomiary tychże parametrów. Każda firma robi to
                  po swojemu i w innych warunkach, tak aby wynik był jak najlepszy.
                  Często nie ma to nic wspólnego z rzeczywistością.
                  Podsumowując: Telewizor np. o mniejszym kontraście na papierze
                  potrafi zagrać lepiej od tego z większym kontrastem. To samo tyczy
                  się każdej z wymienionych cech."

I chyba maja rację :-)
                  P.S. Ja bym szukał plazmy a nie LCD. Bardziej podobaja mi sie kolory
                  na plazmach.
                  • Gość: amator A jak plazma to ktory? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.07, 19:24
                    Mam do wydania ok 5000 PLN na plazme.
                    Co sadzicie o Samsung PS 42 C 91 H i Samsung PS 42 Q 91 H
                    Cena barzdo dobra, ale moze jakies inne podpowiedzi? byleby w
                    podobnej cenie i parametrach dobrych
                    • Gość: Sławek Re: A jak plazma to ktory? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.07, 21:35
                      Niezły sprzęt za rozsądną kasę. Popatrz za Hitachi PDP8600 (4500zł)
                      i Panasonicem 42PV70 lu 42PV700 za ok4300.

Pozdrawiam
                      • Gość: locoloco Re: A jak plazma to ktory? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.07, 00:46
                        są już nowe modele Hitachi 42 A 01 oraz sprawdzałbym Panasonica 42PV 70 . Ale
                        Hitachi gra extra
                        • Gość: terek Re: A jak plazma to ktory? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.07, 13:48
                          rozsadny zakup za dobra cene to LG 42PC35!
                          • antykryptoreklama Re: A jak plazma to ktory? 12.11.07, 14:27
                            Idź sprzedawać te swoje LG gdzieś na bazar i nie zaśmiecaj kazdego
                            wątku na tym forum!!!
                            • Gość: wowo5 Re: A jak plazma to ktory? IP: *.dyn.optonline.net 22.11.07, 19:25
                              Najlepszy za ta cene bedzie Panasonic albo Samsung. Hitachi tez nie
                              jest zle ale kontrast jest lepszy w Panasonicu albo w Samsungu.
                              Zdacydowanie najlepsze plazny produkuje Pioneer (Kuro) ale beda
                              kosztowac wiecej niz 5000.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka