Dodaj do ulubionych

jak wyglada ,,zdrowa kupa,, niemowlaka na piersi??

04.02.08, 10:35
estem mlodą niedoświadczona mama i mam pytanie o to jak powinna wyglądac,, zdrowa kupa,, dziecka 1,5 miesiecznego karmionego tylko piersią?
niestety nie mam w swoim otoczeniu matki malego dziecka z ktora mogłabym porozmawiac...
jednak moja kolezanka zwrocila mi uwage ze moj maluch ma ,,nieladne,, kupki-są raczej wodniste tzn na pampersie zostaje w sumie tylko żólta plama, nie ma praktyczie zadniej ,,treści ,, tylko troche grudek i troche śluzu. Zauważylam że kupa jest też pienista bo maluszek zrobil ją na przewijaku gdy byl bez pieluszki i moglam to zaobserwowac bo w pampersie to wszystki odrazu wsiąka. Gdy robi kupke to raczej ,,pod większym cisnieniem,, kupki sa jakby strzelające.
Prosze powiedziec czy jest to objaw bardzo niepokojący? Czy musze udac sie z tym do pediatry? Dodam że podaje malemu lacid (tak polecila polozna. Mały raczej nie ma kolek ale widze ze czasami boli go brzuszek.
Bardzo proszę o odpowiedz czy jest sie czym martwić, co mam zrobic żeby malego nie bolal brzuszek i zeby jego kupki byly ,,ladniejsze,,. Prosze tez napisac jak maja wyglądac ,,zdrowe kupy,, bo ja naprawde nie wiem bo nie mam porownania.
Będę wdzięczna za wszystkie odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • kaeira Re: jak wyglada ,,zdrowa kupa,, niemowlaka na pie 04.02.08, 10:59
      Żółte, wodniste, "bez treści", grudki, - to pełna norma.
      Śluzowata, ciągliwa jest OK, dopiero "osobny" śluz, nie w kolorze kupki, jakby białko jaja - może niepokoić.

Jedyne co może - nie musi! - być objawem jakiegoś problemu to pienistość i strzelanie. Ale nie nastawiaj się, że to faktycznie problem, bo to się czasami może zdarzać tak sobie, to normalne. Najczęstszym powodem mogą być gazy w brzuszku - można na nie pomagać masowaniem (link poniżej)

Oto kilka wypowiedzi p. Moniki na temat kupki:

------------
      "Ma prawo robić przeróżne. O konsystencji zupełnie wodnistej, po
      gęsta papkę, w kolorze od żółtego przez złocisty, lekko brązowy,
      seledynowy po zielony. O ile tylko cała kupka (i to nie jedna tylko
      kilka kolejnych)nie jest ciemnozielona, nie zawiera drobinek krwi
      czy bezbarwnych przezroczystych pasm śluzu, nie trzeba się nad nią
      specjalnie zastanawiać.
      pozdrawiam :) monika staszewska"

"Może być kupka w postaci papki mniej czy bardziej gęstej, może być ciągliwa, może być z grudkami, może być zupełnie płynna, koloru
      żółtego ciemniejszego czy jaśniejszego, seledynowego czy złoto brązowego itd.
      Spieniona kupka może się pojawić wtedy gdy w przewodzie pokarmowym jest za dużo gazów - chociażby z powodu nadmiaru połkniętego w czasie karmienia powietrza.
      Jeśli spienionej kupie towarzyszy zmiana koloru na ciemnozielony i/lub kolka można podejrzewać, że nadmiar gazu jest wynikiem alergii czy nietolerancji pokarmowej na jakiś składnik Pani diety. Jeśli kupka jest spieniona (kolor ok. i nic innego maluchowi nie dolega), a na dziecku nie robi to żadnego wrażenia można nic nie robić. Jeśli mamy wrażenie, że dziecię się męczy warto regularnie masować brzuszek, być może tez zmienić pozycję do karmienia na taką, w której dziecko będzie leżało prawie zupełnie na brzuszku."

"Jeśli dziecię jada wyłącznie mamine mleko może robić kupki nie tylko
      co kilka, ale i co kilkanaście dni, jest to tak samo normalne jak
      kilka czy kilkanaście kupek dziennie. Oczywiście mam na myśli miękką
      kupkę. [...]
      Ból brzuszka zwykle związany jest z trudnością z oddaniem gazów (o
      ile nie ma problemów z twarda kupką), więc jako pierwszą pomoc
      dobrze jest stosować masaż brzuszka:
      kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,54927,2449645.html
      I doraźnie podać w ciągu 2 godzin cztery łyżeczki Gripe Water."
      --------------

Aha - lakcid bez wyraźnej potrzeby jest bez sensu! Ja bym odstawiła.
      Tu cytat w którym p. Monika wspomina o Lakcidzie:

--------------
      "Przyczyn strzelających kup może być co najmniej kilka np. nadmiar połkniętego
      (i nie odbitego) powietrza, nietolerancja czy alergia pokarmowa, zaburzenie
      proporcji zjedzonego mleka I i II fazy. Jeśli jednak widzi Pani, ze strzelające
      kupy pojawiły się po zastosowaniu lakcidu można odstawić go na kilka-
      kilkanaście dni i zobaczyć czy będzie poprawa.
      ---------------
    • mamaaniuski Re: jak wyglada ,,zdrowa kupa,, niemowlaka na pie 04.02.08, 11:28
      Moja mała ma 6 tygodni i robi dokładnie takie kupki jak opisałaś. To zupełnie
      normalne :-)
    • sylwia_nieradka Re: jak wyglada ,,zdrowa kupa,, niemowlaka na pie 04.02.08, 13:43
      serdecznie wam dziekuję :)
      po pierwsze dlatego ze kamien spadl mi z serca po tym co przeczytalam a po drugie dlatego że na was można liczyć :))
      • a.nya Re: jak wyglada,zdrowa kupa, 1x butla reszta pierś 09.02.08, 16:19
        Czy powyższe opisy kupek można też podciągnąć gdy dziecko zjada 1 x
        na dobę butle a reszta posiłków to pierś?
        Pytam bo od 4/02 podaje mojemu 2miesięcznemu synkowi 1x butle i
        wydaje mi się że od tego momentu ( chociaż dokładnie tego nie jestem
        pewna)zaczął robić większą ilość kupek, które mają co prawda ładny
        żółty kolor z raz większą raz mniejszą ilością treści ( sporadycznie
        trafi się troszkę zielonej treści), ale zaczęły być bardziej
        wodniste, wręcz ma pupę mokrą i ze śluzem ale w kolorze kupki. Czy
        zmiana tych kupek powinna mnie zaniepokoić, czy może to być sygnał
        dla mnie że coś mu nie wchodzi mleko modyfikowane (podaje Bebilon
        1).Wcześniej robił mniej kupek na dzień i po pierwsze były bez śluzu
        i nie były w ogóle wodniste. Dzisiaj zaczełam podawać mu 1xdziennie
        Lacidofil by zobaczyć czy coś się poprawi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się