Dodaj do ulubionych

wyprawka dla dziecka-ile on zwraca?

20.07.04, 10:15
Czesc,
Jestm w 8 miesiacu ciazy. Tatus mojego malenstwa ulotnil sie jakis czas temu
(nie bylismy malzenstwem) , a wlasciwie przez tz 8 miesiecy dojrzewal do
tego, aby nas w koncu opuscic.
Fakt faktem zostalam sama z mala. Chce zalozyc w sprawe w sadzie o ojcostwo,
alimenty , ale tez o zwrot kosztow poniesionych w czasie ciazy. Znajomy
podpowiedzial mi, ze tatus jest zobowiazany pokryc 100% kosztow zwiazanych z
zakupem wyprawki dla dziecka. Czy to prawda ? Czy ktos byl lub jest w takiej
sytuacji jak ja i czy moglby mi powiedziec, czego moge spodziewac sie w
sadzie i co faktycznie moge wywalczyc ?
Pzdr.
Naza
Obserwuj wątek
    • szymon1975 Re: wyprawka dla dziecka-ile on zwraca? 20.07.04, 13:36
      naza_wawa napisała:
      "Znajomy podpowiedzial mi, ze tatus jest zobowiazany pokryc 100% kosztow
      zwiazanych z zakupem wyprawki dla dziecka. Czy to prawda ? Czy ktos byl lub
      jest w takiej sytuacji jak ja i czy moglby mi powiedziec, czego moge spodziewac
      sie w sadzie i co faktycznie moge wywalczyc ?"
      Pzdr.
      Naza

odp: bzdury gada znajomy o 100 % poniesieniu kosztów wyprawki przez ojca.

Zgodnie z Kodeksem Rodzinnym i Opiekuńczym:

Art. 141. § 1. Ojciec nie będący mężem matki obowiązany jest przyczynić się w
      rozmiarze odpowiadającym okolicznościom do pokrycia wydatków związanych z ciążą
      i porodem oraz kosztów trzymiesięcznego utrzymania matki w okresie porodu. Z
      ważnych powodów matka może żądać udziału ojca w kosztach swego utrzymania przez
      czas dłuższy niż trzy miesiące. Jeżeli wskutek ciąży lub porodu matka poniosła
      inne konieczne wydatki albo szczególne straty majątkowe, może ona żądać, ażeby
      ojciec pokrył odpowiednią część tych wydatków lub strat. Roszczenia powyższe
      przysługują matce także w wypadku, gdy dziecko urodziło się nieżywe.
      § 2. Roszczenia matki przewidziane w paragrafie poprzedzającym przedawniają się
      z upływem lat trzech od dnia porodu.

sprawy te są dośc proste, musisz jedynie zbierać rachunki, faktury Vat na
      zakupione przez Ciebie rzeczy dla dziecka i ładnie je rozpisać w pozwie.
      Wielkość zwrotu kosztów wyprawki w dużej mierze będzie uzależnione od sądu, ale
      napewno nie będzie to świadczenie które ojciec pokryje w 100%, a jedynie może
      zwrócić Ci część kosztów poniesionych przez Ciebie. Ponadto napewno w części
      odpowiadajćym pokryje inne koszty zwiazane z ciażą i porodem. Ale napewno to
      niebędzie zwrot 100 % kosztów.
      Ponadto co możesz: pomijam koszt wyprawki, art. 141, jasno określa o co możesz
      wnioskować, ponadto a alimenty wsteczne, czyli od czasu urodzenia się dziecka
      do czasu ustalenia ojcostwa zgodnie z art. 137 KRiO, no i zwrotów kosztów
      postępowania sądowego zgodnie z Kodeksem Postępowania Cywilnego.

Alimenty też nie bedą odpowiadać w 100 % wielkości kosztów utrzymania dziecka,
      zgodnie z art. 135 KRiO.

pozdrawiam
      • naza_wawa Re: wyprawka dla dziecka-ile on zwraca? 20.07.04, 14:14
        Dziekuje za odpowiedz. Domyslalam sie zwrot 100% kosztow zwiazanych z zakupem
        wyprawki jest nierealny, stad moje pytanie na forum.
        Wiem, ze jest zobowiazany pokryc koszty zwiazane z ciaza i porodem, a takze 3
        miesiecznego utrzymania matki w okresie ciazy i porodu - ale jak to w praktyce
        oznacza. Co innego artykul, a co innego rzeczywistosc. Jaki % moich wydatkow
        (ciaza, porod) pokrywa ojciec dziecka. Co to znaczy czesc ? 50% czy 60% a moze
        tylko 40%. Mam ciezka sytuacje - mieszkam i utrzymuje sie calkowicie sama,
        prace mam, ale zajscie w ciaze pociagnelo spore wydatki a urodzenie malej
        bedzie te wydatki oczywiscie potegowalo. Oczywiscie zbieram rachunki i moge bez
        trudu udokumnetowac kazdy moj ruch finansowy w okresie ciazy.
        Pzdr
        naza
        • szymon1975 Re: wyprawka dla dziecka-ile on zwraca? 20.07.04, 16:57
          naza_wawa napisała:

> Dziekuje za odpowiedz. Domyslalam sie zwrot 100% kosztow zwiazanych z zakupem
          > wyprawki jest nierealny, stad moje pytanie na forum.
          > Wiem, ze jest zobowiazany pokryc koszty zwiazane z ciaza i porodem, a takze 3
          > miesiecznego utrzymania matki w okresie ciazy i porodu - ale jak to w
          praktyce
          > oznacza. Co innego artykul, a co innego rzeczywistosc. Jaki % moich wydatkow
          > (ciaza, porod) pokrywa ojciec dziecka. Co to znaczy czesc ? 50% czy 60% a
          moze
          > tylko 40%. Mam ciezka sytuacje - mieszkam i utrzymuje sie calkowicie sama,
          > prace mam, ale zajscie w ciaze pociagnelo spore wydatki a urodzenie malej
          > bedzie te wydatki oczywiscie potegowalo. Oczywiscie zbieram rachunki i moge
          bez
          >
          > trudu udokumnetowac kazdy moj ruch finansowy w okresie ciazy.
          > Pzdr
          > naza

odp: przytoczony art. 141 KRiO oraz art. 135 KRiO nie stwierdza żadnego
          stosunku w jakim wymiarze mają być zasądzone koszty. A więc nie ma proporcji
          50:50, czy 60:40 itd, gdyż będzie to uzależnione od statusu majątkowego i
          zarobkowego ojca dziecka. Ty w pozwie wymieniasz koszty jakie poniosłaś w
          związku z ciążą i porodem, no i ewentualnie kwotę jaką chciałabyś uzyskać w
          sądzie. A reszta to już gestia sądu.

pozdrawiam
          • edzieckokarenina Re: wyprawka dla dziecka-ile on zwraca? 20.07.04, 19:07
            hej-ja niestety Cię nie pocieszę ,bo powiem Ci jak to u mnie w praktyce
            wyglądało.
            Zbieraj jak najwiecej rachunków-ale nie nastawiaj się na zbyt wiele.
            Napiszę Ci ile mi sad przyznał-500zł z małym haczkiem.
            W to były wliczone koszty wyprawki i koszt mojego trzymiesięcznego utrzymania.
            Śmieszna kwota-zważywszy jeszcze na to,że sam wózek kosztował 570 zł.
            Pozdrawiam Cię ciepło i trzymam kciuki.
            "wizyta " na sali sądowej też nie jest przyjemna,zwłaszcza jak jesteś w ciąży
    • iberka Re: wyprawka dla dziecka-ile on zwraca? 20.07.04, 21:20
      ja mam zasadzone 2000 za wyprawke ale nie wiem czy kiedykolwiek te pienidze
      zobacze
      iza
    • haribo Re: wyprawka dla dziecka-ile on zwraca? 20.07.04, 22:33
      Musisz zalożyć mu sprawę o tzn. koszty utrzymania matki i dziecka w okresie
      okołoporodowym, czyli 3 m-ce przed porodem i 3 m-ce po porodzie. Chcesz
      pogadać, to pisz na gg 2931307. Ja miałam taką sprawę.
      • mateo03 tatus i wyprawka 21.07.04, 11:21
        Zalozylam sprawe o ustalenie ojcostwa, o alimnety i zwrot czesci kosztow
        wyprawki 1,5 m-cy po urodzeniu synka.
        Na sprawie jego adwokat zakwestionowala nasze żądania (chcialam 2.000 z 4.000
        poniesionych na wyprawke)bo czepila sie np. tego, ze kupilam fotelik
        samochodowy-kołyskę za 199 zł bo nie mam samochodu. Na moja uwage ze mieszkam z
        rodzicami i korzystam z ich samochodu stwierdzila ze to jakies wymysly, fotelik
        dla dziecka. Wozek 2 w 1 za 580 tez uznala za bardzo drogi i tak czepiala sie
        wszystkiego ...
        Sad przyznal nam 1.000 zl wyprawki i 200 zl alimentow przez pol roku a od 7
        miesiaca po 300 zl. Platne zaleglosci mialy byc w ciagu 2 tygodni od wyroku ale
        minelo juz 3 miesiace a ja dostaje ... 100 alimnetow crying((

Zbieraj koniecznie faktury !! Na wszystko !! Jak chcesz moge Ci wyslac
        kosztorys czyli co i jak sie liczy.

Trzymaj sie i nie daj sie !!!
        • naza_wawa Re: tatus i wyprawka 21.07.04, 15:43
          Meteo03 przeslij mi taki kosztorys, prosze.
        • naza_wawa Re: tatus i wyprawka 26.07.04, 12:57
          Meteo03
          Nie moge sie z Toba skontaktowac. Przeslij mi prosze ten kosztorys na moj email
          naza_wawa@gazeta.pl
          Z gory dziekuje i
          pozdrawiam
        • sm30 Re: tatus i wyprawka 29.07.04, 23:09
          Czy mogę również prosić o taki kosztorys ? Z góry dziękuję
        • nitka074 Re: tatus i wyprawka 31.07.04, 11:49

Witam Cie cieplo.Jesli mozesz wyslij mnie tez taki kosztorys prosze.Jestem w 7
          miesiacu ciazy i wlanie zaczynam powoli zakupy dla Dzidzi. Pozdrawiam i
          dziekuje. Moj adres : nitka074@tlen.pl
      • naza_wawa Re: wyprawka dla dziecka-ile on zwraca? 22.07.04, 13:53
        Haribo,
        Nie moge zarejestrowac sie na gadu-ggadu, jakies problemy techniczne.
        czy moglabys mi napisac cos wiecej na temat sprawy kosztow utrzymania matki -
        co am przedstawic (rachunek ze szkoly rodzenia?, rachunki za witaminy, za
        ubrania ciazowe etc), jak sad rozstrzyga, generalnie jak to bylo w Twoim
        przypadku.
    • edzieckokarenina Re: wyprawka dla dziecka-ile on zwraca? 21.07.04, 14:51
      Przepraszam za wprowazenie w błąd!- te 500zł o których pisałam, to były koszty
      mojego utrzymania w okresie porodu i koszty utrzymania dziecka w tym czasie.
      Sprawę miałam dwa lata temu wiec zapomniałam że wyprawka nie była w to wliczona.
      Ale i tak uważam,ze te 500 zł to bardzo niska kwota-choć byłąm z adwokatem,
      któy uważał że to i tak dobrzewink
      a o wyprawke podałam w pozwie o alimenty.
      Zbieraj wszystkie rachunki-nawet jak kupujesz juz teraz pieluchy,czy kosmetyki
      dla dziecka-bo sędzia nie uwierzy jak nie zobaczy.
      A jak zobaczy to i tak będzie miał wątpliwości czy nie dało się kupić(czy
      dostać w prezencie) czegoś tańńńńńszego.
      Pozdrawiam
      • mateo03 wyslalam koszty 04.08.04, 09:28
        Dziewczyny, wyslalam koszty. Mam nadzieje ze dojda wink
        Wole wysylac na normalna poczte, bo na gazetowej jakos nie umiem dolaczac
        zalacznikow wink

Trzymajcie sie
    • Gość: andzia16180 Re: wyprawka dla dziecka-ile on zwraca? IP: *.CNet2.Gawex.PL 17.11.15, 16:39
      Witam A co jesli ojciec ma do zwrocenia polowe kosztow A czekam na to juz rok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka