Dodaj do ulubionych

Pierwsze jedzenia (4 miesiące)

09.09.04, 22:33
Poproszę o rady:
Od czego zacząć
W jakich ilościach
po jakim czasie coś nowego
dodam tylko ze sama mam zamiar przygotowywac zupki, deserki i soczki tylko
nie wiem od czeo zacząć.Prosze o odp
pozdrawiam
ula
Obserwuj wątek
    • maadzia2 Re: Pierwsze jedzenia (4 miesiące) 10.09.04, 09:30
      mój synek kończy właśnie dziś 4 msc, według wskazań naszego pediatry jak miał
      ok 3,5 msc podałam mu sok marchewka z jabłkiem ok 20 ml między posiłkami (nie
      był i przyznam szczerze nie jest do dziś nim zachwycony, dodam, że karmie go u
      mlekiem modyfikowanym) dawkę soku każdego dnia zwiększałam o 10 ml az doszliśmy
      do 80 ml tyle wypija i wg pediatry tyle powinien, następnie podałam mu jabłko
      ze słoiczka ok5 łyżeczek - połowa z tego laduje na ubraniu, każdego dnia więcej
      aż doszliśmy do połowy słoika, potem jabłko z winogronem bobovity (zdecydowanie
      lepiej przypadło mu do gustu, do dziś zjada po pół słoiczka dziennie (również
      między posiłkami) bardzo smakuje mu też jabłko z dynią bobovity , zalecenia na
      słoiczku sa aby zaczynać od 1 łyzeczki ale to bez sensu bo takie dziecko 3/4
      łyżeczki wypluwa więc proponuję zacząć od kilu łyżeczek( mam 5 l córcię więc
      róż przerobiłam już raz ten temat), w sklepach jest do wyboru masa deserków ale
      najlepiej zacząć od tych najprostszych i po koleji próbować , sama zobaczysz co
      maleństwu pasuje, jeżeli następnego dnia dziecko bedzie dobrze się czuło i nie
      będzie miało żadnych wysypek można zwiększać ilość i jak jest ok po kilku
      dniach wprowadzać nowy posiłek itd, teraz mleko zmieniam na NAN 2 więc narazie
      nic oprucz powyższych rzeczy nie wprowadzam, po mleku czas na kaszkę ryżową do
      ostatniego posiłku (od 1 łyżki stoł na ok 150 ml ) następnie zupkę ( zupka
      zastępuje 1 posiłek najlepiej ten w "porze obiadowej", myslę że, gotowanie jest
      ok , moja córka nie chciała zupek ze słoiczka więc gotowałam jej od początku,
      najpierw zupki jarzynowe potem od 6 msc czyli końca 5 z delikatnym mięskiem
      (np, indyk)i bardzo jej smakowały

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka