fed1 09.09.04, 22:33 Poproszę o rady: Od czego zacząć W jakich ilościach po jakim czasie coś nowego dodam tylko ze sama mam zamiar przygotowywac zupki, deserki i soczki tylko nie wiem od czeo zacząć.Prosze o odp pozdrawiam ula Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maadzia2 Re: Pierwsze jedzenia (4 miesiące) 10.09.04, 09:30 mój synek kończy właśnie dziś 4 msc, według wskazań naszego pediatry jak miał ok 3,5 msc podałam mu sok marchewka z jabłkiem ok 20 ml między posiłkami (nie był i przyznam szczerze nie jest do dziś nim zachwycony, dodam, że karmie go u mlekiem modyfikowanym) dawkę soku każdego dnia zwiększałam o 10 ml az doszliśmy do 80 ml tyle wypija i wg pediatry tyle powinien, następnie podałam mu jabłko ze słoiczka ok5 łyżeczek - połowa z tego laduje na ubraniu, każdego dnia więcej aż doszliśmy do połowy słoika, potem jabłko z winogronem bobovity (zdecydowanie lepiej przypadło mu do gustu, do dziś zjada po pół słoiczka dziennie (również między posiłkami) bardzo smakuje mu też jabłko z dynią bobovity , zalecenia na słoiczku sa aby zaczynać od 1 łyzeczki ale to bez sensu bo takie dziecko 3/4 łyżeczki wypluwa więc proponuję zacząć od kilu łyżeczek( mam 5 l córcię więc róż przerobiłam już raz ten temat), w sklepach jest do wyboru masa deserków ale najlepiej zacząć od tych najprostszych i po koleji próbować , sama zobaczysz co maleństwu pasuje, jeżeli następnego dnia dziecko bedzie dobrze się czuło i nie będzie miało żadnych wysypek można zwiększać ilość i jak jest ok po kilku dniach wprowadzać nowy posiłek itd, teraz mleko zmieniam na NAN 2 więc narazie nic oprucz powyższych rzeczy nie wprowadzam, po mleku czas na kaszkę ryżową do ostatniego posiłku (od 1 łyżki stoł na ok 150 ml ) następnie zupkę ( zupka zastępuje 1 posiłek najlepiej ten w "porze obiadowej", myslę że, gotowanie jest ok , moja córka nie chciała zupek ze słoiczka więc gotowałam jej od początku, najpierw zupki jarzynowe potem od 6 msc czyli końca 5 z delikatnym mięskiem (np, indyk)i bardzo jej smakowały Odpowiedz Link Zgłoś