Dodaj do ulubionych

Świadczenie reh.a wcześniejszy macierzyński

05.06.06, 14:08
Mam pytanie, które było już poruszane na forum, niestety nie moge znależć. Jeśli zasiłek rehabilitacyjny jest przyznany np. do 5 lipca a przewidywany termin porodu jest na 20 lipca, to czy musze iśc na wcześniejszy macierzyński, czy też internista może dać mi L4 do dnia terminu. Jeśli dysponujecie jakimiś linkami prawnymi to prosze o namiary
Obserwuj wątek
    • bastet7 Re: Świadczenie reh.a wcześniejszy macierzyński 05.06.06, 14:18
      Zwolnienia wziąć nie mozesz, bo już wykorzystałaś 182 dni - skoro przyznano Ci
      zasiłek reh. Zastanawia mnie tylko, dlaczego nie przyznano Ci tego zasiłku do
      dnia porodu. Bo z reguły dają na 3 miesiące, co gdy zsumujemy z 6 miesiącami
      zwolnienia, spokojnie powinno wystarczyć na całą ciążę???????? Coś mi tu nie
      gra.
    • k.wita Re: Świadczenie reh.a wcześniejszy macierzyński 05.06.06, 14:19
      Powiem tak:
      Jesli nie jestes zwolniona tylko pracujesz (tzn, bylas jako pracownik na L4,
      potem zlozylas papiery o przyznanie zasilku reh.) syt wyglada nastepujaco:
      1) jesli masz termin porodu np. 20 lipca a zasilek przyznany do 5 lipca. to od
      6 lipca MASZ urlop macierzynski!!!! nie ma mozliwosci pojscia na L4!!!!!!!!
      2)Jesli urodzilabys przed 5 lipca, to swiadczenie zostaje automatycznie
      przerwane i od dnia porodu masz urlop macierzynski.
      Jestem w podobnej syt. Zasilek mam przyznany do 16 czerwca, termin na 18
      czerwca. Dzwonilam do ZUSU i tak mi to Pani wyjasnila, z reszta ksiegowa tak
      samo mi to wyjasnila.
      Bez sensu, ze trzeba brac macierzynski skoro jeszcze dziecka na swiecie nie ma.
      Ale nie idzie tego ominac. Jedyna droga to ponownie wystapic do ZUSU o
      przedluzenie swiadczenia!!!!
      pozdr

Kasia
      • kaoli27 Re: Świadczenie reh.a wcześniejszy macierzyński 05.06.06, 14:30
        ja dopiero czekam na decyzję, lekarka zwlekała z przesłaniem mojej kartoteki. Słyszalam jednak o takim przypadku, że dziewczynie
        przyznano zasiłek na kilkanaście dni przed terminem.
        Mam nadzieję, że dostanę do 29 lipcasmile choć wolałabym żeby mój syneczek pośpieszył sie troszkę
      • kajusia1979 Re: Świadczenie reh.a wcześniejszy macierzyński 05.06.06, 21:23
        Witaj Kasiu! Jestem w 34 tyg. ciązy. Z powodu opieszałości mojej lekarki
        złożyłam wniosek o świadczenie rehabilitacyjne 2 tyg. temu. Nie mam jeszcze
        decyzji z ZUS-u. Termin porodu 20 lipiec. Niestety mam umowę o pracę tylko do
        dnia porodu i zastanawiam się (i tu moje gorące pytanie do Ciebie), czy
        istnieje jakieś prawdopodobieństwo, że nie otrzymam świadczenia
        rehabilitacyjnego? W swojej wypowiedzi użyłaś sformułwania "jeśli nie jesteś
        zwolniona", stąd mój niepokój. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam!
    • kaoli27 Re: Świadczenie reh.a wcześniejszy macierzyński 05.06.06, 14:30
      ja dopiero czekam na decyzję, lekarka zwlekała z przesłaniem mojej kartoteki. Słyszalam jednak o takim przypadku, że dziewczynie przyznano zasiłek na kilkanaście dni przed terminem.
      Mam nadzieję, że dostanę do 29 lipcasmile choć wolałabym żeby mój syneczek pośpieszył sie troszkę
      • monikaaleksandra Re: Świadczenie reh.a wcześniejszy macierzyński 05.06.06, 14:40
        Mnie też przyznano zasiłek do 3 dni przed terminem. Teraz jestem 8 dni po
        terminie i w zasadzie nikt mi nie płaci. Wystąpiłam o przedłużenie zasiłku do
        dnia porodu, mam wezwanie na badanie do lekarza orzecznika na 9 czerwca (co za
        paranoja! - przecież do 9 to już na bank urodzę) ale miła pani w ZUS-ie
        poinformowała mnie, że wystaczy, jak im prześlę akt urodzenia dziecka faxem, to
        mi wyrównają zasiłek wstecz.
        Nie mam zamiaru brać wcześniejszego urlopu macierzyńskiego, bo niby dlaczego?
        NIE MAMY TAKIEGO OBOWIĄZKU - NIE DAJCIE SIĘ ZASTRASZYĆ!!!
        W ogóle przepis ustalający końcową datę pobierania zasiłku jest idiotyczny,
        powinien byĆ to po prostu dzień porodu. A zakład pracy i tak wypłaca czy to
        zasiłek czy urlop macierzyński w wysiokości 100% wynagrodzenia, więc nie
        musieliby nawet kombinowac z liczeniem.
        Jeśli będą mi robić jakieś problemy, podam ich do sądu.
      • zara11 Re: Świadczenie reh.a wcześniejszy macierzyński 05.06.06, 14:40
        a ja dostalam zasilek do polowy sierpnia, a termin mam na 30go czerwca, chyba
        chca, zebym chodzila jak slonica, hiehiesmile
        pozdr.
      • bastet7 Re: Świadczenie reh.a wcześniejszy macierzyński 05.06.06, 14:41
        Jak się skończy zasiłek rehab. to albo bierzesz wczesniejszy macierzyński, albo
        wracasz do pracy/bierzesz urlop wypoczynkowy.
        • skaluz Re: Świadczenie reh.a wcześniejszy macierzyński 05.06.06, 18:15
          A nie mozna starac sie w zusie o przedluzenie tego zasilku???
    • fiamma75 Re: Świadczenie reh.a wcześniejszy macierzyński 05.06.06, 21:36
      Mi przyznano na 2 miesiące - termin mam na 20.07 a świadczenie do 12.08 smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka