msoszka 31.01.06, 21:12 Kolor niebieski dla chłopczyka a różowy na dziewczynki. Takie jest moje zdanie a moja teściowa uważa, że na odwrót. Co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kolagulka Re: Kolor niebieski dla chłopczyka? 31.01.06, 21:18 Moje zdanie jest takie, że dziecko należy ubierać kolorowo! Ja mam synka, ale akurat niebieskiego koloru nie lubię i sama mu kupiłam tylko niebieskie skarpetki. Pozostałe rzeczy w kolorze niebieskim dostał w prezencie. A różowe śpioszki sama kupiłam i wcale nie uważam, ze chłopca nie można ubrać na różowo. Ja najbardziej lubię kolory żółty i zielony i najczęściej ubieram tak mojego synka. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Kolor niebieski dla chłopczyka? 31.01.06, 21:27 dawniej było na odwrót a i teraz zdaje się w zależności od regionu Polski. Ja również uważam że niebieski dla chłopca - acz akurat bardzo lubię niebieski i mój synek ma trochę ciuszków w tym kolorze choć nie ukrywam że najbardziej lubię oliwkowo zielony, khaki i takie ubranka mu nabywam. Prawda jest taka że jak dzieko będzie waliło 10 kup na dobę i przesikiwało pieluchy wraz z ubrankiem i zostaną jakieś różowe śpiochy to dziecko się ubierze nawet w pink byle ubrane było. Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Re: Kolor niebieski dla chłopczyka? 31.01.06, 21:29 Też kiedyś słyszałam, że jest na odwrót. Ale popieram tutaj przedmówczynię: najlepiej ubierać dziecko kolorowo. Ja ponieważ - w przeciwieństwie do przedmówczyni - bardzo lubię kolor niebieski, całkiem sporo rzeczy dla mojego synka kupiłam właśnie w kolorze niebieskim. Ale różowego bodziaka też mu kupiłam. Ma też czerwony kombinezonik. I całą masę ubranek w kolorach żółty, zielony, biały. A generalnie, to nie trawię tych przesłodzonych kołnierzyczków z falbankami i kwiatuszków. Nawet, gdybym spodziewała się córki. Odpowiedz Link Zgłoś
mrowka75 Re: Kolor niebieski dla chłopczyka? 01.02.06, 01:09 Do chrztu różowy dla chłopca, nie bieski dla dziewczynki wg tradycji koscioła. Niebieski jest kolorem maryjnym, więc dziewcyznki maja niebieskie aplikacje. Ale jak ktoś nie chce kłopotu ubiera dziecko na biało. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Kolor niebieski dla chłopczyka? 01.02.06, 01:51 Są dwie interperetacje. Różowy dla chłopca, niebieski dla dizewczynki. Niebieski to kolor płaszcza Maryi, a rożowy, czerwony, to kolor Chrystusa. Niebieski dla chłopca, różowy dla dziewczynki. Niebieski to kolor nieba, więc dla chłopca, bo jest wazniejszy dla rodu, a różowy to kolor ciała, więc dla dziewczynki, bo dziewczynki są mniej ważne Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: Kolor niebieski dla chłopczyka? 01.02.06, 12:49 no wiecie co!!! Chrystus na różowo? 29 lat chodze do kościoła, ale na różowo jeszcze nie widziałam)) Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Kolor niebieski dla chłopczyka? 01.02.06, 13:52 A idź ty, precyzyjna kobieto. Różowy jesst pastelowym, rozbielonym (czyli własciwym dla niemowląt) wariantem czerwonego, który to kolor (czerwony) jest kolorem Chrystusa na obrazach, zwłaszcza ukazujących Zmartwychwstanie i Wniebowstąpienie. Teraz ok? Odpowiedz Link Zgłoś
kellss Re: Kolor niebieski dla chłopczyka? 01.02.06, 09:12 EEE tam, ja bede miala dziewczynke i nakupilam jej kupe roznokolorowcyh ubranek - nie bede jej ubierac zgodnie z jakims tak kodem kolorowym dla niemowlakow. Niunia ma ubranka we wszystkich kolorach, a do chrztu pojdzie w czyms zoltym)))) Odpowiedz Link Zgłoś
beata197112 Re: Kolor niebieski dla chłopczyka? 01.02.06, 09:20 To zależy od regionu Polski.Ja mieszkam na śląsku i tu chłopcy na niebiesko dziewczynki na różowo.Jestem w ciąży z drugą dziewczynką i większość rzeczy mam różowych lub kolorowych. Lubię dziewczynki ubrane na różowo nawt jeśli jest to troche kiczowate. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Kolor niebieski dla chłopczyka? 01.02.06, 09:27 msoszka napisała: > Kolor niebieski dla chłopczyka a różowy na dziewczynki. Takie jest moje zdanie > a moja teściowa uważa, że na odwrót. > Co Wy na to? czasami mowi sie, ze kolor niebieski to kolor maryjny. dlaego uwazaja, ze dla dziewczynki. ja leje na takie podzialy. kupuje to co mi sie podoba. kajtek ma jednen rozowy pajac. wyglada w nim bosko. przeciez teraz roz jest modny, faceci nosa rozowe koszule, krawaty... wyluzuj. Odpowiedz Link Zgłoś
de_maistre Re: Kolor niebieski dla chłopczyka? 01.02.06, 13:05 Masz faceta Metro) Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Kolor niebieski dla chłopczyka? 01.02.06, 15:18 de_maistre napisała: > Masz faceta Metro) pudlo. Odpowiedz Link Zgłoś
de_maistre Re: Kolor niebieski dla chłopczyka? 01.02.06, 18:11 chodziło mi o malucha Odpowiedz Link Zgłoś
hanula12 Re: Kolor niebieski dla chłopczyka? 01.02.06, 10:07 ja kupiłam dla Malutkiego ubranka we wszystkich kolorach (oprócz rózowego, ale tylko dlatego, że sama go nie lubię)są i pomarańczowe, i żółte, i niebieskie i zielone i w ogóle kolorów mnóstwo. faktem jest, że najwięcej ma niebieskich, granatowych i beżowych, czekoladowych,i khaki, bo po prostu sama okropnie lubię te kolory.kupuj jakie Ci sie podobają i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
nikusia79 Re: Kolor niebieski dla chłopczyka? 01.02.06, 10:58 W naszym reginie przyjęło się, że różowy dla dziewczynki, niebieski dla chłopca (Bydgoszcz) My kupilismy ubranka w różnych kolorach - żółty, beżowy,we wzorki (te trzy przewazają) niebieski, biały, zielony, czerwony itp. Spodziewamy się chłopczyka. Zupełnie różowych ubranek nie mamy, ale te kolorowe często mają coś z różowego. Przyjelo sie tak, ze lepiej ubrać dziewczynkę w niebieski niż chłopca w różowy (nie wiem czemu???) W każdym razie nie unikamy jakoś specjalnie koloru różowego, chcemy żeby nasz synek wiedział, że na świecie istnieje też różowy kolor p.s. jden z kocyków jest np. niebiesko różowy Odpowiedz Link Zgłoś
inia33 Re: Kolor niebieski dla chłopczyka? 01.02.06, 12:02 ja i pierwsza córke ubierałam głównie na niebiesko i teraz drugą tez, głównie dlatego ze lubie ten kolor i im do niebieskich ocząt pasuje) Odpowiedz Link Zgłoś
mmalicka21 na odwrót 01.02.06, 13:08 babcia ma sklep z ubrankami dla dzieci małych...jest na odwrót aaaallleeee wiadomo że kazdy robi po swojemu więc wzsytko jedno Odpowiedz Link Zgłoś
iza.piecinska Re: na odwrót 01.02.06, 13:19 W wawie ponoć tak właśnie jest, ale u mnie jest na odwrót. tak czy inaczej jest tyle ubranek w innych pięknych kolorach - po co się ograniczać do różowego czy niebieskiego?? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiadove Re: na odwrót 01.02.06, 13:23 U nas - Polska południowa - niebieski dla dziewczynki. Mi tam wszystko jedno. Odpowiedz Link Zgłoś
betka_1713 Re: na odwrót 01.02.06, 13:30 Dawniej w niektórych regionach rzeczywiście różowy był dla chłopca a niebieski dla dziewczynki.Teraz jest raczej odwrotnie.Może wpływ na to ma moda z zagranicy Niemcy.USA tam to tak wygląda nawet kartki z okazjii narodzin dziecka są w kolorach określających płec.Przeważnie w wyprawkach dla noworodków dominują te dwa kolory i określające napisy np.rózowiutke body z napisem It's a girl.Ja też uważam że dziecko należy ubierac kolorowo Odpowiedz Link Zgłoś
monikaaleksandra Re: na odwrót 01.02.06, 13:39 A zielony? Dla kogo? Albo pomarańczowy? Ludzie powariowali z tymi kolorami, dziecko i tak ma to w nosie, ważne żeby ubranie było wygodne i ciepłe. Odpowiedz Link Zgłoś
solveiga1 Re: Kolor niebieski dla chłopczyka? 01.02.06, 15:23 A ja mieszkam we Francji i tutaj wszyscy sa zgodni i bardzo tego przestrzegaja: niebieski - chlopy, rozwy - dziewczynki. Moim zdaniem dzieci najlepiej ubierac kolorowo! W kwietniu spodziewam sie dziewczynki i, kupujac ubranka, robie wszystko, zeby przelamac ta restrykcyjna hegemonie kolorow. Nie jest jednak latwo... wiekszosc ubranek dla niemowlakow jest albo rozowa, albo niebieska, ewentualnie biala. Na szczescie jednak co raz wiecej pojawia si ciuszkow kolorowych, zoltych, zielonych, bezowych... niestety wszystkie pastelowe. Tendencja jednak wyraznie sie przelamuje i moze juz niedlugo zaleja nas prawdziwie teczowe, radosne ubranka! Odpowiedz Link Zgłoś
adad05 Re: Kolor niebieski dla chłopczyka? 01.02.06, 16:09 Ja uważam,że są na tyle ładne ubranka dla dzieci,że niekonieczne jest bycie w 100% wiernym tym obyczajom. My będziemy mieli synka i kupuje mu to co mi się podoba , niekoniecznie w niebieskim kolorze. Ale jeśli chodzi "zasadę" jaka się przyjęła to niebieski dla chłopca, różowy dla dziewczynki. Pozdrawiam (mama majówka) Odpowiedz Link Zgłoś
angelas Re: Kolor niebieski dla chłopczyka? 01.02.06, 16:24 Na wschodzie przyjęte jest, że niebieski dla chłopczyka a różowy dla dziewczynki. Ponoć Polska też jest podzielona pod tym wzgledem czyli jest różnie zależnie od regionu w którym mieszkasz. Ja uważam że dziecko powinno się ubierać na kolorowo, tak wyglada wesoło Moja teściowa lubi kiedy jest ubrane tylko w jednym kolorze,ponoć jest to oznaka starzenia się lepiej urzyc troche wyobraźni pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
mmk9 Re: Kolor niebieski dla chłopczyka? 07.02.06, 09:10 Odwrotnie. Na wschodzie niebieski dla dziewczynki, na zachodzie dla chlopca. Nie wiem, czy granica przebiega na Wiśle, czy na granicy zaborow. Oczywiście chodzi tu o ozdobki stroju do chrztu, bo na codzień chyba nikt nie będzie ubierał tak jednostajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
drazetka_homeopatyczna w PRL-u uważano ze niebieski-dziewczynka, 07.02.06, 10:04 a różowych chłopiec...a teraz jesteśmy w unii...więc dążymy do standardów unijnych więc jest na odwrót a jak dla mnie to mi to zwisa jaki kolor dla jakiej płci ja uwielbiam czerwony i mój bąbel niezależnie od płci będzie miał anjwięcej czerwonych strojów Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Kolor niebieski dla chłopczyka? 07.02.06, 10:43 to tez sprawa regionu Polski, u nas ( dolnoslaskie ) niebieski - chlopak, rozowy - dziewczyna, i tez mi osobiscie nie sprawia to wiekszej roznicy, ale moj syn mial pare takich ubranek w kolorach bliskich rozowemu i gdy mnie baby pytały, czy to dziewczynka, to zaczelam unikac takich kolorow, bo mnie to wkurzało, tym bardziej, ze mlody ma dlugie rzesy i takie delikatne rysy twarzy i i tak czesto ludzie mysla, ze to dziewczynka, a ja i tak ja najbardziej lubie zielony kolor i takie ciuszki kupuje najczesciej Odpowiedz Link Zgłoś