Dodaj do ulubionych

Strajk szpitali - jak dostać urlop macierzynski?

17.07.07, 14:45
Urodzilam dziecko w szpitalu, ktory strajkuje. Jedynymi dokumentami, jakie
otrzymalam w szpitalu byla ksiazeczka zdrowia dziecka oraz zaswiadczenie do
Urzedu Stanu Cywilnego.
Nie dostalam wypisu ze szpitala, ani urlopu macierzynskiego. W mojej
przychodni poinformowano mnie, ze urlop macierzynski wydaje tylko szpital,
nie przychodnia.
Co mam zrobic? pracodawca daje tylko kilka dni na dostarczenie zwolnienia.
Pozdrawiam,
Kasia
Obserwuj wątek
    • kopalnia.diamentow Re: Strajk szpitali - jak dostać urlop macierzyns 17.07.07, 15:56
      urlopu macierzyńskiego udziela pracodawca i w tym przypadku powinno mu
      wystarczyć zaświadczenie, że urodziłaś...(dokument do usc)
      od dnia porodu (a nawet 2 tyg wcześniej) możesz być na macierzyńskim a do tego
      nie potrzeba żadnego zwolnienia...

tak myślę...
      k.d.
      • gizmaaa Re: Strajk szpitali - jak dostać urlop macierzyns 17.07.07, 17:09
        Ja dostałam osobny świstek do zakładu pracy oprócz tego co wymieniacie, pisało
        tam kiedy urodziłam, że przebywałam w szpitalu od/do.
        Mój szpital też strajkował jak rodziłam, ale dostałam pełną dokumentację przy
        wypisie. Często jest tak że po ten świstek do zakładu pracy trzeba się przejść
        do działu statystyki w szpitalu (czysta biurokracja) gdzie rodziłaś
    • sarpat Re: Strajk szpitali - jak dostać urlop macierzyns 17.07.07, 19:17
      Nie dawno byłam w ZUSie w sprawie urlopu macierzyńskiego i dowiedziałam sie, że
      nic sie nie zmieniło, czyli: wystarczy dać pracodawcy akt urodzenia dziecka a
      pracodawca ma obowiązek wypełnić 2 druczki z ZUSu i je tam dostarczyć razem z
      aktem urodzenia. A ZUS przyznaje nam zasiłek macierzyński lub nie ( jak sie nie
      należy). Ja mam za sobą 2 porody i przede mną 3 i nigdy nie musiałam mieć
      żadnego zaświadczenia ze szpitala do zasiłku macierzyńskiego. A swoją drogą to
      szpital nie ma prawa nie dać Ci wypisu ze szpitala bo to twoja dokumentacja więc
      jak najbardziej ubiegaj sie o ten wypis : pacjent nie może być stratny przez ich
      strajk. Powodzenia.
    • budzik11 Re: Strajk szpitali - jak dostać urlop macierzyns 17.07.07, 19:53
      Szpital nie daje żadnego urlopu macierzyńskiego - urlopu udziela pracodawca. A
      pracodawcy dostarczasz ten sam dokument co do USC - nazywa się "zaświadczenie u
      urodzeniu dziecka" (zaznaczają "żywego"). Aktu urodzenia nie dostarczysz bo to
      trwa kilka dni, donosi się go potem jak już odbierze się z USC.
      • binkaa Re: Strajk szpitali - jak dostać urlop macierzyns 17.07.07, 20:50
        ja dostalam ze szpitala normalne L4 wypisane na cały czas trwania
        macierzyńskiego, czyli takie dłuuugie zwolnienie smile)
        • asientos Re: Strajk szpitali - jak dostać urlop macierzyns 18.07.07, 07:54
          na zielonym druku??? szok!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka