patrykkk Powiedzmy NIE zdziercom, czyli przekręty na wizach 14.08.04, 16:25 Czyli wymieńmy po kolei, które biura KOMBINUJĄ przy wizach, pobierając chytrze 18 i więcej dolarów zamiast 15. Ludzie lecą na wakacje za ciężko zarobione pieniądze (może są wyjątki, ja do nich nie należę), a biura ośmieliły się żerować w tym roku, by wyrwać jeszcze o parę dolarów więcej. TAK BYĆ NIE MOŻE. Np. w Turcji wiza kosztuje 10 euro. I jest to święte, nikt tu przy tym nie mataczy. Z tego co wiem, Sun&Fun (pytałem się dzwoniąc do nich) nie robi krętactw. Wiadomo, że ROZBESTWIŁ się Kopernik oraz Ecco Holiday. Jak jest z innymi? Uświadamiajmy ludziom z naszych "turnusów", by nie dali się nabrać na te żałosne "arabskie" chwyty. 15 dolarów to 15 dolarów, i koniec, i kropka! Ja w każdym razie niebawem wybieram się (we wrześniu) do Hurghady - chyba z Sun & Fun. I obiecuję, że postaram się, aby zawrócić tych, których chcą wykorzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac AS nie pośredniczył w zakupie wiz - płaciliśmy 15$ 14.08.04, 16:28 Myślę, że poza listą biur cwaniakó warto by było wymieniać rónież pozytywne przykłady?! Odpowiedz Link Zgłoś
patrykkk Re: AS nie pośredniczył w zakupie wiz - płaciliśm 14.08.04, 16:35 pc_maniac napisał: > Myślę, że poza listą biur cwaniakó warto by było wymieniać rónież pozytywne > przykłady?! No jasne. Dlatego podałem Sun. W poprzednim roku byłem z Eximem w Sharm, wszystko odbyło się bez cwaniackiej kombinatoryki. Pytanie, jak jest teraz. I na pewno trzeba wyszczególnić Hurghadę i Sharm. Ostatnio zadzwoniłem też do Kopernika, będąc zainteresowany hotelem Calimera. Zapytałem się przy okazji, co to ma znaczyć ta suma 18 dolarów. Pani na to: Taki jest koszt egipskiej wizy. Ja: Doprawdy? Kopernikowa: Oczywiście. Ja: Ale przecież nadal obowiązuje cena 15 dolarów. Ja byłem, ostatnio znajomi. Kopernikowa: To dziwne. Weszły podwyżki. Ja: Nie. To wasi rezydenci je wprowadzili. I wściekły podziękowałem za rozmowę, rezygnując jednocześnie z zakupu oferty. A zarobiliby prawie 7000 zł. Łakomi 3 dolarów. Ale chodzi o zasadę. Nie można tak robić człowieka w ch*>%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: AS nie pośredniczył w zakupie wiz - płaciliśm IP: 62.135.124.* 14.08.04, 19:07 chyba coś przesadziłeś, że zarobiliby 7000 zł, chyba tyle chciałeś zapłacić za 2 albo 3 osoby w hotelu Calimera, bo jak 7000 zł miało być zarobku to chyba musiałbyś uzbierać autokar na wyjazd, czy Ty myślisz , że biura tyle zarabiają? Odpowiedz Link Zgłoś
patrykkk Re: AS nie pośredniczył w zakupie wiz - płaciliśm 14.08.04, 19:12 Gość portalu: Magda napisał(a): > chyba coś przesadziłeś, że zarobiliby 7000 zł. Słuszna uwaga. Chodziło mi tylko i wyłącznie, że zapłaciłbym dokładnie 7200; wiadomo, że część z tego idzie dla hotelu, przewoźnika, działalność biura. Nie zmienia to faktu, że wybrałbym ich ofertę. A tak się składa, że moje dwie koleżanki również wybierają się z mężami do Hurghady (jedna teraz, druga pod koniec sierpnia). I też w planach był Kopernik. Ale ZŁOŚLIWIE i specjalnie przedstawiłem im tę, zdawałoby się, drobnostkę z wizami. No i polecą z kim innym. Szkoda tylko, że nie do Calimery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efka Re: Powiedzmy NIE zdziercom, czyli przekręty na w IP: 81.219.144.* 14.08.04, 18:09 > Ja w każdym razie niebawem wybieram się (we wrześniu) do Hurghady > - chyba z Sun & Fun. I obiecuję, że postaram się, aby zawrócić tych, których > chcą wykorzystać. Ja tak "zawracałam" właśnie i patrzono na mnie jakbym miała w tym jakiś własny interes!!! grzecznie stano w kolejce do stoliczka po 18$ - dlatego po kilku podejściach zrezygnowałam... tacy jesteśmy, sami naiwni? Odpowiedz Link Zgłoś
patrykkk Re: Powiedzmy NIE zdziercom, czyli przekręty na w 14.08.04, 19:08 > Ja tak "zawracałam" właśnie i patrzono na mnie jakbym miała w tym jakiś własny > interes!!! grzecznie stano w kolejce do stoliczka po 18$ - dlatego po kilku > podejściach zrezygnowałam... tacy jesteśmy, sami naiwni? Wydaje mi się, że wielu ludzi nie ma ZIELONEGO POJĘCIA o tym wszystkim, o czym roztrzasa się tu na forum. Nie mówiąc już o tym, że w ogóle nie znają tego forum. (Można mieć nadzieję, że kto tu wejdzie, to zapoda dalej.) I być może taka właśnie była ta reakcja - oni po prostu nie znają WŁAŚCIWEJ / PRAWDZIWEJ ceny. A z jakim biurem leciałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efka Re: Powiedzmy NIE zdziercom, czyli przekręty na w IP: 81.219.144.* 14.08.04, 20:06 Z Triadą. Ale przymusu kupowania przy stoliku nie było - tylko taki owczy pęd... Mój spryt to oczywiście konsekwencja tego forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weronika Re: Powiedzmy NIE zdziercom, czyli przekręty na w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 11:55 Triada -18$ Odpowiedz Link Zgłoś
dagbe Neckermann - wiza wliczona 18.08.04, 10:51 Cena wizy wliczona w cenę wyjazdu. Nie płaciliśmy na lotnisku. Dostaliśmy znaczki od rezydentki. Za niespełna dwuletnie dziecko nie dopłacaliśmy a dostało swój znaczek, mimo że ono za wycieczkę nie płaciło wcale. Pozdrowienia, Dagmara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wagabunda Pegas - Sharm - OK IP: 193.29.207.* 14.08.04, 17:35 Koleżanka wróciła z Sharmu, była w Holiday Inn. płaciła za wizę 15 zielonych, czyli nie zdzierają. czyli nie było podwyżki, jak to ktoś pisał otumianiony przez rezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
patrykkk Oasis - !!! CWANIAK w Hurgadzie !!! 14.08.04, 17:44 Poszukując oferty, trafiłem na Oasisa. Jak byk stoi u nich: 18 dolarów od osoby. Wściekli się, PANOWIE. Odpowiedz Link Zgłoś
lilypons Triada - w katalogu podają cenę 18 $ za wizę 14.08.04, 18:23 Na dodatek upierają się, że to wskutek wprowadzenia nowego podatku. Odpowiedz Link Zgłoś
przemoa Re: Triada - w katalogu podają cenę 18 $ za wizę 14.08.04, 20:26 lilypons napisała: > Na dodatek upierają się, że to wskutek wprowadzenia nowego podatku. Jakiego podatku ??? Gdyby Triada placila jakikolwiek podatek od wiz musiala by najpierw ten obrot zarejestrowac a napewno tego nie robia. Odpowiedz Link Zgłoś
patrykkk Re: Triada - w katalogu podają cenę 18 $ za wizę 14.08.04, 20:33 przemoa napisał: > lilypons napisała: > > > Na dodatek upierają się, że to wskutek wprowadzenia nowego podatku. No właśnie, ale jakoś Alfa czy Sun nie "doliczają" sobie tego "podatku". Odpowiedz Link Zgłoś
lilypons Re: Triada - w katalogu podają cenę 18 $ za wizę 14.08.04, 20:43 Przemoa, rezydentka Marium / bo ją mam na myśli / napisała bzdury, ale świadczy to tylko o braku lepszych argumentów na uzasadnienie wyższej kwoty za wizę. Poza tym najbardziej bawi mnie fakt, iż przedstawiciel biura podróży myśli, że jak ON coś powie to wszyscy turyści mu uwierzą. Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Re: Triada - w katalogu podają cenę 18 $ za wizę 14.08.04, 21:45 lilypons napisała: > Przemoa, rezydentka Marium / bo ją mam na myśli / napisała bzdury... I rezydentka Marium jak zauważyłem znikła niesmaczna z tego forum, bo otwarcie wytknięto jej kłamstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doxy5 Re: Triada - w katalogu podają cenę 18 $ za wizę IP: 195.205.16.* 16.08.04, 15:06 Nic sie martw. Pojawi sie jako Helena Ttr. i dalej bedzie wciskac kity :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wizowiec Re: do egiptu mozna bez wizy !!! IP: *.wroclaw.mm.pl 15.08.04, 12:37 a ja mialem w dupie te wizy, wjechalem do egiptu bez ( do sharm ) , facetowi przy okienku powiedzialem, ze nie wyjezdzam po za Sharm i ten mnie przepuscil. Na deklaracji wpisalem na odwrocie - only sharm i czesc tym wszystmim sporom 15 $ , 18$ byli tacy ponoc co placili 21$ a i tacy co jedynie 13$. Ja dla odmiany nic nie zaplacilem . jakie bylo zdzwienie pilota, ktory w autobusie pobieral od kazdej"twarzy" po 18$. Brak wizy skutkuje teoretyczna niemoznosci wyjazdu do Cairu , reszta stoi otworem, takze warto sie zastanowic , czy placic tym szarlatanom iles tych $. ja zaliczylem wyszstkie wycieczki ( oprocz wspomnianego Cairu ), a wiza do niczego mi nie byla potrzebna Dla przykladu podam ,ze na lotnisku byla kolejka z turystami z austrii i niemiec , ci z kolei placili od razu przy wklejaniu wizy ( znaczki ) po 18 euro !!! Zapytalem ich o to i grzecznie mnie poinformowali. co tam sie dzieje , jak jest wiec cena tego specyfiku ? Ponoc sama ambasada egipska w warszawie nie wie ile wiza kosztuje !? dobre sobie , to chyba biura dyktuja ceny na tym wolnym rynku. Polecasm wszystkim nie wykupywac wize , sprawdzilem to na wlasnej skurze i dziala , jest krokiem jak najbardziej legalnym , a biura nie informuja o tym z wiadomych wzgledow. Odpowiedz Link Zgłoś
patrykkk Do Egiptu bez wizy !!! TO NIE TAK, uogólniasz 15.08.04, 12:59 przez pryzmat przeżyć na swojej "skurze". Jasne, wiadomo, że też tak można. Ale ludzie W WIĘKSZOŚCI nie kiszą się w hotelu/kurorcie, wybierając się a to do Kairu, a to do Luksoru itd. Dlatego nawołując do nie kupowania wiz możesz komuś nieźle zamieszać. Załóżmy, że człowieczek stwierdza: "Nie dam ani centa" - jak Ty. - "Bo nie podaję do Kairu. Za daleko..." No i później cholernie tego żałuje, zwłaszcza w drugim tygodniu, kiedy umiera już z nudów, wszystko w okolicy zobaczył, a tu taki wstyd - być w Egipcie i nie widzieć piramid. W tym wątku nie chodzi o to, by NIE KUPOWAĆ WIZ, ale KUPOWAĆ JE PO OBOWIĄZUJĄCEJ CENIE. A ta wynosi przynajmniej na razie 15 dolarów/15 euro - analogicznie w Turcji 10 euro. Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: do egiptu mozna bez wizy !!! 15.08.04, 13:15 Nie wprowadzaj ludzi w błąd !! Ktoś w to uwierzy a potem będzie się wyładowywał na rezydencie, że gdzies nie pojechał. Gość portalu: wizowiec napisał(a): > Brak wizy skutkuje teoretyczna niemoznosci wyjazdu do Cairu , reszta stoi > otworem, Nie teoretyczną a praktyczną - ręczę Ci, że bez wizy do Kairu,ani nigdzie poza Synaj byś nie wyjechał (na Synaju również niemożliwością jest pojechanie choćby na Górę Synaj, czy do Klasztoru Św. Katarzyny), wróciliby cię na pierwszej kontroli, która jest kilkadziesiąt km za Sharmem. Każda kolejna kontrola by również zawróciła. >takze warto sie zastanowic , czy placic tym szarlatanom iles tych $. >ja zaliczylem wyszstkie wycieczki ( oprocz wspomnianego Cairu ), a wiza do > niczego mi nie byla potrzebna To może napisz, co to za "WSZYSTKIE" wycieczki, bo brzmi naprawdę ciekawie.. Jeszcze ktoś uwierzy, że bez wizy wszędzie pojedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: do egiptu mozna bez wizy !!! 15.08.04, 13:17 POwyższy post był oczywiście do wizowca. Odpowiedz Link Zgłoś
obser Re: Powiedzmy NIE zdziercom, czyli przekręty na w 14.08.04, 21:58 Witam Troche może się rozpiszą,ale jest weekend i trochę czasu.Sprawa wiz widzę,że nie znika i jest jednym z głównych wątków forum.Moim zdaniem jeśli biuro napisze że kasuje za wizę 30 USD i nie jest to opłata obligatoryjna to trudno.Jest fer,bo robi dla nas usługę a nie jest firmą charytatywną i jeśli komuś nie chce się czy się boi biegać po obcym lotnisku to niech płaci.Ale powtarzam jest to dobrowolne.Jak nie chce nam się samemu wyrabiać paszportu też zlecamu jakiemuś pośrednikowi i płacimy za usługę.Skurwesyństwem jest co czytałem na forum pobieranie różnicy przez rezydenta od tych,co sami sobie ją kupili.Wiza nie jest tylko jednym tematem,ale najbardziej namacalnym.Płacimy też obligatoryjnie /ulubiony zwrot BP/ ubezpieczenie,opłaty lotniskowe,dopłaty paliwowe.Ludzie tam też jest marża.Słowo obligatoryjnie powinno być zakazane w ofertach,a wartość tych świadczeń powinna być wliczona w cenę imprezy.Pozycja "cena nie zawiera" może dotyczyć tylko dodatkowych ponadprogramowych świadczeń np.imprez fakultatywnych,uznaniowych napiwków.Będziemy wtedy mieli bardzo porywnywalne oferty bez potrzeby ciągłego przeliczania (np.Ecco doliczajcie do każdej ceny ubezpieczenie,opłaty lotniskowe,dopłaty itp. dla ułatwienia część w zł,część w USD). Touroperator ma święte prawo zażyczyć sobie za swoje usługi cenę jaka mu się podoba.To rynek musi to zweryfikować.A podpisując siępod umową zgadzamy się z jego warunkami i późniejsze rozliczanie go po cenach urzędowych nie ma sensu.Lepiej przeczytać oferty konkurencji.Jak idę do knajpy to świadomie zamawiam pół litra za cenę większą niż w monopolowym. Przepraszam za długi wywód Pozdrawiam wszystkich rezydentów i nierezydentów,chdych i grubych,bogadych i biednych itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wagabunda Re: Powiedzmy NIE zdziercom, czyli przekręty na w IP: 193.29.207.* 14.08.04, 22:42 porownanie z monopolowym a knajpa ma sie nijak do sprawy wiz. oficjalna cena wynosi 15. w poprzednim roku nikt nie sciemnial. w tym wynalezli kolejny sposob. przynajmniej niech mowia wprost,ze to ich widzimisie. a nie oklamuja ludzi, ze taka jest oficjalna cena wizy. to nie knajpa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Powiedzmy NIE zdziercom, czyli przekręty na w IP: *.torun.mm.pl 14.08.04, 23:15 Witam! Wróciłam własnie z Hrg. Jechałam tam z pełną wiedzą zaczerpniętą tu na forum. Co więcej- spotkałam tam jedną forumowiczkę. I proszę sobie wyobrazić taką sytuację- wysiadamy z samolotu, zapedzają nas do stolika Exim Tours, ja grzecznie staję w kolejce i gadam z nową koleżanką. Wiem, ze trzeba szybko wymienić $ na LE, jeśli chcę od razu wręczać bakszysze i przy okazji mogę kupić wizę za 15$ (sic!). I własnie o tym mówię koleżanke, a ona mi na to, ze owszem czytała na forum, że wiza kosztuje w kantorze 15 $ ale BOI SIĘ KUPIĆ BEZ WIEDZY REEZYDENTA. NO BO CO SIĘ STANIE, JAK MI NIE WSTAWIĄ PIECZĄTKI??? Ręce mi opadły, bo widzę, że ludzie tu zaglądają, ale z przyswajaniem wiedzy już różnie bywa....I nie chciałabym tu nikogo urazić. LUDZIE KOCHANI! Jeśli mówi się Wam, że wiza kosztuje 15$, to jak najbardziej jest to prawdą. 18$ dla klientów Eximu, to jest Państwa wybór-jeśli chcecie dopłacić firmie, to bardzo proszę. Ja jednak wolę te zaoszczędzone 3$ dać komukolwiek na lotnisku czy w hotelu, niż rezydentowi i już! Bo to niestety wymysł rezydentów- sama będę się szkolić w tym zawodzie i aż mi się przykro tu robi, gdy czytam te opowieści o "złych" rezydentach. Pamiętajcie mili Państwo, że niestety w PL mamy taką rzeczywistość, jaką mamy i większość rezydentów pracuje w tym zawodzie naprawdę z przypadku. W PL nie ma jeszcze wystarczającej ilości kadry, by mogła ona również obsługiwać turystów zagranicą. Wracając do tematu głównego- jeśli kupią Państwo wizę w którymkolwiek okienku za 15$, to pięczątkę i tak dopiero stawia się w następnej części odprawy. I naprawdę nikt nie pyta, gdzie Państwo kupili tę wizę. Sprawa druga: jeśli chodzi o Exim: kiedy kupujecie wizę od nich za 18$, to na voucherku, który dostali Państwo na lotnisku w PL jest stawiany długopisem jakiś arabski znaczek;-)Przepraszam, jeszcze nie czytam w tym języku;). I wtedy, gdy rezydenci zbierają pieniądze za wizy, to robią to na podstawie tych właśnie voucherów: Ci z Państwa, którzy kupili wizę w kantorze, znaczka na eximowskim voucherze nie mają, więc NIE PŁACĄ ZA WIZĘ PONOWNIE, ANI TEŻ NIE DOPŁACAJĄ RÓŻNICY 3 $ REZYDENTOWI. I tak wygląda rzeczywistość.... Tłumaczenia ceny za wizę 18$ są równie ciekawe... Na lotnisku w HRG zauważyłam TRZY okienka bankowe, kantory, jakkolwiek to nazwiemy (mam słaby wzrok więc może być ich więccej;-). Siedzieli w nich trzej znudzeni faceci i jak tylko zauważyli, ze z siostrą chcę kupić wizy, aż się wszyscy podnieśli z radością, że w końcu któryś z nich popracuje. A Pani Rezydent Eximu cenę 18$ za wizę i zapędzanie turystów do JEDNEGO stolika tłumaczy tym, ze jakby każdy z nas kupował sobie wizę samodzielnie, to przez cały dzień byśmy się odprawiali. Więc idąc za jej logiką- 1 Egipcjnin obsłuży nas szybciej niż 4 razem....;-) I myślę, zę jeśli chodzi o turystów klecących z Eximem, to mogę zapewnić tych, którzy mają odwagę samodzielnie kupić sobie wizy, że konsekwencji żadnych nie poniosą, a i na bakszysze zostanie więcej. JESZCZE JEDNA UWAGA: KIEDY WYMIENIACIE $ NA LE NA LOTNISKU, DOBRZE LICZCIE WYDANE LE PRZEZ PRZEMIŁĄ OBSŁUGĘ KANTORU. ZDARZA SIĘ, ZE BRAKUJE 50 LE. WTEDY WYSTARCZY TYLKO ZWRÓCIĆ UWAGĘ;-) I TAK Z 70 $ POWINNO WYJŚĆ PONAG 420 LE, A NIEKTÓRZY EGIPCJANIE LICZĄ 370....;-) Pozdrawiam serdecznie i przepraszam, zę tak wiele miejsca tu zajęłam, ale uważam, ze turystów można przekręcić na wiele sposobów. Ale ten z wizami jest po prostu pozbawiony klasy.... Ola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cs Re: Powiedzmy NIE zdziercom, czyli przekręty na w IP: 80.167.93.* 14.08.04, 23:35 no tak, podzielilbym te kretackie biura na dwa typy: te, ktore bezczelnie pobieraja owe 18 USD od turystow, oraz te, ktore jedynie informuja, ze cena wynosi 18 USD, ale wize musimy sami sobie kupic na lotnisku. Oczywiscie 90 % ludzi staje w kolejce wskazanej przez naganiaczy, ale mozna isc sobie do okienka obok i kupic te wize za 15 USD. Pamietam, ze kiedy wrocilem z wizami po 15 USD do kolejki po bagaze i poinformowalem o tym glosno osoby stojace obok, to 2-3 ojcow rodzin porwalo portfele i z usmiechem podziekowamnia ruszylo do okienek bankowych, jednakze wiekszosc po prostu skwitowala to spojrzeniem typu "wariat" i udawalaq, ze nie slysza co do nich mowie :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: Powiedzmy NIE zdziercom, czyli przekręty na w IP: 195.245.213.* 15.08.04, 08:35 Wróciłam z Egiptu tydzien temu i wizy kosztowały 20, a nie 18 dolarów. Tyle tylko,że my z mężem wiedząc ,że wizy mozna kupic w kantorze za 15 dolarów udalismy się do kantoru, przy którym nikt nie stał. Za to inne oszalałe osiołki z Polski rzuciły się do okienek i bez zastanowienia dawali po 20 dolców. My na naszej rodzince zaoszczędzilismy na wizach 15 dolarów i juz mielismy na opłacenie wycieczki za dziecko do kairu.Ludzie więcej rozumu to od Was zalezy,gdzie kupice wizę. wasza kasa, Wasza decyzja. Odpowiedz Link Zgłoś
patrykkk Re: Powiedzmy NIE zdziercom, czyli przekręty na w 15.08.04, 10:14 Gość portalu: Justyna napisał(a): > Wróciłam z Egiptu tydzien temu i wizy kosztowały 20. A jakie to BIURO tak "czardżuje"? Myślę, że post Oli ostatecznie wyjaśnił wszystkim niedowiarkom, że wiza nadal kosztuje 15 DOLARÓW. Teraz pozostaje tylko wymienić biura, które tego nie przestrzegają, oferując SWOJE DOGODNE WARUNKI. Od forumowicza, który o tym przeczyta, będzie już zależeć, jak postąpi. No dalej, biur nie jest tak dużo. Sun i Pegas - 15 dolarów. Exim, Oasis, Kopernik, Triada - 18 dolarów. Alfa - na pewno teraz 15? Atena - ? Rainbow Tours - ? Inne - ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j ZROBIC LISTĘ BIUR IP: *.acn.pl 15.08.04, 20:17 Proponuję poprzeć Patrykkk'a i ulożyć listę z Ecco na pierwszym miejscu - 20$. A pomyśleć, że oferta Ecco podobała mi się i poważnie o niej myślałem. Coż, za 5$ tracą klientówm - drobne cwaniaczki. Od takich lepiej daleko. patrykkk napisał: > > Myślę, że post Oli ostatecznie wyjaśnił wszystkim niedowiarkom, że wiza nadal > kosztuje 15 DOLARÓW. > Teraz pozostaje tylko wymienić biura, które tego nie przestrzegają, oferując > SWOJE DOGODNE WARUNKI. Odpowiedz Link Zgłoś
beti22 Re: Powiedzmy NIE zdziercom, czyli przekręty na w 19.08.04, 22:15 Ja juz nic nie rozumiem , ale ostatni nawet w gazecie przeczytalam ze wiza kosztuje 18 $ ale co do Turcji to musze ci powiedziec Patrykkk ze za wize placilam 10 $ a nie 10 euro pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia na lotnisku jest tablica po 15$ od osoby IP: *.goldap.sdi.tpnet.pl 15.08.04, 10:12 W autobusie zebrali pieniądze po 18 $ a na lotnisku po 15$ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: na lotnisku jest tablica po 15$ od osoby IP: *.acn.pl 15.08.04, 10:34 Ale KTO? Jakie BP? Czas juz podawać konkretne nazwy biur. Gość portalu: Monia napisał(a): > W autobusie zebrali pieniądze po 18 $ a na lotnisku po 15$ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: na lotnisku jest tablica po 15$ od osoby IP: 195.245.213.* 15.08.04, 13:12 20 dolarów chciało Ecco Holiday. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: na lotnisku jest tablica po 15$ od osoby IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.08.04, 13:45 W voucherze Ecco stoi napisane 20$... i taką też informację otrzymaliśmy od pań w biurze Ecco. Cóż , pojedziemy-zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: na lotnisku jest tablica po 15$ od osoby IP: 195.245.213.* 15.08.04, 13:52 Wystarczy nie biec jak stado baranów(tak było)do kienka , w którym facet macha ecco holiday tylko spokojnie podejśc do kantoru i kupic wizę za 15 dolarów. My tak zrobilismy. Liczy sie ważnośc wizy, a nie jej cena dla celnika i egipskeigo funkcjonariusza straży granicznej. Nikt nie podważal wazności naszej wizy kupionej 5 dolarów taniej. Ludzie zrozumcie-nataniej wizę na lotnisku mozna kupić za 15 dolców właśnie w kantorze(chociaz na znaczkach wizy jej koszt jest i tak mniejszy), a pozostała różnicę kasuje biuro podrózy. od Was zalezy,czy chcecie byc nabijani w butelke juz pod poczatku, czy nie. A jesli sie boicie wyrazic swoje zdanie to przepłacajcie!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efka Po ANGIELSKU dla WSZYSTKICH TURYSTÓW IP: 81.219.144.* 15.08.04, 14:23 Potwierdzam, w sali przylotów pod sufitem jest tablica PO ANGIELSKU I ARABSKU dla WSZYSTKICH TURYSTÓW ŚWIATA, że wiza kosztuje 15$. Zróbcie jej zdjęcie cyfrowym aparatem i pokażcie rezydentowi, gdy będzie wam wciskał ciemnote!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juss Re: Po ANGIELSKU dla WSZYSTKICH TURYSTÓW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 22:09 nie wiem z czego robicie problem-kupujcie wize na lotnisku, w okienku u egipcjanina a nie u rezydentow i nikt was nie oszuka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aisza Re: Po ANGIELSKU dla WSZYSTKICH TURYSTÓW IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 15.08.04, 23:11 No i kupilismy w okienku u egipcjanina za 15$.Niestety rezydentka zmusila nas do doplaty 3$ w drodze z lotniska do hotelu.Jedna z osob sie zbuntowala, autobus sie zatrzymal,rezydentka stwierdzila ,ze musimy zaplacic teraz, $$ zbieral arab (wspolpracownik tego BP).Jak wszyscy zaplacili, ruszylismy do hotelu.To biuro to Kopernik Travel. Odpowiedz Link Zgłoś
obser Re: Po ANGIELSKU dla WSZYSTKICH TURYSTÓW 15.08.04, 23:23 Witam I to co pisze Aisza jest dla mnie skurwesyństwem.Jak bym miał świadków,to zgłosiłbym do prokuratury zgłoszenie o popełnieniu przestępstwa.Absolutnie nie chodzi o jednostkowe 3 USD,ale policzcie sobie wszystkich turystów biura.Przy okazji poszperali by sobie w rachunkowościach firmy,i zobaczylibyśmy gdzie to jest zaksięgowane. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac To biuro to Kopernik Travel - i wszystko jasne 15.08.04, 23:28 Gość portalu: Aisza napisał(a): > ... > To biuro to Kopernik Travel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dan007 Re: To biuro to Kopernik Travel - i wszystko jasn IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 16.08.04, 07:56 Byliśmy w lipcu z Alfa Star. Rezydent zaprowadził nas od razu do okienek z wizami i wymianą kasy. Cena normalna 15$ bez żadnego kombinowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marck Re: To biuro to Kopernik Travel - i wszystko jasn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 09:30 LUDZIE!! CO WY WYPISUJECIE?JAK CZYTAM WASZE WU[OCINY TO AŻ URLOPU MI SIĘ ODECHCIEWA.JEŻELI WYKUPUJĘ OFERTĘ W BIURZE MUSZĘ SIĘ LICZYĆ Z DODATKOWYMI KOSZTAMI ,JEŻELI STAĆ WAS NA WYJAZD TO TE 2$ LUB 3$ CHYBA NIE ROBIĄ WAM AŻ TAKIEJ RÓZNICY?DZIWIĘ SIĘ ,ZE TACY DOROŚLI LUDZIE A GŁUPOTY WYPISUJĄ I ROBIĄ DOCHODZENIA KTORE BIURO ILE ITP.NA NASZYM RYNKU JEST TAKA KONKURENCJA ŻE TYLKO MOZNA PRZEBIERAĆ I WYBIERAĆ!!NIKT WAS NIE ZMUSZA NA SIŁĘ DO KUPNA WYCIECZKI Z DANEGO BIURA A Z TEGO CO PISZECIE MACIE TAKĄ INFORMACJE NA VOUCHER-ŻE. NIE ROZUMIEM CZEMU MA SŁUŻYĆ LISTA BIUR KTÓRE PODAJĄ CENE WIZY WYZSZĄ NIŻ 15USD? ZAMIAST SIĘ CIESZYĆ URLOPAMI CZY WYPOCZYNIEM WY SIĘ "NAKRĘCACIE"WZAJEMNIE A MOŻE TAK OPISZECIE SWOJE WYCIECZKI,POCHWALICIE SIĘ URLOPAMI ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marck Re: To biuro to Kopernik Travel - i wszystko jasn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 09:37 PATRYKKK,ja gdybym był pracownikiem jakiegoś biura to nie sprzedałbym tobie wycieczki ,nawet jeżeli prowizja wyniosłaby 200% ceny wycieczki.Proponuję "czarną listę" klientów i jako NUMER 1 ciebie by wpisano. Odpowiedz Link Zgłoś
jakubto Re: To biuro to Kopernik Travel - i wszystko jasn 16.08.04, 09:58 Przepraszam - do tej pory udało mi się nie wyrażać na forum. Marck - Ty albo taki tępy jesteś albo sam pobierasz te dodatkowe dolce!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lilypons Re: To biuro to Kopernik Travel - i wszystko jasn 16.08.04, 09:45 I po co ten Caps Lock? Myślisz, że jak głośniej krzyczysz, to masz więcej racji? 3$ dla jednej osoby to może niewiele, ale np. przy cenie 18$ za wizę 5- osobowa rodzina kupuje de facto 6 wiz. A pisanie o praktykach naciągania klientów wcale nie jest głupotą, chyba że z punktu widzenia rezydenta tracącego lewą kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: To biuro to Kopernik Travel - i wszystko jasn 16.08.04, 09:53 Dokładnie - przy pięcioosobowej rodzinie (właśnie znajomi pojechali w takim składzie), wychodzi jedna wiza "gratis". Na upartego, możnaby popytać na pewno w PIT, albo w UOKiK... Bardzo szkoda, że na forum nie wypowiedział się żaden przedstawiciel jakiegokolwiek biura, a wiadomo ogólnie, że jest ich tu sporo. Warto byłoby poznać także ich punkt widzenia, może o czymś nie wiemy, może dlatego nie rozumiemy.. Dla obiektywnego spojrzenia na sprawę przydałoby się takie sprostowanie.. Oczywiście proszę nie odebrać tego jako bronienie biur - po prostu sama chętnie dowiedziałabym się, dlaczego takie praktyki mają miejsce... pzdr Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sara28 Re: To biuro to Kopernik Travel - i wszystko jasn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 16:23 Masz rację corrino, może zaszczyca nas swoją obecnościa przedstawicielse biur podróży i wyjaśnia kilka spraw. Zapraszamy !!! Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: To biuro to Kopernik Travel - i wszystko jasn 16.08.04, 16:35 Gość portalu: Sara28 napisał(a): > Masz rację corrino, może zaszczyca nas swoją obecnościa przedstawicielse biur > podróży i wyjaśnia kilka spraw. Zapraszamy !!! Sek w tym, ze oni SA na forum, tylko kiedy naprawde przydaloby sie zabrac glos, nagle zmowa milczenia... No, chyba, ze akurat wszyscy sa na urlopach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grymas Re: To biuro to Kopernik Travel - i wszystko jasn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.04, 20:39 Po te - jak piszesz WYPOCINY - żeby różne cwaniaczki z róznych "biur podrózy" nie robiły ludzi w konia. Tu nie chodzi o 3USD różnicy (cho.ć ja wolałbym je przeznaczyc na inne swoje potrzeby np. bakszysz) ale o zasady. I tyle!!! Tak Ci to boli??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadowolona Re: To biuro to Kopernik Travel - i wszystko jasn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 14:53 Witajcie!Gorąco pozdrawiam miłośników egzotyki.Właśnie wróciłam z Hurghady po cudownych wakacjach z mężem i córeczką.Długo przed wyjazdem śledziłam dyskusje na forum i w końcu w ostatniej chwili, mimo licznych ostrzeżeń o ich dziwnych powiązaniach zdecydowałam się na Kopernika.Może w wolnej chwili dodam od siebie parę słów o hotelu "Roma", gdzie wypoczywaliśmy przez 2 tygodnie. U nas, począwszy od powitania na lotnisku, wszystko było jak trzeba. Rezydentka z tablicą, szybki transfer do hotelu, żadnych zmian hoteli ( a wiele się w tym czasie działo!). Nie rozumiem tej nagonki na rezydentów z opłatami za wizę. My od początku w biurze ( kupowaliśmy w Koperniku )byliśmy poinformowani o koszcie wizy 18 $, więc dla nas było rzeczą normalną, aby tyle mieć odliczonych pieniędzy.Nie chcę powiedzieć,że 3 $różnicy to nieistotna kwota, ale po prostu nie była ona dla nas zaskoczeniem.W czasie samego pobytu nie było czasu na roztrząsanie problemu z wizą.Miło wspominamy fajnie poprowadzone wycieczki przez dziewczynę znającą arabski i kulturę Egiptu.Oczywiście nie obyło się bez przekrętów, oszukiwania na cenach na każdym kroku, ale raczej ze strony tubylców.Biuro stanęło na wysokości zadania, a nawet mieliśmy przyjemność poznać jego właściciela, który w tym samym czasie odwiedził Egipt. Następne wakacje planujemy z tym samym biurem, ale tym razem w Sharmie. Czy ktoś był może z Kopernikiem w hotelu 4 lub 5* w okolicach Naama, bo slyszałam,że to najlepsze miejsce.Będę wdzięczna za opinie! Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Gość portalu: zadowolona napisał(a): 25.08.04, 15:07 > Nie rozumiem tej nagonki na rezydentów z opłatami za wizę. My > od początku w biurze ( kupowaliśmy w Koperniku )byliśmy poinformowani o koszcie > wizy 18 $, więc dla nas było rzeczą normalną, aby tyle mieć odliczonych > pieniędzy.Nie chcę powiedzieć,że 3 $różnicy to nieistotna kwota, ale po prostu > nie była ona dla nas zaskoczeniem Dziwne,ze nie jest zaskoczeniem dla Ciebie podawanie calkiem nieprawdziwych informacji o cenie wizy, którą to cenę masz jak wół wywieszoną na lotnisku. Może lubisz być nabijana w butelkę, ale np. ja gdy wiem, że np. wyrobienie paszportu w Polsce kosztuje xxx zł, to szlag by mnie trafił, że jakaś persona życzy sobie ode mnie podatek od frajera. bo inaczej trudno nazwać te 3$. Więc albo lubisz być robiona w bambuko, albo poprostu jesteś z tej drugiej strony lady, czyli z tych zainteresowanych tymi 3$ (co jest bardziej prawdopodobne), bo ceny wiz nie ustala biuro, tym bardziej polskie, lecz MINISTERSTWO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: Powiedzmy NIE zdziercom, czyli przekręty na w IP: 195.245.213.* 16.08.04, 09:40 Jesli chcesz sobie poczytac o wrażeniach z Egiptu i odbytych wycieczkach to poczytaj sobie listy o innych tytułach. A jesli włączasz się do dyskusji o cenach wiz to proponuje , abyś spojrzał na to obiektywnie. Bo ja za wizę moge zapłacic nawet 50 dolarów jesli trzeba, bo to zaden koszt w porównaniu z cała wycieczką. TU chodzi jednak o zasade i uczciwość.Jesli wiza kosztuje 15 dolarów, a biuro chce więcej to prosze niech wyjasni dlaczego więcej, na co to pójdzie.I jak w takim razie wytłumaczyć,że jedno biruo bierze trzy, inne pięc dolarów więcej, a jeszcze inne nie pobiera żadnych dodatkowych opłat.A to,że my tutaj o tym piszemy świadczy o tym,że turysta nie zawsze w ciemno za wszystko płaci. No i wiesz nie każdy chce byc nabijany w butelke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j MARCK - z jakiegos biura czy tylko na prowizjii IP: *.acn.pl 16.08.04, 10:05 za pisanie głupot? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marck Re: MARCK - z jakiegos biura czy tylko na prowizj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 11:35 Moi DRODZY! Jak się mie ma "miedzi" to się w domu siedzi, jesteście żałośni z tymi swoimi problemami dot. wizy.Potraficie tylko użalać się, narzekać na wszystko co was otacza, jaki jest sens zastanawiania się które biuro ile zarabia? WSZYSTKIE firmy aby funkcjonować na naszym rynku muszą zarabiać nie tylko turystyka ,wy też pracujecie więc powinniście wiedzieć że też czasami wasza wykonywana praca jest sprzeczna z etyką o której tak głośno tu dyskutujecie a powiedzenie "JESZCZE SIĘ TAKI NIE URODZIŁ ABY MU W PEŁNI DOGODZIŁ" jest bardzo odpowiednie dla was Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cs Witamy pracownika firmy Orbis IP: 195.215.5.* 16.08.04, 11:52 Spadaj pierdolo orbisowska, to nie jest forum dla pedalow a tym bardziej nie dla pracownikow biur podrozy, wynocha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cs Bingo IP: 195.215.5.* 16.08.04, 11:55 >MARCK - z jakiegos biura czy tylko na prowizjii z Orbisu, idiota popisuje sie od czasu do czasu na roznych forach :o)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: second Re: Powiedzmy NIE zdziercom, czyli przekręty na w IP: *.centertel.pl 16.08.04, 12:03 Zgadzam się z wypowiedzią niektórych osób na forum, że 3$ to niewielka różnica i warto zapłacić każdą kwotę za udany urlop. Podejrzewam jednak, że owe 3$ idą do kieszeni naszych rezydentów na spółkę z miejscowymi urzędnikami. Wiza kosztuje faktycznie 15$. W Sharm wylądowałem 29.07 (EXIM) i koszt 18$ uzasadniono nam składką na rozbudowę lotniska i nowego terminala. Myślę, że to totalna bzdura. Tylko jedna osoba w autobusie zapłaciła 15$. Jestem zły na siebie nie za to, że przypłaciłem w sumie 12$, ale za to że dałem się zrobić w balona. Pomimo miło spędzonego urlopu, pozostał mi niesmak nierzetelnej obsługi przedstawiciela biura i kupowania czasem kota w worku. Oczywiście pretensje za wybór formy zakupu wycieczek mogę mieć tylko do siebie. Sądzę jednak, że trochę za mało wymagamy. Znam osoby korzystające z niemieckich biur. Przed wyjazdem na wycieczki są dokładnie informowani o wszystkich szczegółach: czasie trwania, przewidzianych atrakcjach, stopniu trudności i wymaganych stroju. To ostatnie ma wbrew pozorom spore znaczenie. Spędziłem 1,5 godziny stojąc nieruchomo w pełnym słońcu w południe w kolorowym kanionie na Synaju, ponieważ na czele kolumny znalazły się dwie starsze panie, które miały problem z pokonaniem niektórych przeszkód. Długie spódnice i sandałki wcale im tego nie ułatwiały. Nie mam też pewności czy poinformowano je dokładnie o charakterze wycieczki. Zacznijmy w końcu wymagać. Niektórzy piszą, że za 2.500 PLN nie należy wiele oczekiwać. Ale do licha ciężkiego to są nasze pieniądze. Wkurza mnie, że niekompetencja albo wręcz chciwość i oszustwa niektórych osób są w stanie pozostawić rysy na naszych wspomnieniach z urlopu w pięknym kraju. Jestem kilka dni po powrocie i te złe strony coraz mniej pamiętam. Chciałbym jednak za rok, dwa lub trzy pojechać na urlop nie obawaijąc się oszustw ze strony niektórych osób... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dunia Re: Powiedzmy NIE zdziercom, czyli przekręty na w IP: *.tt.iac.es 16.08.04, 12:16 > Znam osoby korzystające z niemieckich biur. W tym kontekscie nie powolywalabym sie na niemieckie biura, bo niektore chca nawet i 25 euro za wize ;) Dunia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efka Re: Powiedzmy NIE zdziercom, czyli przekręty na w IP: 81.219.144.* 16.08.04, 12:45 Gość portalu: second napisał(a): > za mało wymagamy. Znam osoby korzystające z niemieckich biur. Przed wyjazdem > na wycieczki są dokładnie informowani o wszystkich szczegółach: ..... Muszę się wtrącić, bo na hasło "niemieckie biura" od razu przypominam sobie moje ubiegłoroczne wakacje z Neckermannem na Krecie. Niestety mógłby to być mój najgorszy urlop od 30 lat, gdybym polegała na tym biurze i pozwalała sie traktować jako "Polak". Nawet nie chcę wspominać, bo wakacje w Egipcie z Triadą uważam za udane, nie tylko dlatego, że wizę zakupiłam za 15$. Choć nie przeczę inni mogli mieć mniej szczęścia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marck Re: Powiedzmy NIE zdziercom, czyli przekręty na w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 13:51 To w jaki sposób odpisywaliście na moją opinie świadczy tylko o waszym prostactwie które okazujecie za każdym razem wyjeżdżając na wakacje,robiąc zakupy itp .Mnie tylko pozostaje życzyć pracownikom biur podróży znikomych kontaków z turystami takimi jak Wy albo "zerowych" abyście nie przychodzili do biur i głupotami zajmowali czas pracownikom.Najlepiej abyście indywidualnie sobie wyjeżdżali a najlepiej samochodem do Bułgarii lub Chorwacji pod namioty z zabrali z 10kg. konserw bo do bardziej cywilizowanego miejsca to aż wstyd was wysłać. A teraz "nakręcajcie" się wzajemnie,zawracajcie sobie głowy bredniami, podajcie wszystkie biura w całej Polsce do Sądu !!Życie jest tak krótkie a Wy bzurami się zajmujecie:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cs Re: Powiedzmy NIE zdziercom, czyli przekręty na w IP: 195.215.5.* 16.08.04, 14:06 tak bedzie najlepiej i wtedy biura podrozy beda mogly spokojnie sie polikwidowac a takich jak ty powywalac za morde na bruk zreszta dopoki ludzie twojego pokroju beda pracowac w turystyce, tak dlugo syf, dziadowstwo i oszustwa beda codzennoscia Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: Powiedzmy NIE zdziercom, czyli przekręty na w 16.08.04, 14:13 Jesli cala zaloga Orbisu ma tak wyszczekana mowe, to ja z ich uslug juz z cala pewnoscia korzystac nie bede... Powstrzymam sie od komentarza n/t nazywania innych prostakami... Odpowiedz Link Zgłoś
obser Re: Powiedzmy NIE zdziercom, czyli przekręty na w 16.08.04, 14:18 Słuchaj no Marck.Pamietam czasy jak trza było za wycieczkę powiedzmy do Indii wszystkie panie z biura po łapach wycałować,odpalić solidną dolę i potem przywieżć solidny suvenir,żeby się załapać.Obudź się te czasy się skończyły.Jest rynek klienta.I sformułowanie,że klient zabiera szanownym pracownikom biur podróży czas nijak się ma do realiów. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Re: Powiedzmy NIE zdziercom, czyli przekręty na w 16.08.04, 15:31 Gość portalu: Marck napisał(a): > To w jaki sposób odpisywaliście na moją opinie świadczy tylko o waszym > prostactwie które okazujecie za każdym razem wyjeżdżając na wakacje,robiąc > zakupy itp ... Widzisz Marck. Tak się składa, że szara strefa to tak zwane zarabianie na lewo. Czy polskie biura mają prawo zarabiać na lewo w świetle przepisów panujących w kraju ich zarejestrowania?! Kolejna sprawa to rządanie opłat za coś co się drugiej stronie nie należy. Czy jakby do Ciebie podszedł rezydent i powiedział "robicie zrzutę, bo mam ochotę kupić sobie nowy samochód" to by Cię szlag nie trafił, ze taki bezczelny??? No a przecież to to samo. Róbcie zrzutę po 3 lub 5 $ bo nam się tak podoba. Bo nie powiesz mi przecież, że za coś konkretnego biorą te pieniądze?! Stać w kolejce i tak musisz, czasem nawet tej duższej, bo zaganiają Cię do niej na siłę, chociaż mógłbyś podejść do tych 3 pustych okienek. Dokument wizowy sam musisz wypełnić osobiście, po pieczątkę również podejść sam. Jednak kolego nie zauważasz, jak zresztą niektórzy tutaj, że przekręty wizowe to tylko jeden z wielu, za to najbardziej namacalnych dowodów kantowania. Bo jak wyjaśnisz np. że w fakultety w Hurghadzie w stosunku do lokalnych BP wynoszą 50-100% drożej, zaś w Sharm jedynie 5-20% drożej?! Czyżby Sharm leżał w innym kraju niż Hurgada? Ja to nazwałbym bardziej dosadnie - zmowa. Odpowiedz Link Zgłoś
obser Re: Powiedzmy NIE zdziercom, czyli przekręty na w 16.08.04, 15:40 Napiszę teraz krócej,żeby uchwycić sedno.Niech biura sobie liczą za wizę nawet 100 USD,ale niech wliczą to w cenę imprezy i na dole oferty napiszą "cena zawiera:wizę egipską".I jak wtedy ktoś się będzie puszył,to napewno na forum nie znajdzie pocieszenia i zrozumienia.To samo dotyczy wszystkich "obligatoryjnych opłat",bo to przeciesz jest koszt imprezy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: second Re: Powiedzmy NIE zdziercom, czyli przekręty na w IP: *.centertel.pl 16.08.04, 13:59 Słuchajcie, nie jestem malkontenetem narzekającym na wszystko. Generalnie jestem zadowolony. Egipt jest naprawdę śliczny. Byłem dwa razy i pewnie jeszcze wrócę. I nie był to mój pierwszy wyjazd gdziekolwiek. Chodzi mi wyłacznie o to aby oduczyć nabijania nas w butelkę. Za te niemiecki biura dostanę pewnie teraz po głowie. No cóż, opinię słyszałem od moich znajomych, którym po prostu się udało spędzić miło czas. Trafiałem na różnych rezydentów. Jedni byli bardziej, drudzy mniej sympatyczni. Jak ludzie. Ale nie mogę im wybaczyć zwodzenia, wprowadzania w błąd a może nawet oszustwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: second Re: Powiedzmy NIE zdziercom, czyli przekręty na w IP: *.centertel.pl 16.08.04, 14:08 Marck mnie wyprzedził w wysłaniu odpowiedzi. Moja ostatnia wypowiedź nie była odpowiedzią na jego tekst. Nie wiem czy pisał również do mnie. No coż. Taki ton i styl.... Marck, jeszcze raz powtarzam. Wakacje były ekstra. Tylko nikt nie lubi być okradany. Nawet gdy chodzi o 5 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marck Re: Powiedzmy NIE zdziercom, czyli przekręty na w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 14:59 Oczywiście że masz rację ale skoro każdy klient jest informowany o wizie to powinien się z tym liczyć jeżeli wie gdzie i ile może za nią zapłacić to niech załatwia do indywidualnie i będzie wtedy wszytsko oki ale nie rozumiem "nakręcania" innych ludzi i robienia z tego czarnej listy biur. Myślę że wszystko byłoby w porządku jeżeli w części wróciłyby czasy kiedy to za "coś" dane pod biurkiem było to "coś"w postaci dalekiej wycieczki bo wtedy każdy klient był zadowolony i nie miał jeszcze "poprzewracane w głowie" i czepianie się tak przyziemnych spraw.Wtedy szanowany był pracownik i klient a teraz uważa się pracownika za nie wiem jaką postać bo turysta przychodzi i płaci ale szczęście że to już zaczyna się powoli zmieniać.:)Obecnie macie przerost ambicji nad możliwosci i tylko ubolewać nad Wami,krytykujecie wszystkich od biur począwszy na pilotach skończywszy, macie kompleksy czy chorujecie na coś jeszcze innego??Nie myślcie,że możecie "z błotem" zbesztać innych a na pocieszenie mogę tylko dodać że biura mją już pozakładane "czarne listy" klientów którym niek już nie sprzeda nawet jednej wycieczki. Jeżeli chodzi o kwestię bankructwa biur to daleko jeszcze będzie im do tej sytuacji , bo zawsze na miejsce takiego niezadowolonego klienta będzie chętnych 10-iu którzy mają pozytywne podejscie do życia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sara28 Re: Powiedzmy NIE zdziercom, czyli przekręty na w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 15:16 Posłuchaj Marc... Forum jest po to, żeby wyrażac własne opinie. Więc przestań sie czepiać ludzi, którzy to właśnie robią. Skoro ktos jest zadowolony, to tylko mu pozazdrościć, jeśli nie, to nie dziw się, że ludzie wylewają tu swoje żale. Wielu z nas czeka na tą wycieczke cały rok, ciężko na nia pracując i chce byc poprostu zadowolonym. Jeśli ktoś Ci to psuje, twoje wymarzone wakacje, to sie po prostu wściekasz. Może Tobie jest wszystko jedno, ale mi nie. Może po Tobie to spływa, ale ja nie lubię sytuacji. jade po to żeby wypocząć i chcę byc zadowolona. Ludzie maja rację, to nie te czasy gdzie wciska sie klientowi byle co. Odpowiedz Link Zgłoś
obser Re: Powiedzmy NIE zdziercom, czyli przekręty na w 16.08.04, 15:16 Marck.Nie zdziwię się jak założysz na ten temat nowy wątek.Mogę Ci zasugerować nazwę-KOMUNO WRÓĆ.Z tymi 10 klientami na 1 miejsce to pożyjemy,zobaczymy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Merck to nie Orbis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.04, 22:04 Przecież ten Marck jest z Triady lub Ecco Holiday. Byłam z Orbisem w Hurgadzie i za wizę płacłam 15$. Tak jak i inni' Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 Re: Powiedzmy NIE zdziercom, czyli przekręty na w 16.08.04, 15:19 tylko do czasu, rynek sie nasyca i firm przybywa, powoli wchodza do Polski nowe firmy z UE. czasy, gdy "na miejsce takiego niezadowolonego klienta będzie chętnych 10-iu" powoli przemijaja i kto tego nie dostrzeze w pore, tego droga bedzie krotka. a i bezrobocie jest spore, kto nie potrafi dac sobie rady z upierdliwymi ten bedzie mogl sobie szukac nowej pracy. Business is business, klient to pieniadz, niewazne, czy jest pozytywny czy upierdliwy. Zobaczymy, kto za 5 lat pozostanie na rynku turystyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Bareja się kłania !!! IP: *.acn.pl 16.08.04, 17:07 Brawo Marck! W najśmielszych snach nie przypuszczałem, że tak szybko wróci komuna z jej 'czarnymi listami', obrażonymi panami i paniami w okienkach. A może jednak się pomylisz i prędzej wywalą na zbitą mordę takich pracowników jak Ty za obrażanie i odstraszanie klientów. W przeciwnym wypadku biura będą bankrutować i bardzo dobrze. A my, zwykli klienci, zacznijmy szanować nasze pieniądze i idżmy tam, gdzie nas szanują. Kończąc, przekazuje ten liścik szanownemu Orbisowi pod rozwagę. (powiedzmy, że jest to donos- jak komuna to komuna) Marck napisał: >?Nie myślcie,że możecie "z błotem" zbesztać >innych a na pocieszenie mogę tylko dodać że biura mją już pozakładane "czarne >listy" klientów którym niek już nie sprzeda nawet jednej wycieczki. >Jeżeli chodzi o kwestię bankructwa biur to daleko jeszcze będzie im do tej >sytuacji , bo zawsze na miejsce takiego niezadowolonego klienta będzie chętnych >10-iu którzy mają pozytywne podejscie do życia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwiatuszek Re: Powiedzmy NIE zdziercom, czyli przekręty na w IP: *.leoburnett.com.pl / 193.109.223.* 17.08.04, 13:58 ap ap apa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: Powiedzmy NIE zdziercom, czyli przekręty na w IP: *.acn.pl 17.08.04, 19:07 Jeszcze raz up. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marck Re: Powiedzmy NIE zdziercom, czyli przekręty na w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 09:25 Drogi J proponuję abyś nawet wysłał 2 liściki bo jeden chyba nie wystarczy :) Chciałbym też dodać od że te czasy gdy pisało się skargi a pracownik był zwalniany z parcy już się dawno skonczyły.Myślę że każdy z prezesów lub pracownikow miał już styczność z różnego rodzaju klientami, więc zawsze musi wziąć pod uwagę "poprawki".Jeżeli robiony jest szum o róznice 2-3 $ za wize i wszyscy czują się oszukani dlaczego pozwalacie np. aby nasz Polski rząd okradał wszystkich na kosmicznych podatkach?Czy nie jest to podobna sytuacja?Wszyscy są zbulwersowani cena jaką trzeba płacić za wizę a nie widzą jak w bezczelny sposób jesteśmy wszyscy okradani z naszej cieżkiej pracy ...a nikt nie zapyta się oraz nie poprosi o wyjaśniebie na jaki cej idą pieniądze tylko wszyscy "tańczą " jak im rząd "zagra". Mnie tylko pozostaje życzyć wszystkim więcej optymizmu oraz zadowolenia z tak długo oczekiwanego urlopu bo zaprzatanie sobie głowy przyziemnymi sprawami nic nowego nie wniesie do naszego życia. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwiatuszek Re: Powiedzmy NIE zdziercom, czyli przekręty na w IP: *.leoburnett.com.pl / 193.109.223.* 18.08.04, 09:48 no wiec potwierdzasz, ze kradnie rzad (co wiemy:), ale kradna i biura podrozy. te trzy dolce, Marc, to symbol, chodzi o zasade, nic wiecej. skoro inni kradna, to wy tez? tu nikt nie chce nikogo zwalaniac, tu chodzi o wytlumaczenie, czemu w zeszlym roku bylo normalnie (oprocz Ecco), a w tym nie. wyjasnij to z laski swojej, moze kogos przekonasz. na przyklad mnie. a na razie to jest zdzierstwo, jak pisze patrykkk. wiadomo, ze to prowokacyjny tytul, ale nie wzial sie z niczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marck Re: Powiedzmy NIE zdziercom, czyli przekręty na w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 10:35 Przepraszam cię ale nie wytłumaczy się nikomu czegoś co dla innych jest oczywiste i tak ma być :)Trzeba samemu troszkę się zastanowić czy nerwy i ciągłe zawracanie sobie głowy tą sprawą warte są tej różnicy na wizie? Na koniec chiałbym dodać że nie jestem pracownikiem ani Orbisu ,ani innego biura turystycznego itp.Jestem tylko zwykłym turystą ...i proszę teraz zobaczcie jak zawiodła was intuicja i jak szybko potrafiliście "zaszufladkować" moją osobę oraz oskarzyć bo jak jedna osoba stwierdziała że jestem pracownikiem to Wy szyscy już zaczęliście się nakrecać wzajemnie i naskakiwać na moją osobę. Takie właśnie sytuacje mają miejscie zwrowno na wycieczkach jak i tu na forum. Czy teraz nie jest wam troszkę wstyd i głupio??? pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cs Re: Powiedzmy NIE zdziercom, czyli przekręty na w IP: 195.215.5.* 18.08.04, 10:48 nie, nie jest nam wstyd przeciez znamy sie nie od dzisiaj, a moze pamiec nie dopisuje ? ktoz to pisal z kompa "orbis.pl" ? Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: Powiedzmy NIE zdziercom, czyli przekręty na w 18.08.04, 10:51 > Przepraszam cię ale nie wytłumaczy się nikomu czegoś co dla innych jest > oczywiste i tak ma być :) Chyba tylko dla Ciebie jest to oczywiste, skoro na 74 posty jesteś JEDYNĄ osobą, która tak uważa !!! >Trzeba samemu troszkę się zastanowić czy nerwy i > ciągłe zawracanie sobie głowy tą sprawą warte są tej różnicy na wizie? TAK, SĄ CHOLERA WARTE !! Chodzi o ZASADY, a nie cholerne 12 zł !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doxy5 Re: Powiedzmy NIE zdziercom, czyli przekręty na w IP: 195.205.16.* 18.08.04, 11:35 To chyba nie mozliwe zeby ten facet pracoeal w Orbisie.Przeciez Orbis wciaz "zyje" A ztaka tepota jaka firma sie utrzyma ? Do " tylko turysty" : jezeli Arab prosi mnie o bakszysz i dostaje 3 dolce , to wszystko o.k . Natomiast jezeli Arab (pilot?) kradnie mi 1 dolca to jest zlodziej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cs Re: Powiedzmy NIE zdziercom, czyli przekręty na w IP: 195.215.5.* 18.08.04, 11:43 fakt, jezeli w sklepie towar kosztuje 2 zl, a sprzedawca nabija na kase 2.10 to tez kazdy zareaguje, mimo ze to tylko 10 groszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j WIĘKSZY PRZEKRĘT ??? IP: *.acn.pl 18.08.04, 14:10 MARCK zdradził się, że kieruje nim mentalność Kalego. Źle kiedy nas okradają, dobrze kiedy my kradniemy! W ostateczności cudze złodziejstwo, rzekome lub rzeczywiste, można wykorzystać jako dobrą wymówkę i usprawiedliwienie dla własnych czynów. MARCK tego pewnie nie rozumie ale są jeszcze ludzie, dla których każde oszustwo i każde złodziejstwo są czynami nagannymi, niezależnie kto je popełnia, czym się kieruje i niezależnie czy dotyczą grosza czy miliona $$. Drogi MARCKU zaczynam Cię lubić! Dostarczyłeś mi świetnego przykładu podwójnej moralności, niestety coraz bardziej powszechnej. Oburzasz się na forumowiczów, że nie chcą być oszukiwani na 3$, a z drugiej strony chciałbym być świadkiem Twojej reakcji, gdy będziesz oszukany na 3 zł w sklepie. Prawda, że będzie to ŚWIĘTE OBURZENIE, w dodatku jakże uzasadnione! Z niecierpliwością oczekuję Twoich następnych postów. A swoją drogą, spokojnie zastanówmy się przez chwilę nad opłatami za wizy egipskie. Cuchnie cała ta historia i to BARDZO cuchnie! Szefowie biur podróży nie są idiotami, przynajmiej nie wszyscy, i musieli przewidywać protesty, oburzenie a nawet awantury, jakie spowoduje podwyższenie opłat. Gdyby chcieli tylko więcej zarobić, wystarczyło zwiększyć koszt wycieczki o 15 czy nawet 50 zł. Nie potrzebne tłumaczenie, byłby spokój. A jednak większość BP zdecydowała się na manipulacje z wizami! Bez sensu, bo to oszustwo ewidentne i łatwe do udowodnienia! Chyba jest tu jakiś WIĘKSZY PRZEKRĘT! Alternatywą jest przyjęcie, że szefowie BP są kompletnymi durniami bez pojęcia o psychologii i marketingu, a w to nie uwierzę. Zatem proste pytanie: O CO TU NAPRAWDĘ CHODZI ??? A może MARCK to wyjaśni? Lub inni przedstawiciele BP, rezydenci, piloci itp.? Przecież jesteście obecni na tym forum. Czekamy. Koncząc chciałbym zwrócić uwagę na BP, które oparły się pokusie zarabiania w tak niecny sposób. Wiem o Alfa Star i Sun&Fun. Tak trzymać! Inne BP? Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
lilypons Re: WIĘKSZY PRZEKRĘT ??? 18.08.04, 14:34 Gość portalu: j napisał(a): > > > > > Gdyby chcieli > tylko więcej zarobić, wystarczyło zwiększyć koszt wycieczki o 15 czy nawet 50 > zł. Nie potrzebne tłumaczenie, byłby spokój. Tak, ale wtedy firma wykazuje większy obrót, a jeśli ma zysk to i podatek musi zapłacić. A od 3 $ w Egipcie nie płaci nic nikomu. A jednak większość BP zdecydowała > się na manipulacje z wizami! Bez sensu, bo to oszustwo ewidentne i łatwe do > udowodnienia! > Chyba jest tu jakiś WIĘKSZY PRZEKRĘT! Alternatywą jest przyjęcie, że szefowie B > P > są kompletnymi durniami bez pojęcia o psychologii i marketingu, a w to nie uwie > rzę. > Zatem proste pytanie: O CO TU NAPRAWDĘ CHODZI ??? > A może MARCK to wyjaśni? Lub inni przedstawiciele BP, rezydenci, piloci itp.? > Przecież jesteście obecni na tym forum. Czekamy. > > Koncząc chciałbym zwrócić uwagę na BP, które oparły się pokusie zarabiania w ta > k > niecny sposób. Wiem o Alfa Star i Sun&Fun. Tak trzymać! Inne BP? > Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: TUI i Neckermann wiza w cenie imprezy IP: *.acn.pl 18.08.04, 15:36 Brawo! To są rzeczywiście porządne biura. Odpowiedz Link Zgłoś
egipcjanka15 Re: TUI i Neckermann wiza w cenie imprezy 18.08.04, 16:36 Czy aby? A ilez to ta wiza do ceny dodaje (bo powinna jakies 13 Euro). Spotkalam sie z takimi braktykami biur "zachodnich": wiza w cenie, na fakturze szczegolowej jej koszt: 25 Euro. Odpowiedz Link Zgłoś
obser Re: TUI i Neckermann wiza w cenie imprezy 18.08.04, 16:46 Egipcjanka. No i dobrze.Jest to w cenie,na fakturze,podnosi cenę katalogową,jest na 100% odprowadzony podatek,a nie nawet 5 USD do kiejdy niewiadomo komu.Potem okazuje się ile naprawdę kosztuje niby tania impreza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dunia Re: TUI i Neckermann wiza w cenie imprezy IP: *.tt.iac.es 18.08.04, 16:46 > Czy aby? Tak. Przynajmniej w niemieckim TUI tak jest. Nie masz rozliczane niczego szczegolowo (wiza, przelot, nocleg itp), po prostu jest cena wycieczki. Bardzo czesto wliczony jest rowniez bilet kolejowy na i z lotniska (a w Niemczech to powazny koszt, nawet 100 euro i wiecej). Odpowiedz Link Zgłoś
petrosp W Egipcie wszystko jest wzglądne, ceny wizy także 18.08.04, 14:37 Dwa znaczki wizowe jakie się kupuje na lotnisku kosztują 15 USD, chociaż wiele biur podróży wciska ludziom kit, że wiza jest droższa. W przypadku Ecco Holiday jest to cena 20 USD czyli 5 USD więcej od każdej osoby. W przypadku np. 140 osób z jednego samolotu jest to 700 USD. Oczywiście nie wszyscy dają się nabierać na takie chwyty poniżej pasa. Ale wystarczy policzyć ile samolotów ląduje wciągu jednego miesiąca i już robi się z tego piękna sumka. Na marginesie to te dwa znaczki wizowe mają nominały 5 i 27,20 funtów egipskich co daje łącznie 32,20 funtów egipskich, a to jest ok. 5 USD. I to jest cały Egipt, w którym doskonale spełnia się teoria względności Einsteina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marck Re: W Egipcie wszystko jest wzglądne, ceny wizy t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 17:02 CS nie pisz proszę głupot,ponieważ ja korzystam z domowego komputera i nie wmawiaj mi oraz innym że pisałem z kompa Orbis-u.Teraz już z czystej tylko ciekawosci wchodzę na to forum i z uśmiechem na twarzy czytam wypowiedzi . Dla niektórych tu osób piszących wydaję się że skoro ktoś ma inne zdanie to zaraz jest z biura turystycznego lub dla innych jest to konkurencja. Nawet powiem szczerze ,że nawet nie chce mi się już pisać bo szkoda mi czasu i wolę czymś bardziej pzryjemnym sie zajać. A Wy dalej się "nakręcajcie", podpuszczajcie jednego na drugiego itp.bo głupota ludzka nie zna granic:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marck Re: W Egipcie wszystko jest wzglądne, ceny wizy t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 17:10 I na koniec chiałbym wam tylko napisać ,że w przyszłym roku napewno znów pójdziecie do swojego biura aby wykupić wycieczkę ,nawet do Egiptu ponieważ wybraliście sobie już biuro które spełnia wasze oczekiwania finansowe bo np. Neckermann ma zbyt wygórowane ceny. I znów przyjdziecie na to forum aby znów poruszyć ten temat ...i znów na następny sezon wykupicie wycieczkę w biurze na którym obecnie "wieszacie psy". ...lub wpadniecie na nowy pomysł : co zrobić aby jeszcze zarobić na swoim wyjezdzie tzn. na jakich faktach przeć swoją reklamację która dałaby możliwość jeszcze częściowego zwrotu przez biuro kosztów za wasz wyjazd :) pozdrowionka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j DZIADOWSTWO IP: *.acn.pl 19.08.04, 13:53 Gość portalu: lilypons napisał(a): Gość portalu: j napisał(a): > > Gdyby chcieli > >tylko więcej zarobić, wystarczyło zwiększyć koszt wycieczki o 15 czy nawet 50 > >zł. Nie potrzebne tłumaczenie, byłby spokój. >Tak, ale wtedy firma wykazuje większy obrót, a jeśli ma zysk to i podatek musi >zapłacić. A od 3 $ w Egipcie nie płaci nic nikomu. Takie proste? Chodzi tylko o oszustwo podatkowe, ordynarne orżnięcie naszego fiskusa? Zwykły drobny kant a nie WIĘKSZY PRZEKRĘT,jak początkowo sądziłem ? Miałem znacznie lepsze mniemanie o szefach niektórych naszych BP a to jest DZIADOWSTWO!!! Zastanawiające jednak, co skłania nasze BP do takiego postępowania? Niepohamowana chęć zysku? Pazerność pozbawiająca rozsądku i zdolności do logicznego myślenia? A może groźba bankructwa? Ciekaw jestem, co o tym sądzicie? Warto się zastanowić, motywacja musi być bardzo silna skoro skłania niektóre BP i ich przedstawicieli do działań wyjątkowo drastycznych. Np. wcześniej opisane zatrzymanie przez rezydentkę Kopernik Travel autokaru z nowym turnusem na drodze z lotniska do hotelu aby wymusić haracz 3$ od turystki, która kupiła wizę na lotnisku za 15$. (Aż strach pomyśleć do czego taka rezydentka może być zdolna za większą sumę, np. za 100$. Lepiej uciekać gdzie pieprz rośnie.) Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewik Re: W Egipcie wszystko jest wzglądne, ceny wizy t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.04, 16:17 WIZA W AMBASADZIE EGIPSKIEJ KOSZTUJE 90 ZŁ + ZDJĘCIE DO FORMULARZA, WIĘC PRZESTAŃCIE NARZEKAĆ NA TE 15 CZY 18$. POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aisza Re: W Egipcie wszystko jest wzglądne, ceny wizy t IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 19.08.04, 22:41 Wize mozna kupic na lotnisku w Hurghadzie , kosztuje 15$, moze ja kupic kazdy turysta, wiec po co sie fatygowac do ambasady ? Pobieranie dodatkowych 3 lub 5$ przez BP to dla mnie najzwyklejsze wymuszenie.Co innego ,gdyby BP zalatwialo te wize na miejscu w Polsce, kupujesz wczasy i od razu daja Ci znaczki wizowe, doliczaja do ceny imprezy, wowczas moglabym zrozumiec ,ze BP ponioslo jakies dodatkowe koszty zwiazane z zalatwieniem wizy dla turysty tu na miejscu, a tak to nie wiem za co biora te 20% (3$)? A ponarzekac kazdy sobie tu moze,zas ciebie Ewik jesli mozna prosic to wylacz CapsLock . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
obser Re: W Egipcie wszystko jest wzglądne, ceny wizy t 19.08.04, 23:55 Ewik.Idź sobie np. do supermarketu,powybieraj sobie towar,a kasjerka Ci nabije ceny powiedzmy 20% wyższe.podejrzewam że uśmiechniesz się,bo przecież kobitka może na coś potrzebować tą kasę,a Ciebie parę złotych nie zbawi.Pozdrawiam cieplutko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewik Re: W Egipcie wszystko jest wzglądne, ceny wizy t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.04, 11:01 podzieliłam się z Wami świeżą informacją z ambasady, a Wy robicie odrazu aferę. Sama też nie lubię przepłacać i dlatego sama sobie kupię wizę na lotnisku, ponieważ nie lecę z żadnym biurem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borka Re: Powiedzmy NIE zdziercom, czyli przekręty na w IP: 62.233.200.* 20.08.04, 16:05 Nam udalo sie zaplacic 15 a nie 18 USD, bo zamiast kupować wizę od Selectours kupiliśmy ja w kolejce obok na lotnisku w Hurgadzie. I w żaden sposob nie dam sobie wmowić, że mialabym zaplacic polskiemu biuru więcej niż wymagają tego egipskie przepisy. Ale nie byli zadowoleni :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turista Re: Powiedzmy NIE zdziercom, czyli przekręty na w IP: 62.135.62.* 21.08.04, 01:08 ile jest wliczone "oplaty klimatycznej", do cen pokoi nad polskim morzem.tam tez z nas zdzieraja:) Odpowiedz Link Zgłoś
lilypons Re: Powiedzmy NIE zdziercom, czyli przekręty na w 21.08.04, 09:17 Drogi turisto-rezydencie nie rozmawiamy tu o cenach pokoi nad polskim morzem, tylko o wymuszaniu na klientach przez niektóre biura podróży dodatkowych opłat za wizy. Może wypowiesz się w końcu na temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: Powiedzmy NIE zdziercom, czyli przekręty na w IP: *.acn.pl 29.08.04, 13:36 Niestety, dalej brak reakcji biur podróży. Trzeba ich nękać aby zmusić do zaprzestania tego niecnego procederu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac12 Re: Powiedzmy NIE zdziercom, czyli przekręty na w IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.08.04, 20:06 w maju bylem z oasisem. od razu powiedzieli aby zakupic wizy w okienku i naszykować 15 usd. nie bylo mowy o posrednictwie. jedyne w czym kiwali to wycieczki.... ale to juz inna sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: Powiedzmy NIE zdziercom, czyli przekręty na w IP: *.acn.pl 23.08.04, 17:28 ^up Czekamy na wypowiedzi zainteresowanych BP. W tym wypadku milczenie nie jest złotem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: Powiedzmy NIE zdziercom, czyli przekręty na w IP: *.acn.pl 25.08.04, 13:47 Zastanawiam się, czy wypada znowu podnieść ten wątek. Jest już bardzo rozbudowany, ponad 100 listów, no i powstało szereg nowych, w których opinie i wypowiedzi się powtarzają. W całej tej sprawie uderza brak reakcji ze strony biur podróży. Pełne milczenie. Obawiam się, że oznacza to lekceważenie wg zasady: PSY SZCZEKAJĄ A KARAWANA IDZIE DALEJ !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Re: Mówimy NIE.... IP: 212.87.3.* 26.08.04, 12:58 Dużo postów, dużo szumu, niektórzy obrażeni (obrażone) a efektów brak! BP przeczekają aż towarzystwo się zmęczy i dalej będą kręcić i oszukiwać. Czy na to jest jakaś rada? Odpowiedz Link Zgłoś
egipt-hotele Re: Mówimy NIE.... 27.08.04, 01:53 Gość portalu: ciekawski napisał(a): > Dużo postów, dużo szumu, niektórzy obrażeni (obrażone) a efektów brak! wiec w oczekiwaniu na efekty.......... UP ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dinokajman Re: Powiedzmy NIE zdziercom, czyli przekręty na w IP: *.gorzow.mm.pl 29.08.04, 22:37 Nie wiem o co biega bo sami z dziewczyną kupowaliśmy wize za 15$ na lotbnisku... Odpowiedz Link Zgłoś