scorpio1956 17.04.07, 17:04 Szlag mnie znowu trafi i wielu z was. Akurat 21 dni przed wyjazdem podwyższają i najgorsze w tym,że mieszczą się w terminie.Zaczełas jak zwykle Triada za nią poszły inne B.P Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
violka21 Re: Dopłata paliwowa na wyloty od 8maja 17.04.07, 17:11 Czy podali juz o jakie kwoty chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
cameltravel Re: Dopłata paliwowa na wyloty od 8maja 17.04.07, 17:14 100 zł na razie Triada, Sun Fun człowieka ponosi !!!!!!!!!!! Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
madziaa20 Re: Dopłata paliwowa na wyloty od 8maja 17.04.07, 18:58 Ewuniu! Napisz jak to jest z tymi wylotami, że Katowice i Warszawa maja tą sama godzinę wylotu i przelotu na tym samym nr lotu? Jakoś tego nie kumam...AMV4369 KTW 10:30 HRG 15:30 (czwartek) BP SUNFUN Odpowiedz Link Zgłoś
ivonusia Re: Dopłata paliwowa na wyloty od 8maja 17.04.07, 17:58 Tak Pani na infolinii sunfun potwierdziła mi dopłata od 8 maja 100 zł powodem jest niby to, że przewoźnicy podnieści ceny za swoje usługi. Odpowiedz Link Zgłoś
mlodyabc Re: Dopłata paliwowa na wyloty od 8maja 17.04.07, 18:38 Złodziejstwo. Umowa jest umową więc jak to rozumieć? W umowie nic nie jest napisane o możliwości poniesienia ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
mlodyabc Re: Dopłata paliwowa na wyloty od 8maja 17.04.07, 18:50 W ciągu 3 dni można zrezygnować!! Odpowiedz Link Zgłoś
mamba78 Re: Dopłata paliwowa na wyloty od 8maja 17.04.07, 19:56 Oasis tez podwyższył cenę o 100 zł, przerobiłam temat z Eximem, który też podniósł cenę o 100 zł od osoby (nawet od dziecka), podobno w warunkach udziału w imprezie w punkcie II jest zapis, że cena może ulec zmianie z przyczyn od nich niezależnych np. tak jak teraz z powodu podwyższenia ceny paliwa lotniczego. I nie bardzo można zrezygnować. Odpowiedz Link Zgłoś
stephany Re: Dopłata paliwowa na wyloty od 8maja 17.04.07, 20:31 Nie rozumiem sytuacji. Jeśli wycieczka jest kupiona i zapłacona to jak oni sobie to wyobrazaja? Nikt mnie o tym fakcie z pracowników biura nie poinformował. I co teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
aas.ia Re: Dopłata paliwowa na wyloty od 8maja 23.04.07, 12:06 w sprawie rezygnacji polecam stronę UOKiK i federacji konsumentów www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=345 Odpowiedz Link Zgłoś
bury35 Re: Dopłata paliwowa na wyloty od 8maja 17.04.07, 20:31 mam pytanko=wpłaciłem juz 3800zł(1900zł od osoby)n aali babe w biurze sun fun juz miesiac temu na wylot 1 czerwca.czy ja takze mam dopłacic po 100zł za ta dopłate do paliwa? jesli tak to chyba sobie jakies jaj robia bo dzis widziałem na ich stronie ze na 1 czerwca ali bab kosztuje 1790 zł za tydzień juz nic z tego nierozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
scorpio1956 Re: Dopłata paliwowa na wyloty od 8maja 17.04.07, 20:37 Niestety musisz dopłacić.Dotyczy to wszystkich wylotów od 8 maja.I to nie tylko do Egiptu,ale do Turcji,Tunezji i Grecji. Ja w styczniu zapłacilem wszystko,a teraz 5osób razy 100zł = 500zł w plecy. I żeby było smieszniej jestem ,tak jak 2 lata temu tym pierwszym turnusem który musi dopłacać,niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
bury35 Re: Dopłata paliwowa na wyloty od 8maja 17.04.07, 20:42 to sa jakies jaja zapłaciłem miesiac temu 3800zł za tydzien w ali babie w sun fun teraz mam dopłacic 200zł to kwota za 2 osoby wyniesie 4 tys wylot 1 czerwca. a sun fun ma w obecnej chwili na wylot 1 czerwca alibabe tydzien za 1790 zł od osoby jestem 400zł w plecy PARANOJA jutro ide wypowiedziec umowe z biurem sun fun Odpowiedz Link Zgłoś
anuulka Re: Dopłata paliwowa na wyloty od 8maja 17.04.07, 21:13 wypowiedz i skorzystaj z tej oferty za 1700 :) tylko sprawdz czy sa jeszcze miejsca.. znaczy tak sobie gadam czysto teoretycznie bo nie wiem czy tak mozna. jesli mozna to moze sie zreflektuja ze przez swoja pazernosc tylko straca Odpowiedz Link Zgłoś
zibibobi Re: Dopłata paliwowa na wyloty od 8maja 17.04.07, 21:25 Do wszystkich narzekających "jak tak można?", ano można! proponuję przeczytać sobie umowę z biurem. Ludzie najpierw podpisują umowy a póżniej nie wiedzą co podpisali. Ja kupiłem wycieczkę odpowiednio wcześnie, w biurze którego nazwa tu nie padła, i mam gwarancję ceny. Ale z tego co wiem, to ono także podwyższy dopłatę paliwową. Proponuję najpierw dokłądnie przeczytać umowę a później robić awanturę w biurze. Odpowiedz Link Zgłoś
mlodyabc Re: Dopłata paliwowa na wyloty od 8maja 17.04.07, 21:26 Tak wiem teraz sun fun ma tanszą oferte niz w styczniu. A mianowicie było to tak. Wykupując w grudniu było 4oo zł taniej od osoby, wykupując w styczniu było 300 zł od osoby. Pozniej moje zdziwienie patrze na poczatku maja a tam jeszcze taniej wyszło w sumie 500 zł taniej niz w grudniu. Ale dopatrzyłem sie ze do 17 lutego było cos takiego ze mogłes wybrac ta oferte która obowiązuje obecnie i własnie mimo ze wykupiłem w styczniu to obowiązuja nas opłaty takie które obowiązujea obecnie a są one najnizsze z dotychasowych i chyba juz sie nie zmienia. Wiec wychodzi na to ze przespałeś moment 1-17 luty gdzie mogłes skorzystać z tej jeszcze nizszej ceny a nazywało sie to konkretnie "gwarancja najnizszej ceny". Niezłe jaja sobie robią bo niby im wczesniej tym taniej co w okazało się ładowaniem w balona. Ale chyba jest tak ze jezeli kupowałeś z tzw"gwarancją najnizszej ceny" i upomnisz sie o to to mają Ci obowiązek obnizyc do tej obowiązujacej obecnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mlodyabc Re: Dopłata paliwowa na wyloty od 8maja 17.04.07, 21:29 Tyle że na umowie nic nie ma o możliwości zmiany ceny. A niz poza umową nie podpisywałem jest jednak zawarte to w warunkach uczestnictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
anuulka Re: Dopłata paliwowa na wyloty od 8maja 17.04.07, 21:33 z tego co pamietam to ta gwarancja dotyczyla cen katalogowych. przynajmniej ja wtedy czytajac zrozumialam to tak ze jesli w katalogu pojawi sie... a nie wiem czy last minute podchodza pod oferte katalogowa.. Odpowiedz Link Zgłoś
mlodyabc Re: Dopłata paliwowa na wyloty od 8maja 17.04.07, 21:39 W sun fun last minute było ceną katalogową. Wyszły po sobie 3 promocje i obecnie własnie obowiązuje promocja nr 3 wiec jeśli kupiłas drożej to mozesz ubiegac się o gwarancje najnizszej ceny która obowiązuje teraz. Sam tak zrobiłem. Odpowiedz Link Zgłoś
anuulka Re: Dopłata paliwowa na wyloty od 8maja 17.04.07, 22:13 a wlasciwie jak oni licza te 21 dni? czy dzien tzw dzisiejszy i dzien wyjazdu sie licza czy to co pomiedzy nimi? Odpowiedz Link Zgłoś
tomleo1 Re: Dopłata paliwowa na wyloty od 8maja 17.04.07, 22:07 AlfaStar narazie nic. Czekam na jakieś decyzjie. Odpowiedz Link Zgłoś
cameltravel Re: Dopłata paliwowa na wyloty od 8maja 17.04.07, 22:15 kochani niestety dziś kilku moich klientów chciało zrezygnowac - jesteśmy my w sumie ok 22 osób w tej patowej sytuacji że: mamy do odlotu równo 21 dni !!!!!!!!!!!!!!!!11 lecimy 8 maja koszty anulacji 50% brak słów nie płaciliśmy mało !! szkoda słow kopernik nie podniósł na razie .............. do madzi20 z sun fun ma 8 maja 2 rozne samoloty z Wawy i z Katowic z Wawy o 10:00 z Kato o 10:15 Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
aszra-al-aszra Re: Dopłata paliwowa na wyloty od 8maja 17.04.07, 22:21 hehe wiadomo było że wywalą dopłate - takie ceny mieli że wsio sprzedane - więc teraz dopłatę machneli i ...kosza szmal polskie biura szkoda że ropa nie podrożała !!!!!!!!!!!! a wręcz tanieje a te samoloty tankują w Egipcie sporo taniej niz tu .............. Odpowiedz Link Zgłoś
p.magdalenka Re: Dopłata paliwowa na wyloty od 8maja 18.04.07, 12:52 w sun fun jest jak wół na umowie napisane, że można zrezygnowac w ciągu 3 dni od momentu poinformowania przez BP. Odpowiedz Link Zgłoś
alawinx Re: Dopłata paliwowa na wyloty od 8maja 18.04.07, 15:18 Ciekawe czy Scan też? W tamtym roku oni jedyni nie wnieśli tej dopłaty. A jak wniosą ciekawe ile to będzie dla 4 osób?! Draństwo. Trza do Waisa z radia zet zadzwonić :D Odpowiedz Link Zgłoś
monia140 Re: Dopłata paliwowa na wyloty od 8maja 18.04.07, 17:20 Nie wiecie może jak Neckermann - wprowadził dopłatę ? W ubiegłym roku jedynym biurem, które tego nie zrobiło było Scanholiday. Odpowiedz Link Zgłoś
zibibobi Re: Nie lepiej spytać u źródła? 18.04.07, 17:26 Nie rozumiem co niektórych osób. Zamiast pytać się na forum czy biuro X, Y, Z wprowadziło zwiększoną opłatę paliwową, nie lepiej zadzwonic do tego biura i się poprostu spytać? Poza tym nawet jak biuro wprowadziło to jeszcze nic nie oznacza dla konkretnej osoby. Musi ona zostać oficjalnie powiadomiona przez biuro o takim obowiązku, kwocie, przywołaniu odpowiedniego punktu umowy (lub warunków ogólnych ). Odpowiedz Link Zgłoś
anuulka Re: Nie lepiej spytać u źródła? 18.04.07, 17:37 lepiej nie dzwonic do nich i nie podpowiadac im ;) Odpowiedz Link Zgłoś
izabelatd Re: Nie lepiej spytać u źródła? 18.04.07, 18:40 Czy jeżeli mnie nie poinformują ustnie telefonicznie lub pisemnie to nie będę musiała dopłacać? Odpowiedz Link Zgłoś
cameltravel Re: Nie lepiej spytać u źródła? 18.04.07, 18:46 magdalenko można zrezygnować owszem - ale jak ma sie 21 dni do odlotu i kupowało sie z pewnej promocji to trzeba zapłacic koszty anulacji W ub roku jedynym biurem które tego nie zrobiło była Alfa Star - Selectours wprowadził owszem ale baaaardzo szybko wliczył ją w koszty. Zreszta ja dziś nie piszę o Selectoursie bo mogłabym tylko byle jak napisac :/ tak mnie wkurzyli można dzwonic i mówić - ale jak znam życie i tak wszystkie to wprowadzą mam nadzieję że chociaż Kopernik zachowa twarz !!! Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
aborygen122 Re: Nie lepiej spytać u źródła? 18.04.07, 18:44 Witam wylatuję do Egiptu 18 V,wycieczkę wykupiliśmy w Styczniu , właśnie rozmawiałem z Triadą pytałem o dopłatę paliwową powiedzieli ,że zostanę poinformowany o dopłacie listownie.Twierdzą ,że paliwo podrożało (stały numer od kilkau lat) ,na moje argumenty,że baryłka nie jest tak droga na giełdzie oraz że $ jest najtańszy od kilku lat ,pani nie wiedziała co odpowiedzieć. Dopłaty nie obowiązują jedynie osób , które mają "zieloną kartę" Odpowiedz Link Zgłoś
ivonusia Re: Nie lepiej spytać u źródła? 18.04.07, 21:42 A ja o tym precedensie powiadomiłam urząd ochrony konsumentów i konkurencji ciekawa jestem jak się do tego ustosunkują. Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Dopłaty paliwowe to jeden wielki kant... 19.04.07, 11:24 Otóż, wziąłem sobie kalkulator i obliczyłem jak to jest z tymi różnicami w cenie paliwa. I co mi wyszło? Że, dopłaty paliwowe to jeden wielki kant. Po pierwsze, zdrożenie paliwa, nawet z pewnym zapasem, ze jeszcze podrożeje do wakacji, jest na tyle niewielkie, że biorąc pod uwagę wzmocnienie się złotego i FAKT KUPOWANIA PALIWA LOTNICZEGO na full na lotniskach w Egipcie, daje... nawet potanienie go. Czyli to nawet turyści powinni dostawać jakiś tam zwrot gotówki, a nie jeszcze dopłacać. Bo weźmy, że paliwo w Egipcie kosztuje 4 razy taniej niż w Polsce (a kosztuje jeszcze mniej), doliczyć do tego różnicę w kursie złoty-->dolar--> funt egipski. No i mamy, że paliwo dla przewoźników staniało. No ale cóż, biura podróży rządzą się inną ekonomią (Janosikową). Odpowiedz Link Zgłoś
cleopathre Re: Dopłaty paliwowe to jeden wielki kant... 19.04.07, 12:06 Rzeczywiście te dopłaty to szczyt bezczelności, bo nie dość,że biura ciągle zmieniaja ofertę i w sumie człowiek i tak w wiekszości przepłaca kupując wcześniej to jeszcze cię skubią. Wychodzi na to ,że my kupujący wcześniej pokrywamy koszty last minute i jeszcze do tego musimy dopłacić. Gnojstwo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
cameltravel A jednak Sun Fun to miłe biuro :) 20.04.07, 13:21 KOMUNIKAT NR 2 MOŻLIWOŚĆ ZWOLNIENIA Z DOPŁATY PALIWOWEJ EGIPT Szanowni Państwo, Drodzy Agenci Informujemy, iż w związku z koniecznością wprawdzenia dopłaty paliwowej, biuro Sun Fun Holidays w trosce o klientów, którzy zarezerwowali lato 2007 do 17/04 - Wprowadza zwolnienia z dopłaty paliwowej, jeśli w/w klienci dopłacą do całości za imprezy do dnia 14/05/2007 Informacja ta dotyczy wszystkich rezerwacji dokonanych do 17/04 włącznie. Prosimy o pilne poinformowanie wszystkich klientów. EWA Odpowiedz Link Zgłoś
mlodyabc Re: A jednak Sun Fun to miłe biuro :) 20.04.07, 13:49 Hehe dobre ale na stronie nie widze tego, chyba czytają forum i troche wymiekli. Odpowiedz Link Zgłoś
hary333 Re: Żart: Sun Fun to miłe biuro :) 20.04.07, 16:31 Na stronie biura jest tylko komunikat nr.1 o dopłacie paliwowej Odpowiedz Link Zgłoś
cameltravel Re: TO NIE Żart: Sun Fun to miłe biuro :) 20.04.07, 16:57 ale ja jestem agentem tego biura - taki dostałam komunikat to go wam wkleiłam :) ten nr1 tez pojawił sie na stronie dopiero na drugi dzień Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
mlodyabc Re: TO NIE Żart: Sun Fun to miłe biuro :) 20.04.07, 17:01 Dzięki cameltravel:):) oby to była prawda:):) bo juz w styczniu wpłaciłem całość a wylot we wrześniu. Odpowiedz Link Zgłoś
matanzas Re: TO NIE Żart: Sun Fun to miłe biuro :) 20.04.07, 18:20 Jestem ciekaw czy mi zwrócą , właśnie wczoraj zapłaciłem całość z ta dopłatą :( Odpowiedz Link Zgłoś
madziaa20 Re: TO NIE Żart: Sun Fun to miłe biuro :) 20.04.07, 18:56 Własnie dzwoniła do mnie agentka z biura - potwierdzam słowa Ewy, ale chyba wstrzymam się do samego końca z wpłata, może jeszcze zmiękną...Co roku od kilku lat to samo... Odpowiedz Link Zgłoś
cameltravel Re: TO NIE Żart: Sun Fun to miłe biuro :) 20.04.07, 21:24 ja tez odsyłam klientom kaskę :) niech sie dzieje co chce - Sun Fun jest fajny i miły - może tozbyt duży wyraz sympatii ale kobitki z suna zawsze miłe i kompetentne są nie ściemniają i jak trzeba to pomogą !! no tylko ta dopłata to pomysł taki ..tego ... ;) Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
voytaszek Re: TO NIE Żart: Sun Fun to miłe biuro :) 21.04.07, 10:19 wybieram się 18 maja z vivatours z katowic i nic mi jak dotąd nie wiadomo o jakiejkolwiek dopłacie... Odpowiedz Link Zgłoś
dora19791 Re: TO NIE Żart: Sun Fun to miłe biuro :) 21.04.07, 10:26 My z mężem lecimy 16.05 z Alfa star i tez nam nic nie wiadomo,z biura nikt sie nie odezwal,na ich stronie tez nic nie znalazlam na ten temat.Ma ktos informacje na temat alfa star???Mam cicha nadzieje,ze oni sobie odpuszczą...Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
moshica Re: TO NIE Żart: Sun Fun to miłe biuro :) 21.04.07, 10:36 Ja lecę 17.05 z Sun & Fun z katowic i teraz wpłacać będziemy resztę pieniędzy za całą imprezę. Po rozmowie z agentem zapewniono nas że nie będziemy obarczeni dopłatą paliwową (informacja z przed 4 dni). Wycieczkę załatwiliśmy w promocji do 17.04, czyli 7+7. Pozdrawiam Moshica Odpowiedz Link Zgłoś
ak112 dopłata paliwowa 22.04.07, 18:11 Lecę 19 maja z alfa star, wczoraj robiłam dopłatę do wpłaconej zaliczki i nikt nic nie mówił o dopłacie paliwowej.:) Odpowiedz Link Zgłoś
aas.ia Re: Nie lepiej spytać u źródła? 23.04.07, 11:48 ivonusia napisała: > A ja o tym precedensie powiadomiłam urząd ochrony konsumentów i konkurencji > ciekawa jestem jak się do tego ustosunkują. daj proszę znać co Tobie odpowiedzielią. My jedziemy pod koniec maja wiec miejmy nadzieje, ze się coś dowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
ivonusia Re: Nie lepiej spytać u źródła? 23.04.07, 21:26 Dostałam odp, z UOKiK, że w styczniu tego roku sąd wydał wyrok, iż takie działanie biura jest niedozwolone, jednak biuro sun&fun złożyło apelację. Jednak radzę aby inni forumoicze także pisali, bo w mojej odp. było także że UOKiK nie zajmuję się sprawami indywidualnymi. A jeśli bedzie nas więcej pisało to wtedy nie będzie już sprawa indywidualna. Odpowiedz Link Zgłoś
annie2003 Re: Dopłata paliwowa na wyloty od 8maja 22.04.07, 11:48 jadę z Triadą w sierpniu..póki co, ani słowa o żadnych dopłatach...o ile dobrze pamiętam - w tym roku - mnie to nie dotyczy z racji wykupienia wycieczki w opcji first minute, gdzie teraz jako bonus dodali gwarancję niezmienności ceny...zobaczymy jak będzie wyglądać rzeczywistość.. Odpowiedz Link Zgłoś
malini Re: Dopłata paliwowa na wyloty od 8maja 23.04.07, 09:41 A ja jadę z Triadą w czerwcu i dostałam informacje pisemną o dopłacie.Szlag by ich trafił.Ivonusia daj znać o tym UOK,czy będziesz miała informację zwrotną? Spadły ceny walut,a jakoś nie dostajemy informacji,że mamy zwrot z tego tytułu. Odpowiedz Link Zgłoś
aas.ia Re: Dopłata paliwowa na wyloty od 8maja 23.04.07, 11:44 Informacja z Selectours: "jeszcze nie mamy potwierdzonej tej informacji na pismie ale najprawdopodobniej bedzie wprowadzona doplata paliwowa rowniez na umowy juz podpisane" Odpowiedz Link Zgłoś
aas.ia Re: Dopłata paliwowa na wyloty od 8maja 23.04.07, 12:11 Patrzcie co znalazłam: z Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach turystycznych: "Art. 17. 1. Cena ustalona w umowie nie może być podwyższona, chyba że umowa wyraźnie przewiduje możliwość podwyższenia ceny, a organizator turystyki udokumentuje wpływ na podwyższenie ceny jednej z następujących okoliczności: 1) wzrostu kosztów transportu, 2) wzrostu opłat urzędowych, podatków lub opłat należnych za takie usługi, jak lotniskowe, załadunkowe lub przeładunkowe w portach morskich i lotniczych, 3) wzrostu kursów walut. 2. W okresie 20 dni przed datą wyjazdu cena ustalona w umowie nie może być podwyższona." Odpowiedz Link Zgłoś
aas.ia Re: Dopłata paliwowa na wyloty od 8maja 23.04.07, 13:04 zgodnie z Dz.U. 2001 Nr 55 poz. 578 OBWIESZCZENIE MINISTRA GOSPODARKI z dnia 21 marca 2001 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o usługach turystycznych "Cena ustalona w umowie nie może być podwyższona, chyba że umowa wyraźnie przewiduje możliwość podwyższenia ceny, a organizator turystyki u d o k u m e n t u j e (!!!!!!) wpływ na podwyższenie ceny jednej z następujących okoliczności: 1) wzrostu kosztów transportu," itd więc jedyne co pozostało to prosić ich o udokumentowanie!! Odpowiedz Link Zgłoś
monalizza Re: Dopłata paliwowa na wyloty od 8maja 23.04.07, 13:20 ja już dostałam list poleconym...cóż oni tak co roku robią.. Odpowiedz Link Zgłoś
malini Re: Dopłata paliwowa na wyloty od 8maja 23.04.07, 15:22 a ja napisałam do Triady,do Pani,która mi przygotowywała umowę i poprosiłam o wskazanie zapisu w umowie,na podstawie którego można ode mnie wymagać dopłaty.Ja takiego zapisu nie znajduję. Wskazałam też na możliwość zwolnienia z opłaty. Nie odpowiedziała. Sądzę,że jak nie zapłacę, to nie polecę...Będę mogła się pobujać potem w sądzie cywilnym czy coś w tym klimacie, a wkacje szlag trafi.Leciałam już kiedyś z Triadą nie było takiego numeru,nie było też wylotów po południu,tylko rano.Coś się u nich zmienia na gorsze np.Triada też bierze za wizy do Egiptu po 3 dolce od osoby(czyli zamiast 15, 18 dolarów).Coś mi tu Ecco przypomina.... Odpowiedz Link Zgłoś
violka21 Re: Dopłata paliwowa na wyloty od 8maja 23.04.07, 15:49 Nie rozumiem tego jak może brać??? Ja zawsze kupuje sama w okienku i nikt mi nic nie będzie kazał. Kieruje się zawsze do okienka i nie słucham co oni tam mówią. Niema takiego przymusu , chyba ,że się sami na to godzimy. Odpowiedz Link Zgłoś
malini Re: Dopłata paliwowa na wyloty od 8maja 24.04.07, 08:44 Ja wiem,że vizę można kupić samodzielnie.Jak to wygląda technicznie - trzeba stać w dużej kolejce?Pytam ze wzgledu na to,że nie chcę przez to stracić transferu do hotelu (już mam wizję - ja stoję w kolejce,a reszta sobie idzie...). Co do Triady i wzrostu ceny paliw,to żadnych informacji o zwolnieniach nie dostałam,ale wyjaśnienie: Informacja o podwyzszeniu kosztów znajduje sie w warunkach uczestnictwa w Rozdziale II pkt 8., gdzie "Organizator zastrzega sobie, możliwość podwyższenia ceny imprezy do 21 dnia przed datą wyjazdu w związku ze wzrostem kosztów transportu, wzrostem opłat urzędowych, podatków lub opłat należnych za takie usługi, jak opłaty lotniskowe, załadunkowe lub przeładunkowe w portach morskich i lotniczych oraz wzrostem kursów walut." Odpowiedz Link Zgłoś
violka21 Re: Dopłata paliwowa na wyloty od 8maja 24.04.07, 09:02 Nikt nikogo nie zostawi na lotnisku dlatego , ze stoi w kolejce za wizą. Dopóki się grupa w danym autokarze nie zbierze nie odjadą. Co do paliwa owszem jest taki zapis , ale też jest i ustawa ,że MUSI to udokumentować na piśmie jeżeli paliwo wzrosło. W obecnej sytuacji takiego wzrostu nie było, więc skąd podwyżka. Poza tym dla jednych biur drożeje a dla innych nie??? Zwykły przekręt i naciąganie. Odpowiedz Link Zgłoś
jarecki946 Re: Dopłata paliwowa na wyloty od 8maja 24.04.07, 11:04 > 2. W okresie 20 dni przed datą wyjazdu cena ustalona w umowie nie może być > podwyższona." jak to sie ma w praktyce ? Do tej pory nie dostałem żadnej informacji o podwyżce ceny (ani telefonicznie, ani listem poleconym), a zostało do wyjazdu 14 dni. Co prawda istnieje taka możliwość że wysłali list polecony na 20 dni przed wyjazdem, który to do mnie jeszcze nie dotarł. Czy w takim wypadku decyduje data stempla pocztowego ??? Bo z powyższego zapisu wynika, że podwyższyć muszą na min 20 dni przed wyjazdem, ale nie ma żadnej informacji o terminach poinformowania o tym fakcie klientów. Czyli generalnie zawsze mogliby poinformować np. 5 dni przed wyjazdem, że 21 dni temu została podwyższona cena... Odpowiedz Link Zgłoś
malini piszcie do Triady o udokumentowanie! 25.04.07, 11:34 jak wysłali to np.21dnia przed datą wyjazdu,to Cię dopadli.W mojej ocenie decyduje data wysłania. Nawiązując do informacji aas.i (dzięki,są cenne) jeszcze komentarz:"Jeżeli usługodawca zagraniczny podniósł cenę ze względu na inflację w swoim kraju czy wzrost cen hotelowych, ryzyko tego ponosi organizator imprezy. Nie będzie mógł obciążyć tym klienta" Nesterowicz Mirosław Państwo i Prawo 1999/12/46Numer publikacji : 23043. Nawiązując do informacji ivonusi.LUDZIE PISZCIE DO UOK, zajmuje sie tym Departament Polityki Konsumenckiej.Oni nie zajmują się sprawami indywidualnymi,ale jak czyny firmy wskazują na powszechna praktykę [np.powszechne podnoszenie cen zakupionych wycieczek,bez udokumentowania faktycznego wpływu wzrostu cen paliw na wzrost cen wycieczki (piszcie do Triady o udokumentowanie!), powszechne organizowanie wylotów tak,że faktycznie zaczyna sie imprezę 2go dnia, powszechne doliczanie iluś tam dolarów do cen wizy itd.] to jak najbardziej jest to w ich gestii Odpowiedz Link Zgłoś
malini kwestia "wyraźnego zapisu w umowie" 25.04.07, 13:31 zgodnie z ustawą o usługach turystycznych,umowa ma wyraźnie przewidywać możliwość podwyższenia ceny, tymczasem Triada pisze o takiej możliwości dopiero w dokumencie o nazwie: „Warunki uczestnictwa w imprezach turystycznych organizowanych przez Triadę Biuro Podróży Sp.z o.o.”, mającym być integralną częścią umowy. Co ciekawe, ja tego dokumentu nie dostałam od pracownika Triady (transakcja za pośrednictwem internetu).Jestem ciekawa,czy jest to przypadek,czy standard działania tej firmy? Jestem też ciekawa Waszych opinii: czy zawarcie czegoś w dokumencie dodatkowym,ale traktowanym jako "integralna część" może być traktowane jako realizację wymogu "wyraźnego wskazania w umowie"? Odpowiedz Link Zgłoś
monia140 Re: Neckermann też !!! 02.05.07, 17:28 Dźisiaj dostałam list polecony z Neckermanna - podwyżka 60 zł od osoby Odpowiedz Link Zgłoś
cameltravel Re: Neckermann też !!! 02.05.07, 17:47 już wszystkie biura poza Alfą to wprowadziły :) no cóż bida Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
abirka Sigma nie 02.05.07, 18:13 Sigma-travel też nie wprowadziła żadnej dopłaty - I CHWAŁA IM ZA TO!!!. Przynjmniej ja nic jeszcze o tym nie wiem. A umowę podpisałam kilka tygodni temu i oczywiście już nie moge się doczekać kochanego CIEPEŁKA i całej atmosfery - jeszcze 3 miesiące :( Odpowiedz Link Zgłoś
scorpio1956 Re: Sigma nie 02.05.07, 21:31 A ja za tydzień tam będę. I nie dopłacałem Triadzie opłaty paliwowej. Postawiłem się i...o dziwo ...wygrałem. Za 3 miesiące to ja Tobie będę zazdrościł. Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
aziza_kama Re: Sigma nie 02.05.07, 21:48 Ja lecę 14 maja z Oasisem. Jak do tej pory, nie otrzymałam żadnej informacji o ewentualnej dopłacie paliwowej. Odpowiedz Link Zgłoś
asu81 Re: Dopłata paliwowa na wyloty od 8maja 03.05.07, 09:10 W sobote pytalam ciotki, tej od Selectours i powiedziala, ze jszcze oplaty nie wprowadzili, ale sie zastanawiaja... Odpowiedz Link Zgłoś
toma002 Re: Dopłata paliwowa na wyloty od 8maja 03.05.07, 09:48 a u nas bez zadnych doplat :) - zawsze pewnie z renomowanymi birami niemieckimi - zapraszamy :) Odpowiedz Link Zgłoś