maciej.klemm 20.04.06, 09:35 Dzien dobry Moje pytanie jest nastepujace: czy Polak pracujacy na stale za granica moze zaciagnac kredyt w Polkim banku na kupno mieszkania w Polsce? Bede bardzo wdzieczny za odpowiedz. Pozdrawiam Maciek Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doradcy.expandera Re: Polak pracujacy za granica -a kredyt na miesz 20.04.06, 10:20 Jest to możliwe.Banki uwzględniają dochody osiągane poza granicami Polski o ile są one udokumentowane. Może być problem z kredytem na 100% wartości nieruchomości - niewiele banków oferuje takie warunki w przypadku osob zarabiających poza Polską. Z reguły wymagany jest wkład własny ok. 40%. Konieczne będzie także dostarczenie przysięgłych tłumaczeń dokumentów poświadczających dochody. Ważne jest też, zeby bank umożliwiał spłątę bezpośrednio w walucie obcej (zakładamy, że chcesz zaciągnąć kredytu w walucie, w której zarabiasz) bez przeliczania jej na złotówki. Odpowiedz Link
tool10 Re: Polak pracujacy za granica -a kredyt na miesz 23.04.06, 16:53 Jeśli doradza się w iminiu firmy ( i to poważnej ) i pisze takie bzdury to jest to skandal!!!Są banki gdzie nie trzeba tłumaczyć dokumnetów ( dokładnie np. GE Money -kredyt na 80% wartości nier. ) "Konieczne będzie także dostarczenie przysięgłych tłumaczeń dokumentów poświadczających dochody"-jest to więc bzdura! Na 100% wartości dają kredyty co najmniej 3 banki więc jaki to problem!W niektórych nie trzeba nawet okazywać umowy z pracodawcą zagranicznym, proponuję więc zająć się sprzątaniem a nie doradzaniem bo jeśli Expadner ma takich doradców jakcy tu w ich imieniu doradzają to dziękuje! Pozdrawiam! Odpowiedz Link
ziut19 Re: Polak pracujacy za granica -a kredyt na miesz 23.04.06, 17:49 Ten temat jest juz poruszany i jak widac oferty bankow zmieniaja sie w mgnieniu oka) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=624&w=40498424 Odpowiedz Link
frankie44 Re: Polak pracujacy za granica -a kredyt na miesz 04.05.06, 18:57 Ja dostalem kredyt pracujac w UK - GE Money za posrednictwem Openfinance. W OFinance trafil mi sie wyjatkowo nieskuteczny doradca chyba wiec troche opoznien bylo. Ale dostale bez zadnych tlumaczen przysieglych - moj dzial HR musial wypelnic formularze banku po angielsku. Na pewno GE, Dombank i BZ WBK daja takie kredyt. JA dostalem na 80% a nie na 100% jak chcialem ze zle to raczej ze wzgledu na krotki okres zatrudnienia a nie ze wzgledu na zagranice. Choc ja raczej niemile wspomniam, to posrednik jednak ulatwia wiele spraw jesli nie jestes w Polsce. Ale czasem wystarczy dobry pelnomocnik - ktos kumaty z rodziny czy ze znajomych (jak ufasz). POwodzenia - wiecej na priv. Frankie44 Odpowiedz Link