Dodaj do ulubionych

Pamukkale - warto nie warto i inne fakultety

IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.06.08, 16:04
Witam wszystkich serdecznie!
Mam takie pytanko warto jechac i zwiedzać pamukale czy nie
bardzo ... wyczytałam kilka opini że są zniszczone że już nie
wpuszczają, że zdjecia które ogladamy są "przeerminowane" z lepszych
czasów .. co wy na to ... co jest prawdą
Interesują mnie również inne wycieczki .. wymieram się do hotelu
pelin w fethiye czyli wybrzeże likijskie... Zastanawiam sie również
czy nie warto by było wynając auto i jechać na własną rekę do
pamukale lub efez... w ubiegłym roku przejechaliśmy znaczną cześć
Krety na własną rekę było cudownie... czy tutaj też sie to opłaca
(nadmieniam że w grę wchodża 2 osoby dorosłe i dziecko lat 9) ...
Serdecznie pozdrawiam... czekam na wasze opinie
Obserwuj wątek
    • Gość: Majka Re: Pamukkale - warto nie warto i inne fakultety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.08, 19:09
      moim zdaniem pamukkale sa fajne, robia wrazenie, ale na mnie osobiscie
      najwieksze zrobily jedyne w swoim rodzaju formy skalne i podziemne miasta,czyli
      Kapadocja, jestem pod ogromnym wrazeniem do teraz i na pewno tam wroce. bylam 2
      lata temu, te tarasy wodne wygladaly ok,na moich zdjeciach tak jak w
      katalogach:) no ale bylo sporo ludzi, a jednak Kapadocja jest wieksza,mniej
      turystow tam dojezdza, wiec ja poolecam szczegolnie. choc na pewno nie odradzam
      Pamukkale:) pozdrawiam i udanego wyjazdu!
      • Gość: diunka Re: Pamukkale - warto nie warto i inne fakultety IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.06.08, 16:33
        rzeczywiście kopadocja na pewno jest pociagająca ... ale czy jest
        możliwa wogóle z mojego rejonu??? ... poza czasem .. to też kwestia
        ceny i czy wogóle są organizowane takie wyjazdy z Fethiye.
        Ale dziękuje za twoją opinię pozdrawiam
        • isabeau Re: Pamukkale - warto nie warto i inne fakultety 15.06.08, 16:49
          Z Fethiye do Kapadocji to szmat drogi, nawet jeżeli jakieś biuro to organizuje,
          to bym się nie porywała z dzieckiem - więcej jeżdżenia niż zwiedzania.

Co do Pamukkale, to też jest kawałek drogi, ale moim zdaniem warto zobaczyć. Nie
          tylko same wapienne tarasy, ale i ruiny starożytnego Hierapolis, Martyrium Św.
          Filipa, dobrze zachowany amfiteatr, no i niektórzy polecają basen Kleopatry.
          • Gość: diunka Re: Pamukkale - warto nie warto i inne fakultety IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.06.08, 18:27
            Witaj isabell :))!
            czyli tak jak myslałam kopadocja nie tym razem...
            w wycieczkach organizowanych przy pammukale też jest hierapolis ale
            czy również samo denizlii gdzieś na necie widziałam zdjęcie pięknego
            meczetu... czy opłaca się zorganizoawać ten wyjazd samodzielnie
            twoim zadniem?
            a poza tym świetna twoja sronka ... polecam wszytskim
            • isabeau Re: Pamukkale - warto nie warto i inne fakultety 15.06.08, 18:44
              Autokary wycieczkowe do Pamukkale jadą przez Denizli - taka jest trasa, ale
              zazwyczaj zwiedzania miasta i meczetów nie przewiduje się. Decydując się na
              wycieczkę zorganizowaną możesz jedynie liczyć na wizycie w magazynie czy
              hurtowni odzieżowej lub pościelowo-ręcznikowej. Okolice Denizli to przede
              wszystkim tereny uprawy bawełny.

Co do wyjazdu samodzielnego - plusem jest samodzielna organizacja czasu, możesz
              zahaczyć o Denizli, spędzić czas na tarasach w Pamukkale i spokojnie przejść się
              po Hierapolis. Na wycieczkach zorganizowanych często narzuca się szybkie tempo
              (między innymi po to, żeby jeszcze odwiedzić jakiś sklep z ciuchami czy złotem).
              Ciekawe miejsca w Pamukkale, takie jak wspomniane przeze mnie wyżej Martyrium
              Św. Filipa czy groźne Plutonium bywają odpuszczane przez przewodników.

Wynajmując auto musisz się natomiast liczyć z tureckim stylem jazdy, no i
              koniecznie wybrać autko z klimą, bo się ugotujecie.

Dzięki za miłe słowa o stronce :)
              • Gość: neonka Re: Pamukkale - warto nie warto i inne fakultety IP: *.range86-156.btcentralplus.com 16.06.08, 14:26
                Slyszlam ze Pamukkale sa juz zamkniete dla zwiedzajacych i nie mozna
                sie juz kapac? czy to prawda?
                • isabeau Re: Pamukkale - warto nie warto i inne fakultety 16.06.08, 14:31
                  Najsłynniejsza część tarasów jest od dawien dawna zamknięta - można robić
                  zdjęcia z daleka. Do zwiedzania jest udostępniona taka "ścieżka spacerowa" na
                  bosaka, ale kąpać tam się nie da. Do kąpania się służy słynny Basen Kleopatry
                  położony na terenie Pamukkale, ale płatny oddzielnie.
                  • Gość: neonka Re: Pamukkale - warto nie warto i inne fakultety IP: *.range86-156.btcentralplus.com 16.06.08, 14:53
                    A pamietasz ile kosztuje ta przyjemnosc :)
                    Chcialabym wybrac sie na Rhodos, Dylan, rejs wokol 7 wysp, jeep
                    safari, rafting i pamukkale, choc bed tylko 7 dni i nie wiem na co
                    sie zdecydowac :( Moze ty mi cos podpowiesz? Wylatuje dzis wieczorem
                    wiec musze w koncu podjac decyzje.
                    • isabeau Re: Pamukkale - warto nie warto i inne fakultety 16.06.08, 14:58
                      Kąpiel w Basenie Kleopatry jest droga - tak około 12-14 euro.
                      Przy siedmiu dniach ja bym wybrała rejs wokół 7 wysp - bardzo wygodna forma
                      zwiedzania połączona z wypoczynkiem, pływaniem itp. oraz, jeżeli lubisz zwiedzać
                      to Pamukkale i Hierapolis (czyli dwa w jednym - cud natury i ruiny starożytnego
                      miasta).
                      • Gość: neonka Re: Pamukkale - warto nie warto i inne fakultety IP: *.range86-156.btcentralplus.com 16.06.08, 15:27
                        Wielkie dzieki za pomoc, wiec napewno zdecyduje sie na te 2 plus dam
                        mezowi wybor i niech on dolozy swoje 2 i bedzie ok. Moze w koncu
                        bedzie rozejm :)
    • Gość: diunka Re: Pamukkale - warto nie warto i inne fakultety IP: *.zgora.dialog.net.pl 02.07.08, 17:22
      a co powiece .... jeep safari czy saklikent plus tlos... wielu
      chwali sobie jeepa zapewne to świetna zabawa ale czy rzeczywiście
      wówczas wąwóz się widzi tylko z daleka? miałambym chę na zwiedzanie
      wąwozu ale i na jeepa czy musze wziąść 2 wycieczki zatem czy jedna
      wystarczy?
      • Gość: różowa pantera Re: Pamukkale - warto nie warto i inne fakultety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.08, 17:49
        Witaj.
        Bylem na wycieczce Tlos,Saklikent,Yakapark.Warto się wybrac.
        Tlos-bardzo dobrze zachowane miasto z osmańską twierdzą i grobowcami
        likijskimi.
        Kanion Saklikent-super wyprawa!niestety z braku czasu( na
        zorganizowanej wycieczce ok. 2godz. na wyprawe) nie mozna dojsc do
        konca kanionu.My doszlismy do miejsca gdzie zaczynaly sie drabinki
        sznurowe :)(najlepiej isc w pare osob-od pewnego momentu w kanionie
        trzeba sobie pomagac przy pokonywaniu skalek:) )
        Yakapark-super relaks-bardzo ladny park i pyszne smazone pstragi z
        sosem z granatow-pycha!!!Polecam:)
        Goraco rowniez polecam wyprawe do Efezu!
        • Gość: diunka Re: Pamukkale - warto nie warto i inne fakultety IP: *.zgora.dialog.net.pl 07.07.08, 17:50
          dzieki bardzo... tam myslałam ze wąwóz jest wyjątkowy
    • Gość: gość Re: Pamukkale - warto nie warto i inne fakultety IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.07.08, 19:06
      Nikt nie wspomniał tu o Afrodyzji... warto tam jechać...?
      Efez i pamukale zapewne fajniejsze droga daleka z fethye.. a
      afrodyzję mam gratis...
      tak się wiec zastanawiam... co zrobić... dwa razy tą samą drogę -
      długą drogę z dzieckiem....
      na efez już sie zdecydowałam/.... , zatem czy warto do afrodyzji
      czy wykorzystać cenny czas na zwiedzenie czegoś innego ...
      myslę o rzece daylan , rejs 12 wysp, saklikent...
      • Gość: wachu Re: Pamukkale - warto nie warto i inne fakultety IP: *.adsl-surfen.hetnet.nl 21.05.18, 18:15
        z kad na te 12 wysp mozna sie wybrac
    • Gość: iw Re: Pamukkale - warto nie warto i inne fakultety IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.07.08, 19:10
      No włąsnie a jak wygląda to czasowo
      1 dalyan - 1 dzień
      1 saklikent
      1 12 wysp
      2 efez i pamukale
      1 afrodyzja
      1 oludeniz + kayakow
      1 boat trip z oludeniz
      to już osiem dni... jeden fethiye i czas ucieka rzeczywiscie...
      a moze można coś skleić .. ile czasu zajmują te wycieczki czy są
      calodniowe np jeep safari albo saklikent czy pół dniowe ;))
      jak uważacie? pozdrawiam
    • lordsidious Re: Pamukkale - warto nie warto i inne fakultety 12.07.18, 18:49
      W moim odczuciu Pamukkale jest dość interesujące. Takie duże wapienne tarasy z wodą, ciężko znaleźć coś podobnego. Trochę inaczej jest z Hierapolis - z jednej strony to kolejne stare miasto, jedne z wielu. Z drugiej, ma ten plus, że ludzie głównie koncentrują się na tarasach. Efez chyba ma więcej do zaoferowania (jako starożytne miasto), ale tam jest jeszcze więcej ludzi. Prawdę mówiąc wybrałbym oba :). No i jeszcze Kapadocję polecam.
    • xxxyyyzzz89 Re: Pamukkale - warto nie warto i inne fakultety 21.06.19, 20:43
      Ja uważam, że warto. To niestety prawda, że zdjęcia które oglądamy to zdjęcia z terenu niedostępnego dla turystów - mimo to ja myślę że warto. My pojechaliśmy sami - wypożyczyliśmy samochód w Kusadasi. Uniknęliśmy przez to ogromnych kolejek (wyjechaliśmy wcześnie) i mogliśmy oglądać w swoim tempie a nie na wyścigi wchodzić na górę.
      Kilka Zdjęć zamiescilam na blogu: naszepodrozowanie.wordpress.com/2015/10/24/pamukkale-i-nie-trzeba-jechac-z-wycieczka/
    • pawelkam1983 Re: Pamukkale - warto nie warto i inne fakultety 21.07.19, 09:42
      Mi się średnio podobało, ciekawe geologicznie? miejsce ale nie lubię słońca a tam jest jak w piekarniku. Radzę mocno wysmarować się mocnymi kremami i odpowiednio zabezpieczyć. Słońce odbijające się od tej soli jest zabójcze ;-) Tutaj jest też ciekawe zestawienie Turcja top10
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka