Dodaj do ulubionych

Jak zrobić postal order w Wielkiej Brytanii

03.04.07, 18:51
j/w.

Obserwuj wątek
    • xiv Re: Jak zrobić postal order w Wielkiej Brytanii 03.04.07, 19:21
      trochę brodę ma, ale chyba jeszcze ma sens:

www.londyn.org.uk/poradnik/pieniadze/slowniczek/postal-orders
      • wonski81 Re: Jak zrobić postal order w Wielkiej Brytanii 04.04.07, 15:32
        Co do informacji, ze mozna je zrealizowac 'tylko' na poczcie, to mi sie nie
        zgadza. Mozna je rowniez zdeponowac w banku - podobnie jak czek...
        • xiv Re: Jak zrobić postal order w Wielkiej Brytanii 04.04.07, 17:39

> Co do informacji, ze mozna je zrealizowac 'tylko' na poczcie, to mi sie nie
          > zgadza. Mozna je rowniez zdeponowac w banku - podobnie jak czek...

naprawdę? bo na stronie wylistowanej poniżej nic na ten temat nie ma!
    • Gość: frytulek Re: Jak zrobić postal order w Wielkiej Brytanii IP: 199.67.203.* 04.04.07, 17:16
      Wczoraj wykupilam takowe na poczcie wiec moge Ci powiedziec jak to obecnie
      wyglada - idziesz na poczte, mowisz im na jaka kwote potrzebujesz postal
      orders, oni wydrukuja Ci druczek (wyglada cos jakby duzy czek) na podana przez
      Ciebie kwote - np. ja dostalam JEDEN druczek na sume £172.75. Babka zapytala
      sie tez mnie na kogo to ma byc, ale, ze nie bylam pewna dokladnej nazwy
      instytucji do ktorej to wysylalam, to zostawila pole na adresata puste, a ja to
      pozniej sama wypelnilam. Placisz i koniec. Aha, jest tez jakas oplata za te
      przyjemnosc ;-)
      A tu masz link:
      www.postoffice.co.uk/portal/po/content2?catId=19400177&mediaId=19900224
      • Gość: Asia Re: Jak zrobić postal order w Wielkiej Brytanii IP: *.cable.ubr05.harb.blueyonder.co.uk 04.04.07, 20:33
        i to jest cala filozofia ;)) jeszcze pytaja czy ma byc crossed-wtedy osoba na
        ktora jest wystawione moze zrealizowac postal order tylko w banku. I to by bylo
        na tyle w tym tamacie
      • Gość: konopielka1980 Re: Jak zrobić postal order w Wielkiej Brytanii IP: *.ipt.aol.com 05.04.07, 12:22
        Mam jeszcze jedno pytanie a mianowicie gdzie wpisać dane odbiorcy ...
        Na przodzie p. order jest suma za jaką wykupilśmy order , nie ma tam raczej miejsca na wpisywnie niczego wiecej ...
        Na drugugiej stronie jest cała rubryka włacznie z surename , address, postcode etc. Czy to tam mam wpisać dane odbiorcy postal order ...???
        Kolejna rzecz to rachunek za postal order , mam to zatrzymac dla siebie czy wysłać razem z postal order odbiorcy pieniedzy ???

Dziękuje za podpowiedzi;))
        • Gość: konopielka1980 Re: Jak zrobić postal order w Wielkiej Brytanii IP: *.ipt.aol.com 05.04.07, 12:29
          Na samej górze ponad wydrukowaną sumą jest rubryczka "Pay". Moze to tam nalezy wpiac dane odbiorcy ... w takim razie czy musze gdzies wpisywać moje dane?
          • Gość: Asia Re: Jak zrobić postal order w Wielkiej Brytanii IP: *.cable.ubr05.harb.blueyonder.co.uk 05.04.07, 16:41
            Tam gdzie jest "pay" ma byc nazwisko (lub nazwa firmy)dla kogo placisz (tzw
            payee), na poczcie powinni spytac sie Ciebie czy chcesz aby byl "payable to
            anybody" oni to moga wpisac i wydrukowac i czy ma byc "crossed"(sama tez mozesz
            wpisac.)
            Zalezy gdzie wysylasz, na odwrocie mozna wpisac swoje dane,zeby wiadomo bylo
            od kogo.
            Postal order jest to jakby pieniadz tylko na papierku. Ten na kogo jest
            wystawiony idzie na poczte, albo do banku (jesli jest przekreslony <jak czek
            czasem>)i tam mu wyplacaja pieniadze.
            Przyklad: Masz do zaplacenia za cos 20Lfirmie "Tequilla Sunrise" ;)). Idziesz
            na poczte, moiwsz ze chcesz postal order for 20L payable to "Tequilla Sunrise".
            potem wysylasz postal order firmie,nie trzeba recepty,bo to jest Twoj dowod na
            to ze go kupilas i kiedy to bylo.

Mam nadzieje ze rozjasnilam troche :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka