Dodaj do ulubionych

Czyj to przepis na pizze?

10.10.04, 09:54
Mam go zapisanego w komputerze, wczoraj wypróbowałam, niestety nie wiem kto go podał na Forum i komu podziękować za najlepszy przepis jaki do tej pory wykorzystałam. Pizza wyszła po prostu cudo, tak się nawcinałam, że ledwo chodziłam i kwiczałam z przejedzenia. Oto on, może ktoś rozpozna swój przepis.
Składniki:
- 1,5 szkl mąki,
- 3 dkg drożdży,
- 3 łyżeczki oleju,
- 0,5 szkl wody przegotowanej i lekko ciepłej,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 0,5 łyżeczki cukru.
Do miski wsypujemy mąkę,kruszymy drożdże, wlewamy olej, wsypujemy sól i cukier (ewentualnie jakieś zioła, jeśli chcemy mieć ciasto ziołowe). I włączamy mikser :) Tak tak. Ciasto wyrabiamy mikserem dolewając wodę w miare uznania, aż wszystko się połączy w jednolitą masę. Teraz ciasto wyjmujemy z miski i zagniatamy podsypując mąką aż będzie mieciutkie i gładkie. Zostawiamy w misce pod ściereczką aż wyrośnie w jakimś ciepłym miejscu.
Gdy wyrośnie jeszcze kilkakrotnie zagniatamy ( łatwiej zwiększy swą objętośc i będzie pulchniejsze ).
Na posypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto nadając mu kształt blaszki na której będzie pieczona pizza.

Ja nie użyłam miksera tylko rąk własnych i drewnianej łyżki ale wyszło super. Kto jest autorem?
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: Czyj to przepis na pizze? 10.10.04, 09:59
      Ilosc drozdzy mozesz zmniejszyc. No i make kup w Bomi: wloska do pizzy typu 0.
    • maja101 Re: Czyj to przepis na pizze? 10.10.04, 12:24
      autorką jest stokrotka z czarnej oliwki :)
      kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=270
      I też robię rękoma. Cud - miód pizza!

A tak na marginesie... Co dajecie na wierzch?
      Ja mam 2 sprawdzone sposoby:
      1. pomidory, ser, pieczarki, salami, czarne oliwki
      2. pomidory, ser, szynka, ananas
      Pomidrory oczywiście przesamżone (robię z pestkami bo nie chce mi się dłubać) z
      dużą ilością czosnku i ziół.
      Chciałabym zrobić takie jak bywają w pizzeriach... Różne fikuśne takie :)
      Podajcie swoje sposoby!
      • maja101 Re: Czyj to przepis na pizze? 10.10.04, 12:25
        w tym 2 jeszcze kukurydza :)
      • babeczkaa Re: Czyj to przepis na pizze? 10.10.04, 14:37
        Rzeczywiście, to stamtąd, chyba ktoś podał ten przepis tu na Forum ale jest on z Czarnej Oliwki, polecam, jest bardzo łatwy i przepyszna wychodzi z niego pizza. Ja jestem naprawdę zachwycona,pozdrawiam
        B.
    • elizas2 Re: Czyj to przepis na pizze? 03.03.05, 09:36
      Wypróbowałam, jest pyszny!
    • Gość: mmm Re: Czyj to przepis na pizze? IP: *.brwsa.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.05, 10:06
      A jak długo trzeba piec i w jakiej temperaturze???
      • delie dalszy ciąg tego przepisu z Czarnej Oliwki 03.03.05, 10:46
        A zanim położycie na nim wszystkie wybrane składniki polecam posmarowac je
        specjalnym sosem: W kubku mieszamy :koncentrat pomidorowy,mnóstwo ziół,
        zwłaszcza bazylii,roztary czosnek-3 ząbki ale wielbiciele czosnku powinni wziąć
        więcej. No i sól.Zresztą jak zwykle przyprawy wg uznania. Pieczemy to cudo
        zaledwie 15-20 minut.Wychodzą fajne górki na brzegach jeśli sie je ominie przy
        smarowaniu tym sosikiem :)
        Ciasta wystarcza na blaszkę o wymiarach 30/40 cm.

Uwagi:
        Podane proporcje dobrałam sobie sama w miare prób. W oryginalnym przepisie jaki
        dostałam było: - 3 szkl mąki,
        - 4 dag drożdży,
        - 6 łyżek oleju,
        - szkl wody.
        Ale okazało się ze ciasta jest zbyt dużo no i coś w ogóle nie pasowało. Od
        kilku lat robię wg przepisu poprawionego i jest niezawodny.
      • elizas2 Re: Czyj to przepis na pizze? 03.03.05, 11:18
        W temperaturze 225C :)
        • Gość: Kaarmelka Re: Czyj to przepis na pizze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 18:54
          Nie wiem, kto jest autorem. Ja ten przepis "podałam dalej" kilka dni temu na
          forum, bo sama go stąd mam i wielokrotnie stosowałam. Mój mąż, wychodząc z
          pracy, mówi, że jedzie na najlepszą pizzę w mieście...
          Wg mnie przepisu nie trzeba modyfikować, jest super. Piekę 8-10 minut (nie
          więcej, bo pizza będzie chrupka) w max. nagrzanym piekarniku (nie wiem ile
          stopni, bo zamiast normalnej skali mam kropeczki...)
      • babeczkaa Re: Czyj to przepis na pizze? 03.03.05, 19:44
        temperatura jak najwyzsza, nasze piekarniki domowe niestety mogą osiagnąć temp. powyżej 220 st. C, zwróćcie uwagę że w pizzeriach mają w piecach około 400 st C :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka