Dodaj do ulubionych

baba ziemniaczana - szukalam...

13.01.06, 10:54
... ale nie znalazlam, poza tym wlasciwie wiem jak zrobic, tylko chcialam zapytac czy bedzie ok i z
jakim sosem podac. a zatem zetre ziemniaki jak na placki, dorzuce jajo, proszek do pieczenia - jesli
tak to ile???, make pszenna, podsmazona z wedzonym boczkiem cebule, sol, pieprz, wyloze forme
plasterkami sloniny lub wysmaruje tluszczem i posypie tarta bulka ??? upieke w 180 stopniach. tak? a
jaki sos byscie polecili do tego? dzieki!
Obserwuj wątek
    • Gość: ciociapolcia Re: baba ziemniaczana - szukalam... IP: *.spray.net.pl 13.01.06, 10:59
      nie dodaje proszu do p., w sumie nie polewam tez sosem, ale mysle, ze taki
      miesno grzybowy lub gulaszowy moze byc ok, wiem ze niektorzy jadaja z kwasna,
      gesta smietana.
    • ba_nita Re: baba ziemniaczana - szukalam... 13.01.06, 11:09
      www.gotowanie.wkl.pl/przepis11547.html
      180 stopni to jednak za mało.
    • patyska dzieki! ;) n/t 13.01.06, 11:12

• lila4 Re: baba ziemniaczana - szukalam... 13.01.06, 11:49
      Chodzi o rejbak? Wczoraj piekłam.Pyszności! Dostałam przepis od koleżanki
      jeszcze na studiach:
      *kg ziemniaków (ja dałam 7 ziemniaków) - zetrzeć jak na placki - ja ścieram w
      sokowirówce i potem wszystko łączę. wcale się nie różnią od tych tartych
      * mięso np.wieprzowina lub to co masz, podsmaż na smalcu z 2 średnimi cebulami,
      dosól, mocno popieprz
      *2 jajka
      * trochę mąki
      Wszystko wymieszaj.Piecz ok 60 min (ja piekłam w elektrycznym 70 minut, ale mam
      wysoką formę) w 200 st.Sprawdź czy jest dobrze upieczone a góra lekko brązowa.
      W założeniu ma byc to tania i prosta potrawa,więc obojętnie jakie dasz
      mięso.Ten przepis wykorzystywała juz babcia koleżanki po wojnie.Naprawdę
      pyszności.Ja wolę bez sosu, mąż je z keczupem.Można jeść na zimno lub na ciepło.
      • Gość: Bernadetta Re: baba ziemniaczana - szukalam... IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.06, 12:49
        Ta potrawa "chodzi" za mną od lat i jakoś nie było okazji. Mam kilka pytań. W
        jakiej formie najlepiej piec?, czy należy formę smarować i posypywać bułeczką?,
        Czy łatwo wychodzi z formy? Czy smakuje podobnie jak placki ziemniaczane?
        • ba_nita Re: baba ziemniaczana - szukalam... 13.01.06, 12:52
          Przejrzyj wszystkie postu - podawałem link do przepisu. Nie smakuje jak placki
          ziemniaczane, ma oryginalny i niepowtarzalny smak. Jeśli tą masą wypełnisz
          jelito (flak) bdzisz miała kiszkę ziemniaczaną, która wygląda tak:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=31382881&a=31382881
          • Gość: szadoka Re: baba ziemniaczana - szukalam... IP: 212.160.172.* 13.01.06, 13:44
            oj tak , nie ma nic pyszniejszego niz kiszka ziemniaczana, jak dla mnie lepsza
            w grubym jelicie.
            A babke jadamy z jogurtem naturalnym a dziec moj z keczupem wlasnego przemyslu.
            Niestety jest to danie przy ktorym rozum nam odejmuje , tzn zjadamy do
            ostatniego kawalka.
            • Gość: iś Re: baba ziemniaczana - szukalam... IP: *.kolonianet.pl 13.01.06, 16:29
              No co wy? Same surowe ziemniaki? U mnie się daje pół na pół z pólkami. Do tego
              ociupinę mąki, jajo i obowiąkowo podsmażony boczek i cebula. Powinno być
              podgardle, ale strach to tłuste ładować.A do tego, zanim się zaczęło mówić o
              zdrowym odżywianiu, mama polewała to przesmażoną na smalcu śmietaną, prawdziwą,
              też z boczkiem, albo takim mięsem od kiełbasy. Morderstwo.
    • Gość: Nika Re: baba ziemniaczana - szukalam... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 16:36
      Powiem wam szczerze - fakt, dobre to ale chyba bardziej tuczącej potrawy nie
      jadłam, a wy jeszcze szukacie do tego sosu? Zresztą ja się tym nie zajadam, a
      na wschodzie to jest najlepsza potrawa- obowiązkowa na święta i Wszystkich
      Świętych - robią w piecu kuchni węglowej - wstawia się gar na całą noc i na
      śniadanko pałaszują gorące. Dla faceta super, małą ilością naje się do syta.
      Tam robi się z żeberkami więc wcale tanio to nie wychodzi. Albo wersja dla
      samobójców ze słoniną - pływające w tłuszczu i wcinane łyżką. Fee
      • Gość: iś Re: baba ziemniaczana - szukalam... IP: *.kolonianet.pl 13.01.06, 16:40
        Wersja dla samobójców, zgadzam sie w stu procentach, ale nie mów feee, bo to
        dobre jak cholera.Proszę dezaprobatę inaczej wyrażać, zreszta na innych forach,
        dietetycznych, czy jakichś. Ta kiszka jest najlepsza na drugi dzień podsmażona
        w śmietanie.
      • ba_nita Re:W nadmiarze szkodzi wszystko. 13.01.06, 16:54
        Nawet najzdrowsze produkty. Raz na jakiś czas w umiarze nie zaszkodzi nikomu.
    • patyska zrobilam! 16.01.06, 10:31
      wg waszych wskazowek ;) dzieki! wyszla pyszna, zrobilam placek, bo najwiekszym powodzeniem cieszy
      sie chrupiaca obocznosc ;)
      • irenka82 Re: zrobilam! 16.01.06, 10:42
        babka ziemniaczana jest tuczaca?? przeciez to sie piecze a nie smazy w oleju. a
        miesko mozna odsaczyc z tluszczu.mimo wszystko ja tez zrobie w tym tygodniu:)
        • Gość: Nika Re: zrobilam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 13:20
          > babka ziemniaczana jest tuczaca?? przeciez to sie piecze a nie smazy w oleju.
          a
          > miesko mozna odsaczyc z tluszczu.mimo wszystko ja tez zrobie w tym tygodniu:)

A nie tucząca? Przecież o to chodzi żeby było tłusto, bo bez tłuszczu nie ma
          smaku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka