michon_81
15.09.10, 13:31
Witam, wymyśliłem i skonstruowałem urządzenia, które będą miały wielki wpływ na bezpieczeństwo, oraz sam przebieg zawodów w F1 i innych dyscyplinach motorowych. Myślę, że jest to bardzo interesująca propozycja na biznes, a tym samym spełnia warunki pkt. 7.1. regulaminu konkursu oryginalność, innowacyjność,... etc.
Mam pytania dotyczące szczegółowości opisu tematu przedsięwzięcia. Obecnie jestem na etapie tworzenia dokumentacji patentowej, dlatego nie chcę ujawniać, w biznesplanie konkursowym, dokładnych cech urządzeń - mam obawy o możliwość przejęcia przez osoby wrogie, zanim otrzymam prawa ochronne.
1.Dlatego chciałbym dołączyć adnotacje o obowiązku podpisania oświadczenia o nieujawnianiu tajemnicy przez członków komisji, lub w innej formie, jakiej? Czy takie żądanie zdyskwalifikuje mój biznesplan?
2. Ze względu na charakter przedsięwzięcia harmonogram zaproponowany w moim biznesplanie, może różnić się od rzeczywisty wydatków, mam tu na myśli przesunięcia czasowe, oraz kosztów produkcji i kosztów certyfikatów i atestów - mogą zostać przerzucone na potencjalnych klientów, co wówczas stanie się z kwotą ewentualnej wygranej, zostanie odebrana w całości, lub części, czy jest to do zaakceptowania przez organizatorów? Czy mogą zostać spożytkowane na inne cele w obrębie zadania przedstawionego w biznesplanie?
3. Czy godziną graniczną wysłania biznesplanu jest północ? Ciągle się waham, czy przystąpić do konkursu, oczywiście moje obawy związane są z pytaniem nr 1, czyli zachowania w tajemnicy szczegółów moich konstrukcji.