Dodaj do ulubionych

nieopatentowane rozwiązania do F1, jak szczegółowo

15.09.10, 13:31
Witam, wymyśliłem i skonstruowałem urządzenia, które będą miały wielki wpływ na bezpieczeństwo, oraz sam przebieg zawodów w F1 i innych dyscyplinach motorowych. Myślę, że jest to bardzo interesująca propozycja na biznes, a tym samym spełnia warunki pkt. 7.1. regulaminu konkursu oryginalność, innowacyjność,... etc.
Mam pytania dotyczące szczegółowości opisu tematu przedsięwzięcia. Obecnie jestem na etapie tworzenia dokumentacji patentowej, dlatego nie chcę ujawniać, w biznesplanie konkursowym, dokładnych cech urządzeń - mam obawy o możliwość przejęcia przez osoby wrogie, zanim otrzymam prawa ochronne.
1.Dlatego chciałbym dołączyć adnotacje o obowiązku podpisania oświadczenia o nieujawnianiu tajemnicy przez członków komisji, lub w innej formie, jakiej? Czy takie żądanie zdyskwalifikuje mój biznesplan?
2. Ze względu na charakter przedsięwzięcia harmonogram zaproponowany w moim biznesplanie, może różnić się od rzeczywisty wydatków, mam tu na myśli przesunięcia czasowe, oraz kosztów produkcji i kosztów certyfikatów i atestów - mogą zostać przerzucone na potencjalnych klientów, co wówczas stanie się z kwotą ewentualnej wygranej, zostanie odebrana w całości, lub części, czy jest to do zaakceptowania przez organizatorów? Czy mogą zostać spożytkowane na inne cele w obrębie zadania przedstawionego w biznesplanie?
3. Czy godziną graniczną wysłania biznesplanu jest północ? Ciągle się waham, czy przystąpić do konkursu, oczywiście moje obawy związane są z pytaniem nr 1, czyli zachowania w tajemnicy szczegółów moich konstrukcji.
Obserwuj wątek
    • ekspert.raiffeisen-bank Re: nieopatentowane rozwiązania do F1, jak szczeg 15.09.10, 13:52
      Witam

Jak już wielokrotnie pisaliśmy członkowie komisji zobowiązani są do zachowania tajemnicy. Jeśli chodzi o szczegółowość przedstawionych przez Pana informacji to powinny one pozwalać na ocenę Pana pomysłu.
      Nagrodę musi Pan przeznaczyć na działalność gospodarczą nie muszą to być koszty podane w biznes palnie, jeśli pojawią się jakieś nowe jak najbardziej może Pan wydatkować na nie nagrodę.
      Graniczną godziną jest północ.
      • michon_81 Re: nieopatentowane rozwiązania do F1, jak szczeg 15.09.10, 14:16
        W takim razie dopytam, ewentualne zakwalifikowanie się do 12 finalistów. Czy wszystkie 12 osób jednego dnia będzie przedstawiało swoje biznesplany? jaka forma prezentacji, ile czasu, termin prezentacji?
        Pkt. 4, nie posiadam jeszcze działalności, więc ogólnie sam fakt deklaracja i miejscowość wystarczą, bez nazwy?
        Na forum częściowo zawarte są w/w pytania, ale są wykluczające, niedoprecyzowane odpowiedzi.
        Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka