Dodaj do ulubionych

Stary Testament

09.12.12, 21:41
Ostatnio brałam udział w dyskusji dotyczącej tego jak powstało życie na ziemi. Chodziło o Adama i Ewę. Najpierw jest mowa o ich synach i każdy zna tą historię. Są opisanie z imienia i jak jeden zabił drugiego. Potem w dziejach Noego jest tylko wzmianka,że Adam i Ewa mieli jeszcze wiele córek i synów,a ci mieli swoje dzieci itd. Nie ma wymienionego żadnego imienia i informacja ta jest bardzo enigmatyczna.Rozmówca mój stwierdził,że w takim razie każdy obcował z każdym-czyli każda córka musiała mieć wiele dzieci,których ojcami byli ich bracia. Czy Bóg w taki sposób chciał by ludzie zaludnili ziemię? A skoro było to coś,na co Bóg zezwolił,to dlaczego teraz jest to grzechem. I w jaki sposób z tych córek i synów Adama i Ewy powstali np.murzyni i inne rasy?Mój rozmówca nie wierzy praktycznie w nic ze Starego testamentu(oprócz spraw historycznych-kto był akurat królem itd.).Twierdzi,że to bajki spisane na potrzebę tamtejszych czasów,żeby zacofanym ludziom jakoś to wszystko zobrazować.I że jeśli są dziś ludzie,którzy wierzą w to wszystko dosłownie to są głupi. Co o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • maadzik3 Re: Stary Testament 10.12.12, 09:08
      Historia powstania swiata jest alegoryczna z glebokimi znaczeniami. Wlasciwie o kazdym rozdziale Genesis mozna mowic kilka godzin (calej Tory), i mialam ogromna przyjemnosc i wielki dar uczestniczenia w szkole z rabinem poswieconej analizie fragmentow tych tekstow.
      Wiec znajomy idzie po najmniejszej linii oporu i tyle. Nie wiem czy wierzy a jesli tak z jaka wiara sie identyfikuje, ale to naprawde nie jest tak banalne.
      Przy okazji historia Kaina i Abla, historia braterskiej rywalizacji jest historia po pierwsze powtarzana (choc juz bez zabojstwa) w historii Jakuba i Ezawa, a potem Jozefa i braci, a ponadto Kain i Abel to nie po prostu imiona. Te terminy maja hebrajskie znaczenie i o zupelnie co innego tu chodzi.
      • luccio1 Re: Stary Testament 11.12.12, 07:58
        Madziku,
        czy jesteś w stanie streścić znaczenie imion Abla i Kaina, albo podać link?
        Pozdrawiam
        Łukasz.
        • maadzik3 Re: Stary Testament 11.12.12, 14:39
          link nie bo nie ma smile, ale krociutko (rozmawialismy o tym pare godzin) napisze o co chodzi. Kain to jest jakby zysk, cos dodanego materialnego na co sie zapracowalo, element fizyczny. Po angielsku najblizej temu do gain. A wiec przyrost trzody, plod rolne, dzieci zrodzone w zwiazku i oczekiwane (dziecko bylo swiadectwem Bozego blogoslawienstwa) to wlasnie Kain.
          Abel to cos ulotnego, duchowego, majacego niematrialna, nie z tego swiata wartosc.
          I teraz: Abel wiedzial ze Bogu nalezy oddac to co najlepsze, pierwsze, najdoskonalsze, Kain nie. Rywalizacja miedzy dzieckiem "normalnym" po ludzku oczewikanym i tym danym od Boga jako bardzo duchowe, szczegolne, z misja jest historia ktora sie powtarza, i rywalizacja miedzy tymi pierwiastkami jest b. silna - to historia Ezawa i Jakuba, a jeszcze bardziej Jozefa i jego braci (wszak Rachela tak dlugo nie miala dzieci) czy Samuela w opozycji do dzieci Peninny (nawiasem mowiac Anna zostaje wysluchana gdy prosi o nasienie i owoc dla ludu, a juz nie o dziecko dla siebie)
          Abel mozna tez tlumaczyc jak swietosc w sensie nie doskonalosci ale duchowosci, tego co od Boga jako Jego szczegolny dar.
          I o rywalizacji w nas pomiedzy tym co ludzko-przyziemne i ludzko-duchowe w sensie tego co na ksztalt Najwyzszego i od Niego w tej historii chodzi
          • anik801 Re: Stary Testament 11.12.12, 14:48
            Mój znajomy jest katolikiem. A dyskutował wcześniej z zielonoświątkowcem. No i ten powiedział mu, iż nie wierzy że Maryja Była dziewicą,ale za to wierzy,że ludzkość pochodzi od Adama i Ewy. No,więc mój znajomy zaczął z nim rozmawiać,że to głupie wierzyć dosłownie w pochodzenie całej ludzkości od Adam i Ewy i że to przenośnia. Zielonoświątkowiec stwierdził,że to kwestia wiary.No to mój znajomy,że Maryja dziewica to też kwestia wiary,więc dlaczego w to trudniej mu wierzyć. Tamten,że nie mogła być dziewicą,bo miała jeszcze inne dzieci.No i ten znajomy potem rozmawiał ze mną i pytał co jest bardziej dla mnie prawdopodobne i jeśli miałbym wybrać jedna z tych rzeczy jako,coś w co wierzę to co?
          • luccio1 Re: Stary Testament 12.12.12, 00:38
            Madziku,
            dziękuję serdecznie za wyjaśnienie.
            Pozdrawiam
            Łukasz.
            • renowa Re: Stary Testament 15.12.12, 22:37
              Madziku,
              ja też dziękuję.... smile
              Dzięki temu nieco inaczej będę patrzeć na historię Kaina i Abla smile
          • otryt Kain i Abel, Ezaw i Jakub 07.05.13, 10:14
            maadzik3 napisała:

> Abel mozna tez tlumaczyc jak swietosc w sensie nie doskonalosci ale duchowosci,
            > tego co od Boga jako Jego szczegolny dar.
            > I o rywalizacji w nas pomiedzy tym co ludzko-przyziemne i ludzko-duchowe w
            > sensie tego co na ksztalt Najwyzszego i od Niego w tej historii chodzi

To bardzo ciekawe, co napisałaś. Tych par braci lub sióstr jest całkiem sporo. Dodałbym do tego z Nowego Testamentu Martę i Marię. O Marii Chrystus powiedział, że obrała najlepszą cząstkę, której nie będzie pozbawiona. W wymienionych przez Ciebie postaciach mamy wyraźny podział na ludzi o skłonnościach do czynnego działania, ludzi bardziej przyziemnych, materialnych i tych bardziej duchowych. Ludzie z tej drugiej grupy stanowią główny konar drzewa genealogicznego, opisywanego przez Biblię. Ludzie z tej pierwszej grupy są często bardzo pracowici, ciężko harują w polu lub gospodarstwie, ale jednocześnie pełni są żalów i pretensji w stosunku do rodzeństwa (Marta), zazdrości (Kain), prymitywnej przyziemności (Ezaw). Te wady potrafią urosnąć tak bardzo, że zazdrość popchnie Kaina do zbrodni, a Ezawa, jak typowego nałogowca, do sprzedania skarbu za miskę soczewicy. Judasz również już wcześniej, nie może przeboleć, że Maria wylewa drogocenny olejek namaszczając Jezusa. Dla niego to niedopuszczalne marnotrawstwo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka