anik801
09.12.12, 21:41
Ostatnio brałam udział w dyskusji dotyczącej tego jak powstało życie na ziemi. Chodziło o Adama i Ewę. Najpierw jest mowa o ich synach i każdy zna tą historię. Są opisanie z imienia i jak jeden zabił drugiego. Potem w dziejach Noego jest tylko wzmianka,że Adam i Ewa mieli jeszcze wiele córek i synów,a ci mieli swoje dzieci itd. Nie ma wymienionego żadnego imienia i informacja ta jest bardzo enigmatyczna.Rozmówca mój stwierdził,że w takim razie każdy obcował z każdym-czyli każda córka musiała mieć wiele dzieci,których ojcami byli ich bracia. Czy Bóg w taki sposób chciał by ludzie zaludnili ziemię? A skoro było to coś,na co Bóg zezwolił,to dlaczego teraz jest to grzechem. I w jaki sposób z tych córek i synów Adama i Ewy powstali np.murzyni i inne rasy?Mój rozmówca nie wierzy praktycznie w nic ze Starego testamentu(oprócz spraw historycznych-kto był akurat królem itd.).Twierdzi,że to bajki spisane na potrzebę tamtejszych czasów,żeby zacofanym ludziom jakoś to wszystko zobrazować.I że jeśli są dziś ludzie,którzy wierzą w to wszystko dosłownie to są głupi. Co o tym sądzicie?