Forum Regionalne Mazowieckie Siedlce
ZMIEŃ
      cmentarz

cmentarz

(21 wyników)
    • Przywołuję ten temat: www.spin.siedlce.pl/2011/02/23/parafia-chciala-zbudowac-parking-na-cmenatrzu/ bo już wiem kto chciał na cmentarzu zbudować parking. W czasie głosowania nad lokalizacją pomnika LK cmentarz ten nazywano [b]skwerem[/b]. Miałem nadzieję, że pomnik ktoś chce postawić przy chodniku i tak nazywa to miejsce przed ogrodzeniem. Jest inaczej. Ponadto oprócz pomnika LK ma tam być [b]Lasek Katyński z odrębnym pomnikiem[/b]. Projekt już jest. Autorem ta sama osoba, która ukrzyż...
    • Na stronie internetowej TS jest podany link do cmentarza centralnego. Historia jeszcze nie napisana ale można znaleźć groby znajomych, kuzynów czy krewnych. Można jeśli jeszcze są... www.cmentarze.ikk.pl/
    • dlaczego taki zaniedbany, przecież o każdy pomnik, miejsce pamięci Żydów toczą się wielkie polemiki, dla Żydów to miejsca święte , dlaczego zapomnieli o siedleckim cmentarzu i miejscu pochówku mieszkańców getta, Gmino Żydowska obudź się,
    • W ostatnią niedzielę, razem z moją 77letnią mamą byłyśmy na grobie dziadków. Oboje byli nauczycielami w Siedlcach, oddani całym sercem swojemu miastu. Zapaliłyśmy znicze, postawiły kwiaty, wiązanki. Przyjeżdżamy dość często do Siedlec. Uważałyśmy dotychczas, że ludzie tu są uczciwi i nie okradają cudzych grobów. Niestety ta zaraza dotarła i tutaj. Proszę sobie wyobrazić rozpacz mojej mamy, kiedy dowiedziała się, że grób został doszczętnie ogołocony ze wszytkiego. I to w rocznicę ś...
    • NoveKino proponuje: novekino.pl/kina/siedlce/wiadomosci.php?id=74 jakie są wasze opinie o takim świętowaniu?
    • Lokalne media milczą. www.markopm.za.pl/cmentarz_na_niadzialka.htm
    • 19 dni po Wszystkich Świętych na grobach bilskich śmietniki, zwiędłe chryzantemy, wypalone, poprzewracane i pobite znicze,wiązanki hulające po alejkach; czy tylko 1 listopada wypada zadbać o mogiły osób nam bliskich bo tak czynią wszyscy, bo tak nakazuje katolicka tradycja?
    • Pozwoliłam sobie założyć, bo ruch w okolicach cmentarzy już od wczoraj dość spory. A przy okazji, podobno powstanie nowy cmentarz na Sekule. Tylko zastanawia mnie rozwiązanie dojazdu tam, jest jakiś inny oprócz Artyleryjskiej?
    • Była. Pierwsza i oczekiwana. Szkoda, że tylko w dniu Wszystkich Świętych. Dzięki zbierającym za trud a niebiosom za ładną pogodę.
    • tiny.pl/8wzb Trzy pierwsze zdjęcia są oczywiste. Natomiast gdzie stał taki charakterystyczny dom, co to za droga za którą w głębi widać jakiś spory budynek? A może to jakieś stawy a w oddali jest stary kościół? Fajne jest pierwsze zdjęcie z pomnikiem na cmentarzu wojskowym.
    • Bedac jeszcze dzieckiem pamietam jak na krzyzach grobow nieznanych polskich zolnierzy przy ul.Cmentarnej byly napisy ze polegli chyba pomiedzy 1944- 1945r.Obecnie chyba pisze jedynie "Zolnierz nieznany".Tak teraz sie zastanawiam z jakiego okresu wojen leza Ci zolnierze.Moze to pytanie okazac sie totalnym lamerstwem w tym temacie (prosze sie nie smiac) ale: -Rosjanie polegli wkraczajacy z ACz maja swoj oddzielny cmentarz -moge sie mylic ale podczas wyzwalania Siedlec chyba zadne po...
    • Jestem ciekawa, czy mieliście przypadki, że ktoś zażądał od Was łapówki. Bezczelnie czy delikatnie, nieważne. Chodzi o to, że wszyscy sa nauczeni brać (dawać zreszta też). Ja musiałam ostatnio zapłacić grabarzom, bo inaczej nie wydaliby pozwolenia na pochowanie w grobie, chociaż minęło 20 lat od pochówku. Nie dałam, ale właściciel zakładu pogrzebowego dał i doliczył do kosztów pogrzebu. Co Wy na to?
    • znalezłam na forum humorum wątek zatytułowany "co u was sprzedawano dziś przy cmentarzach" a w odpowiedziach znalazłam "watę cukrową, lizaki, miód, baloniki, szale, czapki i staniki.... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=384&w=86695663&v=2&s=0 a jak było u nas? na jonowskim cmentarzu takiego asortymentu nie widziałm, chociaż zastanowiło mnie dziecko z migającym mieczem :-/ -- to ja wendeta!
    • Bardzo lubię 1 listopada. Ta cisza na cmentarzu, płonące światełka, chwila zadumy nad przemijaniem nastrajają mnie refleksyjnie, napełniając przy okazji spokojem i wewnętrzną siłą. Ciekawe czy ktoś lubi tak jak ja te listopadowe chwile przy grobach bliskich.
    • Na ostatniej Sesji Rady Miasta jeden z radnych zaprotestował przeciw remontowi pomnika na cmentarzu Armii Radzieckiej. Stwierdził, że jest to symbol komunizmu a takowe trzeba usuwać ze zdwojoną SIŁĄ WODOSPADU. Wstyd czy pomysł idealny?
    • www.gazetawyborcza.pl/1,75480,4471324.html
    • EBAY....(16)

Ciekawostka. Pojawiło się nowe źródło zdjęć Siedlec z czasów II wojny światowej. Głównie są to zdjęcia lazaretów wojskowych i jego personelu oraz przebywających tam rannych żołnierzy niemieckich, ale także pogrzeby tych, którzy zmarli w wyniku odniesionych ran. Wszystko wskazuje na to, że zdjęcia były wykonane przez kogoś z personelu niemieckiego, kto pracował w tych lazaretach. Dostępne
    • Bardzo ciekawa sprawa i nie daje mi spokoju. Byłem na cmentarzu AC 9.05.2010r. godz. 12. Zdjęcie na mojej stronie www w „inffoto” jest robione o godz. 12.18 i na pomniku leży tylko jedna wiązanka z białych kwiatów. Na stronie www UM są zdjęcia na których jest kilka czy kilkanaście delegacji składających kwiaty w dniu 8.05.2010r. na placu Sikorskiego, cmentarzu wojennym, cmentarzu AC. Powinno być tam więcej kwiatów, a 9.05.2010r. jest tylko jedna wiązanka (mam...
    • Czy ktoś z was orientuje się o co chodzi z tą Gwiazdą Dawida przed budynkiem elektrowni?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wersja mobilna