Forum Zdrowie Nowotwory-damy radę !
ZMIEŃ
      cytologia

cytologia

(6 wyników)
    • Mam 56 lat. Poszłam dzisiaj do Poradni zrobić cytologię, bo ostatnio robiłam 2 lata temu. Lekarz zbadał mnie i stwierdził ,że "szyjka jest czysta, więc nie będzie robił wymazu" i mam przyjść za rok, bo NFZ finansuje cytologię raz na 3 lata. I teraz mam dylemat: zrobić cytologię w gabinecie prywatnym, czy czekać rok? Czy rzeczywiście wystarczy robić to badanie raz na trzy lata? Czy lekarz "na oko" może stwierdzić, że nic się nie dzieje? Jak to się ma do tych wszystkich akcji, zachęcając...
    • W lipcu 2007r. usunięto mi macicę wraz z przydatkami z powodu obecności komórek przed rakowch.Od grudnia plamię z coraz większą częstotliwością tzn co 10-14 dni jest to jednorazowy incydent w ciągu dnia.Byłam u ginekologa i powiedział mi,że je wszysto w porządku, ale w szpitalu po operacji mówiono mi,że krwawień rzadnych już nie będę miała.Zastosowano terapię zastępczą hormonalną- ACTIVELLA.Co mam robić,a może ktoś już miał taki problem ? pomóżcie.
    • Podczas kontrolnego badania cytologicznego wyszła mi grupa III, lekarz dał mi skierowanie na kolposkopię i ogólnie wszystko ok i prawidłowo - nie ma żadnych zmian na szyjce i żadnych nieprawidłowości,ale wyszło,że jestem posiadaczką wirusa HPV i to najwyższego ryzyka. I tak sobie żyję na bombie zegarowej. Lekarz stwierdził,że teraz nic nie możemy zrobić tylko wykonywać badania kontrolne częściej niż u innych. Powiedzcie czy któraś z Was też miała tego wirusa i zachorowała na raka?...
    • HPV(4)

sluchajcie wykryto u mnie calkiem przypadkowo podczas kontrolnej cytologii ten wirus!!! potem mialam wykonywany zabieg zamrazania nadzerki jest mozliwosc ze zamrozono rowniez komorki tego wirusa?? moze ktos wie co o tym wirusie czy powinnam sie martwic?? dziekuje za wszelka pomoc
    • Słuchajcie tyle sie mówi o prawidłowo pobieranej cytologii. Wczoraj miałam jak co roku robioną i stąd moje pytanie i wątpliwości: zapytałam sie mojej pani ginekolog, do której chodze już kilka lat i miałam zawsze zaufanie, jakimi metodami pobiera i wyjaśniła mi że już dwoma, wg Papanicolau o tego Bethesda czy jam mi tam i taki dostane opis, ok, myślę super. Ale przyjrzałam sie czym pobiera i urządzenie to wyglądało jak wyrośnięty patyczek do uszu, tyle że sam patyczek koloru czarn...
    • Witam, Jakie są objawy inwazyjnego raka szyjki macicy? Jak wyglądają bóle krzyża przy tym raku? Osoby w jakim wieku dotyka? Czy ktoś kto przeżył to niemiłe doświadczenie może odpowiedzieć na te pytania? Będę wdzięczna. I.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się