25.06.10, 19:37
Mam 56 lat. Poszłam dzisiaj do Poradni zrobić cytologię, bo ostatnio robiłam 2
lata temu. Lekarz zbadał mnie i stwierdził ,że "szyjka jest czysta, więc nie
będzie robił wymazu" i mam przyjść za rok, bo NFZ finansuje cytologię raz na 3
lata.
I teraz mam dylemat: zrobić cytologię w gabinecie prywatnym, czy czekać rok?
Czy rzeczywiście wystarczy robić to badanie raz na trzy lata? Czy lekarz "na
oko" może stwierdzić, że nic się nie dzieje?
Jak to się ma do tych wszystkich akcji, zachęcających do robienia m.in.
cytologii???
Obserwuj wątek
    • majagor Re: cytologia 25.06.10, 20:39
      Ja chociaż jestem prawie 30 lat młodsza od Ciebie, robię sobie cytologię co rok. Oczywiście w ramach NFZ.
      Teraz właśnie niedawno odbierałam wyniki u mojej pani ginekolog - były b. dobre i sama pani doktor zapraszała mnie na badanie w przyszłym roku.
      Moja mama, która chodzi do innej przychodni, także nie miała nigdy problemów, aby mieć cytologię co 12 miesięcy - na NFZ.

A czy po "czystej szyjce" można coś wywnioskować.. nie wiem, nie znam się, więc w tym nie doradzę.
      • mama.rozy Re: cytologia 26.06.10, 14:02
        jeśli nie ma żadnych objawów niepokojących,to czysta szyjka jest dowodem
        zdrowia.ale...cytologii nie zastąpi.po prostu.cytologia jest po to,żeby zobaczyć
        to,czego nie widać gołym okiem.
        po prostu idź do innego ginekologa,do tych lekarzy nie trzeba skierowania.
        pozdrawiam,d.
        • smoga Re: cytologia 27.06.10, 12:14
          Macie rację. Chyba udam się do prosto do poradni onkologicznej (jestem tam już
          pod kontrolą z powodu problemów z piersiami). Pozdrawiam!
          • smoga Re: cytologia 30.06.10, 21:15
            Witam ponownie. Dzisiaj byłam u ginekologa w Centrum Onkologii, gdzie wykonano
            mi cytologię i dostałam też skierowanie na USG. Pani doktor powiedziała, że
            powinnam zgłaszać się do niej co pół roku.
            Dziękuję, że namówiłyście mnie do poszukania innego lekarza. Serdecznie pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka