ekspert

(41 wyników)
  • Witam, mam 1,5 miesięczną córeczkę, którą karmię butelką z odciągniętym pokarmem. Córka ma mniej więcej uregulowane pory karmienia (5/8/11/14/17/20/1) za każdym razem dostaje w butelce 120 ml (na wieczór domaga się więcej więc podaje 150ml ). Butelkę potrafi opróżnić przez 5-10 minut po czym ma fazę aktywności. Podczas zabawy po ok 10 min obserwuje u niej spore ulewanie (dodam, że jej nie tarmoszę, poprostu sobie leży i macha rączkami), tak jakby sama pozbywała się nadwyżki tego co zjadła (u...
  • Witam, mój synek wczoraj zaczął 3 miesiąc ( 10 tydzień) a ja już się pogubiłam, jak go karmić. Pani ekspert w wątku o stworzeniu jadłospisu dnia napisała, że w 3 miesiącu dziecko powinno zjadać 6 porcji mleka po 130 ml. Natomiast na opakowaniu mleka NAN H.A. 1 jest napisane, żeby karmień było 5 ale aż po 180 ml wody, co po dodaniu mleka jeszcze zwiększa porcję mleka do prawie 200 ml. W związku z tym widać, że jest to duża różnica w jednej porcji. Więc jak mam karmić? Jak Wy karmiłyśc...
  • jak to jest w końcu z tym karmieniem butelką? moja mała ma 8 dni, karmimy ją mlekiem modyfikowanym Bebilon HA 1, co 3 godziny. Mała ledwo te 3 godziny wytrzymuje, obecnie wypija 90-100 ml na raz (urodziła się 4560 g - więc jest duża, czy takiego malucha trzeba dopajać? jeśli tak to czym i w jakich odstępach czasowych, czy eliminować jeden posiłek na rzecz wody. Lepsza jest sama woda czy woda z glukozą? bardzo proszę o jakże cenne dla mnie wskazówki.
  • Dziewczyny, Jak same widzicie to forum jest niezwykle nam potrzebne. Mamy wiele problemow, chcemy uzyskac wszystkie informacje a co najwazniejsze potrzebujemy wsparcia. Moim zdaniem nasz ekspert nie spelnia naszych wymagan. Czesto nie odpisuje na pytania ktore nawet sa bezposrednio do niego skierowane. Zapewne praca i inne obowiazki sprawiaja ze nasz ekspert bardzo rzadko sie pojawia. Ale w takim wypadku powinnien on zrezygnowac z roli eksperta na tym forum,a ktos kto poswieci nam ...
  • Szanowni Państwo, Z dniem 31.12.2012 zakończyła się moja wspólpraca z forum "Karmienie butelką". Miło mi było słuzyć Państwu pomocą przez ostatnie sześć lat. Mam nadzieję ,że porady i wymiana poglądów okazywały się pomocne . Życzę wiele pomyślności w Nowym Roku i pozdrawiam Państwa serdecznie
  • witam drogie mamy. jak czytam odpowiedzi be-aty to zastanawiam się nad sensem utrzymywania i opłacania przez sponsora Pani Doktor. zawsze odpowie i nie zostawi bez "echa" żadnego postu. pozdrawiam
  • W Polsce producenci mm podaja, ze nalezy przygotowac je na wodzie nie cieplejszej niz 40 stopni, natomiast w innych krajach EU woda ma miec stopni 70 by zabila wszelkie bakterie jako, ze mleko nie jest sterylne i byly przypadki smierci dzieci. Z tego co wiem to zaczelo sie od tych panstwa - The European Food Safety Authority’s Scientific Panel on Biological Hazards. W Polsce nie obowiazuja prawa EU czy po prostu nie objelo to calej Europy?
  • Wiem, wiem, juz było wiele wątków z podziękowaniami dla Pana Piotra Albrechta, ale chciałabym się dopisać. Dziewczyny, ze świecą szukac forum z takim wspaniałym ekspertem! Panie Doktorze, ma Pan do nas Mam zestresowanych/przerażonych/nadwrażliwych/nadgorliwych (niepotrzebne skreślić) mnóstwo życzliwosci i cierpliwości. Napisał Pan w którymś z wątków "żeby Pana nie rozpieszczać, bo się Pan zepsuje ". Na pewno o psuciu się nie ma mowy :-))) a rozpieszczać Pana będziemy! Piszę w swoim imi...
  • Witam serdecznie,mam córeczkę,która niedawno skończyła 7 miesięcy.Od szóstego odstawiłam pierś i zaczęłam regularnie karmić mlekiem bebilon pepti 2 i posiłkami stałymi. Najpierw przedstawię jadłospis Małgosi: 8.00- 90 ml mleka z 3 łyżeczkami płatków orkiszowych (bądź też kaszką manną,zbożami mieszanymi) i 2 łyżeczkami owoców,60 ml mleka 12.00- słoiczek warzyw (samych lub z mięsem) 125 ml,60 ml mleka 16.00- słoiczek owoców 125 ml,60 ml mleka 20.00- 210 ml mleka (sen do 7.00 rano),choc...
  • Mój mały ma 5 miesięcy i stwierdzoną nietolerancję laktozy.Niestety ostatnimi czasy niechce ruszyć nutramigenu (teraz już nawet z dodatkami), pediatra twierdzi,że dzieci z tego wyrastają więc tu moje pytanie czy można spróbować podać mu inne mleko,jeśli tak to jakie? Niestety cena tu również gra istotną rolę.Proszę o opinie.
  • 10 dni temu zostałam zmuszona odstawić swoje 9,5 m-czne bliźnięta od piersi z powodu b rozległego azs - podejrzewaliśmy wraz z lekarzami, że mimo restrykcyjnej diety - nic od kury i nic od krowy, do pokarmu przechodzą jakieś alergeny, z zupek ze słoiczków też. DZieci dostają Bebilon Pepti 2, lubią go jeść, od jakiegoś miesiąca - początkowo 2 x dziennie, jako uzupełnienie diety - mnie już nie starczało pokarmu w piersiach. na pudełku jest napisane, że dzieci 10 miesięczne mają dostawać ...
  • Proszę o poradę które mleko lepiej podawać dziecku? Do tej pory mały (a ma 3 tygodnie) dostaje bebiko 1, starszy synek dostawał Bebilon, ale jest nieco droższy więc zdecydowaliśmy się na Bebiko. Jak na razie nie ma zadnych objawów nietolerancji. Chciałabym jednak wiedzieć w czym Bebiko jest gorsze, bo z takimi opiniami się ostatnio spotykam. Nie chciałabym podawać dziecku jakiegoś "najgorszego" mleka. Proszę o podpowiedź i dziekuję.
  • Witam!!! Pani Doktor moja córcia kończy 22 miesiąc życia.Do tej pory nie było z jedzeniem problemów,oczywiście zdażały się dni kiedy mniej jadła,ale po 2-3 dniach,góra tygodniu wracał apetyt.Teraz też tak jest tylko doszedł jeden problem,którym po mału zaczynam sie denerwować.Córcia ma apetyt na jedzonko i je ale chęsto zwraca (1-2 razy na dzień,czesto rano).Nie zawsze jest to po przejedzeniu,bo nie jest grubym dzieciaczkiem (waga 12,5kg),zje 5-6 łyżek i juz widzę że albo zwraca ...
  • Mały jest na Nutramigenie (ma 4,5 mieisiąca) od 5 dni nie chce jeść a teraz to już wygląda strasznie przeraźliwy płacz przy każdym karmieniu i po wciśnięciu na dobę zjada około 300 ml (wczesniej 900ml). Zaczęłam mu wprowadzać nowe produkty jabłuszko i marchewka po 2 łyżeczki dziennie. Nie mam pojęcia co się dzieje czy to przez upały,czy może mleko już mu nie smakuje.Proszę o poradę.
  • Co Pani na uważa na temat bisfenolu i jego szkodliwości? Przyznam, że odkąd przeczytałam wiadomości dot. bisfenolu boję się stosowac butelek. Niby mam markowe, ale z tego co wynika to chyba szkodliwe np. Dr Browns?
  • Panie doktorze, moj synek ma 5,5 miesiaca ile razy na dobe powinien dostawac mieszanke? do tej pory dostawal 5, poniewaz dobrze przybiera na wadze i nie budzi sie na ostatnie karmienie (o 24)- odstawiam je.. wiec zostaje 4 razy na dobe, ale w ciagu dnia chce jedno karmienie butelka zastapic zupka, badz daniem. w ten sposob wyjdzie, ze bedzie dostawal butelke 3 razy ( dostaje po 180ml), czy to nie za malo?
  • Mój mały nie chce przyjmować Nutramigenu (poprzednie wątki) pediatra przepisał Babilon aby zmienić,moje pytanie czy stopniowo wprowadzać nowe mleko czy można podać od razu butelkę?
  • Mój synek ma 4,5 miesiąca. Od 2 miesiąca życia jest karmiony butelką. Zjadał ok. 1000ml dziennie. Szedł spać ok.8-9 wieczorem i budził się ok.4 na karmienie. W dzień jadł co 3-4 godziny. Na ostatniej wizycie w przychodni pielęgniarka środowiskowa stwierdziła że dziecko w tym wieku nie powinno już jeść w nocy. Próbowałam zamiast mleka podawać wodę lub herbatkę ale nie pomogło. Uspokajał się dopiero po podaniu mleka. Więc w zeszłym tygodniu zmieniliśmy mu mleko na tzw. mleko dla g...
  • Witam!!! Mam pytanie chodzi o moją prawie ośmiomiesięczną córcię, mała budzi się jeszcze do jedzenia około 3-4 nad ranem (karmiona mlekiem modyfikowanym)i nie wiem czy zacząć ją oduczać od tego, poniewż gdy się obudzi to wypija całą butlę(180ml) widać, że jest głodna a potem zaraz zasypia. Proszę o poradę, serdecznie pozdrawiam
  • witam bardzo proszę o pomoc w następującej sprawie: moja córcia ma 5,5 miesiąca i do tej pory była karmiona naturalnie.od tygodnia podajemy jej bebilon ha (skaza białkowa,mała na "wszystko się uczula:)jest sporym bobasem waży 8300,więc postanowiliśmy ściśle trzymać się wskazówek na opakowaniu tzn.dajemy jej 180ml co 4 godziny w ciągu dnia.problem pojawia się w nocy;mała budzi się przynajmniej dwa razy i wtedy podaje jej pierś,ale chcę powoli całkowicie zrezygnować z tej formy karmienia...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się