ekspert

(15 wyników)
  • Paweł Kucharczyk Urząd Komunikacji Elektronicznej, Szanowny Panie, Dziękuję za odpowiedz, jaką otrzymałem na pytanie, czy mogę domagać się rozwiązania umowy z PLAY'em przed terminem, skoro nie mogę korzystać z ich usług z powodu braku sygnału w miejscu zadeklarowanym przez operatora, że miejsce to leży w zasięgu pokrycia radiowego. W swojej odpowiedzi nie wziął Pan pod uwagę oczywistego faktu, że umowa o świadczenie usług jest podpisywana przez dwie strony; z jednej strony operator dekl...
  • Czy w związku ze zmianą VAT od 2011 roku operatorzy będą mogli podnieść VAT na usługi telekomunikacyjne w cennikach? Czy taka zamiana cennika będzie się wiązała z możliwością rozwiązania umowy terminowej bez ponoszenia konsekwencji finansowych ?
  • Ponieważ, jak zauważyłem, nikt specjalnie nie stara się administrować tym Forum, pytanie pozwalam sobie zadać w formie tak bezpośredniej i dosadnej: Czy "eksperci" UKE mają w dupie netykietę? Otóż, jak zapewne wszyscy cywilizowani ludzie wiedzą - a z pewnością osoby działające w branży komunikacji elektronicznej - netykieta traktuje jako grzech śmiertelny cytowanie całego posta, na który się odpowiada. Nasi Przyjaciele z UKE ignorują tę elementarną zasadę komunikacji elektronicznej,...
  • Od jakiegoś czasu z numeru 73916 przychodzą do mnie oszukańcze SMS'y z pseudofertami pań nimfomanek, które ponoć na poczcie zostawiły mi nagie fotki. Rozumiem sens takich działań mających na celu wyłudzenie opłaty za SMS zwrotny. Ale KTO te śmieci wysyła? Rejestr UKE poinformował mnie, że operatorem usług dodatkowych pod ZBIOREM numerów 73000-739000 są: 1. POLKOMTEL S.A. 2. PTK Centertel Sp.z.o.o. 3. SFERIA S.A. 4. Wirtualna Polska S.A. To jak? Wszystkie 4 firmy na raz usiłują ...
  • Czy naliczanie kar za zerwanie umowy przed czasem za pomocą metody: Czas trwania umowy procentowo: od 0 do 50% - 750 zł, powyżej 50 do 75% - 600 zł....i tak dalej jest zgodne z prawem? Sądziłem że po lipcowych zmianach nie powinno się stosować widełek. Link do oferty: dlafirm.playmobile.pl/resources/pdf/RePlay_Online_Ekstra.pdf
  • Witam, chciałbym spytać o taką rzecz. W prawie telekomunikacyjnym artykuł 105 jest napisane: "3. Niezależnie od odszkodowania, za każdy dzień, w którym nastąpiła przerwa w świadczeniu usługi telefonicznej płatnej okresowo trwająca dłużej niż 12 godzin, abonentowi przysługuje zwrot 1/30 miesięcznej opłaty abonamentowej." Jeśli przerwa trwała od godziny 18 do godziny 10 dnia następnego, to zwrot opłaty abonamentowej jest należny, czy nie? Jeśli jest należny, to w jakim wymiarze?
  • Z powodu zalewu reklamowych smsów otrzymywanych od operatora, jakiś czas temu wysłałem do operatora pisemne oświadczenie dotyczące wycofania zgody na przekazywanie mi informacji handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej (na podstawie Ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o Świadczeniu Usług Drogą Elektroniczną) oraz przy okazji wniosłem sprzeciw wobec przetwarzania moich danych osobowych w celach marketingowych (na podstawie Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o Ochronie Danych Osobowych...
  • Byłam Klientem TP. W lipcu 2009 r. podpisałam umowę na przejście do Tele2 w ramach uslugi WLR. Od 1 września 2009 r. byłam abonentem Tele2 (obecnie Netia). W lipcu 2009 r., czyli kiedy kończyłam mi się umowa lojalnościowa u Operatora Netia), ponownie chciałam przejść w ramach WLR od mojego Operatora do Operatora Multimedia. Podpisałam stosowna umowę i zaczęły się problemy.... Zostałam poinformowana, że muszę wrócić do TP i dopiero w ramach WLR przejść do Multimedia. Oczywiści...
  • Mam telefon w Orange zrejestrowany na firme...w grudniu otrzymalam rachunek na bardzo duza kwote,na ktorym byly połączenia z wapem,ktorych nie wykonywalam,dodam iz przebywalam wtedy zagranica,stad taki rachunek.Naliczonych zostalo kilka godzin transmisji danych z zagranicy.Kilka razy zdarzalo sie tak,ze gdy ktos chcial do mnie wtedy zadzwonic to bylo zajete a nie korzystalam z telefonu w danej chwili.Napisałam reklamacje do operatora,oczywiscie odpisal mi,ze nie umiem sie posl...
  • Czy prowadzenie tego Forum przerosło możliwości Urzędu? Pytam bowiem widzę, że z Forum eksperckiego zrobił się tu paśnik dla trolli, którzy obrzucają się wzajemnie błotem. Pytam bowiem widzę, że odpowiedzi na zadane pytania Forumowicze nie mogą doczekać się od miesięcy. Stąd drugie pytanie do UKE: Czy nie nadszedł najwyższy czas przeprosić Uczestników Forum za porwanie się z motyką na słońce i zamknąć to nieudane Forum?
  • Nieopatrzne podpisaliśmy umowę o korzystanie z internetu za pośrednictwem NETII. Faktury miały być przysyłane w formie elektronicznej. Do odczytu faktury potrzebny jest PIN umieszczony w umowie o świadczenie usługi. Jednakże przez przypadek (lub nie) umowa została zabrana przez kuriera. W treści informacji z poczty meilowej doczytałam, że PIN można odzyskać kontaktując się poprzez info 0801 802 803. Konia z rzędem temu, kto uzyska połączenie z konsultantem. Po wciśnięciu 1 (czyli nowy Klient)...
  • Mam 2 pytania do eksperta UKE: 1.W jaki sposób klient może udowodnić,że faktura za usługi nie została mu dostarczona?Nie chodzi tu o fakturę za abonament(której mógłbym się spodziewać i o fakcie jej nieotrzymania powinienem zawiadomić operatora),ale za połączenia w ramach umowy o preselekcji-gdy zarówno wysokość faktury,jak i sam fakt jej wystawienia nie może mi być,jako abonentowi,znany. 2.Czym jest opłata za wysłanie ponaglenia ujęta w cenniku Tele2(a dawniej w regulaminie Swiadczeni...
  • Witam. Mam szybkie pytanie. Od 1.02.2011 CP wyłącza grupę kanałów BBC w tym CBeebies. Czy taka zmiana umożliwia odstąpienie od zawartych w zeszłym roku umów z CP. Nie ukrywam że wybrałem Polsat tylko dla jednego kanału CBeebies i przez jego wyłączenie ta platforma staje się dla mnie niepotrzebna. Proszę o odpowiedź.
  • 1 sierpnia 2009 weszła w życie moja umowa z PLAY, dotycząca m.in. przeniesienia numeru z ERY do PLAY. Dostałam numer tymczasowy, którym jestem zmuszona posługiwać się do tej pory, ponieważ stary numer nadal nie jest aktywny. Prośba o przeniesienie numeru została złożona 26 czerwca 2009. Zwracałam się kilkakrotnie z pytaniami o tę sprawę do Ery oraz do PLAY. ERA twierdzi, że numer jest już w PLAY i oni nie mają już żadnego wpływu na to kiedy zostanie uruchomiony. PLAY natomiast twierdz...
  • Witam, już od 3 lat próbuje założyć internet w tp. Mimo tego że linia tp przebiega tuż przy moim domu ciągle dostaję negatywną odpowiedź. Co więcej mimo zapowiedzi że technicy przeprowadzą zwiad - nikog0 jeszcze nie było.Tymczasem pojedyncze osoby w promieniu kilometra korzystają swobodnie z neotrady tp. Niestety nie mam żadnej innej mozliwości na normalny internet (obecnie korzystam z technologi GPRS). Co jeszcze mogę zrobić, żeby "zmobilizować" tp do założenia łącza? Nie wierzę że ni...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się