ekspert

(73 wyniki)
  • i - jesli pamieta pania Monike, to moze tez kojarzycie stary naglowek? Chcialam prosic was o pomoc w wybraniu sformulowan, ktore powinny pojawic sie w naglowku. Przejrzalam ) w w/w temacie i ponizszy tekst (zapamietay przez diuszese) brzmi chyba najlepiej [i] Myślisz, że masz za mało pokarmu? Bolą Cię piersi? Maluch nie chce ssać? Nie jesteś pewna, które z powszechnie powtarzanych opinii nt. karmienia są prawdziwe? Jak przystawiać i jak często karmić dziecko? Kiedy najlepiej zako...
  • Niestety, brak odpowiedzi od Pani Malwiny bardzo szkodzi temu forum. My szukamy pomocy, więc gdzie jest Pani ekspert?
  • Pani Ekspert, Doświadczone:) na stanie syn 3 tygodniowy, ssie praktycznie non stop, technika ssania w szpitalu oceniona na bdb; problem dotyczy jednej z moich piersi- z płaską brodawką- w momencie "wysysania" przez syna brodawki czuję nadal mimo upływu 3 tyg.bardzo duży ból,zwłaszcza wieczorem po całym dniu karmienia, potem, w trakcie ssania jest już ok;ponadto wyssana brodawka nie jest jednolita, jest jakby niepełna, poszarpana;chowa się zawsze kilka minut po ssaniu. Mam obawy, czy karmie...
  • forum.gazeta.pl/forum/w,907,123020821,,Karmienie_piersia.html?v=2 Ja juz nawet nie mam sil komentowac..
  • Mam pytanie. Mój młodszy syn, który za 2 tygodnie skończy 10 miesięcy, coraz bardziej "cuduje" przy piersi. Od września wróciłam do pracy, Młody poszedł do żłobka. Schemat dnia do tej pory: w żłobku - między 8 a 12: rano bezmleczny posiłek (najczęściej owoc), koło 11-12 obiad z deserkiem, do picia - herbatka, 13:00 - pierś na żądanie - i tak kilka razy do 17, jako przegryzki - chrupki kukurydziane po 17:00 - kaszka na Nutramigenie plus owoce (podawane łyżeczką), 19:00 - po kąpieli -...
  • Drogie mamy i Pani Ekspert! Mam ważne pytanie. Mój syn ma skończone 8 miesięcy, pierwsze sześć karmiony wyłącznie piersią. Niedawno wróciłam do pracy, Mały pod moją nieobecność dostaje: -kaszkę na mm -200 ml. mm -obiadek -czasem deser (zależy o której wracam) Po powrocie starałam się ściągać mleko, ale widzę, że jest go coraz mniej i mniej... Chciałabym zaprzestać popołudniowego ściągania bo efekt nie jest wymierny do korzyści. Ale zależy mi żeby pokarm nie zanikł całkowicie, wieczorem...
  • Co Pani sądzi o BLW (baby-led weaning)? Właśnie czytam książkę po polsku "Bobas lubi wybór". Podczytuję też gazetowe forum. Młodsza córka karmiona piersią ma prawie pół roku. Zamierzamy spróbować :) Autorka jest m.in. doradcą laktacyjnym, podobno położne polecają tę książkę w Wlk. Brytanii. To chyba dobre przejście od piersi do jedzonka z rodziną? " target="_blank" rel="nofollow">www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79410,8115162,BLW___to_dieta__ktora_chroni_dziecko_przed_otyloscia.html
  • Moj synek ma niespelna 6 tyg, sporadycznie ulewal choc ostatnio zaczal czrsciej nawet codziennie, nie chlusta ale ilosc tez nie mala, ladnie przybiera w tyg gdy ulewal 300 g. Czasem cofa sie tez do nosa. Natomiast dzis w nocy byla masakra, Synek spi juz na klinie od prawie poczatku, po kapisli i karmieniu zasnal i po godz zaczelo mu sie cofac, przelykal i szybko go podnosilam, odbija sie poczym nosze jakis czas i klade znow na boczku i po paru min znow to samo choc poprzedzone kaszlem, przel...
  • Z powodu choroby pani Monika Staszewska będzie niestety nieobecna na forum do 4 lipca. W tym czasie nie będzie jej także na dyżurze telefonicznym. Gorąco życzymy zdrowia!! PS. A do stałych bywalczyń (znanych również jako "beton" ;-) ) apeluję o (jeśli to oczywiście możliwe) wzmożony wysiłek na niwie pomocowo-informacyjnej.
  • Witam, Od pewnego czasu borykam się z uporczywym trądzikiem. Pani dermatolog przepisała mi maść Clindacne do smarowania twarzy 2x dziennie plus krem z retinolem i kwasem hialurynowym. Do tego 4 zabiegi peelingu kawitacyjnego z ampułką retinolową. Po 2 zabiegach i kilku dniach stosowania maści odczuwam poprawę, ale co gorsza dotarło do mnie, że może to być niebezpieczne dla mojej 20-sto miesięcznej córki, którą karmię piersią mniej więcej 3-5 razy na dobę... Straszne mam wyrzuty sumienia, że ...
  • Maluch prawie 4,5mies. karmiony tylko piersią, nie używa smoczków, butelek. Waga na ten moment ok 5700 (ur.2410g) Problem polega na tym (a moze to nie problem), ze dopomina sie piersi czasem co godzinę, gdy jest marudny, zęczony, znudzony... No i ostatnio teściowa dobra rada zrugała mnie, ze głodzę dziecko, skoro tak często sie domaga jedzenia (była u nas 3 dni, więc poobserwowała sobie) Synek urodził się malutki więc przez pierwsze 2 mies. skupiałam sie na tym by go karmić na żądanie, ja...
  • Jestem w 31 tygodniu ciąży, będę miała raczej cc. Poprzednie karmienie wspominam jako horror. Miałam nieplanowane cięcie, małą dostałam po 14 godzinach karmioną już kilka razy. Pani doradczyni w szpitalu kiedy zobaczyła moje wklęsłe brodawki kazała natychmiast zakupić kapturki. Moje piersi cały czas krwawiły, ropiały zrobił się zastój (40 stopni gorączki). Samą piersią karmiłam tylko w sumie kilka dni, później przez 8 tygodni laktator, aż do momentu kiedy w mleku dziecka było 50/50 krwi z mle...
  • Bezsmoczkowa, dokarmiana na początku w szpitalu przez około tydzień. Je krótko. Po dwie, trzy minuty co godzinę, dwie, trzy..Bardzo różnie. W nocy też. Różnie też sypia. Najłaskawiej je na pół śpiąco. Najlepiej na leżąco. Najchętniej spałą by z cyckiem w buzi. Wieczorami opracowuje płaczem emocje z całego dnia. Płacze też jak jest zmęczona i chce spać. Jak jej coś nie pasuje. No taki mały nerwus ale z tym już sobie radzę. Ogólnie wesoła. Ma 3 miesiące i dwa tygodnie. Przybiera ładnie: 8,300 (...
  • Witam wszystkich serdecznie, jestem nowa na forum:) Prosze o pomoc w nastepujacej sprawie. Moj synek ma 36 dni. Ssie przez kapturki (nie chce ssacc moich brodawek, po urodzeniu nie potrafil ssac), rozmiar M, Medela. W czasie ssania czesto sie krztusi. Na forum wyszukalam, zeby umieszczac jego glowe wyzej niz katurek tak tez robie, ale nie bardzo to pomagalo, bo krztusi sie pokarmem zassanym w kapturku, a Medela ma duze otwory (takie jak avent). Kiedy znalazlam inne kapturki (canpol babie...
  • i nie tylko. Maja ma 7 miesięcy nadal jest na samym cycu ze względu na mega alergię pokarmową i tu moje pytanie do jakiego wieku może być na samym cycusiu? Przybiera od czasu jak ustaliłam co uczula 600g na miesiąc:-) Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi:-)
  • Pani Malwino mam nadzeje ze Pani bedzie w stanie mi jakos pomoc i odpowiedziec na nurtujace mnie pytania. Karmie odciagnietym mlekiem, moj synek ma 3,5 tygodnia i zjada BARDZO duzo: co 3h 150 ml (gdybym wlala do butelki wiecej zjadlyby wszystko)!!! wiem ze to przekracza wszelkie normy bo on potrafi zjesc ponad 900 ml na dobe a powinien niecale 700! jak to mozliwe? czy moze to oznaczac ze moj pokarm jest za chudy czy moze ja rozciagnelam mu zoladek albo go przekarmiam? (probowalam dawac mu mni...
  • Pani Ekspert jestem mamą ponad 4-miesięcznej córeczki, którą karmię piersią. Pod koniec drugiego miesiąca małej zrobiły się czerwone policzki - czerwienią się podczas jedzenia, a głównie dolny i trochę po karmieniu bledną. Skóra nie jest sucha aczkolwiek wydaje się być troszkę zmieniona. Pediatra zalecił mi na kilka dni odstawić nabiał i stopniowo go wprowadzać, ale nie spożywać go zbyt wiele. Ostatnio dostałam zalecenie, żeby w ogóle nie jeść nabiału. Jem kasze (gryczaną, jaglaną, kukurydzia...
  • Witam, karmię od siedmiu tygodni. Na początku miałam problemy z nieprawidłowym przystawianiem, potem zapaleniem piersi, następnie z obfitym wyciekiem mleka z drugiej piersi podczas karmienia. Do tej pory mój synek pił sobie mleczko m/w co trzy godziny i jak długo chciał. Czasem trwało to nawet godzinę (w nocy również). Podawałam mu wtedy pierś dopóki łapał. Czyli on właściwie puszczał pierś a ja mu podstawiałam dopóki otwierał buzię. Nadmienię, że przy jednym karmieniu podaję tylko jedn...
  • Ma takie pytanie Czy Wasze dzieci po odstawieniu (lub w trakcie jeszcze karmienia) czują nieodparty pociąg do piersi? Półtoraroczna córeczka mojej koleżanki (karmiona do 8 miesiąca) wkłada rękę w dekolt i miętosi za cycucha każdą kobietę, która się jej nawinie. Zasypia z ręką na piersi. Tu gdzieś wpadałam na post, w którym któraś pisze, że dziecko kładzie rękę na piersi, żeby się uspokoić. O ile uważam, że to całkiem zrozumiałe, to ciekawa jestem czy powszechne.
  • Ze względów zdrowotnych musiałabym się poddać 10 zabiegom w kriokomorze, gdzie temp. wynosi ponad -100 st. Pani Moniko czy to możliwe podczas karmienia piersią? Dodam że seans trwa najwyżej 3 minuty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się