Forum Dom Wspólnoty mieszkaniowe
ZMIEŃ
      ekspert

ekspert

(125 wyników)
    • Skąd wiadomo, że na pytanie odpowiada ekspert, czy długo trzeba czekać na odpowiedź, czy jest jakiś sposób żeby ekspert odpowiedział na moje pytanie?
    • ekspert(5)

Ekspert to osoba, która wie coraz więcej o coraz węższej dziedzinie, aż wreszcie wie absolutnie wszystko o niczym. /Max Weber/
    • mieszkanie.i.wspolnota czyli oszołom Kalinowski napisał: > Miałby więc z grubsza > rację notariusz, gdyby ten przepis nadal obowiązywał. Sęk w tym, że nie > obowiązuje już od 1945 roku, a uchwalona pół wieku później ustawa o > własności lokali nic nie mówi o zasadach ustalania wspólnego stanowiska > współwłaścicieli lokalu, czy choćby – jak czyniło to rozporządzenie > Prezydenta RP z 1934r. – o wybieraniu przez nich wspólnego reprezentanta. &...
    • Kto powinien zarządzać W Rzepie z poniedziałku czytelnik pyta a ekspert odpowiada: Jestem członkiem młodej wspólnoty mieszkaniowej. Paragraf 6 aktu notarialnego traktujący o zarządzie brzmi następująco: "Zarząd wspólną nieruchomością do końca 2007 roku sprawować będzie odpłatnie firma wyznaczona przez... (tu nazwa dewelopera), a po upływie tego terminu Zarząd Wspólnoty Mieszkaniowej przedłuży umowę o zarząd z tą firmą lub zawrze umowę z osobami i na warunkach ustalonych prze...
    • Zarządca powołany aktem notarialnym zamierza przekazać część działki miastu UM. Jesteśmy wspólwłaścicielami tej działki. Kupiliśmy ją (w częściach- proporcjonalnie do udziałów w NW) i mamy to zapisane w AN. Na przekazanie części działki miastu nie ma żadnej Uchwały WM ale tzw. zarządca z licencją wie lepiej. Gdzie można zgłosić protest, powstrzymać proces przekazania części działki miastu. Wiem, że pewnie w sądzie ale w którym i jak to zrobić. Liczę na Państwa pomoc
    • Mam pytanie, czy w sytuacji gdy wspólnota mieszkaniowa składa się z 32 lokali mieszkalnych, 4 właścicieli lokali usługowych a w podziemnym garażu znajdują się stanowiska garażowe i ich właścicielami są nie tylko jednocześnie własciciele lokali mieszkalnych, ale część stanowisk jest nadal w posiadaniu deewelopera i sprzedaje je sukcesywnie ludziom spoza naszego bloku, to czy nabywca stanowiska garażowego posiadający akt notarialny z określonym udziałem w działce też jest członkiem...
    • Podobno na tym forum odpowiadają na pytania eksperci: Genowefa Baziuk-Płaska i Witold Kalinowski. Gdzie oni się podziali? Ich nieobecność (czy milczenie) powoduje, że w głowach nam mącą inni - pseudoeksperci.
    • Trudno sie dostać do tego klubu "ekspertów" panuje tu zasada: jak nie jesteś z Nami to jesteś przeciw nam? Maluczcy czekają na konkrety, zadaja Wam tak proste pytania , a Wy "eksperci"(serafin666, babczyk, xxxll, dobud, i inni) prowadzicie dysputy.
    • Czy szanowni eksperci - specjaliści wogóle tutaj zaglądają???
    • Witam, dwa miesące temu odebrałem klucze do swojego "M". Do dnia dzisiejszego budynek nie ma odbioru techicznego, a co za tym idzie pozowolenia na zasiedlenie. Mimo to, jak wspominałem klucze dostałem dwa miesiące temu. Wczoraj otrzymałem informację z biura budowy (tymczasowego administratora) naszego osiedla, że naliczono nam czynsze i wystawiono faktury czynszowe za bieżący miesiąc. Bardzo proszę o radę Eksperta, czy pobieranie opłat czynszowych ma w takim wypadku uzasadnien...
    • Wklejam raz jeszcze moj wątek ("czy można proponować tak niedorzeczne ustawy?"), bo nie doczekałam się odpowiedzi, a b mi na niej zależy. Niestety, Zarząd Wspólnoty Mieszkaniowej w moim bloku reprezentują mało rozsądne osoby, szukające populistycznego poklasku, działające w ramach własnych dziwnych interesów itd, a że większość mieszkańców bloku nie interesuje się "blokowym życiem" i nie uczestniczy w zebraniach, to Zarząd robi, co chce, bo zreszta nikt inny nie ma czasu ani ocho...
    • proszę zainteresować się wątkiem nr 1387. Dlaczego nikt nie potrafi udzielić fachowej odpowiedzi? W końcu to forum dla ekspertów od wspólnot mieszkaniowych
    • Narobiono bałaganu wyodrębniając 6 oddzielnych nieruchomości(klatek)z jednego budynku mieszkalnego. W aktach notarialnych mamy określone udziały tylko w swojej nieruchomości, jak robić remont dachu, ścian szczytowych, problem występuje również przy rozliczaniu c.o ,nieruchomości środkowe chcą podliczników (wiadomo, że zyskają na rozliczeniu) ,nie chcą ponosić kosztów remontu szczytów ( nie ich),remont i wymiana rynien.Jak to rozwiązać?
    • Członkowie spółdzielni praktycznie nie maja prawa do informacji bo wszystko jest tajne przez poufne. Ci którzy zadaja pytania traktowani są jak oszołomi.Nie można zapoznać się z rozliczeniem , kosztami dotyczącymi konkretnie "swojego" bloku bo to jest tajne, ale z tego rozliczenia my mieszkancy jesteśmy obciążani kosztami zużycia wody, ogrzewania w części wspólnej. Tak są tzw wybory do rady osiedla i kolonii ale są to zawsze od lat dziwnie ci sami ludzie. To wcale nie jest łatwo ...
    • Szanowni Panstwo, Ponizej przedstawiam sytuacje wspolnoty i podaje kilka pytan. Mam nadzieje ze pytania beda potraktowane powaznie. Z gory dziekuje i pozdrawiam Robert Paczkowski Krotki opis sytuacji: We wspolnocie jest wybrany dwuosobowy Zarzad (wlasciciele lokali). Ponadto Wspolnote obsluguje na podstawie umowy Zarzadca/Administrator(BTW - czy mozna tych dwu okreslen uzywac zamiennie?). Planujemy odwolac obecny Zarzad i powolac nowy Zarzad. Nowy Zarzad chce wypowie...
    • kiedy wspólnota-zarząd winien przerowadzac przetargi na remonty, czy w ogólne powinien je robić, czy wystarczy zebranie ofert i protokól zarządu z wybopru oferty. Gdzie "coś" znajdę na podany temat.
    • Przeglądając odpowiedzi eksperta na tym forum ogarnął mnie pusty śmiech. Nie znalazłem ano jednej konkretnej odpowiedzi na zadany temat. Jest to farsa np. jedna z ostatnich odpowiedzi: „To zbyt rozległy temat, by omawiać go pisemnie na Forum. Istnieją dobre wzory umów o zarządzanie-administrowanie, np.w książce: "Wspólnota mieszkaniowa. 103 wzory dokumentów, pism i procedur Wydawnictwo ZCO Zielona Góra 2002. " I jeszcze pan ekspert dodaje, że jest to temat na rozmowę. No to...
    • JAK SIĘ MA TEN FAKT DO CHĘCI POMOCY PO WYBORACH NA RADNYCH? POZDRAWIAM
    • Interesuje mnie sprawa dotyczaca czesci wspolnej wspolnoty mieszkaniowej budynku / czym ona jest i jak ja definiowac wobec zwiazanego z nia funduszu remontowego / gdzie wlascicielami lokali mieszkalnych z 35 -ogołem, prawo własnosci posiada 29 wlascicieli.Pozostale lokale i ich najemcy pozostali pod zarzadem starej administracji. Jak kazda wspolnota mieszkaniowa, tak i my wnosimy skladki na fundusz remontowy. Pytanie moje jest nastepujace: Jaki zwiazek moze istniec pomiedzy powie...
    • Bardzo proszę napisać na mój adres coś praktycznego w zakresie przypadku jak to Pan ongiś określił prawnego fiku-miku niestety z wpisem do ksiag wieczystych,pierwszy lokal-nieruchomość składajaca się z działki ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się