betticzka 25.08.06, 16:14 Mój mały nie chce przyjmować Nutramigenu (poprzednie wątki) pediatra przepisał Babilon aby zmienić,moje pytanie czy stopniowo wprowadzać nowe mleko czy można podać od razu butelkę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bea-ta Re: Do eksperta-Nutramigen na Babilon pepti 28.08.06, 08:21 Mozna i tak i tak. Beata Odpowiedz Link Zgłoś
betticzka Jeszcze jedno pytanie 28.08.06, 09:07 Szperając w internecie znalazłam stronę na której wyraźnie jest napisane,że przeciwskazaniem do podawania Bebilonu pepti jest wrodzona nietolerancja laktozy www.nutricia.com.pl/produkty_marki.php?brand=BEBILON&id=111. Co prawda nie wiadomo czy mój mały ma wrodzoną nietolerancję laktozy ale przeszliśmy na Nutramigen ze względu na nietolerancje, czy zatem podanie tego mleka nie będzie błędem???? Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: Jeszcze jedno pytanie 28.08.06, 09:57 Wrodzona Nl laktozy jest b. rzadką choroba, zas przy alergii jest najczęsciej częsciowa Nl - wtórna - bo jest efektem alergii pokarmowej i uszkadzania przez alergen kosmków jelitowych co powoduje w efekcie zmniejszenie wydz. enzymu laktazy i co może powodowac częściowoą NL ( dlatego min. wszystkie mleka Ha mają z zasady obiżony poz. laktozy), a BP jest mlekiem stosowanym przy częsciowej NL, bo ma obnizoną zawartośc laktozy. Zawsze wr. wątpilwości znamienne są objawy - wzdęcia, gazy, strzelające kupy, biegunka, przelewanie w brzuszku słyszalne z zewnątrz i jesli wystapią są wskazaniem do zmiany mieszanki, zaś najlepiej zrobić badanie proste ph stolca i wtedy wiadomo czy jest NL czy nie. Beata Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: Do eksperta-Nutramigen na Babilon pepti 28.08.06, 09:59 Może jak dziecko ma juz 5m warto spróbować mieszankę sojową, bo BP jest niewiele lepsze smakowo od NUTRY. Mieszanki sojowe sa bezlaktozowe. B Odpowiedz Link Zgłoś
betticzka Jeszcze jedno pytanie 28.08.06, 10:57 Przepraszam za nawał pytań ale mam ogromne zaufanie do Pani jako eksperta.Mały ładnie je Nutramigen z kaszką ryżową z jabłkami (2 łyżeczki)czy mogę mu bez obaw ją dosypywać i podawać?Dziękuje za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: Jeszcze jedno pytanie 28.08.06, 11:34 jesli nie ma zaparć po ryzu i nie ma uczulenia na składniki kaszki to jak najbardziej. ważen też aby nadmiernie dziecko nie przybierało na wadze, ale 2 łyżeczki to niewiele:-)B. Odpowiedz Link Zgłoś
betticzka Bebilon 1 czy 2??? 29.08.06, 09:32 Bardzo przepraszam za umęczanie :-)Właśnie wracam z apteki na recepcie nie ma napisane czy ma być Bebilon 1 czy 2 (mały 1 września będzie miał 6 miesięcy),zaczącć od 1 czy 2 ?. Odpowiedz Link Zgłoś