ekspert

(52 wyniki)
  • eksperci(25)

Wiem, że temat jest niewygodny, ale zdecydowałam sie go poruszyć. Kiedy z innego forum odchodziła p. Ewa Żeromska okazało się, że swoją pracę wykonywała społecznie, bez zapłaty. Podejrzewam, że pani Dąbrowska (była ekspert tego forum) też wykonywała tę pracę społecznie i po prostu zabrakło Jej na to czasu. To jedynie moje domysły.Chyba wszyscy zgodza się, że rady pani Justyny Dąbrowskiej były bezcenne. Widac było i dużą wiedzę i zaangażowanie oraz zwykłą ludzką życzliwość. Teraz, z cał...
  • Witam. Mam problem z moją córą. Otóż nie chce mówić Obecnie mówi zaledwie kilkanaście "wyrazów" (nie, aha, ojej, bach, miau, hau, itp.). Nigdy jeszcze nie nazwała mnie mama, chociaż potrafi to powiedzieć. Próbuję z nią pracować na zasadzie powtarzania pojedynczych sylab, ale nie ma chęci do współpracy. Jedyną osobą, po której powtarza jest starsza córka, a i to nie zawsze ma ochotę na współpracę. Poza tym że nie mówi, rozwija się całkiem normalnie, rozumie co się do niej mówi, wykonuje pole...
  • Witamy serdecznie :) Państwo na dłużej mam nadzieję :) Z życzeniami powodzenia, ukłony :)
  • Witam serdecznie Wiem że były juz zalozone podobne wątki,ale dzisiaj potrzebuje zrozumienia i pomocy-podpowiedzi. Jestem mamą chłopca 3,5 roku, chodzi od września do przedszkola, przez pierwszy miesiąc było super, ale od października jest horror.Płacze juz po obudzeniu się, jęczy, marudzi że n nie chce iść do przedszkola, kiedy będzie miał wolne (weekend) , nic go nie cieszy, pasowanie na przedszkolaka go nie interesuje, zabawy , imprezy też nie. Wybraliśmy mu jedno z najlepszych przedszkol...
  • życząc cierpliwości do nas:)
  • Na forum Starsze dziecko zamieściłam wątek o tym, jak to 7-latek wtrąca się do rozmowy dorosłych. Rozgorzała dyskusja. Chciałabym poprosić jeszcze Panią (jako fachowca w dziedzinie psychologii dziecięcej) o radę, jak poradzić sobie z następującym problemem wychowawczym: Otóż mam 7-letniego syna. Jest jedynakiem, poświęcamy mu wszyscy sporo uwagi, dużo z nim rozmawiamy. Dzieciak wychowuje się wśród dorosłych (z wyjątkiem pobytu w przedszkolu, zerówce), co z pewnością miało i ma wpływ na to,...
  • Z wielka radoscia witam pania, pani Justyno. Co za ulga :)))
  • Witam Pania ekspert i dziewczyny. Pisalam jakis czas temu o problemach z odpieluchowaniem corki (3 lata) [b][i][/i][/b]" target="_blank" rel="nofollow">forum.gazeta.pl/forum/w,851,107802383,107802383,nocnik_w_domu_a_nocnik_u_niani_dlugie_.html[/i][/b] Po tym nieudanym epizodzie na jakis czas odpuscilam. A w zeszlym tygodniu postanowilam wykorzystac tygodniowy urlop na nauke siusiania. Przez kilka dni mowilam corce ze niedlugo wakacje, ze bedzie z mama a nie u niani i ze zalozy majtki i...
  • Bardzo bym byla wdzieczna za wasza odpowiedz.Otoz syn jest w pierwszej klasie,bylam oastatnio na 2 wywiadowce.Nauczycielka powiedziala ze maja teraz problem z synem.Robi zadane zadania szybko,polowa z nich jest zrobiona zle.Prawie nie pyta nauczyciela gdy czegos nie wie.Gdy na lekcji nauczycielka sie go cos zapyta,spuszcza glowe i nie odpowiada.I przewaznie rozmawia w lawce z innymi dziecmi.Ze nie umie do niegoo dotrzec..Moj syn jest wstydliwym dzieckiem,moze to dlatego.Bardzo duzo czasu tez ...
  • Przykładowa sytuacja z naszego domu. Mały z siostrą jedzą chrupki i syn zabiera malej. Mówię nie wolno zabierać, on nie słucha,więc ja że jak dalej będzie jej zabierał to zabiorę mu jego chrupki i więcej mu nie dam, on nadal robi swoje, więc ja zabrałam mu chrupki. On próbuje mnie uderzyć. Za karę wysyłam go do pokoju, on wychodzi więc ja zamykam drzwi. Drze się i kopie w drzwi. W tym pokoju co syn jest mąż więc ze złości syn rzuca się z pięściami na męża. Mąż przytrzymuje małego. Syn nadal w...
  • dziewczyny jakie macie sprawdzone sposoby, zeby trzylatka, prawie juz 4-latka chciala sama zasypiac, wiem powiecie ze to super polozyc sie z dzieckiem poki zasnie ale chcialam bym czasami miec troszke wolnego wieczoru a musze go spedzac na usypianiu malej.robimy jej teraz pokoik i tym bardziej chciala bym to zmienic.ja ze swoja coreczka musze lezec czasami do godziny az zasnie, w nocy budzi sie czasami i poplakuje, kopie nogami. zdarza sie to od czasu do czasu.czy to normalne ze dziecko w tak...
  • Zwracam sie z prośba o radę do mam, które miały podobny problem. Moj 4-letni syn je wybrane produkty:suchy chleb, bułki (ew. z nutellą), suchary, płatki kukurydziane(suche),jogutry i owoce, na obiad tylko nalesniki lub racuchy. Problemy zaczeły sie praktycznie, gdy skończył rok-w buzi pojawiły sie bolące pleśniawki i od tej pory jest problem. Może nie przejmowałabym się tak bardzo, gdyby nie fakt, że na każda próbę zmiany jadłospisu syn nie reagowal tak nerwowo (a dodam ze jest dzieckiem ner...
  • Córka, lat 4 z hakiem. Bardzo rezolutna, odważna, inteligentna i charakterna. Często się złości i silnie przeżywa uczucia złości właśnie, frustracji. Mam wrażenie, że złością "pokrywa" też inne trudne dla niej uczucia, np. zawstydzenie (kiedy nie wie jak się zachować, albo wie, ale "nie dorasta"do sytuacji. Nie, nie zawstydzam jej nigdy - to dla podejrzliwych. Córka ma duze poczucie wlasnej godności). Widzę, że inne dzieci np. chowają się za spodnicę mamy, a moja w tych samych sytuacjach się ...
  • Mam 2-letniego synka i kilka wątpliwości. 1. Syn nie lubi zabawek. Żadnych. Plastikowych, drewnianych, szmacianych- żadnych. Zajmują go na chwilę, po czym mogłoby ich nie być. 2. Nie umie/ nie lubi? się bawić. Jestem z nim na urlopie wychowawczym, więc mam dla niego dużo czasu i zawsze starałam się bawić z nim, pokazać mu co z czym się robi. Jest mało zainteresowany. Np. wyciągam klocki, opowiadam co zbudujemy, buduję, proszę, żeby pomagał, on coś tam zrobi, ale głównie siedzi i patrzy po ...
  • Witam Pania! Czasam czytam to forum, zeby dowiedziec sie jakie inni mają problemy, czy podobne do moich i jak sobie z nimi radzą i jakie sposoby na ich rozwiazanie Pani proponuje. Od jakiegos czasu zauwazylam duza ilosc postów pod wspólmym tytułem "czy moje dziecko mnie nie kocha" tzn : - non stop zajmuje sie moim 8 miesiecznym dzieckim i mam wyrzuty sumienia bo chcialam na 2 godziny wyjsc do fryzjera ale boje sie , że sobie beze mnie nie poradzi. -moje dziecko mówi mi , ze m...
  • A no więc: 1.Mój mały ma aktualnie 2 latka i 5 miesięcy.Od momentu kiedy zaszłam w 2 ciąże,mniej więcej miał on wtedy 1,5 roku z powodu zagrożonej ciąży zaczął zostawać z Babcią(Mama mojego Męża)(czasem po kilka godzin,czasem kilka dni(2-3)).Później po porodzie ponieważ ta mała jest bardzo wymagającym dzieckiem też czasem dajemy go pod opiekę babci żeby trochę poodgarniać mieszkanie,troszkę odespać,i odpocząć.Ale jakiś miesiąc temu jak wrócił do domu od Babci po 4h oglądając bajkę przybieg...
  • Mojemu synkowi idzie 11 miesiąc. Od początku śpi w swoim łóżeczku, choć mojemu mężowi zdarzały się momenty niekonsekwencji, i gdy mały płakał, mąż zasypiał razem z nim. Do 5 miesiąca synek zasypiał u mnie na rękach. Niestety tak się do tego przyzwyczaił, że kiedy budził się w nocy (a budził się często) musiałam go nosić, żeby zasnął znowu. W końcu po wdrożeniu metody z "Uśnij wreszcie" (choć w moim wykonaniu była mniej radykalna) synek zaczął przesypiać noce, budził się najwyżej raz nad ranem...
  • Czy forum stalo sie nieeksperckie? Czy nie wypadaloby przypadkiem poinformowac forumowiczow o jakichkolwiek zmianach,czy problemach???
  • Witam, mam pytanie o pewne rozwiązanie, które dotyczyć będzie naszej córki. W maju skończy ona 3 lata i od września pójdzie do przedszkola. W chwili obecnej chodzi do żłobka, gdzie nie ma z nią problemów, zaaklimatyzowała się bardzo szybko (poszła mając 16 miesięcy), lubi do niego uczęszczać, nie ma stresów ze zmianami Pań, kiedy któraś ze stałych opiekunek jest na zwolnieniu czy urlopie. W maju córka skończy 3 lata i również w maju przybędzie jej konkurencja w postaci młodszej siostry. Chod...
  • Moj problem , pewnie wyda sie niektorym banalny, ale ja nie wiem jak sobie poradzic. Moj synek, skoncyzl mieac temu 3 lata. Od stycznia poszedl do przedszkola. Dwa lata bylam z nim w domu, potem przez rok siedzial 2 dni w tyg u dziadkow, 3 dni w domu z mezem. Do stycznia psozedl do przedskzola. Niestety poranki sa bardzo slabe, bo nie chce zostawac w przedszkolu i placze. Po poludniu za to nie chce wychodzic i te zplacze,bo swietnie sie bawi:)) Dla mnie to dobra wiadomosc,ale......

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się