13.11.09, 12:44

Obejrzalam program o emeryturach i ciekawie to nie wygląda Jeśli chce sie
liczyć na ZUS to przerabane...Pojawiło się też wyliczenie, że oszczędzając
200 zł miesięcznie można uzbierać sobie na emeryturę rzędu 1800
zl/miesiąc.To już brzmi lepiej Tilko tak myślę - gdzie to oszczedzić .
fundusz?Lokata? Jescze coś innego? A może jakies ubezpieczenie na życie?
Kompletnie jestem zielona w tym temacie. A wy jakos oszczędzacie,
ubezpieczacie się? Wiem że trzeba bo jakby co to kaplica... Zarówno z
zyciem jak i emeryturą
Obserwuj wątek
    • gad.forumowy Re: Emerytura 13.11.09, 13:19
      Ja dzisiaj idę "wyciąć" umowę ubezpieczenia na życie z funduszem. Gdzieś czytałem, że warto rozdzielić oszczędzanie w III filarze od ubezpieczenia na życie, co też zamierzam uczynić. Ubezpieczenie na życie jest mi zbędne, bo jak wyciągnę kopytka, to mała strata będzie wink .
      Autorce wątku proponuję lokowanie oszczędności w fundusze pieniężne o stosunkowo niskiej stopie zwrotu (trochę ponad inflację), ale i niskim ryzyku albo ewentualnie założenie IKE.
      • baba06 Re: Emerytura 13.11.09, 16:35
        "> Ja dzisiaj idę "wyciąć" umowę ubezpieczenia na życie z funduszem."

mam też taką umowę i jestem ciekawa jak można "wyciąć" to ubezpieczenie? możesz
        coś więcej napisać....

od wielu lat "oszczędzam" na tzw emeryturę a teraz okazało się,że właściwie jest
        to bardziej finansowe zabezpieczenie po mojej śmiercisad do d..y z taką polisą,
        • gad.forumowy Re: Emerytura 13.11.09, 18:05
          Wyciąć, czyli złożyć dyspozycję wypłaty składek. Co też ja dzisiaj uczyniłem. Jestem zdegustowany tym, że towarzystwo ubezpieczeniowe moje życie wyceniło na 40 tyś. zł, czyli na cenę ot używanego samochodu. Oczywiście kwota odstąpienia < kwoty wpłaconej (mi wypłacą ok. 60%).
          Także swoimi wpłatami finansujesz ubezpieczenie na życie głównie. Problem w tym, że ubezpieczyciel życie nasze wycenia wyjątkowo nisko, żenująco nisko.
          Dodam jeszcze, że opcje ubezpieczenia takie jak poważne zachorowanie, poważny uraz nie obowiązują w przypadku oddawania się aktywnościom życiowym uważanym przez towarzystwo za aktywności podwyższonego ryzyka. To znaczy, że np. jak wezmę udział w kursie doskonalenia jazdy motocyklem i ulegnę wtedy wypadkowi to kasy nie dostanę (z opcji), podobnie w przypadku skoków spadochronowych, czy nurkowania z użyciem aparatu do nurkowania (SCUBA).
    • magdalaena1977 Re: Emerytura 13.11.09, 20:47
      mamabianusi napisała:
      > Obejrzalam program o emeryturach i ciekawie to nie wygląda
      > Jeśli chce sie liczyć na ZUS to przerabane...
      Nie traktuj tych wyliczeń poważnie. To takie straszenie ludzi przez
      dziennikarzy, których jak podejrzewam popychają firmy sprzedające alternatywne
      ubezpieczenia na życie.
      System ubezpieczeń społecznych jest zmienny w czasie i zależny od sytuacji
      ekonomicznej i decyzji polityków. Nie wiadomo, jakie emerytury będą za rok, a co
      dopiero mówić o horyzoncie kilkudziesięciu lat.
      • lisia312 Re: Emerytura 14.11.09, 21:53
        ale chyba nie liczysz na dobrą emeryturę z ZUS-u za 30 lat?
        • magdalaena1977 Re: Emerytura 14.11.09, 23:03
          lisia312 napisała:

> ale chyba nie liczysz na dobrą emeryturę z ZUS-u za 30 lat?
          Oczywiście, że nie. Po prostu uważam, że te dokładne wyliczenia emerytur dla
          dzisiejszych 30 latków są totalnie niewiarygodne.
          A w ogóle to uważam, że wiek emerytalny osiągnę raczej później niż za 30 lat.
    • miska_malcova Re: Emerytura 14.11.09, 22:53
      od kiedy usłyszałam, że ZUS zamierza łatać swój budżet kosztem funduszy -
      zmobilizowałam się i postanowiłam odkładać dla mnie i mojego męża na emeryturę.
      Na razie to mała kwota i pewnie będę się posiłkować lokatą, ale za jakiś czas
      postaram się to jakoś sensownie zainwestować, znaleźć jakiś dobry sposób
      lokowania. Na razie zrobiłam pierwszy krok smile
      • jagoda85 Re: Emerytura 15.11.09, 13:34
        To jest najmądrzejszy sposób zabezpieczenia sobie życia na
        emeryturze. Przynajmniej nikt ci nie mówił, że pracuje na takiego
        darmozjada jak emeryt, i nikt nie będzie ci wypłacał twoich ciężko
        zarobionych pieniędzy pod warunkami jakie uzna za stosowne.
    • mazel_tov Re: Emerytura 15.11.09, 00:36
      Nie oglądaj więcej TVN-u. Prawdą jest, że odkładając 200zl co miesiąc począwszy
      od 25 roku życia uciułasz coś do emerytury. Nie prawdą jest, że wyjdzie ci tego
      1800zł netto miesięcznie. Czasami zamiast słuchać sprzedawców usług finansowych
      warto odpalić kalkulator i już nam wychodzi, że 200zł miesięcznie to 2,4 tys
      rocznie. Licząc, że ciułamy do 65 roku życia, bez odsetek mamy 96 tys. Dolicz
      góra 10tys. odsetek, wszak nie od razu bedziesz miała pełną kwotę, która
      faktycznie coś tam na siebie zarabia. Wychodzi ci 106 tys. oszczędności. czyli
      ok. 59 miesięcy z emeryturą w wysokości 1,8 tysia. Naprawdę zamierzasz żyć tylko
      do 70-tki?

Pamiętaj jeszcze o inflacji i całej reszcie. No chyba, ze ma to byc
      uzupełnieniem zusowskiej emerytury, ale to i tak gówniania perspektywa.
      • serendepity Re: Emerytura 15.11.09, 09:35
        40 lat odkladania po 200zl daje ok 232K pln przy 4% netto oprocentowania. Ale
        oczywiscie to jest czysta teoria ze wzgledu na inflacje i realna wartosc
        pieniadza w ciagu tych 40 lat. Mozna zalozyc, ze bedzie odkladalo sie wiecej z
        czasem, ale realna wartosc tych pieniedzy bedzie mniejsza.
      • mamabianusi Re: Emerytura 15.11.09, 10:06
        a jak liczylas te odsetki? Mąż mi liczył i faktycznie tak wychodzi,
        bo po roku sa odsetki od 2400 , pozniej tak kwota wzrasta, bo sa juz
        odsetki od kwoty powiekszonej o odsetki z poprednich lat..To cyba
        sie nazywa procent składany albo jakos tak
        • lisia312 Re: Emerytura 15.11.09, 10:12
          dokładnie. Procent składany powoduje, że lepiej inwestować 200 zł/ mc przez ileś
          lat niż odłożyć jednorazowo jakąś sumę.
      • miska_malcova Re: Emerytura 15.11.09, 11:47
        mazel, ale co proponujesz? Wolę mieć te pieniądze, może jak będzie jakaś
        sensowna kwota, to zainwestuję, na razie to początek. Oczywiście będzie to
        uzupełnienie II i I filaru. Odkładanie co miesiąc to na razie najlepsze, co
        przychodzi mi do głowy. Mam też zabezpieczenie w nieruchomościach, więc nie jest
        tak źle smile
        • miska_malcova Re: Emerytura 15.11.09, 11:48
          ups... Wydawało mi się, że mnie odpowiadasz smile Sorry wink
        • serendepity Re: Emerytura 15.11.09, 15:33
          Cos o inwestowaniu maly kwot:
          appfunds.blogspot.com/2009/11/w-co-inwestowac-mae-kwoty.html
      • kasiamat00 Re: Emerytura 15.11.09, 14:59
        > Licząc, że ciułamy do 65 roku życia, bez odsetek mamy 96 tys.
        > Dolicz góra 10tys. odsetek.

Zgubiłaś jedno zero. Zakładając roczną stopę procentową 3%. 10 tys odsetek
        wychodzi przy oprocentowaniu 0,5% w skali roku. Podpowiedź: procent składany.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka