Dodaj do ulubionych

fundusz emerytalny

02.02.08, 21:45
Chciałabym dowiedzieć się co sądzicie o zmianie OFE.niedawno była u
nas przedstawicielka ING i namówiła nas na zmianę, ponieważ ten
fundusz ma dynamiczny wzrost.Za kilka dni do drzwi zapukał
przedstawieciel funduszu w jakim obecnie jesteśmy CU i namawiał
żebyśmy nie zmieniali bo stracimy na tym transferze, gdyż będziemy
potraktowani jak nowiciusze i zapłacimy wysoką prowizję.A wy co o
tym sądzicie?czy zmienialiście?czy warto?
Obserwuj wątek
    • maciej-d Re: fundusz emerytalny 03.02.08, 14:20
      Chodzi Ci o 2 czy o 3 filar ??? Nie ufaj żadnemu przedstawicielowi, sama musisz
      się zastanowić i poczytać rankingi. Więcej niż ing ma np. Polsat. ps. umowę
      przeczytać 5 razy zanim ją podpiszesz!
    • marcin-z-lasu Re: fundusz emerytalny 03.02.08, 14:39
      Tak, tak, zmiana funduszu to zwykle strata, bo właśnie jest się traktowanym jak nowicjusz. Spotykam coraz tych przedstawicieli i ciągle zapewniają mnie jak to będzie pięknie i ładnie jak zmienię fundusz (złoży pan tylko dwa podpisy...). Oczywiście słucham z uwagą, biorę co dają (materiały reklamowe) i ładnie dziękuję. Mam rozpałkę do kominka za darmo smile . Zawsze w rozmowie pada prośba, żebym porozmawiał że swoimi znajomymi, czy chieliby zmienić fundusz. Oczywiście nikogo nie namawiam, roboty za nich odwalał nie będę.
      Ludzie Ci poddawani są praniu mózgu i takie samo pranie mózgu fundują nam. W żadnym wypadku nie należy wdawać się z nimi w dyskusję bo na każdy rzeczowy argument znajdą natychmiast kontrargument. Zasypują nas liczbami, wyliczeniami ile to zyskamy, oczywiście wszystko w pośpiechu żeby nie było czasu na przeanalizowanie sytuacji.
      Wziąć co dają, podziękować, wyrzucić do najbliższego kosza i wbić sobie do głowy, że zmiana funduszu emerytalnego zysków nie przyniesie, co najwyżej straty.
    • magdalaena1977 Re: fundusz emerytalny 03.02.08, 16:40
      Nie zmieniałam , zresztą mój fundusz (NN) wypada nieźle w rankingach. Zresztą
      jestem przekonana, że tak naprawdę moja emerytura, którą dostanę za trzydzieści
      parę lat nie będzie obliczana według obecnych wzorów. I że wybór funduszu nie ma
      żadnego znaczenia.
      • lisia312 Re: fundusz emerytalny 03.02.08, 19:25
        "wbić sobie do głowy, że zmiana funduszu emerytalnego zysków nie przyniesie, co
        najwyżej straty"
        To zależy w jakim funduszu się jest, bo jeżeli z końca rankingu, to się nie
        zgadzam z Tobą.
        Natomiast na pewno emerytura z I i II filaru nie pozwoli na normalne życie na
        emeryturze i trzeba samemu na nią oszczedzać
        • maciej-d Re: fundusz emerytalny 03.02.08, 20:35
          Samu trzeba oszczędzać to fakt, zastanawia mnie np. czy taki III filar nie
          będzie porażką jak I i II (za porażkę uważam różnice wkładu włożonego do
          "skarbca" a tym co z niego wyjmiemy"). Nasze fundusze emerytalne wydają ogromne
          sumy na reklamę, agentów, budynki że nie wiem skąd mają mieć potem pieniadze na
          zysk. Nie ufam im.
        • magdalaena1977 Re: fundusz emerytalny 04.02.08, 00:26
          lisia312 napisała:
          > Natomiast na pewno emerytura z I i II filaru nie pozwoli
          > na normalne życie na emeryturze i trzeba samemu na nią oszczędzać
          Być może w Twoim wieku można już sensownie planować własną emeryturę,
          ale uważam, że osoby młodsze mają za mało danych, żeby coś przewidzieć. W końcu
          10 lat temu wszyscy myśleli, że będą dwie średnie wieku (dla kobiet i mężczyzn),
          a teraz być może uchwalą jedną. Kto wie, czy 2035 r. emerytura w ogóle będzie
          wypłacana ? może będzie tylko jakaś renta socjalna czy zasiłek , może będzie
          zależna od ilości dzieci ?
          • lisia312 Re: fundusz emerytalny 04.02.08, 09:28
            nie mówię o I i II filarze, tylko o inwestowaniu swoich pieniędzy - to przecież
            jest niezależne od ZUS-u i ich bzdurnych wymyślań
    • reni_78 fundusz emerytalny - chcę jakikolwiek... 04.02.08, 08:46
      od półtora roku zus skutecznie mi to uniemożliwia
      w pismach zwrotnych z ofe jako powód - taka osoba nie istnieje
      sprawdzałam pracodawcę czy płaci - płaci
      sprawdzałam czy istnieję - istnieję
      po drodze były trzy losowania - nie brano mnie pod uwagę
      interweniuję z oddziale - rozkładają ręce /nie ten rodzaj obowiązku/
      pisałam maile do centrali w wawie - nie odpisali
      wciąż dostaję listy odmowne z różnych ofe, że nie istnieję w zus
      a zus przesyła mi standardowe rozliczenie składek na moim koncie
      łącznie z kwotą zaległości do ofe
      paranoja do kwadratu
      • marcin-z-lasu Re: fundusz emerytalny - chcę jakikolwiek... 04.02.08, 12:37
        reni_78 napisała:
        > sprawdzałam czy istnieję - istnieję

Sprawdź jeszcze raz, dokładniej z pomocą męża/chłopaka, bo podejrzewam że tu tkwi haczyk wink

<żart>
    • dominikjandomin Re: fundusz emerytalny 06.02.08, 01:27
      bogna303 napisała:

> Chciałabym dowiedzieć się co sądzicie o zmianie OFE.niedawno była u
      > nas przedstawicielka ING i namówiła nas na zmianę, ponieważ ten
      > fundusz ma dynamiczny wzrost.Za kilka dni do drzwi zapukał
      > przedstawieciel funduszu w jakim obecnie jesteśmy CU i namawiał
      > żebyśmy nie zmieniali bo stracimy na tym transferze, gdyż będziemy
      > potraktowani jak nowiciusze i zapłacimy wysoką prowizję.

Z CU bym nie uciekal, chyba, że zagwarantują Ci w umowie przepisanie stażu
      członkowskiego. Różnica w pobieraniej kasie (prowizja) za nowicjusza zabije zysk
      z przejscia do innego - a za kilka lat to nikt nie wie, jakie będą wyniki
      poszczególnych funduszy.

Oplacalna jest ucieczka - z funduszu na końcu listy rankingowej. Są tam takie,
      co są tam ciągle. Siedzieć w nich to głupota
      • akacjax Re: fundusz emerytalny 07.02.08, 11:09
        Ktos wie-czy przy zmianie funduszu przenosi się zaoszczędzoną kwotę, czy ilość jednostek?
        Jeżeli kwotę-to dlaczego ludzie jeszcze są w takich marnych funduszach?(poniżej środka rankingu?

I czy spotkaliście się kiedykolwiek z możliwością negocjacji prowizji? Od lat jestem w NN nie wiem, czy można z nich coś jeszcze wycisnąć?
        • lisia312 Re: fundusz emerytalny 07.02.08, 20:44
          przenosi się pieniądze, a nie jednostki. Nie słyszałam o możliwości negocjacji
          prowizji, z prospektów informacyjnych wynika, że nie można.
          • advancia Re: fundusz emerytalny 08.02.08, 09:40
            Wyniki funduszy są porównywalne, różnice są niewielkie. Miejsce w rankingu jest
            mniej ważne od tego, w jaki sposób podchodzi do klienta firma, która prowadzi
            rachunek. Ze wszystkich funduszy, które mają 2 filar emerytury będą podobnej
            wielkości. Nie ma co liczyć na cud. Ważniejsze jest to, aby mieć możliwość
            kontaktu ze specjalistą od OFE, który w razie "zgubienia" składki podpowie, jak
            jej szukać. Pytanie do osób, które mają rachunki w OFE od kilku lat: kiedy
            ostatni raz kontaktował się z wami ktoś z firmy, która zarządza waszym
            rachunkiem emerytalnym?
            Wrócę jeszcze do rankingu - firmy, które są na szczycie, za jakiś czas z niego
            spadną, a ich miejsce zajmą OFE, które są obecnie w środku rankingu. To
            naturalny proces i nie ma się czemu dziwić.
            Biorąc pod uwagę fakt, że pokolenie obecnych mniej więcej trzydziestolatków może
            liczyć na emeryturę nie wyższą niż 40-50% obecnej pensji, trzeba planować
            dodatkowe zabezpieczenie przyszłości. Nie polecam 3 filara ze względu na
            ograniczone możliwości inwestowania. Korzystniej jest wybrać długoterminowy
            program inwestycyjny, który pozwala na osiąganie wyników korzystniejszych niż w
            tradycyjnych formach oszczędzania. Warto przyjrzeć się ofertom firm, które
            inwestują oszczędności w starannie wybrane fundusze inwestycyjne i oferują
            szereg korzyści podatkowo-prawnych.
            Jeszcze jedno - opłaty za zmianę OFE: w pierwszym roku opłata wynosi 160 zł, gdy
            przepisujemy się w drugim roku jest to już tylko 80 zł. Opłaty za zarządzanie
            rachunkiem mają być w najbliższej przyszłości zrównane i obniżone. Uważam więc,
            że warto przepisać się do OFE, które jest sprawnie zarządzane, nawet jeśli jego
            wyniki znajdują się w środku rankingu, ale za to ma się kontakt z osobą, z którą
            podpisało się umowę OFE.
            • reni_78 pytanie do advancia 08.02.08, 13:10
              w ciągu ostatniego półrocza 'odwiedziłam' kilka OFE
              /moja historia kilka postów wyżej/
              często słuchałam, jacy oni są cudni i wspaniali
              jeden facet tak mnie wkurzył /nie dawał mi dojść do słowa, a jego
              monolog opierał się głównie na dość mocnym oczernianiu innych
              funduszy/, że w końcu niewytrzymałam i powiedziałam:
              'wszystko mi jedno, u nas i tak nie ma tradycji funduszy, wszystko
              jest tak młode, że zanim ja dojdę do emerytury, to zostanie ich 3
              czy 4 - więc albo Wy wchłoniecie, albo Was wchłonął'
              myślałam, że facetowi para buchnie z uszu i mnie zaraz pobije

proszę, powiedz mi, czy ja miałam rację?
              czy poprostu niechcący wlazłam mu na źle pojęte ambicje?

wybór wciąż przede mną, i szczerze mówiąc brałam pod uwagę ranking
            • magdalaena1977 Re: fundusz emerytalny 08.02.08, 14:08
              advancia napisała:
              > Biorąc pod uwagę fakt, że pokolenie obecnych mniej więcej trzydziestolatków
              > może liczyć na emeryturę nie wyższą niż 40-50% obecnej pensji,
              Dlaczego ?
              Jak przewidujesz sposób obliczania emerytur za 30 alt ?
              • advancia Re: fundusz emerytalny 11.02.08, 13:53
                Przede wszystkim uciekałabym, gdzie pieprz rośnie od OFE, które są sprzedawane
                przez osoby oczerniające inne fundusze. To obrzydliwy chwyt poniżej pasa,
                niezgodny z zasadami etyki. Niestety nie wszystkie firmy dbają o staranny dobór
                osób, które sprzedają ofertę.
                Myślę, że najuczciwiej można zaprezentować swoje OFE poprzez pokazanie zalet i
                korzyści, które będzie miał klient. Wyniki są ważne, ale równie istotne (jak nie
                ważniejsze) jest to, o czym pisałam wcześniej: serwis. Nie jest sztuką zapisać
                do OFE pół swojego miasta, sztuką jest na przykład pomóc tym osobom zrobić
                porządek z ich starym OFE, pokazać, gdzie i jak mają szukać "zgubionych"
                składek, etc.

Przewidywana wysokość naszych przyszłych emerytur to nie są moje przemyślenia.
                Takie są prognozy specjalistów, którzy biorą pod uwagę liczbę osób, które w
                czasie, gdy my przejdziemy na emeryturę będą w wieku produkcyjnym. Chodzi o to,
                że na nasze emerytury nie będzie miał kto pracować...
                Ostatnio w gazecie pisano o tym, że ZUS zgubił składki kobiet, które niedawno
                przebywały na urlopach macierzyńskich. Strach myśleć, że nas może spotkać to samo.
                Dlatego warto już w tej chwili pomyśleć o zabezpieczeniu swojej przyszłości i
                wybrać dobry program iwestycyjny, dzięki któremu nasza emerytura będzie na
                przyzwoitym poziomie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka