Forum Zdrowie Uzależnienia
ZMIEŃ
      emocje

emocje

(9 wyników)
    • Jestem chory emocjonalnie. Czasem nie mogę usiedzieć na miejscu, jeśli mam coś do załatwienia, chcę to na już i na teraz. Nawet jeśli jest to nielogiczne, niemądre i głupie. A może jestem głupi, a ciągle uważałem się za mądrego. Może jestem zupełnie inny niż zawsze myślałem. Czasem myślę, że jestem małym rozwydrzonym dzieciakiem. Raz jestem przesadnie lepszy, a raz gorszy od innych. Być może jestem oderwany od rzeczywistości. Myślałem, że w nowym życiu nigdy nie popełnię żadnych błędów, widoc...
    • Mam taki problem: mieszkam z "przyjacielem" - od ok. 9 lat , który nie potrafi panować nad swoimi emocjami i urządza awantury -dzieje się to codziennie rano , a rozkwita w dni wolne - np. w niedziele .Tematów do awantur nie brakuje(on jest pedantem ) i zawsze znajdzie się kilka , dla niego bardzo istotnych , dla mnie błahych (n.p. nie skompletowane skarpeki w szufladzie , brak zapaliczki na swim miejscu.. etc ..) .Nie moge tak żyć dalej .Po takich awanturach czuję się strasznie zd...
    • a nie szkoda to Wam czasu i zdrowia na takowe kłótnie i spory?
    • Mysle, że to pytanie zasługuje na osobny wątek. Trzeźwość jako postawa polega na tym, iż nie ulegamy alkoholowi (jak i zresztą innym substancjom), nie zaspokajamy dzięki niemu lub poprzez niego żadnych istotnych potrzeb emocjonalnych i społecznych, nie traktujemy jako pośrednika w rozwiązywaniu problemów. Ten rodzaj trzeźwości łączy się w moim mniemaniu ze zjawiskiem zwanym potocznie "trzeźwym myśleniem". Ktoś, kto myśli "trzeźwo", myśli w sposób dociekliwy, pozbawiony uprzedze...
    • Rozumiana przeze mnie, trwała, dojrzała i prawdziwa trzeźwość, na pewno nie wynika ze strachu przed alkoholem. Moja trzeźwość jest rezultatem satysfakcjonującego stylu życia, stałego rozwoju osobistego i umiejętnego pomagania w jej osiąganiu innym. Odwrotność w tak rozumianej trzeźwości widzę nie tylko w samym piciu alkoholu, lecz także w braku równowagi emocjonalnej i duchowej, nieuporządkowaniu w myśleniu i wyznawanych wartościach, braku cierpliwości, unikaniu kontaktu z rzec...
    • nawrót(25)

Nie pije 5 lat. Do niedawna na różowej chmurce, z zapałem, radością, chciałam budowac życie i zmieniać świat. Wokół mnie pełno ludzi, przyjaźni, miłości, zadań, planów, a niekiedy małych marzen. Jednym słowem przykład że można, gdy się chce. Wiem co schrzaniłam i gdzie sie udać. Wiem do kogo się zwrócić i jak sobie pomóc. Ale coś sie popsuło. Mam stany depresyjne. Heroiczne jest wstanie z łóżka. Są dobre dni, są tez takie jak dziś: rano się nakręciłam złością na sąsiada i nie mog...
    • Mam pytanie... Czy wszyscy w rodzinie , w której istnije problem związany z alkoholem są współuzależnieni... Czy może być tak , że w rodzinie jedno dziecko bedzie miało objawy DDA a inne nie... Od czego więc zleży,że jedni się współuzaleźniają i mają trudności w akceptacji siebie i trudności w życiu, inni cały ten proces przechodzą bezboleśnie.. Czy można być tylko trochę współuzależnionym ?? Czy płeć ,wiek, wykształcenie ,cechy osobowościowe mają znaczenie ???
    • zycie z hazardzistą forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=34080
    • Nowoczesna miejska cywilizacja przemysłowa wprowadziła zasadnicze zmiany w życiu ludzkim. Rozbiła tradycyjne wspólnoty, rodząc izolację między ludźmi, a – dzięki gospodarce rynkowej – konkurencję między nimi. Demokracja upowszechniła konflikty – postaw, wartości, programów, idei oraz interesów. Rynkowe media skierowały uwagę ludzi na negatywne aspekty rzeczywistości na konflikty i przestępstwa oraz afery powodujące strach. Edukacja masowa położyła nacisk na ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się