francja

(26 wyników)
  • Jako ciekawostka, 20 najczęściej nadawanych imion męskich we Francji, za Carnet des Prenoms, Le Figaro Rok 2008, od najczęściej nadawanych: 1. Alexandre 2. Louis (Ludwik) 3. Gabriel 4. Antoine 5. Arthur 6. Paul (Paweł) 7. Victor 8. Augustin (Augustyn) 9. Gaspard 10. Oscar 11. Jean (Jan) 12. Raphael 13. Stanislas 14. Adrien 15. Arthus 16. Edgar 17. Hippolyte 18. Martin 19. Pierre 20. Timothee
  • Tutaj imiona typu Jessica nie wzbudza kontrowersji, aczkolwiek sa to imiona dzieci z biedniejszych dzielnic. Szokuje mnie natomiast francuska wymowa tych imion, ktora czasami moze byc bardzo nieprzyjemna dla ucha ( nie mam polskiej czcionki wiec "z z kropka" pisze jako "rz"): Wezme przyklad z takich imion, bardzo czesto nadawanych: Jessika, Jenifer, Jordan, James czy Jason Nie wiem dlaczego rodzice nadaja amerykanskie imiona pociechom zeby pozniej nazywac je: Rzesika, Rzen...
  • pierwsze dwa tygodnie grudnia, Francja, ok. 80-90 km od Paryża ale region poza ile de France (czyli stosunkowo mało cudzoziemców i maghrebinów). Wypisane z gazety, podaje tylko imiona - bez nazwisk, pisowania oryginalna, uwzglednione akcenty i inne znaki nadliterowe. [b]Urodzenia[/b]: Maëva Timéo (2 razy) Brice Lino Emmy Mathis Lexie Acyl Alycia Yann Elie Ethan (2 razy) Evan Angel Maylisse Marion Eliah Lucile Lukas Walis Faustine Warrick Khadija Nolan Luke Joseph ...
  • Zainspirowała mnie Lotka :) Podoba mi się polska Klotylda i francuska Clothilde też brzmi słodko. Jak to imię odbierane jest we Francji? Jak z popularnością?
  • Natrafiłam w Internecie na bardzo ciekawy tekst dotyczący mody imienniczej we Francji. Jest to właściwie (chyba) recenzja książki o tej tematyce, ale z całą masą ciekawostek na temat imion. Niżej przytaczam moje tłumaczenie (trochę niedokładne, bo zależało mi głównie na przekazaniu informacji ;), mam nadzieję, że nie ma jakichś większych błędów, ale jeśli coś zrozumiałam na opak, proszę o poprawki :). === Imię Lola, zdrobnienie hiszpańskiego Dolores, weszło do Top20 najczęści...
  • Znalazłam taką stronę: www.prenoms.com/v2/services-prenom/top-des-prenoms.asp ...i mamy tu: Imiona żeńskie: Imiona męskie: 1. Léa Lucas 2. Manon Théo 3. Emma Thomas 4. Chloé Hugo 5. Camille Maxime 6. Océane Enzo 7. Clara Antoine 8. Marie Clément 9. Sarah Alexandre 10. Inès Quentin Nowością u dziewczynek j...
  • Jeśli tak, to jak,bo np. w Hiszpanii dodaje dię końc ówkę-ito/-ita.A jak to jest z Francją, Czy zdrabnia się jedynie przez dodanie słowa "petit"/"petite"?
  • Rok 2008, za Le Carnet des Prenoms, Le Figaro 1. Victoire 2. Camille (Kamila) 3. Heloise 4. Marie 5. Chloe 6. Apolline 7. Capucine 8. Louise 9. Manon 10. Sixtine 11. Violette 12. Alienor 13. Alix 14. Clemence 15. Diane 16. Esther 17. Felicie 18. Jeanne 19. Rose 20. Victoria
  • Alpes - Maritimes: 1. Enzo - 133 2. Theo - 132 3. Thomas - 106 4. Lucas - 104 5. Alexandre - 102 6. Nicolas - 94 7. Hugo - 88 8. Maxime - 85 9. Rayan - 69 10. Matteo - 69 1. Lea - 118 2. Emma - 118 3. Manon - 97 4. Ines -81 5. Chloe - 79 6. Oceane -73 7. Eva - 70 8. Carla - 70 9. Marie - 68 10. Clara - 66 Zestawienie dotyczy 2007 roku, ale z tego co obserwuje preferencje sie nie zmienily. Ladne, nieladne ?
  • Czy w każdym z tych państw jest odbierana tak samo?Dziwacznie czy nawet dobrze?A co z wymową i pisaniem?Bo mała Ada(nie Adrianna,Adriana) córka Polki i Amerykanina mieszkających w Londynie,często przebywających w Paryżu i Hawr przyjdzie na świat już za tydzień.Co myślicie o tym imieniu na podanych wyżej warunkach?.Do Polski i Ameryki jeżdżą bardzo często.A Ada to piękne imię!
  • Nie wiem czy był już podobny wątek (mi nie udało się znależć). Interesuje mnie jak imiona popularne w Polsce są odbierane za granica. Chodzi mi głównie o takie imiona które są obecne zarówno u nas jak i w innych krajach np. Weronika, Wiktoria, Julia, Agata, Jakub itd. Zainteresowało mnie to jak przeczytałam, że we Francji imię Michelle jest już niemodne i odbierane podobnie jak u nas np. Bożena. Ciekawa jestem jak jest z innymi imionami. Może ktoś wie coś na ten temat. Z góry dziękuję.
  • Witam, jestem po zaplodnieniu in vitro i zabaczylam dzis dwie kreseczki na tescie. Poniewaz mialam implantowane dwa zarodki wiec szansa na urodzenie dwojki jest duza ( czego bardzo sobie zycze bo juz mam 37 lat i lecze sie na bezplodnosc od 10) Kwestia imion, umowilismy sie z Mezem ( Francuzem) ze wybierzemy imionka [b]Laura[/b] i [b]Goran[/b] ( nie prszeszkadza nam francuska wymowa "lora", bedzie "lora" w szkole i Laurka u rodziny w Polsce) Goran to ulubione imie mojego meza, troszeczke m...
  • Dahlia?
  • Kochane dziewczyny, Dostalam dzisiaj karteczke z powiadomieniem o narodzinach coreczki znajomych. Dziewczynka urodzila sie we Francji, w rodzinie Polakowi ma na imie Madisson. Znajomi sa we Francji tymczasowo, maja jaz nastoletniego syna Piotra i buduja dom w Polsce. Nie zamierzaja zostac we Francji na dluzej. nazwisko maja typowo polskie, dosc popularne, na lirere "W", konczaca sie na "ski/ska" Ciekawi mnie taka kwestia, jak imie Madisson bedzie odbierane w Polsce? Jako oryg...
  • Nietypowe(10)

Witam! Mam do Was Kochani taką nietypową prośbę.Potrzebuję jak najwięcej i oczywiście jak najładniejszych imion zarówno dla chłopca jak i dla dziewczynki z: Ameryki(Anglii) Francji Australii Hiszpanii również Portugalii wiem,że to dziwna prośba ale nie jestem w stanie dać sobie rady z wyborem imion dla moich bohaterów.Polonistka zadała nam taką pracę by napisać można rzec nowelę na dowolny temat.Ja wybrałam życie rodzinne nastolatek w różnych częściach świata.Proszę Was o pomoc i z góry ...
  • Mam dylemat i w zwiazku z tym prosze o pomoc... Mieszkam we Francji, moj maz jest Francuzem i za niecaly miesiac ma przyjsc na swiat nasz synek. Oboje z mezem chcielibysmy dac dziecku polskie imie, ktore wymawia sie w obu jezykach tak samo. Nie ma wiec mowy o imionach typu: Krzysztof, Wojciech czy Grzegorz, bo sa nie do wypowiedzenia przez Francuzow :-) Stanelo wiec na Antku, ale wlasnie zapisanym w dokumentach jako ANTEK (nie Antoni, bo to podoba nam sie juz mniej). W dodatku fr...
  • W wywiadzie z pisarką francuską Anną Gavaldą we wczorajszych "Wysokich Obcasach" natknęłam się na takie pytanie "Ma Pani dwoje dzieci - dziesięcioletniego Louisa i sześcioletnią Félicité. Jaką Pani jest matką?". Louis to Ludwik, imię "stare" powracające we Francji, Félicité to Felicyta, imię poniżej 2 tys. nadań, niewątpliwie również stare. Miałam również okazję zetknąć się z innymi dziećmi ludzi niewątpliwie należących do ścisłych elit, i była to sześcioletnia Domitille (Domicela...
  • Od kilkunastu lat mieszkam we Francji i nosze francuskie nazwisko zaczynajace sie na litere "E". Szukam krotkiego, najchetniej 5-literowego imienia dla synka. Chcialabym, zeby imie wymawialo sie w ten sam sposob po polsku i francusku, no i zeby bylo rzadko nadawane w obu krajach. Ufff, troche to skomplikowane, dlatego licze na Wasza pomoc :-) Napiszcie rowniez, co myslicie o ponizszych imionach: Anton (nie Antoni) Bazyl (nie Bazyli) Eliot Izaak Enzo
  • Pisze posta po rozmowie z kolezanka, Polka, mieszkajaca we Francji od 5 lat. Dowiedzialam sie ze jest w ciazy i ze prawie juz wybrala imiona dla dziecka: Lisa dla dziewczynki, Enzo dla chlopca. Probowalam ja przekonac do Lizy ( przez "z"), wydaje mi sie ze lepiej przyjeloby sie w Polsce a we Francj wymowa taka sama... Enzo jest w pierwszej dziesiatce imion dla chlopcow, ale tez nie wiem jak odbierane byloby w Polsce... Kolezanka konczy studia ( jeszcze rok), maz Polak, dziecko urod...
  • Kochane,podpowiedzcie jakies miedzynarodowe imie coby tak samo brzmialo po francusku i polsku ,do krotkiego nazwiska 6 literowego. Dziekuje z gory !!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.