francja

(238 wyników)
  • Ile psów może mieć jedna rodzina we Francji - pytam, bo nie wiem, czy się przeprowadzać, czy zostać w Polsce.
  • Witam serdecznie, W tym roku chciałabym wyjechać do Francji niestety kompletnie nie orientuję się w cenach tam panujących. Interesują mnie głównie koszty mieszkania i podstawowych produktów. Interesuje mnie również dostępność polskich produktów. Może znacie jakieś produkty i marki godne polecenia??
  • Witajcie, we wrzesniu bede matka chrzestna chlopczyka 1.5 rocznego we Francji. Mam problem z prezentem....chcialabym polaczyc tradycje polskie z francuskimi- czyli pamiatka chrztu, ale niekoniecznie np. swiete obrazki czy lancuszek z krzyzykiem. Co mozna by kupic na prezent, zeby bylo elegancko? Dzieki za wszystkie sugestie.
  • Zawodowo jeżdże po całej Europie i ostatnio zdarzyło mi się troche pokrążyć po Francji. Jest tak wyjątkowo dużo autostopowiczów, podobnie jest tylko chyba w Europie wschodniej, we Włoszech i w krajach Beneluxu... Pewnie moja próbka jest za mała, żeby jakieś ogólne teorie wysnuwać ale w krajach Beneluxu są to głównie młodzi ludzie, we Włoszech zaś emigranci i robotnicy, podczas gdy we Francji wydaje się że stopem jeździ cały przekrój społeczeńśtwa... Ostatnio wiozłem uniwersyteckieg...
  • Od 6 lat mieszkam i pracuję we Francji. Jestem tzw. rezydentem. Wcześniej jeździłem na polskich tablicach rejestracyjnych i radary "były mi niestraszne". Od dwóch lat jeżdzę na francuskich tablicach i niestety mandaty za przekroczenie dopuszczalnej szybkosci przychodzą. Płacę "od ręki" przez internet ale nie wiem jak to jest z punktami? Czy we Francji są wogóle punkty za nierespektowanie przepisów drogowych? Czy dotyczą także rezydentów? Jeżeli macie wiedze na ten temat, podzielcie się pro...
  • Hej! Jakie znacie imiona niemieckie najbardziej popularne we Francji? Tak jak u nas Klaus, Helga, Helmut itp. pierwsze przychodządze do głowy, najbardziej typowe. Z góry dzięki za pomoc:)
  • ktos probowal? czy jest to mozliwe? w jakiej wysokosci odbiera sie wtedy zasilek w PL?
  • Witam na żabolubnym forum :) Mam pytanie odnośnie przyznawania tytułu profesora we Francji - czy nominacje profesorskie są przyznawane we Francji osobiście przez prezydenta tak jak w Polsce czy obowiązuje jakiś inny sposób nominowania? Orientuje się ktoś?
  • Hej :) Mam pytanko - orientuje sie moze ktos, jak wyglada rynek pracy we Francji? Ciezko jest znalezc prace Polakowi? Jestem po studiach - filologia germmanska, czy mam szanse znalezienia pracy adekwatnej do mojego wyksztalcenia? Np jako nauczycielka jezyka niemieckiego? Bede wdzieczna za kazda nawet najmniejsza informacje. Pozdrawiam goraco Marta (Wroclaw)
  • Bo tak się składa, że w ramach studiów muszę wybyć do Francji na parę miesięcy - albo na Erazmusa, albo na kurs do Aliance, albo po prostu do pracy. I z finansowych przyczyn najbardziej leży mi opcja nr 3. I tu pada pytanie: w Szkocji pracuję dla takiej agencji zwanej Driver Hire - wypożyczalnia kierowców. Zastępstwa, nadprogramowe kursy - takie tam. Czy takie instytucje są popularne we Francji? (Bo wiem, że np. w Polsce nie). Drugie pytanie: wiem, że we Francji wymagają czegoś...
  • Dzien dobry, Dostalam sie na lettres modernes do Francji, bardzo interesuje mnie ten kierunek, jednak jest jedno ale... w przyszlosci chcialabym zostac tlumaczem przysieglym, aly moc zdawac egzamin pozwalajacy wykonywac ten zawod jednym z warunkow jest wyksztalcenie wyzsze filologiczne i moje pytanie brzmi czy lettres modernes traktowane jest jako filologia i czy nie bedzie z tym problemow? A drugie pytanie, to czy we Francji tak jak w Polsce na kazdym kierunku jest logika? I czy aby dost...
  • wiem, ze we Francji zadania policji podzielone są na trzy urzędy, Police nationale która podlega Ministerstwu Spraw Wewnętrznych, Police municipale, podlegająca burmistrzom poszczególnych powiatów oraz Gendarmerie Nationale podlegająca Ministerstwu Spraw Obrony. ale mam watpliwosci kto jest odpowiednikiem: 1. komendanta glownego np w stopniu generala 2. komendanta wojewodzkiego policji np. w stopniu generala lub pulkownika 3. komendanta powiatowego policji np. w stopniu pulkownika...
  • dostałam ofertę pracy tymczasowe w ekskluzywnym butiku na Avenue Montaigne w Paryżu ale z tego wrażenia nie spytałam się jakie jest wynagrodzenie a jest to praca na cały etat może ktoś się orientuje ile taka sprzedawczyni zarabia ?
  • podczas wakacji bede pracowal u znajomych we Francji/mam taki zamiar/. bedzie to praca legalna. znajomi przekazali mi, zebym uzyskal w Polsce - jak to nazwali - "un certificat de travail". mozecie podpowiedziec o co tu moze chodzic? i jakie jeszcze ewentualnie zaswaidczenia bylyby niezbedne? np badania lekarskie? dzieki
  • witam mam pytanie, w jaki sposob nalezy dzwonic z numeru stacjonarnego we Francji na komorke polska? Mysle o nastepujacych mozliwosciach: 00 48 0 502 123 123 00 48 502 123 123 mam watpliwosci co do tego zera, bo wlasnie w Polsce dorzuca sie 0 jesli dzwonimy ze stacjonarnego na komorke i nie wiem czy podobnie jest we Francji? dziekuje z gory pozdrawiam Iwona
  • Polacy we Francji i ślady po nich, wczoraj i dziś W sobotę mam ważną olimpiadę (ustną) i to jest jeden z tematów, ale jak na razie z sugerowanej bibliografii znalazłam tylko jedną książkę (Polska - Francja, więzi odległe i bliskie). To opracowanie sięga do roku 1975, a ze współczesności zostają mi marne pod tym względem stronki polonijne... Czy ktoś mógłby zrobić choćby króciutki i prosty wykład o pozostałych 30-stu latach? Np. jakie są najważniejsze działania Polonii, kto ostatnio ...
  • Jak wygląda cenowo depilacja woskiem w tym pięknym kraju ? Dziękuje z góry za odpowiedzi
  • Wiem wiem,temat wałkowany już na forum.Mam pytanie-za 2 lata zdaję maturę dwujęzyczną.Po niej mam papier o znajomości francuskiego.W Polsce niewiele mi to daje.Jak zabrać się do szukania studiów we Francji?Interesuja mnie studia humanistyczne,uczelnie z systemem stypendialnym itd.Macie jakieś dośwaidczenia?Z góry dzięki!
  • Czy ktoś może brał ślub cywilny w merostwie we Francji? Na pierwszy rzut oka wyglada trochę skomplikowanie...
  • hejka. okolo 10 lat temu mialem tel do znajomych z francji. byl to nr 99 62 89 xx. teraz staram sie wybrac ten numer i nijak nie moge sie dodzwonic. wyglada na to, ze wybieram bledny numer. nie orientujecie sie, czy nie trzeba dodac jakiejs cyfry? wdzieczny za pomoc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się