francja

(39 wyników)
  • Witam! Jestem młodą samotną mamą i ponieważ w kraju nie bardzo udało mi się poukładać życie coraz częściej myślę o wyjeździe właśnie do Francji. Problemem jest tylko to ,że w Paryżu nie znam absolutnie nikogo i nie mam pojęcia czy sama z dzieckiem w ogóle tam sobie poradzę (w znalezieniu pracy ,mieszkania ,przedszkola itp). Będę wdzięczna za każdą radę i informację.
  • Po 20tu latach mieszkania w UK planuje przeprowadzke do Francji. Jestem wiec przyzwyczajona do zycia na emigracji. Jak oceniacie zycie we Francji, jako Polacy? Jak sie Wam tam mieszka? Czy latwo lub trudno zintegrowac sie z Francuzami? Bede wdzieczna za szczere wypowiedzi.
  • Mieszkamy obecnie z mezem w UK i oboje skonczylismy angielskie prawo. Ja obecnie wychowuje dzieci (ale zamierzam wrocic do pracy!) natomiast maz wlasnie konczy training contract z dobra mdzn firma prawnicza i we wrzesniu 2010 bedzie wykwalifikowanym solicitor. Chcielibysmy przeprowadzic sie z rodzina do francji (uk ceny i standard zycia nas frustruja!) tylko nie jestesmy pewni jak szukac legal pracy dla brytyjskiego prawnika. Maz mowi malo po francusku wiec musialaby to byc fi...
  • sluchajcie, czy mozna tak po prostu przeniesc sie do francji? na jaka prace mozna liczyc? studiuje arabistyke, zrobie licencjata w pl, dokonczyc chce w londynie, do tego czasu chce tez opanowac francuski na komunikatywny poziom. na co moge liczyc jesli bede chciala pozniej przeniesc sie do francji?
  • Czy moze mi ktos poradzic gdzie we Francji moge wynajac fajny maly dom na wakacje z dziecmi (blizniaczki)? Male miasteczko, wies, gdzie mozna pospacerowac, z ogrodem? Blisko do jakiejs jadlodalni? Szukam stron internetowych tez gdzie takie domki male wiejskie, gospodarstwa agroturystyczne sa. Nie szukamy wygod wielkich. Nie musi byc basen. :) Raczej nie stawiamy na opalanie sie. A w Paryzu? Co mozna robic z takimi malymi dziecmi w Paryzu? Czy resturacje sa przychylne dzieciom? ...
  • Pytanie mam ;-)do bardziej doświadczonych stażem, bo nieco się pogubiłam. Jak to w końcu jest : czy mieszkając i pracując we Francji, w firmie francuskiej, muszę zapłacić także podatek w Polsce? Przed wyjazdem z PL w US mówili, że muszę się wymeldować, jeśli mam tego nie robić, ale wtedy to była trochę abstrakcja...wiem, że jeszcze dużo czasu i okres wakacyjny a nie podatkowy ale chętnie poznam odpowiedź. Z góry dziękuję wszystkim zaglądającym i odpowiadającym. Magda
  • Witam Nie moge nigdzie doszukac sie (moze zle szukam) informacji dotyczacej sposobu rozliczenia podatku przez obywatela RP pracujacego legalnie we Francji zatrudnionego przez firme francuska z siedziba we Francji. Czy obowiazuje nadal stara umowa o unikaniu podwojnego opodatkowania (z dnia 20 czerwca 1975 roku) czy sa moze jakoes nowe regulacje prawne w tej sprawie po wejsciu RP do Uni. Bede wdzieczny za info. Pozdrawiam
  • Witam wszystkich, Gdzie spedzacie swieta, we Francji czy w Polsce? Jak laczycie tradycje polska z francuska? --- marabut
  • Witam!Zamierzam przeprowadzic sie z Anglii w rejon paryski,podjac legalna prace,znalezc mieszkanie itd.Mieszkam tu 4 lata,mam rezydenta,prosze o jakiekolwiek podpowiedzi co do spraw zwiazanych z zalatwieniem mieszkania(jakie dokumenty sa wymagane itp),o jakie dokumenty bede musial sie starac w zwiazku z checia zamieszkania we Francji na dluzszy okres(kilku lat)Prosze o linki z przydatnymi informacjami.Czy to ze mieszkam w Anglii ulatwi mi cos w zalatwianiu tych wszystkich spraw?...
  • jestem studentka IV filologii francuskiej w poznaniu i mam juz tytuł licenjata ze wzgeldu na sytuacje finansowa jestem gotowa przerwac studia i pracowac we francji nie mam za bardzo preferencji moze byc praca w sklepie jako sprzedawca czy do wypakowywania towaru czy na kasie czy w hotelu w recepcji czy jako pokojowka czy do sprzatania czy cos innego najbardziej marzylaby mi sie praca legalna wraz z placa rowna smic.. we francji bylam juz 4 razy w trzy w paryzu bylam wolonatariuszka w or...
  • Szukam osoby do współpracy przy portalu o Francji. Jeśli potrafisz ciekawie pisać o Francji i/lub jej stolicy daj znak. Jeśli na dodatek interesujesz się Paryżem (kultura, turystyka, itp.) - wyślij maila jeszcze dziś. Proszę o kontakt na priva – u r l e p o p @ w p . p l
  • Możecie coś polecić? Który operator jest najtańszy? I nie ma takich głupich doładowań kilkunastodniowych jak w Orange? Dzięki, pozdr
  • Czy jestescie zainteresowani, czy bedziecie brac udzial w wyborach ? A jesli tak to kogo widzicie na miejscu Chirac'a.
  • hej, wybieram sie pod koniec czerwca ( za tydzien) do francji... zastanawiam sie czy zdarze z formalnosciami..;/. chodiz mi o ubezpieczenie. jestem studentka i mam miedyznarodowa karte ISIC, czy to wystarczy? czy warto cos dokupic? a poza tym jak jest z platnosciami i popularnoscia karty VISA?? czy wrato zmienic na maestro?? jak sobie radziliscie? a telefon? zdejmowac simlocka i kupic nowa karte na meiscu czy sobie darowac? jejj, jakie to dlugie, ale moje watpliwosci chyba dluzs...
  • hej, wybieram sie na wakacje do francji i mam pytanie - czy dostane ekologiczne jedzenie sloiczkowe dla dzieci typu hipp, holle? dzieki za odpowiedz pozdrawiam magda
  • Czy w szkołach francuskich (podstawówki, gimnazji) dzieci mają wakacje pomiędzy wakacjami letnimi a świątecznymi ? To znaczy tak w paździeniku listopadzie ? Pozdr magda
  • witam was mieszkam juz od wielu lat za granicami Polski i jakos nie spotkalam wielu polakow. Czy ktos z was mieszka w okolicach starsbourga? Ja jestem z Selt, to jest kolo garnicy z Niemcami. Odezwijcie sie Pozdrawiam polonie Iwona
  • Jakie dokumenty musze zdobyc, zeby moc zawrzec umowe o prace, z osoba ktora chce mnie zatrudnic w charakterze opiekunki do starszej osoby.Chce pracowac legalnie. Posiadam ubezpieczenie w tutejszej "kasie chorych". Z gory dziekuje za podpowiedz- gdzie i po jakie dokumenty powinnam sie udac.
  • Ja: pracuje w mediach i znam jedna Polke, ktora pracuje na wysokim stanowisku. Reszta dziewczyn siedzi w pieluchach. Nie mowie, ze to zle, czy nie krytykuje, tylko uwazam, z w Paryzu stosunkowo trudno miec prace odpowiadajaca polskiemu wyksztalceniu. Smiem twierdzic, ze trudniej niz w Londynie. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się