francja

(24 wyniki)
  • wyborcza.pl/1,86692,9222468,Francja_szantazowala_Polske_w_sprawie_Rosji_.html Coraz ciekawiej się, cholera, robi..
  • Czołem:) Dzis nasi dzielni piłkarze ręczni pod wodzą Pana Bogdana Wenty zmierzą sie z piłkarzami ręcznymi Francji. Po poprzednim, wygranym horrorze z Czechami, biało-czerwoni są już w najlepszej czwórce mistrzostw Europy. Ale dzisiejszy mecz wcale o pietruszke nie jest: "Awans do półfinału mistrzostw Europy jest już pewny, ale Bogdan Wenta zapowiada, że drużyna chce z Francją wygrać. Transmisja w Polsacie o 20.30. Pół godziny po zakończonym meczu z Czechami do Bogdana We...
  • Czołem:) Za dwa i pół miesiąca piłkarska Europa wstrzyma oddech. 16 najlepszych drużyn Stargo Kontynentu stanie do wielkiej batali o mistrzostwo Europy w piłce noznej. Po raz pierwszy, odkąd istnieje turniej, pojawi się na nim nasza reprezentacja pod wodzą holenderskiego „maga” Leo Beenhakkera. Zanim jako kibice wtopimy się w telewizyjny ekran, żeby podziwiać największych wirtuozów futbolu, warto cofnąć się w czasie i prześledzić dotychczasową historie mistrzost...
  • Francja likwiduje nielegalne obozowiska romskich imigrantów i wydalania ich do krajów pochodzenia - głównie Rumunii i Bułgarii. Romowie, którzy zostali już deportowani, nie pozostawiają jednak złudzeń: - Wkrótce wrócimy do Francji - obiecują. - Akcja deportowania Romów budzi powszechne kontrowersje. Przeciwnicy porównują ją do akcji wysiedlania Żydów i twierdzą, że doprowadzi ona do wzrostu nastrojów ksenofobicznych. CNN w obszernym reportażu przedstawia sytuację wydalanych Romów...
  • Trzy osoby zginęły, a 15 zostało rannych w wypadku polskiego autokaru, który wywrócił się w środę rano na zjeździe z autostrady na parking koło Dunkierki w północnej Francji. Większość poszkodowanych opuściła już szpitale we Francji i Belgii, dokąd ich przewieziono. Polska prokuratura wszczęła śledztwo w tej sprawie. Według francuskiej policji, przyczyną wypadku była nadmierna prędkość w złych warunkach atmosferycznych - padał bardzo duży deszcz. fakty.interia.pl/raport/odwolanie_l...
  • Francuskim lekarzom wolno będzie przerwać "uporczywe podtrzymywanie życia" pacjenta, jeśli taka jest wola chorego i jego rodziny Nowe prawo przegłosował w środę pod całonocnej sesji francuski Senat, wcześniej zrobiła to już izba niższa. Francja nie poszła w ślady Holandii i Belgii, gdzie ciężko chorzy mogą wystąpić o medycznie wspomagane samobójstwo. Francuska ustawa jest bardzo ostrożna i wyraźnie odcina się od legalizacji eutanazji. Również francuski Kościół katolicki nie stawiał us...
  • We Francji rozwija się nowy trend - świętowanie rozwodów. W kraju, w którym rozwodzi się co drugie małżeństwo, wiele osób chce odpowiednio uczcić ten szczególny dzień w ich życiu. Istnieją już specjalne firmy zajmujące się obsługą przyjęć, które wyspecjalizowały się w przygotowywaniu rozwodowych party. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,74419,3833284.html
  • Naczelny rabin Polski: [i]Ludzie z zachodu Europy często wykazują się wręcz olbrzymią ignorancją. Program BBC był skrajnie nieprawdziwy. To sytuacja Żydów na Zachodzie staje się trudniejsza - mówi „Rz". Dodaje, że zdecydowanie bardziej woli żyć w [b]Polsce, która jest bardziej tolerancyjna[/b], niż we Francji i innych krajach, które zapomniały już, co to słowo oznacza.[/i] www.rp.pl/artykul/27,886905-Kto-naprawde-bije-Zydow.html Cios poniżej pasa dla pragnących usilnie zrobić z...
  • Według częściowych rezultatów, przekazanych przez francuskie MSW, po sprawdzeniu blisko 86 proc. głosów, konstytucja UE została odrzucona przez 55,96 proc. francuskich wyborców. Za jej przyjęciem głosowało 44,04 proc. info.onet.pl/1104873,12,item.html Oj, będzie kryzys.
  • W 1991 roku jechałem do Francji na wakacyjną wymiane studentów. Oni do nas - nie wiadomo po co - a my do nich, zbierac korniszony. Zanim dotarłem na francuskie zadupie - dokładnie zadupie, bo to było miejsce zapomniane przez Boga i ludzi - przejechałem przez Niemcy, Belgie, Holandie. I byłem zszokowany, że jedyny stepel w paszporcie dostałem na granicy .....polsko-niemieckiej. W pozostałych państwach - według paszportu - nie byłem. I teraz juz tak będzie: "Koniec z kolejkami...
  • "Sensacyjna rekonstrukcja rządu we Francji Większe niż się spodziewano są zmiany w rządzie francuskim, zapowiadane przez prezydenta Nicolasa Sarkozy'ego po zwycięskich dla jego partii wyborach europejskich. Kilka nominacji stało się sensacją polityczną we Francji. Największą sensacją jest oddanie teki ministra kultury w ręce Frederica Mittterranda, bratanka ostatniego lewicowego, prezydenta Francji. Frederic Mitterrand, realizator filmowy, autor telewizyjnych programów ...
  • Joanna d'Arc po serii zwycieskich bitew, jakie stoczył o wolnośc Francji, dostała sie do niewoli Burgundczyków. Ci sprzedali ja Anglikom. Odbył sie proces, w którym Dziewica Orleańska oskarzona została o czary i skazana na spalenie na stosie. Wyrok wykonano 30 maja 1431 roku na starym rynku w Rouen. Szczątki Joanny d'Arc wrzucono do Sewkany.
  • Czołem:) Dziś o godzinie 13 poznamy 105 laureata literackiej Nagrody Nobla. "Nazwisko 105. zdobywcy literackiej Nagrody Nobla poznamy dziś o 13. Chwilę później rozpocznie się wyścig po jego książki, bo żaden laur nie ma takiej siły promocyjnej. Tak było z ubiegłoroczną laureatką Doris Lessing, która w Polsce nie zdobyła sobie szerokiego grona czytelników. Z jej triumfu najbardziej ucieszył się Państwowy Instytut Wydawniczy. Oficyna opublikowała wcześniej dwa tytuły tej a...
  • Aktorki Krystyna Janda i Maja Komorowska zostały uhonorowane francuskim Orderem Sztuk i Literatury. Uroczystość odbyła się w poniedziałek w rezydencji ambasadora Francji w Warszawie. Wzięła w niej udział małżonka prezydenta RP Anna Komorowska. Ambasador Francois Barry Delongchamps wyjaśnił, że Order Sztuk i Literatury jest przyznawany osobom, które "wyróżniają się poprzez swoją działalność artystyczną lub literacką oraz tym, które mają szczególny wkład w propagowanie sztuki i literatury ...
  • Francja chce zakazać muzułmankom wychodzenia na ulice w nikabach i burkach, bo ich noszenie łamie zasady państwa laickiego i "uwłacza godności kobiety". Muzułmanie szykują gęste protesty. Równie dobrze mogliby postulować ogólnonarodowy zakaz chodzenia w mini... W czasie Zgromadzenia Narodowego w Wersalu 23 czerwca Nikolas Sarkozy powiedział: "Burka nie jest już mile widziana na terytorium Republiki Francuskiej! Kobiety, które zmusza się do jej noszenia są odcięte od życia społecznego...
  • Ponad połowa z 800 tys. Polaków mieszkających w Wielkiej Brytanii, nie pracuje albo nie płaci podatków. Przyjeżdżają na Wyspy, a później ściągają całe swoje rodziny i próbują otrzymać możliwie jak najwięcej zasiłków i świadczeń - informuje "Daily Star". Każdego roku rodzice-emigranci pobierają 33 mln funtów zasiłków na dzieci. Przykładowo Polak, który ma troje dzieci może starając się o 45 funtów tygodniowo, nawet jeśli dziecko nie przebywa na terenie Wielkiej Brytanii. Prawie 36 t...
  • Obecnie: tylko zamieszki. Niestety, proporcje ludnosci muzulmanskiej do niemuzulmanskiej beda szybko zmieniac sie na korzysc tej pierwszej. Nie da sie ich wyrzucic z kraju (???) bo maja obywatelstwo francuskie. Nie pracuja. Nie asymiluja sie. Co powoduje frustracje. Bedzie coraz gorzej. Co moga zrobic w tej sytuacji Francuzi? Obawiam sie, ze czeka nas w Europie niewyobrazlana fala rasizmu - przebieg ktorej moze miec straszny przebieg. Osobiscie nie widze wyjscia.
  • Czołem:) Cristiano Ronaldo z Manchesteru United zdobył Złotą Piłkę - nagrodę dla najlepszego piłkarza w Europie przyznawany przez prestiżowy magazyn "France Football". Za dziennikiem "Rzeczpospolita": "...Do głosowania „FF” zaprosił 96 dziennikarzy z całego świata. Skrócona lista 30 piłkarzy, na których można oddawać głosy, została ogłoszona w październiku, ale i bez niej było wiadomo, że CR będzie rywalizował przede wszystkim z Messim i którymś z hiszpańskich ...
  • Zauważcie jedną rzecz: po zakończonym mundialu, czy to w prasie czy na sieci, główne dyskusje dotyczą "byka" Zinedin Zidana. O Italii prawie sie nie pisze - z wyjatkiem Materazziego. O Niemcach jakby świat i forumowicze zapomnieli. To dowodzi wyjatkowości kapitana trójkolorowych. Czarował świat przez wiele lat, na koniec czegoś obraźliwego nie zdzierżył i po raz ostatni w kadrze zagrał z główki. A głową grał znakomicie:)Przypomnijcie sobie finał Francja - Brazylia z 1998 roku! Wiw...
  • Trochę Was poczytałam, trochę popisałam, to poniewczasie się przywitam. Dobry wieczór wszystkim. Od razu podzielę się czymś pieknym, co chodzi za mną od kilku dni. pl.youtube.com/watch?v=ZON2rv5XKzo&feature=related Abstrahując od piekności lingwistycznej 'piże arwe', dla mnie przepiękna pieśń, przepięknie wykonana, coś odswieżającego jak strzał w głowę. Nie znałam wczesniej zbyt dokładnie twórczości tej Pani, ale orientuję się na tyle żeby wiedzieć, że dosyć ostro zmieniła sty...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się