jelito

(18 wyników)
  • Witam wszystkich forumowiczów. U mojej mamy zdiagnozowano guza jelita. Mama zgłosiła się do CO w Kielcach, niestety termin operacji wyznaczono dopiero za półtora miesiąca. Guz jest bardzo duży, wypełnia prawie całe jelito. Nie wiem czy mama wytrzyma tak długi okres, bo coraz częściej zdarzają sie jej bóle. Lekarz powiedział że może dojść do niedrożnośći - i w razie silnych bólów trzeba udać się na operacje do innego szpitala, a mieszkamy w mieście w którym szpital jest mały i nie ma p...
  • Witam. Moja mama jest w tej chwili na oddziale opieki paliatywnej. Okazało się,że ma niedrożność jelit. Ciągle wymiotuje, nawet nie wiem ile dni już nie je - 12,13? Dostaje 6 kroplówek dziennie, plastry Durogesic + inne leki w razie potrzeby, lewatywy codziennie aby ulżyć w tej niedrożności.Opieka jest bardzo dobra-chociaż patrzyłam podejrzliwie po przeczytaniu postów o hospicjach. Ale czy naprawdę nie da się tej niedrozności wyleczyć-zaleczyć?Moze jednak da się coś zrob...
  • Kochani, u mamy stwierdzono niedroznosc przewodu pokarmowego. Mama ma uporczywe wymioty, nie pije i nie je Tomograf na kasę chorych - 29 sierpnia haha skandal załatwilismy tomograf na poniedziałek Co będzie dalej???? co jeszcze mogę zrobic? Gemzaru juz nie podają, stwierdzili że bez sensu...
  • Może ktoś może polecić onkologa, który potrafi wyjśc poza obowiązujący standart. Czy ktoś może polecić chirurga-onkologa (gastroenterologia, proktologia) Ośrodek onkologiczny w Polsce stosujący nowe metody leczenia? Szukam osób, które były leczone lekiem ukrin/ukrain. Prosze o odzew. Czy znajdzie się ktoś z gruczolakorakiem odbytu, komu nie usunięto odbytu i został wyleczony.
  • Witam; U mojej mamy zdiagnozowano nowotwór esicy z przerzutami na wątrobe. Dzisiaj rano przeszła operacje usunięcia raka ,obyło sie bez stomii. Byłam zaraz po operacji u lekarza i ten mi powiedzial że wątroba jest nieoperowalna i że są zmiany na płucach.Zdziwiło mnie to gdyż mama nie miała robionej tomografii ani pet scanu,a wynik histopatologiczny był adenocarcinoma tubulare G2!wię skąd są te zmiany??lekarz powiedzial że mogą spróbować chemii ale na płuca i tak nie pomoze!musze ...
  • Chciałabym zapytać, czy cienkie, ale krótkie albo bobkowate stolce mogą być objawem raka.Wypróżnienia są codziennie, ostatnio też stan podgorączkowy. Czasem jest tak, że końcówka jest grubsza.Dwa razy ostatnio była też biegunka.Doradźcie coś,proszę Morfologia: HGB 11,7 - NORMA OD 11,5-16 MCHC TROSZKĘ PONIŻEJ NORMY, żelazo ok. PLT - 153 NORMA OD 150
  • Witam, jakiś czas temu wpisałam się na forum. Moja mama około 4 lata temu miała raka piersi, po mastektomii okazało sie, iż nie musi być poddana chemii czy też naświetl. W grudniu 2008 r. okazało się, iż mama ma raka jelita grub. Przed operacją były lampy, potem operacja, a teraz zacznie chemioterapię. Mam pytanie, czy ktos może mi powiedzieć cos więcej na temat TEJ CHEMII : Leucovorin 30 oraz 5 Fluorouracyl 650. Taka dawka przez 5 dni potem 3 tyg. przerwy. Cykl 6 chemioterapii. Będę wdzięc...
  • Czuję takie dziwne parcie na odbyt,do tego przy parciu odczuwam ból podbrzusza,odbytu i kości ogonowej. Nie dzieje się to często, ale parę razy już tak miałam. Wtedy nawet usiąśc nie mogę bo boli i podbrzusze i tak jakby odbyt i kość ogowowa. Czy to mogą być zrosty po operacji jajników i wyrostka? Mam nadzieję, że to nic z jelitami poważnego.Mam 27 lat. 3 dni temu mnie złapało, a jeszcze dzisiaj czuję trochę resztki bólu. Pozdrawiam
  • Wczoraj miałam jedno dosc spore krwawienie wraz kałem. Krew jasna, zmieszana z twardym stolcem. Od jakiegos czasu mam tez czeste gazy,a poza tym zadnych dziwnych objawów. Kiedys (1 rok temu) juz miałam takie samo krwawienie, na drugi dzien temperature 40 st-rozpoznano wtedy wirus grypy jelitowej, przeszło od razu. Co to moze byc? Zapisalam sie dzis do lekarza gastrologa(moze trzeba było od razu do proktologa??) oraz czekam na morfologie i OB(czy to pomoze lekarzowi?).Zaczynam źle...
  • Witam, moja mama dowiedziała się o raku 3 lata temu. Do tej pory leczyła się niekonwencjonalnie i nie chciała słyszeć o operacji, ale po ostatnim badaniu (powiększenie) chyba się przekona. Gdzie najlepiej się udać? Ja mieszkam w Krakowie, mama w okolicach Częstochowy.
  • Witajcie, dawno nie potrzebowałam pomocy, ale teraz znowu przyszedł taki czas :-( Moja mama chora na raka żołądka, dożywiana pozajelitowo znalazła się w szpitalu ponieważ miała gorączkę i wymiotowała non stop. Posprawdzali i stwierdzili podniedrożność jelit (chyba tak się to nazywa). Ponieważ cały czas bierze chemię lekarze twierdzą, że te ciągłe wymioty to od chemii, ale ja już sama nie wiem. Mama nie chce brać leków przeciwwymiotnych bo jak ostatnio brała cały pokarm, to co ...
  • Witam Jestem Aga, tydzień temu mój Tato był operowany, gdyż stwierdzono u niego cyt."owrzodzenie" na jelicie grubym, które rozpoczynało się na 18 cm od początku odbytu. Takie stwierdzenie odczytaliśmy na karcie pacjenta. Po kolonoskopii lekarz stwierdził że jest guz!. Baliśmy sie ze to zbyt mało by nie obyło sie bez sztucznego odbytu, ale lekarzowi udało się tego uniknąć i po usunięciu guza/owrzodzenia udało się zaspolić zdrowe tkanki. Po 4 dniach po operacji mój Tato zamiast cz...
  • Witam ponownie Bardzo proszę o pomoc w przetłumaczeniu wyniku . Mama miała operację - wycięto jej część jelita, zahaczając o pęcherz, oraz 4 węzły chłonne. Po wstępnej rozmowie z lekarzem wiemy że to rak, lecz zwrócił on tylko uwagę na G1 czyli mało złośliwy - to akurat już wiem, gdyż poczytałam trochę o wynikach na forum, ale chciałabym konkretnie do naszego przypadku odnieść te wyniki. 1-3 Fr.j.grubego z polipem - Adenocarcinoma pappilare partim mucinosum G1 4-6 Naciek nowot...
  • Witam wszystkich, moja mama ma właśnie olbrzymie problemy z jelitami, wchłanianiem pokarmów i cały czas chudnie. Biegamy od lekarza do lekarza mama coraz słabsza a ratunku nie widać. Nie wiem dokąd się udać. Mama była już u specjalistki od tkzw. zespołu jelita wrażliwego jednak po antybiotyku przepisanym przez tą Panią mama miała straszne bóle i problemy z wypróżnianiem się i nie mogła nic jeść. Staram się nie tracić wiary i szukać pomocy ale po ostatnich przeżyciach kiedy lekarz niest...
  • Witajcie. Moja mama prawie 5 lat temu miała raka szyjki macicy. Była operacja, chemia. Wszytsko na granicy życia i śmierci. Rak powrócił w zeszłym roku w listopadzie. Od razu była operacja i radioterapia (naświetlania, o ile pamiętam, przez 6 tygodni, codziennie od pn. do pt.). Na wiosnę zaczęła narzekac na jelita, że nie pracują prawidłowo, że brzuch ją boli. Problem zaczął się nasilać do tego stopnia, że już dwa razy była wzywana karetka - wymioty żółcią, ogromne bóle brzucha, a...
  • Dziewczyny, trafiłam tu przypadkiem, ale chcę podzielić się z Wami jedną sprawą. Moja mama miała raka szyjki macicy, była leczona naświetlaniami (potem dwie brachyterapie). Wszyscy lekarze tłumaczyli, że siłą rzeczy naświetlana jest część przewodu pokarmowego i dlatego trzeba zachowywać ścisłą dietę. ŻADEN NIE POWIEDZIAŁ, ŻE PRAKTYCZNIE TAKĄ SAMĄ DIETĘ należy zachowywać parę lat PO zakończeniu naświetlań. Skutek był taki, że obecnie przerabiamy chorobę popromienną, umiejscowioną ...
  • Do Tolki.(17)

Tolka pisze: "U mojej mamy kiepsko. Było kilka dni tygodni (może raczej dni, choć był to dłuższy okres) dobrych, w dobrym stanie ogólnym, mnóstwo sił. Myśleliśmy, że wszystko idzie ku lepszemu. Mamę w sumie nic nie bolało, przemiana materii ok, przybrała na wadze. Ale od tygodnia jest źle, prawdę mówiąc załamałam się tak poważnie chyba pierwszy raz podczas tej 2,5 letniej choroby. Mama ma na przemian albo biegunki albo zaparcia. Boli i przy jednym i przy drugim. Jest bardzo osłabiona, ...
  • bardzo prosze o inter. wyniku , prosze o pomoc sprawa pilna, chora czeka na operacje - długi termin- czy moze czekać! jelito grube- czesc odbytowa - zmiana ma 4 cm. lekarze mówią ze grozi stomia adrenomia villosum etvillo- tubulare coli cum dysplasia epitheli minoris gradus

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się