czaroffnica24 13.11.04, 13:57 prosze o sprawdzony przepis :) P.S. jedyne ciasto, które do tej pory mi wyszło to Murzynek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lama_83 Re: karpatka 13.11.04, 14:00 Ja zawsze kupuję pudełko z tymi dwoma proszkami :) i robię wg. przepisu z pudełka... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: agusia Re: karpatka IP: *.kamienna-gora.sdi.tpnet.pl 13.11.04, 14:00 moja kochana, ja kupiuję na wpół gotowca z dr otkera, dodaję składniki i wychodzi cudowne w pół godziny :) jestem za ułatwianiem sobie życia a jesć lubię :) Odpowiedz Link Zgłoś
czaroffnica24 Re: karpatka 13.11.04, 14:04 z pudełka też mi wyszedł :))) Ale wzięło mnie na takie prawdziwe, domowe ciasta (ładniej pachną) :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: iwka Re: karpatka IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 13.11.04, 14:34 karpatka nie jest łatwym ciastem ,trzeba często ją robić aby wyszła -wystarczy że srodek spulchniający jest nie taki jak powinien i klapa . Gotowa karpatka jest ok więc jak się robi od czsu do czasu -to po co sie męczyć a smakuje tak samo Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: karpatka 13.11.04, 21:44 Gość portalu: iwka napisał(a): > karpatka nie jest łatwym ciastem ,trzeba często ją robić aby wyszła - wystarczy > że srodek spulchniający jest nie taki jak powinien i klapa . Podstawą karpatki jest ciasto ptysiowe do którego nie dodaje się żadnych środków spulchniających typu proszek do pieczenia,drożdże czy soda itp.O jakim środku więc mówisz? Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Re: karpatka 13.11.04, 21:51 Dziuuniu, widze ze tu wpadlas - jak Ty robisz krem do karpatki ? Ciasto ptysiowe to nie problem, ale krem !!! Przeczytaj moj drugi wpis prosze, o karpatce od podszewki. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: karpatka 13.11.04, 22:07 Elu,krem robię w zasadzie właśnie taki budyniowy,tzn. robię dwa budynie w 1/2 litra mleka,studzę,ucieram 2 kostki masła dodając po łyżce budyń.Wychodzi krem dość puszysty i w smaku nie do końca taki budyniowy pewnie przez dość dużą ilość masła.Wadą tego kremu,oprócz tłustości,jest to że bardzo łatwo się warzy przy ucieraniu.Kiedyś ratowałam krem poprzez postawienie miski z nim na garnku z wrzątkiem,powstał krem o aksamitnej konsystencji ale takiej właśnie trochę budyniowej,był smaczny ale nie puszysty.Myślę że Twój pomysł na wymieszanie creme patissiere i kremu maslanego jest dobry,szczególnie zastosowanie maizeny a nie maki ziemniaczanej jest zasadne.Maizena jest po prostu najlepsza do creme patissiere,a tak ciężko dostać ją w Polsce niestety. Poza tym ja pamiętam karpatkę jako ciasto z kremem budyniowym ale wyraźnie innym od tego eklerkowego-ten karpatkowy był zawsze bardziej puszysty. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Lilu Re: karpatka IP: *.miechow.com / *.miechow.com 13.11.04, 14:40 Pozwolę sobie być innego zdania. Ciasto z pudełka nigdy nie będzie smakowało jak własnoręcznie zrobione. Tu masz wątek karpatkowy: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=15856229&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Re: karpatka 13.11.04, 21:38 Czaroffnico, Dzis cwiczylam karpatke. Karpatka od podszewki jest na watku "dlaczego nie wyszła mi karpatka??? " a takze w moim blogu www.ccwhois.net/parisvarsovie/karpatka-od-podszewki.html Odpowiedz Link Zgłoś