21.09.06, 20:17
Witam;)
Czy mogłabym dostać kilka rad,które pomogą mi zrobić udaną,pyszną karpatkę?

Z góry dziekuję:)
Obserwuj wątek
    • Gość: zuza Wypróbowany przepis, robię go od lat IP: *.ztpnet.pl 22.09.06, 08:43
      Składniki:
      Ciasto:
      - 1 szkl. wody,
      - 0,5 kostki masła,
      - 1 szklanka mąki,
      - 1 łyżka proszku do pieczenia,
      - 5 jajek.

      Krem:
      - 1 l mleka,
      - 1,5 szkl. cukru,
      - 4 łyżki mąki pszennej,
      - 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
      - 2 żółtka,
      - 2 kostki masła,
      - 1 zapach waniliowy.

      Jak przyrządzić?
      Ciasto:
      1. Wodę zagotować z masłem. Do wrzątku wsypać mąkę, wymieszać, ostudzić.

      2. Po ostudzeniu dodawać jajka cały czas mieszając. Dodać proszek do pieczenia.

      3. Ciasto wyłożyć do 2 takich samych blach (by powstała góra i spód karpatki)
      wysmarowanych tłuszczem. Piec 15-20 min. w 190 stopniach. Nie otwierać
      piekarnika bo ciasto opadnie.

      Krem:
      1. Mąkę rozrobić z częścią mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać do
      niego mąkę rozrobioną w mleku. Ostudzić.

      2. Dodać masło, żółtka i zapach, zmiksować. Na jeden placek upieczonego ciasta
      wyłożyć krem i równo rozsmarować, przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki.
      Wierzch posypać cukrem pudrem.

      Kremu spokojnie można zrobić z połowy porcji. Ja zawsze robię jednak z całej
      porcji. Karpatka wychodzi ogromniasta i pyszna. Aha, dodaję 1 szkl cukru zamiast
      1,5 - wolę mniej słodkie.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka