aagness84 21.09.06, 20:17 Witam;) Czy mogłabym dostać kilka rad,które pomogą mi zrobić udaną,pyszną karpatkę? Z góry dziekuję:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nimeska Re: Karpatka 21.09.06, 22:07 a wg jakiego przepisu robisz ? zawsze latwiej cos doradzic jak sie zna wiecej szczegolow ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: Karpatka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 08:24 kuchnia.o2.pl/przepisy/?id_kat=10 tutaj jest kilka przepisów na karpatkę może któryś będzie Ci odpowiadał;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Wypróbowany przepis, robię go od lat IP: *.ztpnet.pl 22.09.06, 08:43 Składniki: Ciasto: - 1 szkl. wody, - 0,5 kostki masła, - 1 szklanka mąki, - 1 łyżka proszku do pieczenia, - 5 jajek. Krem: - 1 l mleka, - 1,5 szkl. cukru, - 4 łyżki mąki pszennej, - 4 łyżki mąki ziemniaczanej, - 2 żółtka, - 2 kostki masła, - 1 zapach waniliowy. Jak przyrządzić? Ciasto: 1. Wodę zagotować z masłem. Do wrzątku wsypać mąkę, wymieszać, ostudzić. 2. Po ostudzeniu dodawać jajka cały czas mieszając. Dodać proszek do pieczenia. 3. Ciasto wyłożyć do 2 takich samych blach (by powstała góra i spód karpatki) wysmarowanych tłuszczem. Piec 15-20 min. w 190 stopniach. Nie otwierać piekarnika bo ciasto opadnie. Krem: 1. Mąkę rozrobić z częścią mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać do niego mąkę rozrobioną w mleku. Ostudzić. 2. Dodać masło, żółtka i zapach, zmiksować. Na jeden placek upieczonego ciasta wyłożyć krem i równo rozsmarować, przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki. Wierzch posypać cukrem pudrem. Kremu spokojnie można zrobić z połowy porcji. Ja zawsze robię jednak z całej porcji. Karpatka wychodzi ogromniasta i pyszna. Aha, dodaję 1 szkl cukru zamiast 1,5 - wolę mniej słodkie. Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Wypróbowany przepis, robię go od lat 22.09.06, 09:51 Psiakość, a mi zawsze wychodzi pogórze i to świętokrzyskie bardziej niż Karpaty. Mimo, że stosuję sie do wskazówek tutejszego forum. :( Odpowiedz Link Zgłoś