jagasz 28.10.04, 10:21 Proszę o sprawdzone, pyszne przepisy na Karpatkę;)))) Inaczej będę zmuszona zrobić gotowca ze sklepu;)) Pozdrawiam serdecznie, dziekuję aga Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zuczek2 Re: Karpatka;) 28.10.04, 10:57 Zagotowac 0,25litra wody z 125g margaryny,dodać 1 szklankę mąki i dalej gotować rozcierając mase aż będzie gładka.Po wystudzeniu masy wbić do niej kolejno 4-5 jajek i ucierać mikserem 10 min.cisto podzielić na dwie części i upiec kolejno.piekarnik 200stopni C ,czas około 30 min. przełożyć kremem budyniowym. Kupne ciasta zwłaszcza te z promocji nie wychodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aniela Re: Karpatka;) IP: *.kluczbork.net 28.10.04, 16:34 poszukaj w starych postach kiedys tam znalazlam suuuper przepis na mase z zoltek i masla juz bez dodatku budyniu, niestety msm go u mamy a bede tam dopiero w sobote lub niedziele ale napewno ci go posle bo byl mniam mniam mniam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Karpatka;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.04, 11:15 Może to był mój przepis bo już kilkakrotnie na tym forum podawałam:-) Oto on: 1/2 litra mleka 3/4 szklanki cukru trochę cukru wanilinowego (lub kilka kropel aromatu) 1 kostka masła prawdziwego:)) 2 lub 3 żółtka 2 łyzki mąki pszennej 2 łyzki mąki ziemniaczanej Odlej 1/3 ilości mleka do dużego kubka, resztę mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. do kubka z zimnym mlekiem dodaj żółtka, mąkę ziemniaczaną i pszenną, zmiksuj (najlepiej blenderem ale mikser też może być), potem wlej to powoli do gotującego się na małym ogniu mleka i mieszaj cały czas aż zgęstnieje i masa zaczynie lekko "pyrkać". Wystudź i zmiksuj z miękkim masłem. Masa jest 100 razy lepsza niż wszystkie kupne. co do przepisu na ciasto, to powyżej był podany jeden i właściwie nie ma co kombinować, bo wyszłoby coś innego:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lila Re: Karpatka;) IP: *.bnet.pl 29.10.04, 11:02 Ja zawsze robię Karpatkę Dr. Oethger ( nie wiem jak to się pisze) kupuję w osiedlowym sklepiku i robię dokładnie jak na opakowaniu tylko do kremu dodaję 1 łyżkę wódki czystej Zawsze wychodzi super więc nie eksperymentuję innego przepisu Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Karpatka;) IP: *.devs.futuro.pl 29.10.04, 11:23 ja kupuje rowniez dr.Oetker, jest super, a teraz kupilam Gellwe (dla porownania) jeszcze nie robilam wiec nie ocenie Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: Karpatka;) 29.10.04, 11:49 Dziękuję raz jeszze od wypadku też mam Gellwe w domu;)))) aga Odpowiedz Link Zgłoś