mamalgosia 21.11.05, 12:03 Czy musi to być taki maślany krem? Czy ktos próbował nadziac karpatkę czymś innym, lżejszym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziuunia Re: krem do karpatki 21.11.05, 12:42 Do karpatki używa się kremu budyniowego i można go zrobic z mniejszą ilością masła albo w ogóle masło pominąć.Kremy maślane to zupełnie coś innego,a karpatka przełozona innym kremem niż budyniowy to już inne ciasto :) Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: krem do karpatki 21.11.05, 14:11 taaaak? A ja czytałam taki przepis, że w środku był obrzydliwy krem z dwóch kostek masła!! Musze wtakim razie dotrzeć do kremu budyniowego. Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: krem do karpatki 21.11.05, 15:02 Krem z dwóch kostek masła wcale nie musi być obrzydliwy :) A jeśli lżejszy krem budyniowy to może spróbuj tego przepisu: Krem patissiere 150 g cukru 75 g mąki-pół na pół kukurydziana typu maizena(można zastąpić ziemniaczaną) i pszenna 5 żółtek 1/2 laski wanilii lub cukier waniliowy 3/4 l mleka Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę do zbielenia,dodać mąki i wymieszać.Mleko doprowadzić do wrzenia,wlać do masy jajecznej i szybko i dokładnie wymieszać.Postawić masę na gazie i cały czas mieszając doprowadzić do zgęstnienia-ok.2-3 minuty.Jak już zgęstnieje zestawić z ognia i wystudzić kładąc bezpośrednio na powierzchni cienką folię spozywczą która zapobiegnie utworzeniu się kożucha.Jeżeli krem wyszedł zbyt gęsty można go rozrzedzić śmietaną słodką najlepiej 30 %. Instrukcja obrazkowa tutaj: www.cuisine-french.com/cgi/mdc/l/en/recettes/creme_patissiere_ill.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aksiak Re: krem do karpatki IP: *.acn.waw.pl 21.11.05, 13:24 ja wykladalam na ciasto bita smietane i bylo pycha Odpowiedz Link Zgłoś