Dodaj do ulubionych

Karpatka - prosze o przepis

17.09.04, 09:46
Naszedl mnie dzisiaj apetyt na karpatke, a tu gdzie mieszkam nie ma
gotowych "w proszku"... Czy ktos z Was ma moze sprawdzony przepis ?
Bardzo serdecznie dziekuje z gory za pomoc :-)
Obserwuj wątek
    • angieblue26 Re: Karpatka - prosze o przepis 17.09.04, 11:10
      Niesmialo podbijam...
    • angieblue26 Re: Karpatka - prosze o przepis 17.09.04, 11:11
      Wiem, wiem, sa wyszukiwarki... Ale mi tak BARDZO zalezy na wyprobowanym
      przepisie...
      • Gość: Pichciarz Re: Karpatka - prosze o przepis IP: *.proxy.aol.com 17.09.04, 15:29
        A dlaczego sądzisz, że w wyszukiwarce forumowej nie znajdziesz WYPRÓBOWANYCH
        przepisów?
    • wiosen_na Re: Karpatka - prosze o przepis 17.09.04, 11:24
      Ja mam przepis na pyszną Karpatkę (przynajmniej tak twierdzi rodzina i znajomi
      którzy ją jedli), ale dawno jej nie piekłam i w tej chwili już nie pamiętam
      dokładnych proporcji. Musiałabym zajrzeć do swojego zeszytu z przepisami i
      dopiero wtedy mogłabym Ci podać co niestety nie nastąpi wcześniej niż w
      poniedziałek rano. Uzbrój sie więc w cierpliwość. Mam nadzieję, że inni
      forumowicze również odpowiedzą na Twój post i poratują Cię swoimi sprawdzonymi
      przepisami. Wszak Karpatka nie jest jakimś skomplikowanym ciastem i robi się ją
      dość szybko.
      Pozdrawiam.
      • angieblue26 Re: Karpatka - prosze o przepis 17.09.04, 12:31
        Dziekuje :-) i cierpliwie czekam:-))))
    • hooda Re: Karpatka - prosze o przepis 17.09.04, 13:59
      Ciasto:
      1 kostka margaryny (200 g)
      1 szkl wody
      1 szkl mąki
      5 jajek

      Krem:
      1/2 l mleka 3%
      2-3 żółtka
      3/4 szkl cukru
      szczypta cukru wanilowego
      2 łyżki mąki pszennej
      2 łyżki maki ziemniacznej
      1 kostka masła - ja daję 2/3

      Ciasto: zagotować wodę z margaryną i na wolnym ogniu wsypywać mąkę, mieszać aż
      do uzyskania konsystencji tłuczonych ziemniaków. Ostudzić, dodać jajka i
      miksować ok 10 minut na wysokich obrotach aż do uzyskania gładkiej masy. Połowę
      masy piec w temp przynajmniej 220 C. Ja miksuję masę w nożykami w Combi Maxie
      Brauna, wychodzi gładziutka. POtem upiec drugą połowę, oczywiście blachę
      nasmarować tłuszczem i najlepiej piec w teflonowej formie, ciasto przywiera do
      aluminiowej.

      Krem: 2/3 ilości mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, resztę zimnego
      mleka zmiksować z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną i wlać do gotującego się
      na małym ogniu mleka, mieszać cały czas aż do zagotowania się masy. WYstudzić i
      zmiksować znów z masłem (najlepiej też nożykami). Przełożyć ciasto kremem i do
      lodówki.

      Wypróbowane kilkadziesiąt razy:-) Karpatka rulez:-)
      • angieblue26 Re: Karpatka - prosze o przepis 17.09.04, 14:30
        Dziekuje :-))))) Ale mi frajde sprawilas !
      • ela.tu-i-tam Re: Karpatka - prosze o przepis 17.09.04, 17:42
        Dzieki angieblue26 i hooda za pytanie i odpowiedz - wyprobuje przy najblizszej
        okazji, karpatka to smak z dziecinstwa...
        Tak na marginesie przepis ciasta przypomina ptysiowe (gdzie ja daje maslo nie
        margaryne).
      • Gość: basia Re: Karpatka - prosze o przepis IP: *.info 11.10.04, 19:53
        Piekarnik musi być dobrze rozgrzany i blacha też ciepła- wyjdą wtedy piękne
        wysokie karpaty.Blacha nie musi być teflonowa, wystarczy wyłożyć pergaminem.
    • wiosen_na Re: Karpatka - prosze o przepis 20.09.04, 08:30
      Podaję przepis tak jak to obiecywałam w piątek, chociaż widzę, że już ktoś
      wcześniej podał swój. Ale nic to ! Może i z mojego ktoś kiedyś skorzysta.

      Ciasto: 1 szklanka wody
      pół kostki masła
      szczypta soli

      Te trzy składniki zagotować na wolnym ogniu. Następnie cały czas gotując dodać
      1 szklankę mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia. Energicznie mieszać, aż
      powstanie gładka masa bez grudek. Ostudzić. Do schłodzonego dodać 5 całych
      jajek i znowu tak wymieszać, aby powstała jednolita masa. Ciasto dzielimy na
      połowę. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (około 220 st. C) przez około 30 min.
      (mnie zawsze wystarcza około 20 - 25 min.)oba placki (oczywiście każdy na
      oddzielnej blaszce).

      Budyń: pół litra mleka
      6 łyżek cukru
      zapach waniliowy
      2 płaskie łyżki mąki zwykłej
      1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej

      To wszystko rozrabiamy i gotujemy jak budyń. Ostudzić. 1 kostkę masła ucieramy
      powoli tak aby powstała puszysta masa i do tego powoli dodajemy ostudzony budyń
      i dalej rozrabiamy, aż powstanie jednolita masa.

      Upieczone ciasto przekładamy kremem i posypujemy cukrem pudrem.
      Smacznego!!!!!!!!!!
      • Gość: Maria Re: Karpatka - prosze o przepis IP: *.icpnet.pl 10.10.04, 00:29
        zrobiłam dzisiaj wg przepisu wiosen_nej - i choć w mojej rodzinie jada się mało
        ciast - poszła prawie cała w pierwszy dzień - szok!! nawet mój 7-letni synek
        który nie lubi ciast (tylko słodycze typu czekolady batoniki itp) poprosił o
        dokładkę.
        dziękuję za przepis (wyszukiwarka rulez:))), dołączyłam do moich ulubionych
        przepisów, polecam!
    • wiosen_na Re: Karpatka - prosze o przepis 11.10.04, 13:31
      Cieszę się, że mój przepis komuś się przydał. Mało się udzielam na forum -
      przeważnie czytam, potem gotuję i próbuję - ale gdy znam jakiś dobry w moim
      mniemaniu przepis, zawsze postaram się podzielić nim z innymi. Ogólnie niezbyt
      lubię gotować, ale to forum otworzyło przede mną nowe możliwości i z wielu
      przepisów już skorzystałam, a jeszcze wiele czeka w kolejce, aby je wypróbować.
      Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
    • cat-lover Re: Karpatka - prosze o przepis 12.10.04, 00:34
      Zrobilam, moja pierwsza w zyciu wedlug przepisu Wioseny.
      Wsadzilam do lodowki- czy dobrze? Krem tego typu lubie zimny, ale czy ciasto
      nie zamoknie? Gdzie trzymacie karpatki?
      • emka_1 Re: Karpatka - prosze o przepis 12.10.04, 00:37
        nigdy nie robiłam, a dostaną trzymałam w lodówce - jak każde ciasto z kremem.
        jak dłużej postoi to zawilgnie niestety, ale na ogół rzadko stoi dłużej:)
    • apolka Re: Karpatka - prosze o przepis 12.10.04, 08:03
      Przepisy już poane ale nie zaszkodzi jak coś dopowiem: ja robię bardzo
      podobnie, tzn. na 1/2 kostki margaryny biorę 1 szkl. wody i 1 szkl. mąki
      ale ... nie dodaję proszku i zapewniam, nie jest on do niczego potrzebny, a
      nawet niewskazany, gdy karpatką objada się dzieciak :o). Po wystudzeniu ciasta
      dodaję ok 4-5 jajek (na porcję, ja jednak zawsze robię z dwóch) i ubijam ok 8 -
      10 minut.
      Krem robię "nieprzepisowo", tzn. na kostkę masła gotuję budyń z 1l mleka (+ 4
      łyżki mąki pszennej i 4 ziemniaczanej+ szkl. cukru), krem jest wtedy lżejszy. A
      co do kremów "kupnych" - ja ich nie znoszę :o).
      pozdrawiam, a
    • cat-lover Re: Karpatka - prosze o przepis 12.10.04, 17:11
      Pyyyyyszne bylo....Rzeczywiscie, nie bylo potrzeby zastanawiania sie nad tym
      czy ciasto nasiaknie podczas trzymania w lodowce bo poszlo 100% w ciagu jednego
      dnia....Corka nawet stwierdzila, ze "to ciastko jest uzalezniajace".

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka