angieblue26 17.09.04, 09:46 Naszedl mnie dzisiaj apetyt na karpatke, a tu gdzie mieszkam nie ma gotowych "w proszku"... Czy ktos z Was ma moze sprawdzony przepis ? Bardzo serdecznie dziekuje z gory za pomoc :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
angieblue26 Re: Karpatka - prosze o przepis 17.09.04, 11:10 Niesmialo podbijam... Odpowiedz Link Zgłoś
angieblue26 Re: Karpatka - prosze o przepis 17.09.04, 11:11 Wiem, wiem, sa wyszukiwarki... Ale mi tak BARDZO zalezy na wyprobowanym przepisie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Karpatka - prosze o przepis IP: *.proxy.aol.com 17.09.04, 15:29 A dlaczego sądzisz, że w wyszukiwarce forumowej nie znajdziesz WYPRÓBOWANYCH przepisów? Odpowiedz Link Zgłoś
wiosen_na Re: Karpatka - prosze o przepis 17.09.04, 11:24 Ja mam przepis na pyszną Karpatkę (przynajmniej tak twierdzi rodzina i znajomi którzy ją jedli), ale dawno jej nie piekłam i w tej chwili już nie pamiętam dokładnych proporcji. Musiałabym zajrzeć do swojego zeszytu z przepisami i dopiero wtedy mogłabym Ci podać co niestety nie nastąpi wcześniej niż w poniedziałek rano. Uzbrój sie więc w cierpliwość. Mam nadzieję, że inni forumowicze również odpowiedzą na Twój post i poratują Cię swoimi sprawdzonymi przepisami. Wszak Karpatka nie jest jakimś skomplikowanym ciastem i robi się ją dość szybko. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
angieblue26 Re: Karpatka - prosze o przepis 17.09.04, 12:31 Dziekuje :-) i cierpliwie czekam:-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
hooda Re: Karpatka - prosze o przepis 17.09.04, 13:59 Ciasto: 1 kostka margaryny (200 g) 1 szkl wody 1 szkl mąki 5 jajek Krem: 1/2 l mleka 3% 2-3 żółtka 3/4 szkl cukru szczypta cukru wanilowego 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniacznej 1 kostka masła - ja daję 2/3 Ciasto: zagotować wodę z margaryną i na wolnym ogniu wsypywać mąkę, mieszać aż do uzyskania konsystencji tłuczonych ziemniaków. Ostudzić, dodać jajka i miksować ok 10 minut na wysokich obrotach aż do uzyskania gładkiej masy. Połowę masy piec w temp przynajmniej 220 C. Ja miksuję masę w nożykami w Combi Maxie Brauna, wychodzi gładziutka. POtem upiec drugą połowę, oczywiście blachę nasmarować tłuszczem i najlepiej piec w teflonowej formie, ciasto przywiera do aluminiowej. Krem: 2/3 ilości mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, resztę zimnego mleka zmiksować z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną i wlać do gotującego się na małym ogniu mleka, mieszać cały czas aż do zagotowania się masy. WYstudzić i zmiksować znów z masłem (najlepiej też nożykami). Przełożyć ciasto kremem i do lodówki. Wypróbowane kilkadziesiąt razy:-) Karpatka rulez:-) Odpowiedz Link Zgłoś
angieblue26 Re: Karpatka - prosze o przepis 17.09.04, 14:30 Dziekuje :-))))) Ale mi frajde sprawilas ! Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Re: Karpatka - prosze o przepis 17.09.04, 17:42 Dzieki angieblue26 i hooda za pytanie i odpowiedz - wyprobuje przy najblizszej okazji, karpatka to smak z dziecinstwa... Tak na marginesie przepis ciasta przypomina ptysiowe (gdzie ja daje maslo nie margaryne). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: Karpatka - prosze o przepis IP: *.info 11.10.04, 19:53 Piekarnik musi być dobrze rozgrzany i blacha też ciepła- wyjdą wtedy piękne wysokie karpaty.Blacha nie musi być teflonowa, wystarczy wyłożyć pergaminem. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosen_na Re: Karpatka - prosze o przepis 20.09.04, 08:30 Podaję przepis tak jak to obiecywałam w piątek, chociaż widzę, że już ktoś wcześniej podał swój. Ale nic to ! Może i z mojego ktoś kiedyś skorzysta. Ciasto: 1 szklanka wody pół kostki masła szczypta soli Te trzy składniki zagotować na wolnym ogniu. Następnie cały czas gotując dodać 1 szklankę mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia. Energicznie mieszać, aż powstanie gładka masa bez grudek. Ostudzić. Do schłodzonego dodać 5 całych jajek i znowu tak wymieszać, aby powstała jednolita masa. Ciasto dzielimy na połowę. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (około 220 st. C) przez około 30 min. (mnie zawsze wystarcza około 20 - 25 min.)oba placki (oczywiście każdy na oddzielnej blaszce). Budyń: pół litra mleka 6 łyżek cukru zapach waniliowy 2 płaskie łyżki mąki zwykłej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej To wszystko rozrabiamy i gotujemy jak budyń. Ostudzić. 1 kostkę masła ucieramy powoli tak aby powstała puszysta masa i do tego powoli dodajemy ostudzony budyń i dalej rozrabiamy, aż powstanie jednolita masa. Upieczone ciasto przekładamy kremem i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Karpatka - prosze o przepis IP: *.icpnet.pl 10.10.04, 00:29 zrobiłam dzisiaj wg przepisu wiosen_nej - i choć w mojej rodzinie jada się mało ciast - poszła prawie cała w pierwszy dzień - szok!! nawet mój 7-letni synek który nie lubi ciast (tylko słodycze typu czekolady batoniki itp) poprosił o dokładkę. dziękuję za przepis (wyszukiwarka rulez:))), dołączyłam do moich ulubionych przepisów, polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
wiosen_na Re: Karpatka - prosze o przepis 11.10.04, 13:31 Cieszę się, że mój przepis komuś się przydał. Mało się udzielam na forum - przeważnie czytam, potem gotuję i próbuję - ale gdy znam jakiś dobry w moim mniemaniu przepis, zawsze postaram się podzielić nim z innymi. Ogólnie niezbyt lubię gotować, ale to forum otworzyło przede mną nowe możliwości i z wielu przepisów już skorzystałam, a jeszcze wiele czeka w kolejce, aby je wypróbować. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Odpowiedz Link Zgłoś
cat-lover Re: Karpatka - prosze o przepis 12.10.04, 00:34 Zrobilam, moja pierwsza w zyciu wedlug przepisu Wioseny. Wsadzilam do lodowki- czy dobrze? Krem tego typu lubie zimny, ale czy ciasto nie zamoknie? Gdzie trzymacie karpatki? Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: Karpatka - prosze o przepis 12.10.04, 00:37 nigdy nie robiłam, a dostaną trzymałam w lodówce - jak każde ciasto z kremem. jak dłużej postoi to zawilgnie niestety, ale na ogół rzadko stoi dłużej:) Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: Karpatka - prosze o przepis 12.10.04, 08:03 Przepisy już poane ale nie zaszkodzi jak coś dopowiem: ja robię bardzo podobnie, tzn. na 1/2 kostki margaryny biorę 1 szkl. wody i 1 szkl. mąki ale ... nie dodaję proszku i zapewniam, nie jest on do niczego potrzebny, a nawet niewskazany, gdy karpatką objada się dzieciak :o). Po wystudzeniu ciasta dodaję ok 4-5 jajek (na porcję, ja jednak zawsze robię z dwóch) i ubijam ok 8 - 10 minut. Krem robię "nieprzepisowo", tzn. na kostkę masła gotuję budyń z 1l mleka (+ 4 łyżki mąki pszennej i 4 ziemniaczanej+ szkl. cukru), krem jest wtedy lżejszy. A co do kremów "kupnych" - ja ich nie znoszę :o). pozdrawiam, a Odpowiedz Link Zgłoś
cat-lover Re: Karpatka - prosze o przepis 12.10.04, 17:11 Pyyyyyszne bylo....Rzeczywiscie, nie bylo potrzeby zastanawiania sie nad tym czy ciasto nasiaknie podczas trzymania w lodowce bo poszlo 100% w ciagu jednego dnia....Corka nawet stwierdzila, ze "to ciastko jest uzalezniajace". Odpowiedz Link Zgłoś