Gość: glodomor IP: *.bc.hsia.telus.net 19.05.03, 22:56 Poszukuje dobrego przepisu na "karpatke", prosze o pomoc...Dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Linn Re: karpatka IP: *.dialup.tiscali.it 20.05.03, 07:38 Na www.mniammniam.pl znajdziesz ich kilka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewcia77 Re: karpatka IP: 213.192.80.* 20.05.03, 12:40 Składniki: Ciasto: - 1 szklanka wody, - 1/2 kostki margaryny, - 1 szklanka mąki pszennej, - 5 jaj. Krem: - 25 dag masła roślinnego, - 1 opakowanie budyniu śmietankowego, - dwie łyżk cukru. Jak przyrządzić? Ciasto: Rozpuścić margarynę w garnku,następnie dodać wodę idoprowadzic do wrzenia. Dodać mąke i dokladnie wmieszać aż powstanie jednolita masa. Ugotowane ciasto ostudzić,nastepnie dodać jaja i ubijać na puszystą masę. Ciasto podzielić na dwie części i rozlożyc na dwóch blachach. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przygotowanie kremu: Budyn ugotować wg przepisu na opakowaniu + 2 łyżki cukru i ostudzić. Masło rozetrzec i po chwili dodawać budyń. Krem jest juz gotowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: karpatka IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.03, 15:33 całkiem niezłe kremy do karpatek w proszku produkuje Delecta, Dr.Otteker - te dwie firmy mam sprawdzone, na opakowaniach kremu są przepisy na ciasto - też wypróbowane. nie kupuj raczej kremu + ciasto (bo to ciasto w proszku to poprostu ... mąka). ja do ciasta dodaję zawsze trochę proszku do pieczenia i wstawiam do bardzo gorącego piekarnika - wtedy wyrastają piekne "karpaty" smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
rafojata Re: karpatka 20.05.03, 21:24 Ja osobiście polecam Ci gotowy zestaw Delecty, natomiast Dr. Oetker to kicha:(: (:( zepsułam sobie nim ostatnie świąteczne słodkie menu. Ciasto Dr. Oetkera jest za gęste, i zanim jedną połowę upieczesz, to z drugiej zrobi się glina, a z piekarnika wyciągniesz coś w rodzaju opłatka, a krem uważaj bo może się zważyć. Delecta podaje aby dodawać masło do budyniu, a Oetker na odwrót i tym właśnie sposobem mi się krem oważył. Natomiast Delecta zapewni Ci iście Karpackie góry i doliny, sama ją jutro robię, na swoje urodzinki. Pozdrówki:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glodomor Re: karpatka IP: *.bc.hsia.telus.net 21.05.03, 08:49 Dziekuje slicznie za odpowiedzi. Niestety nie jestem entuzjastka "ciast w proszku", wole dobry, sprawdzony przepis. Zreszta tu gdzie mieszkam trudno byloby mi dostac takie gotowce. Nie, nie , jestem zdecydowana zwolenniczka prawdziwego, swojskiego wypieku. Bede niedlugo piekla :) A Tobie rafojata- wszystkiego dobrego z okazji Urodzin. Pozdrawiam wszystkich serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: karpatka- KREM domowy IP: 80.51.255.* 29.08.03, 16:08 Podbijam stary wątek i polecam inny "niebudyniowy" krem, bardzo smaczny. 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 1/ torebki cukru wanilowego 2-3 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej kostka masła Odlać trochę mleka a resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do zimnego mleka dodać mąkę ziemniaczaną i pszenna oraz zółtka, zmiksować na gładko i potem delikatnie wlać do gotującego się mleka. Po zgęstnieniu masy, wystudzić ją i zmiksować z masłem. Cały sekret dobrej masy do karpatki to te żółtka i masło zamiast maragaryny:-) Ja uwielbiam karpatkę i właśnie się za nią zabieram:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: karpatka IP: 81.15.148.* 17.12.03, 16:52 Jaki jest doskonały przepis na ciasto karpatkowe i sposób jego pieczenia,aby ciasto pod spodem po upieczeniu nie było takie gumowe. Czy na nastepny dzień po przełożeniu masą,ciasto robi się takie troche mokre?.Pragnę zaznaczyć,że posiadam przepis na krem karpatkowy,zaś z dobrym ciastem mam problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wini3 Re: karpatka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.03, 18:17 Krem Moniki to ten właśnie karpatkowy . Ciasto z wcześniejszego przepisu to to! Bez proszków i sody. Ważne- nagrzany piekarnik i nie zaglądać przez pierwsze 20 minut. Niestety ciasto odrobinę mięknie pod kremem. Ale spód może być z francuskiego, a jedna warstwa masy to bita, utrwalona śmietana. Kto pamięta napoleonki i kremówki z budki pod Hawaną w Krynicy? To tak dla przypomnienia ciężkich czasów o których w wątku bruno. Odpowiedz Link Zgłoś