konkursy

(37 wyników)
  • W tym wątku wrzucajcie wszelkie ważne informacje dla autorów i tłumaczy: konkursy, stypendia, etc :) zarazem uprzejmie proszę tutaj nie dyskutować, to ma być wątek czysto __informacyjny__. Konkurs na powieść dla młodzieży: www.telbit.pl/index.php5?art=265
  • Witam, Mieliście może do czynienia z konkursami? Co sądzicie o tym? www.babielato.nk.com.pl/index.html Ważne pytanie - czy można odmówić przyjęcia nagrody? Jeśli np. nie chcę wyróżnienia w postaci książki E-Book? Albo stanie się tak, że pomiędzy wysłaniem pracy na konkurs a ogłoszeniem zwycięzców inne wydawnictwo zainteresuje się książką? co wtedy? nie żebym uważała swoje dzieło za tak wiekopomne, że wszyscy zaczną sie o nie bić, (czego bym oczywiście chciała), ale różnie się sp...
  • Wiele wydawnictw, stowarzyszeń, ośrodków kuturalnych organizuje konkursy literackie z mniej lub bardziej atrakcyjnymi nagrodami. Wszystko pięknie, ale gdy przechodzimy do odbioru tychże nagród, zaczynają się schody. W większości przypadków należy osobiście pojawić się na ich rozdaniu. Nie ma problemu, kiedy to niewielka odległość. Co ma jednak zrobić laureat, kiedy zmusza się go do przybycia z drugiego końca Polski na własny koszt? Mnie osobiście się to nie uśmiecha. I dochodzimy do punktu, w...
  • Witam serdecznie. Nie mam doświadczenia w zawiłościach praw autorskich, a chciałabym spróbować swoich sił w pisarstwie i na początek rozesłać kilka prac na organizowane konkursy. W związku z tym mam kilka pytań: dlaczego organizator konkursu zastrzega sobie, że utwór do niego wysyłany, nie może być nigdzie publikowany? Czy to zastrzeżenie obejmuje również wysyłanie do innych organizatorów prac, które przeszły bez echa? Jeżeli napiszę minipowieść, którą chcę wysłać na konkurs, ale jednoc...
  • Witam! Chcę się z Państwem podzielić refleksją. Niedawno na tym forum oburzaliśmy się, że nagrodą za wygrany konkurs jest li tylko publikacja dzieła. Świat jednak galopuje i z czasem wydawcy dochodzą do wniosku, że autorów nie ma co za bardzo rozpieszczać... www.rp.pl/artykul/17,758128-Nietypowy-konkurs--literat-napisze--zaplaci-i-straci.html
  • www.literackidebiutroku.pl/ Powyżej ktoś zatytułował wątek dotyczący tego konkursu: "Konkurs dla debiutantów". Najpierw się zmartwiłam, no bo debiut mam już za sobą, a laptop nie ukrywam by mi się przydał :( . A potem wczytałam się w regulamin i konia z rzędem temu, kto mi wskaże miejsce, gdzie jest napisane, że autor musi być debiutantem. Ja nie widzę, ale może bielmo padło mi na oczy. A swoją drogą, to niedługo zostanę specjalistą od czepiania się konkursowych regulaminów (vide wątek do...
  • nk.com.pl/konkurs-z-seria-babie-lato/519/wydarzenie.html Regulamin zaiste ciekawy! Czytam i czytam... Czy przypadkiem nie wynika z treści, że jedyną nagrodą będzie publikacja, bez jakiegokolwiek wynagrodzenia? Jeśli tak naprawdę jest, to właśnie oczy rozszerzają mi się ze zdumienia, zaś szczęka opada do samej podłogi (szkoda, że nie możecie tego zobaczyć!). Nie spodziewałabym się czegoś takiego po Naszej Księgarni. Powiedzcie mi, że się mylę i nie umiem czytać ze zrozumieniem! PS. Prz...
  • Dla wszystkich piszących literaturę dziecięcą i młodzieżową, znakomity konkurs: www.calapolskaczytadzieciom.pl/nowa/index.php?page=konkurs_astrid2009 Warto powalczyć o laury w tym konkursie. A wyczekiwany przeze mnie konkurs Conradowski na opowiadanie chyba poszedł się paść :(
  • Witam wszystkich, Wydawnictwo TELBIT ogłosiło III edycję ogólnopolskiego konkursu literackiego na powieść dla młodzieży. Wzrosła pula nagród. Więcej na stronach: Konkurs literacki - informacje Konkurs literacki - Regulamin Niech twórcza moc będzie z Wami ;)
  • Trafiłam na taką informację i chciałem się z wami podzielić moimi wątpliwościami: REGULAMIN KONKURSU LITERACKIEGO NA TEKST Z GATUNKU LITERATURA KOBIECA LUB WSPÓŁCZESNA 1. Organizatorem konkursu jest Wydawnictwo Grasshopper sp. z o.o. 2. Przedmiotem konkursu jest powieść lub blog z gatunku literatura kobieca lub współczesna. 3. Nadesłane przez uczestników konkursu teksty nie mogą być wcześniej publikowane ani nagradzane oraz muszą być utworami autorskimi. 4. Prace konkursowe należy p...
  • Witam , mam pytanie . Czy dobrze rozumiem pkt.3.6 regulaminu konkursu "Kolory Życia ? Praca winna być maszynopisem lub wydrukiem ( czyli ksero wydruku już na przykład nie ? ) podpisanym jedynie godłem ( czyli pracy nie można zatytułować ? ). W kopercie ( zaklejonej i opatrzonej tymże godłem ? ) należy umieścić kartę zgłoszeniową zawierającą wszystkie pozostałe dane : tytuł i inne namiary autora ? Pytam , bo to mój pierwszy raz i skoro już napisałam się tak mocno , że aż zasapała...
  • 1 mam prace opatrzyć godłem czyli u góry w wydruku dziełą umieścić słowa np walec? 2 w kopercie mniejszej dane moje to wiem, na tej kopercie to samo godło walec. a co na dużej opróćz adresu gdzie mam przesłać prace co po drugiej stronie? moje dane czy nic czy też godło??????
  • Witam Podobno rozstrzygniecie mialo byc w polowie wrzesnia. Czy rzeczywiscie rozstrzygnieto juz ten konkurs i poinformowano tylko zwyciezcow, czy po prostu ja nie moge znalezc wynikow?
  • Konkursy?(30)

Czy konkursy na powiesc oglaszane co i rusz sa warte zachodu?
  • Czy ktoś wie coś o pięciu pracach, dopuszczonych do finału ostatniego "konkursu na powieść", ogłoszonego przez Świat Książki ? Wczoraj - na stronie internetowej Świata Książki oraz w "Rzeczpospolitej" - ogłoszono wyniki tego konkursu. Ale podano tylko nazwisko autora i tytuł jednej, wyróżnionej książki i ogólną informację, że do finału dopuszczono pięć prac. Może więc ktoś wie, JAKIE książki znlazły się w tym finale ? Swoją drogą to bardzo dziwne, że w komunikacie jury w ogóle nie...
  • Napisałam tekst na pewien konkurs. Spawdziłam go oczywiście kilka razy, poprawiłam wszystko, co wydało mi się do poprawienia. I dziś rano pierwszą myślą, jaka przyszła mi do głowy było to, że w tym tekście napisałam nazwę wyszukiwarki internetowej małą literą! A powinna byc dużą! No jawny błąd ortograficzny! Nie wiem, jak mogło mnie tak zaćmić! I wstyd mi jak nie wiem co. Tak o tym intensywnie i natrętnie myślę, że problem urósł w moje głowie do niesłychanych rozmiarów. Mam prze...
  • W regulaminie konkursu jest nastepujace zdanie: "Osoba, wysyłając pracę tym samym zgadza się na przeniesienie własności nośnika na organizatora, a ponadto przyjmuje do wiadomości, iż jej utwór zostanie wykorzystany do wszelkich czynności niezbędnych do przeprowadzenia konkursu, w tym publikacja w internecie, za które nie przysługuje mu wynagrodzenie." Czy moze mi ktos wyjasnic co oznacza owo "przeniesienie wlasnosci nosnika na organizaotra"? Mam tez takie pytanie do osob p...
  • Właśnie skończyłam "dopieszczanie" swojego tekstu i pełna najlepszych chęci zamierzałam zgrać go na dyskietkę, kiedy się okazało, że plik ma prawie 6 MB i na dyskietkę za Chiny Ludowe nie wejdzie. Ponieważ parę osób już tu deklarowało chęć wzięcia udziału w konkursie Świata Książki, chciałabym zapytać, czy któreś z nich też ma ten problem? Teraz nie wiem, czy dzielić tekst na kilka mniejszych części i zgrać na 4-5 dyskietek? A może nagrać go na płycie CD-ROM 230 MB? Jakby nie był...
  • Dziś Wydawnictwo TELBIT ogłosiło wyniki konkursu na powieść dla młodzieży - wyniki są na stronie: Konkurs literacki na powieść dla młodzieży
  • Dla zainteresowanych podaję link: www.artserwis.pl/index.php?kon=1&tematyka_id=8&tresc=&data=30%2F07%2F2007&data_do=31%2F07%2F2008&q=1&page_no=2&imid=1973 Swoją drogą na artserwis.pl można znaleźć sporo konkursów różnej maści.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się