Forum Dom Wspólnoty mieszkaniowe
ZMIEŃ
      kontrolowany

kontrolowany

(10 wyników)
    • Prawo do kontrolowania zarządcy Beata Kalinowska 25-03-2008, Źródło: www.rp.pl/artykul/111464.html Właściciel ma prawo kontrolować zarząd Czytelnik E.S. - Czy jako członek wspólnoty mieszkaniowej mam prawo domagać się od firmy administrującej wglądu w dokumenty administracyjne i księgowe? Mam podejrzenia, że w firmie zarządzającej naszą wspólnotą dochodzi do niegospodarności. Chciałabym to sprawdzić, ale odmówiono mi takiej możliwości. Usłyszałam też, że nie mogę sks...
    • Właściciele będą częściej kontrolować swoje budynki Autorka: RENATA KRUPA-DĄBROWSKA Osoby, które popełniły samowolę budowlaną, mogą od 20 czerwca zalegalizować ją za darmo. Właściciele będą zobowiązani minimum dwa razy w roku kontrolować stan techniczny swoich budynków Za legalizację domu (innego obiektu budowlanego) wybudowanego bez dopełnienia formalności trzeba sporo zapłacić. Za dom jednorodzinny 50 tys. zł, a za garaż -25 tys. zł. Od 20 czerwca będzie okazja zalega...
    • Kontrolowanie zarządu wspólnoty przez gminę Jestem członkiem zarządu wspólnoty mieszkaniowej w dużym mieście wojewódzkim. Członkiem wspólnoty jest gmina, którą reprezentuje administracja nieruchomości. Obecnie AN wystąpiła do zarządu wspólnoty z zadaniem "przygotowania pełnej dokumentacji finansowo-księgowej wraz ze sprawozdaniami finansowymi składanymi we właściwym urzędzie skarbowym oraz dokumentacji formalnoprawnej za okres od 1.01.2001 do 31.12.2005, celem przeprowadzenia...
    • Witam, Czy ktoś z osób zajmujących się księgowością wspólnot może mi powiedzieć, czy oświadczenie o poniesieniu kosztów związanych z zakupami środków czystości, na które zgubiłem paragony może być wystarczające do rozliczenia wydatków i akceptowane przez urząd skarbowy podczas kontroli?
    • Czy kontrolę przewodu spalinowego od kotła kondensacyjnego może wykonać tylko osoba z uprawnieniami budowlanymi w zakresie instalacji czy zwykły kominiarz. Kocioł ma wentylator spalin ale ciąg jest w części grawitacyjny? Podobnie z wentylację garażu?
    • Jakie uprawnienia musi posiadać osoba projektująca (kontrolująca) wszystko, co jest związane z ochroną przeciwpożarową bydynku (rozmieszczenie gaśnic, drogi ewakuacyjne, czujki i inne)?
    • Mam do Was pytanie. Niestety nie umiałem szczegółowo na nie odpowiedzieć innym. Jesli zarząd powołujemy na podstawie art.20 i później w uchwale bez notariusza wybieramy, jako członka zarządu zarządcę, to jak wygląda sprawa dopowiedzialności tego zarządcy, wynagrodzenia itd. Jesli członkowie zarządu są wybrani spośród właścicieli i w umowie później jest administrator, to umowa wskazuje odpowiedzialność, wynagrodzenie itd. A gdy zarządca jest członkiem zarządu? Czy sporządza się u...
    • zarząd na podstawie art 18 ust 1 uowl podpisał umowę z inną firmą o "wykonywanie niektórych czynności z zakresu zwykłego zarządu" (sic!). Zarząd nie może zlecać czynności zarządu dalej. Sam jest zarządem- jest to funkcja z wyboru. Sąd uznał to dalsze zlecenie. Problemem jest, że wspólnota podjęła uchwałę o wyrażeniu zgody na "powierzenie niektórych czyności z zakresu zwykłego zarządu" innej niż zarząd spółce. Więc nie doszło do naruszenia prawa dyspozycji do czynności przekraczają...
    • jesli nastąpiło powierzenie zarządu stosownie do art.18 UWL to czy absolutorium jest należne zarządcy / zgodnie z logiką zarząd powinien przestać istnieć /
    • Prawo kontroli to bardzo szerokie pojęcie do interpretacji. Czy prawo kontroli we wspólnocie można równać z prawem wglądu w dokumenty wspólnoty, jak należy interpretować ten punkt, czy wspólnota powinna to uregulować własnym uchwałami. Czy zarząd może nie wdydać żądanych podaniem dokumentów wspólnoty, czy i w jakim zakresie właśćiciel ma kontrolować ma decydować zarząd.Prosze o napisanie jak prawo takie jest respektowane w Waszych wwspólnotach.Pozdrawiam i dziękuję

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się