Forum Zdrowie Uzależnienia
ZMIEŃ
      kontrolowany

kontrolowany

(25 wyników)
    • Tu mamy organizacje samopomocowa nieco podobna do AA www.moderation.org/readings.shtml artykul ogolny psychiatrii z Albuquerke, USA www.selfhelpmagazine.com/articles/atd/moderate.html ciekawy artykul o za i przeciw: www.myhealthsense.com/F001219_moderateDrinking.html inny www.doctordeluca.com/wordpress/index.php/controlled-drinking-debates/ jak poszukac, znajdzie sie setki Oznacza to diwe rzeczy- w swiecie porzadnie na ten temat sie debatuje, oczywiscie do debaty po...
    • Jest to metoda zaakceptowana przez psychologow, jako alternatywa do abstynencji. Chodzi o zaplanowanie danej ilosci trunku przy "jednorazowym" piciu oraz atmosfery - tzn. np. tylko wtedy, kiedy nie mam deprechy, lub tylko z osobami, ktorzy nie naduzywaja alkoholu. 3 miesiace temu stalo sie cos, co zmienilo moje podejscie do alkoholu prawie o 180 stopni. Trzymam sie regul "kontrolowanego picia", jednak zdarza mi sie przecholowac, nie czesto - ale jednak. Wczoraj byl taki dzien...
    • Przed chwilą miałem do czynienia z artykułem i tezą, że w leczeniu alkoholizmu zalecenie dożywotniej abstynencji nie jest regułą, że sa rozne szkoły; za sukces uznaje się zaniechanie lub ograniczenie spożywania alkoholu do niewielkich ilości, co czasami jest możliwe ( głównie w przypadku mniej zaawansowanego uzależnienia). Natomiast założenie całkowitej abstynencji zostało wzięte z AA i zyskało popularność. Trochę mi się to nie zgadza z informacją na terapii, że nie ma takiej ...
    • Jakiś czas temu pytałam o to czy udaŁo się komuś kto jest uzależniony, przejąć kontrolę nad swoim piciem i bez terapii, abstynencji, wrócić do dawnego stylu życia, kiedy alkohol nie stanowiŁ jeszcze problemu. Otóż mam wrażenie, że mnie się to udaje. WystarczyŁo, że postanowiłam sobie nie pić na klina i udało się, przestałam mieć ciągi alkoholowe, nie odczuwam już przymusu wypicia, nie odczuwam już przykrego "na drugi dzień " z drżeniem niemal wszystkich podskornych mięśni. Jest wi...
    • Czy znacie przypadek alkoholika, który po terapii, kilku czy kilkunastu latach abstynencji wrócił do picia KONTROLOWANEGO? To pytanie zadawaliśmy będąc na terapii. Odpowiedzi terapeutów były różne, między innymi, że udaje się to ponoć jednemu na dziesięciu. Zastanawiając się dzisiaj nad odpowiedzią sądzę, że nie ma jakiś miarodajnych źródeł aby precyzyjnie odpowiedzieć. Mając do dyspozycji anonimowy internet myślę, ze możemy pokusić się o jakiś sondaż. Wiem, wiem zaraz przeczytam...
    • Z wielką uwagą przeczytałam ten artykuł i odetchnęłam z wielką ulgą. Super, że nie byłam takim "przypadkiem" wobec którego wskazane było by podjęcie terapii picia kontrolowanego. Jestem pewna, że wymagałoby to nie tylko ode mnie, ale i do terapeutów większego wysiłku i zaangażowania niż akceptacja bezsilności i całkowita abstynencja. Jestem też pewna, że nie miała bym tylu efektów ubocznych wynikających z takiej drogi, bo alkohol byłby nadal, być może nawet bardziej z centrum mojego życia...
    • Witajcie! Tak sie sklada, ze akurat mam chwilke czasu to opisze swoj przypadek, bo dziwny jest i zadna literatura go nie opisuje.... Pilam nalogowo okolo 14 lat - od 20 do 34 roku zycia, pod koniec bylam juz uzalezniona na maksa - myslalam ciagle o alkoholu, alkohol zrabal mi zdrowie, ciagle bylam na kacu, po prostu fatalnie. Dwa razy mialam przerwe w piciu - raz z powodu naglego pobytu w szpitalu, po szpitalu nie pilam jakies 6 miesiecy i raz z innego powodu - 2 miesiace bez alkoholu....
    • Wpierw przytaczam urywek ze stron AA-owskich: "4.Czy członek wspólnoty AA nie może pić nawet piwa? W AA nie ma żadnego przymusu i nikt nie kontroluje nikogo czy pije, czy nie pije. Odpowiedź sprowadza się do tego, że jeżeli ktoś jest alkoholikiem, to w interesie własnym powinien unikać kontaktu z alkoholem w jakiejkolwiek postaci. Alkohol zawsze jest alkoholem, bez względu na to, czy to jest martini, czy whisky z wodą sodową, kieliszek szampana, małe piwo. D...
    • z frontu niepicie kontra picie kontrolowanie. czy sa jakies nowe argumenty i dowody?
    • wracam do starej spiewki pzypominam, ze nie chodzi mi o jakies podswiadomwe ujscia checi "poicia kontrolownego2 ( nawet po tych wielokrotnych aluzjach i sugestiach na forum, ze ja prze te posty mam takie "ambicje" myslalem o tym- i uznalem, ze jezeli juz mialbym wracac do picia to jedyne co bymnie interesowalo to powrot do picia niekontrolowanego- bo mi i tak zadne alkohole nie smakuja- do smaku piwa sie 5 lat przekonywalem, pilem na sile w towarzytsiwe- pilem zawsze dla efetu, ...
    • Pluralizm, prawo do obiektywnej informacji, obiektywizm a subiektywizm.... Natchnela mnie do tego czasem smieszna, czasem zenujaca, dziecinna wrecz obsesja niektorych na temat kierunku w leczeniu problemow z alkoholem polegajacych na tzw kontrolowanym piciu. Zamiast rzeczowej debaty- zamykanie ust i propaganda. Po prostu- cakowita kompletna blokada rozmowy, polegajaca na niczym LEpperowskie Balcerowicz musi odejsc- odchodzenie od tematu, ataki osobiste, sugerowanie nieuczciwosc...
    • The Sun, najwieksza brytyjska gazeta, 3 mln nakladu, 3 razy tyle czytelnikow, tabloid. Kilka dni temu na 1 stronie i dalszych wielki artykul o alkoholowym problemie faceta z take that. Przyznaje, ze pije od 10 lat co wieczor, ze sie upija itp. Oczywiscie sensacyjny ton artykulu, bo dochodza zdrady zony. Ale nie o tym. Obok w ramce wypowiedz "eksperta", tak jak to robia w fakcie np. No i ten mowi" wielu uzaleznionych nie wie, ze sa uzaleznienie, bo mysla ze to problem tylko tych, ktorzy...
    • witam, chciałem Was prosić o pomoc. Od dłuższego czasu piję codziennie. W tyg. 2-4 piwa, weekendami znacznie więcej. Zawsze wydawało mi się, że alkoholizm jest wtedy gdy bez niego nie będę potrafił życ, a potrafię. Raz na jakiś czas robię sobie okresy kilkudniowe bez i daję radę, bez jakichś dziwnych objawów. Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, ale w życiu zawodowym daję sobie świetnie radę. jesli to jednak alkoholizm, to czy istnieje możliwość poradzenia sobie z tym samemu? ...
    • Przez ponad dwa tygodnie prowadziłam sanatoryjny tryb życia. Efekt: dobrze się czuję, ważę 4 kg mniej, czyli tyle ile chciałam:)))) Poza tym ważna obserwacja: mogę kontrolować picie. Zmuszona(?) przez otoczenie piłam może ze cztery razy i to naprawdę elegancko: dwa, góra trzy drinki. Żadnego kaca, tylko relaks, dobry humor. Więc dlaczego tak się boję tego alkoholu? Bo niestety zdarza mi się picie w samotności i często zdarzają mi się kace. Chociaż mój poczciwiec ( dla niewtajemnicz...
    • Czytalem ostatnio w pismie charaktery- taie psychologiczne cos- wywiad z kolesiem o chorobach psychicznych i chorych. Pewna mysl budzi moje skojarzenie nie powiem z czym- no nie powiem juz z czym, bo to oczywiste- dla wtajemniczonych. Pan mowi jakos tak- nie cytat tylko z pamieci+ Przekonanie o niskiej wyleczalnosci chorob psychicznych i zlych rokowaniach wywodzi sie z bledu przez lata istniejacego w psychiatrii. Otoz wiekszosc psychiatrow miala do czynienia z chorymi, ktorzy...
    • Czy po 20 latach picia ryzykownego(głównie piwo, ale mocniejsze alkohole również) w tym 10 lat po 4-6 piw dziennie + imprezowe weekendy mocno zakrapiane, można nie wpaść w nałóg? Utrzymywać, że terapia jest nie potrzebna a i abstynencja bezsenowna? :( Muszę dodać, że to kawał faceta, 100 kg. Czy można mieć wszystkie cechy współuzależnionej a były małżonek może nie być alkoholikiem? Pogubiłam się ostatnio:(
    • Mysza przytacza artykul jakiejs kobiety z Instytutu Psychiatrii i Neurologii ( ta sama jednostka, z ktorej jest woronowicz) ktory wyraznie pokazuje, ze sa osoby ktore wrocily do kontrolowanego picia i ze sa osoby, ktore same przestaly pic. Nikt w nim nie twierdzi, ze nie mozna wytrzezwiec w AA. Nikt nie pisze, ze nie mozna wytrzezwiec w terapii. Absolutnie. AlE CO? Ale fanatykom jednej drogi to niewystarcza. Im nie pasuje, ze ich droga bedzie jedna z wielu- ona musi pozosta...
    • poszukuje jakiegos artykulu, forum gdzie pisza w miare powazni ludzie, na temat tego jak odbywa sie procedura wydania nakazu sadowego leczenia w szpitalu psychiatrycznym. Niekoniecznie musi dotyczyc osoby uzaleznionej. Ewentualnie jakiejs strony,linku, kontaktu z ktorym mozna wydanie takiego nakazu przeanalizowac ze strony praktycznej. Dzieki jakby co z gory. Moze byc na priva, jakby co. I addi niech najlepiej nie pisze.
    • ILE ?!(7)

Ile i w jakiej częstotliwosci musze wypic piw żeby popaść w alkoholizm ? Chyba jestem nim zagrożony.
    • w linku ktory jakis czas temu jest dyskusja o piciu kontrolowanym. Zadziwil mnie sposob argumentacji prf Woronowicza. Otoz profesor mowi cos takiego "przez 30 lat swojej praktyki nie spotkalem ani jednego przypadku powrotu do picia kontrolowanego". Pomijajac dziecinnosc takiej argumentacji- no dobra, niech bedzie ona akceptowalna. Ale w takim wypadku zapytalbym pana profesora: Panie profesorze, ile osob przez 30 lat praktyki uczyl Pan picia kontrolowanego? Najpierw- ilu osobom...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się