Forum eDziecko edziecko Niemowlę
ZMIEŃ
      kontrolowany

kontrolowany

(10 wyników)
    • Mój synek ma 8 miesięcy i niestety nauczyłam go lulać na rękach do snu, fakt kołyszę go jak leży mi na kolanach i jak narazie daję radę, nie jest mi ciężko tylko słyszałam o metodzie kontrolowanego płaczu, tzn gdy dziecko jest nakarmione odkłada się go do łóżeczka i podchodzi co 2 min później co 4 itd aż w końcu samo zaśnie... Mój Mały STRASZNIE płacze gdy nie ułożę go na rękach!!! Sama nie wiem czy ta metoda jest skuteczna, więc proszę doświadczonych rodziców o radę!!:)
    • moja córcia ma prawie 4 miesiące i od ok 2 tyg przewraca się bardzo sprawnie i szybko z pleców na brzuch, bardzo jej się to podoba. Dziś po raz pierwszy śpiąc na boczku przewróciła się na brzuch i spała dalej, główka była na boczku tylko rączkę jedną jej wyciągłam spod brzuszka. Wieczorem to samo zrobiła ale ją dałam na plecki - powiedzcie, czy może tak dziecko spać same na brzuchu, boję się bo raz to głowę pionowo wbiła w materac ale nos nie był zatkany, w dzień ją kontroluję ale w noc...
    • Moja Gagi ma skończone 8 miesięcy, a ja zastanawiam się czy juz kupować nocniczek dla niej podobno im szybciej tym lepiej, ale ja nie wiem czy to nie za wcześnie. Proszę napiszcie jak myślicie albo jak to było u Was. Aga
    • Moja córka ma dwa i pół miesiąca i jeszcze ani razu nie spała z kupą w pieluszce. Po prostu budzi się,robi,co trzeba,przewijam ją i potem dalej sobie śpi lub czuwa-wedle uznania (zarówno w nocy,jak i w dzień). Czy Wasze dzieci też tak zachowywały się/zachowują? Snuję wizje łatwego przestawienia się z pieluchy na nocnik,skoro już teraz na swój sposób sygnalizuje tę potrzebę. Co o tym sądzicie?
    • Witam serdecznie, Moja mala Sara (prawie 4 miesiace) od paru tygodni placze jak najeta.... Zadne sztuczki (wlacznie z noszeniem w nosidelku i na rekach, tuleniem, sadzaniem na kolanach, zabawianiem) nie pomagaja. Placze w dzien, a rowniez od pewnego czasu w nocy (pomimo faktu ze jez noce ladnie przesypiala). Jestesmy zdesperowani. Gdzies przeczytalam o metodzie placzu kontrolowanego, na pozwalaniu dziecku plakac... Czy ktos o tym slyszal, jak to dziala i czy pomaga?? Prosze pom...
    • nocnik(5)

Witam! Proszę o radę jak wcześnie należy sadzać dziecko na nocnik i jak do tego sie zabrać?Mam ośmiomiesięcznego synka i zastanawiam się czy to już odpowiednia pora czy jeszcze powinnam zaczekać?
    • Moja siostra urodziła rano zdrową dziewuszkę :) Wszystko by było ok. gdyby pediatra nie powiedziała jej, cytuję: "Dziecko ma trochę za małe ciemiączko i obwód główki". Te wymiary to: obwód główki 32 cm, ciemiączko 1 cm na 1 cm, waga 3400 i długość 53 cm. Ta lekarka nic więcej nie dodała i sobie poszła, a siostra zaczęła panikować... Staram się ją uspokoić, bo moim zdaniem wszystko jest ok. (moja córka miała obwód główki 33 cm i ciemiączko 1,5 cm na 1,5 cm i nikt się tego absolutni...
    • Mamy 2,5 tygodniowego bobasa. Pępowina mu jeszcze nie odpadła. Pytanie od kiedy można go układać na brzuszku? Na jak długo? Na co zwracać uwagę? Pozdrowienia
    • Moja dwumiesięczna córka od jakiegos czasu ssie duzy palec. najpierw robiła to gdy była głodna, więc szybko "biegłam" z cycem. Teraz ssie sobie z nudy, czasami także wtedy, gdy śpi, wkłada sobie palec do buzi przez sen i pociąga, po czym wypluwa. Od dwóch tygodni próbuję ją przyzwyczaić do smoczka, ale notorycznie go wypluwa. Przerabiam już trzeci smoczek. Kilka razy udalo jej się trochę possać kauczukowy. NIe wiem, co mam robić, w dzień jeszcze jakoś ja kontroluję, zakładam ręk...
    • Dziewczyny, ostatnio moja mama zasugerowala, zeby malutką zacząć sadzać na nocnik, ponieważ "objawy " robienia kupki sa u niej bardzo wyraźne i przewidywalne. Najpierw robi się czerwona, cichnie, potem zaczyna stekać i.. dalej nie musze Wam mówić. MNiej więcej o stałych porach. Nie wiem czy to słuszne, bo wydaje mi sie, ze to jednak za małe dziecko i boję się, ze jak ja tereaz nauczę korzystania z nocnika, to jak go zabraknie to nie będzie mogła się załatwić, bo ta czynność będzie się jej ko...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się