koper

(6 wyników)
  • Drogie panie, które macie doświadczenie w tym temacie powiedzcie czy do kiszenia lepiej jest użyć kopru lekko podsuszonego, albo suchego, czy świeżego.Zrobiłam ogórki i z tym podsuszonym wyszły lepsze, jędrniejsze, a kiedy ostatnio użyłam świeżego, owszem wyszły, ale szybko zaczęły się psuć w słoju, a z wierzchu zrobił się taki szary osad jakby pleśni.Nie wiem czemu,ale mam też wrażenie, że ogórki zbierane na początku (podłużne, kształtne) wyszły lepsze niż te z późniejszego, kiedy niek...
  • W zeszlym roku zakisilam ogorki na zime. Wg. przepisu, ktory posiadam ,zalewalam przegotowana ciepla woda wymieszana z sola. Po dwoch dniach znioslam do piwnicy. Ogorki wyszly b. dobre w smaku, ale troche , jak to okreslilam ,szampanskie . Sloiki otwieraly sie z sykiem i wieksze ogorki mialy dziurki od gazu z fermentacji. W tym roku chcialam uniknac tego i zastosowalam przepis , ktory polecila mi kuzynka mowiac , ze robi tak od lat i ma super ogorki. Zalalam je surowa kranowka wymiesz...
  • ...zamierzam zrobić,ale nie znam przepisu,więc proszę o wsparcie
  • Jestem początkującą kucharką. Rok temu próbowałam usisić ogórki w dużym słoju i slpeśniały. W tym roku kupilam ogórki gruntowe na targu, i próbowałam z nich zrobić małosolne, tym razem metodą jaką znalazlam w necie czyli umiescilam ogorki plus koper plus czosnek w szklanym duzym słoju niezakrecanym i przykryłam ciemną szmatką. Dzis po 5 dniach patrzę ogórki (te od góry słoja) są miekkie i pokryte pleśnią - nie były one całkowicie pokryte wodą z solą. Czy to moze byc przyczyną czy macie j...
  • Ale może wcześniej ktoś już na to wpadł:) Do buraków ugotowanych i startych na grubych oczkach, dodaję: szczyptę soli, sok z cytryny, dużo zmiażdżonego czosnku, i "zaciągam" to majonezem. Na dwa kilogramy buraków - łyżka do zupy, majonezu. Poniżej podaję pastę z sera. /Polecałam ją Heli 6, jako lek na walkę z przeziębieniem. Czosnek leczy:)/ Pasta z sera. Ser, rzodkiewka, szczypiorek, koperek, kilka zmiażdżonych ząbków czosnku ( ilość zależy od tego, jak bardzo lubisz czosnek). Szcz...
  • Uwielbiam ale mi samej kiepsko wychodzą :/ Uśmiecham się więc szeroko - podzielcie się proszę własnymi przepisami, proporcjami, dodatkami :) :) :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się